Mušičarenje smuđa

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
sebastian je napisao(la):
:tbumb:

a, koji je to štap?

ha ha, morao si sve da primetis  ;) . to je moja devojcica-TFO switch , deer creek, 11" 7wt.
Njegova duzina mi omogucuje da dalje bacim a i imam dobru kontru. Mozda bi za ove uslove idealniji bio neki ostriji i za klasu jaci

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
pored nekih drugih DH stapova meni je isto taj model vec duze vreme u mislima ali mene zanima "finija oprema" :whistle: devetka  :D ;)

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Bravo Kuzmo :tbumb:
Vi iz Niš gi kršite smuđevi a mi iz Pančevo pastrmku - gde je tu logika :doh:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Dobra ti ova košarica za ribe, lepo ga natakneš na šiljci da ne skače!  :hammer:

p.s. Bravo za ulov!  :tbumb: Mora idem i ja neki dan da uhvatim prvog na fly...

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Čestitke i sa moje strane Kuzmo ,meni je smudj još uvek velika nepoznanica ...

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
  Kako sam primetio , nepoznanica je mnogima koji ga duze vreme love, kod nas a i u svetu.
Nema nekih konkretnih receptura tipa- radi tada i tada, na take strimere koji se vode na taj nacin i na toj dubini.
Sva mudrost je u vecitom traganju i isprobavanju tj eksperimentisanju.
U nekoj meri treba ukljuciti logiku (posmatranje vode i aktivnost kedera i njihovo kretanje), i biti pripravan za kontru u svakom trenutku
Udarci su jedva primetni, tako da nije nista cudno da se i ne oseti. Gomilu takvih udaraca sam propustio do sada, a onda sam poceo da kontriram na sve zivo.
Mozda ovo sa laganim kresanjem strimera ne vazi na svim vodama. Ovde je tako. Isto se desava i kod varalicara

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
tacno, kod smudja je tako sto se tice kontre, ostra kratka na svaki cvrk ili dodir koji osetimo a taj osecaj se korz duzu praksu dodatno izostri. ja najvise imam uspeha polaganim vodjenjem sa tu i tamo kakvim kratkim trzajem sa kojim materijal strimera odpulsira lepe sitne vibracije i odglumi trzaje ranjene ribice tj. lakog plena kakvog smuđevi imaju najradije. Na jezeru je malo teže nego na rekama jer može da bude svuda i ako ga lovimo na slepo moramo pronaći plen koji napada i loviti na rubnom delu jata ili ako pretražujemo dubinu pretražiti sve rupe, prelaze, prepreke i zaklone ovakve ili onakve ali iako voli da se sakrije u neko granje kao i mnoge grabežljivice viđao sam ga i na čisti tako da tu je najbolje prečešljati što više terena. Kada lovi sitnu ribu tik pod površinom najlakše ga je locirati. Za na slepo je dobro prethodno upoznati teren mada se to najbolje radi štapom i strimerom  ;)

Onda kada se naviknete na smuđa obolite od sindroma "smuđaroška kontra" pa kada se zaželite loviti neke druge riba ne dođe do toga da promašujete ribe nego ih zbunjujete  :D :D ;) Taman riba pomisli da zgrabo vaš mamac, otvori usta, usisa to a vi več konru udarili i kada ova zatvori čeljust usta prazna  :hammer: pa sva zbunjena ne zna da li si to sve umislila ili ne  :D :hammer: Najbolji lek je da posle dužeg lova na smuđa prešaltate na šarana jer če vam tu trebati strpljenje  ;)

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Opasan je smuđ!Ako mu se strimer mnogo svidi,tresnuće ga kao bucov.Puno puta sam to doživeo,ali sam osetio i kljuckanja u trenutku na koja se ne može odgovoriti kontrom!Kad je sumnjičav,vrlo često prati strimer do same obale da bi u zadnjem času okrenuo ka dubini.Na brzoj vodi,na kakvoj ja lovim,ovakvim ribama je dobro lagano voditi,sa čestim propadanjima,i puštanjem strimera niz maticu i po metar-dva uz lagano ptezanje,baš kao oštećena ribica!A često je smuđu,kad se vode izbistre,dobro prezentovati strimer u histeričnom fazonu.Prošle godine sam veliki broj riba uhvatio upravo na brže potezanje u kratkim trzajima!

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Ovaj histeričan momenat je sinoć bio ubica za smuđa!Samo je na "nervoznu" vožnju udarao!

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Možda sam malo dosadan sa ovim smuđevima,ali poslednjih dana samo njih lovim,pa bih izneo neke utiske!Na ove clousere veličine prirodnog plena napada kao šašav,i to u svim slojevima!Nabavio sam dobru udicu i nemam promašaja,posebno jer smuđ zadnjih dana napada strahovito.Fenomenalan je osećaj kad iznenada trgne,brza kontra,savijanje,dizanje iz dubine,i pljuštanje ribe pred varaličarima :D
Kad prekine na klasičnu vožnju,treba ubrzati strimer maksimalno,ali u kratkim trzajima,to ga izludi!Sinoć je kolega varaličar Sale gledao sa vrha keja kako smuđ prati i napada strimer koji sam odjednom ubrzao!Dakle,u mušičarenju smuđa treba raditi sve,od sporog džigovanja do bucovske mahnite vožnje!

Vrh Dno