tacno tako...boje voblera koje sam ja koristio za smuđa su bile skoro sve prirodne a lovio sam mrklom mraku
retko kada po danu (u tom vremenu sam ganjao bucova
ili se zamajavao sa plovkom
)... od ne prirodnih boja sam koristio "red head", "clown", "naranđastu"...to je bilo meni sasvim dosta, a smuđa sam toliko nalovio da je to stvarno mnogo (računajte skoro svaki dan preko 15 komada u 4 godine...tu računam samo one od 45 cm pa naviše) dobro da se u hag ne ide zbog ribe
inače kuči nisam nosio sve
ako sam nosio onda je to bilo po dva ili tri. Silikonci su bili beli, crveni, smeđi, maslinasti i crno beli...to je sve što sam koristio...od onih fluo silikonaca sam koristio bele ali ne sečam se da sam ikada išta ulovio na njih...a da soma i štuku, ali smuđa jok...zašto ne znam, verovatno ih nisam koristio zbog slabih iskustava pa im nisam dao prilike....uglavnom sam koristio prirodne boje...kada to nije palilo lovio sam sa belim silikoncima...po pitanju smuđa nisam imao glavobolje nikada, lepo sam ga lovio i beše to lepo vreme na tom "plavom" dunavu
Ipak kada sam prvi put došao na dunav, sečam se kao da je bilo jučer, pokušavao sam tedan dana da ulovim smuđa...ma jok, ništa. Frustracije
. Bacao sam velike male silikonce, voblere. Ali sve sam ihi pogrešno vodiuo. Prvoga sam bocnuo malim silikoncem, 5cm shad. Onda sam mislio da on voli male ribice...polako sam skužio u čemu je reč. Vođenje varalice
To razumevanje se sve potvrdilo i dodatno proširilo kada sam počeo da kupujem jedan ribolovački časopis gde sam dosta mogao čitati o smuđu, polako sam upoznao i lokalne ribolovce...i tako sam smuđa provalio do kraja...ako se da tako reči
Lovio ga bez problema...mnogi smuđa smatraju nekom opreznom lukavom ribom, ali stari dunavski alasi koji su svaki dan na vodi godinama znaju poznaju ovu ribu...i vrlo uspešno ga love i viklerima od svoje žene
...
šta onda možemo reči za svetlucave i vijugave strimere...eeeeeeeeeeeeeeeee to je nešto perfektno... (naravno ne isključujem kvalitetu silnih voblera posebno dizajniranih za sitne vibracije koje raspamete smuđa, silikonce itd. sve je to dobro jako dobro).
Smuđ više voli da udari na nekakvu imitaciju koja blago treperi ili vibrira u vodi, krene pa stane, krene pa stane malo počne da tone pa opet krene...

šta onda možemo reči za svetlucave i vijugave strimere...eeeeeeeeeeeeeeeee to je nešto perfektno... (naravno ne isključujem kvalitetu silnih voblera posebno dizajniranih za sitne vibracije koje raspamete smuđa, silikonce itd. sve je to dobro jako dobro).
Smuđ više voli da udari na nekakvu imitaciju koja blago treperi ili vibrira u vodi, krene pa stane, krene pa stane malo počne da tone pa opet krene...