Musicarenje u Srbiji -2016-

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
dzolix je napisao(la):
Znam da  voda postaje bistrija  zbog brana  ali voda postaje i toplija zbog brana i nestabilna i na kraju neprirodna,,,

Vode ispod brana postaju daleko hladnije i pogodnije za salmonide. Sve ostale vrste se sele nizvodno. Primeri u Srbiji su ti i Moravica i Nisava,

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Mislim da ce Jablanica sad kad je uradjena brana Rovni da bude druga Moravica cak sta vise I bolja posto je lepsa reka bar meni. Ako bude pameti eto jos jednog revira 100km od Bg

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Ne bih da ispadnem glup u društvu, ali zar Moravica nije salmonidna i iznad brane? Bio sam tamo, ima pastrmke i to komadine.

Dexa89FLY

Full member
Učlanjen(a)
24.04.2014.
Broj reagovanja
0
Koliko ja znam a neko ce me vec ispraviti ako gresim,Moravica nije bila salmonidna voda,tako sam barem cuo ..

89kobra

Full member
Učlanjen(a)
25.05.2015.
Broj reagovanja
57
Nije salmonidna, pastrmka je naknadno ubacena ispod jezera gde se ispusta hladna voda...

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока

denmil

Full member
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
86
Pastrmkom je poribljen i gornji tok, iznad same Soko Banje... ali je brzo ociscen, nije cuvano. Mozda je jos uvek ima u tragovima  :'(

Dexa89FLY

Full member
Učlanjen(a)
24.04.2014.
Broj reagovanja
0
Vidjao sam neke slike po nekim grupama bas kada je taj gornji tok u pitanju ovih godina,na zivi mamac na te da prostote kurce-palce odrase ribu ..

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
simpson H je napisao(la):
Nije u krizi, nema nikakve price pogotovo ne price u krizi, musicarenje je sport i individualna zabava za ljude i sve njih zabole kurac sta misli neki milan iz VB i dal se on potresao ili nije. Ljudi idu ne pecanje, vezuju musice, druze se, diskutuju na forumima, zezaju se, nema nikakvih svadja sem sa idiotima poput tebe. Cak je i solidno stabilna liga takmicara osnovana sa sasvim solidnim brojem klubova, u ovoj fin. krizi nije uopste lako placati sve te dazbine, clanarine i gluposti. Niko ne prica o krizi sem tebe i savrseno ih sve zabole za te nebuloze. Sve napreduje iz dana u dan, do pre 5-6 godina 20 ljudi u Srbiji je bacalo preko 25m , sad imamo najvise instruktora po glavi musicara u Evropi. Pribora na sve strane, materijala takodje, do pre 10ak godina musice se vezivale obucarskim koncem danas se diskutuje dal je bolji Sheer ili Veevus, prave se vrhunski stapovi od blankova, svakodnevno se regrutuju novi musicari, ljudi nalaze sebi drustvo za pecanje, samo milan sedi zaludan kuci i razmislja o nekakvoj krizi. Izadji iz pecine covece, udahni vazduh.

Koji kralj...
Ako je razlog da mi uputis onolike uvrede samo zato sto se ne slazes samnom onda si stvarno zreo za neku ustanovu.
Covek jos nije ukapirao da postoje ljudi koji ne misle isto kao on i da ako se na forumu napise nesto sa cim se on ne slaze ne znaci da automatski mora da se svadja sa njim 3 dana...
Koji dokolicar ne verujem...

dzolix

Full member
Učlanjen(a)
24.02.2016.
Broj reagovanja
0
simpson H je napisao(la):
Vode ispod brana postaju daleko hladnije i pogodnije za salmonide. Sve ostale vrste se sele nizvodno. Primeri u Srbiji su ti i Moravica i Nisava,

Ribe migriraju i uzvodno i nizvodno,,  Normalno zavisi od vrste ribe dokle i kada..  Brane ako nemaju stepenice za prolaz riba  prave barijeru ,ribe teze  migriraju  i  dolazi do genetske ogranicenosti  to jest  podjele  onih ispod i onih iznad.. Znaci brane zavisno kako koja neke vise neke manje  otezava migraciju i skracuje migracioni put jer neke ribe dodju samo do brane bilo uzvodno ili nizvodno,, cak i ako imaju stepenice  samo neki procenti  prodju tim stepenicama ,,puno ribe strada ako uleti u turbine kad ide nizvodno
Voda koja stoji gubi na kvaliteti,  bolje su protocne vode za pice i za salmonide nego stajace,,  Voda koja stoji u jezeru cije je dno vecinom muljevito od talozenja postaje donekle  barska voda..Ako uzmemo uzorak vode iz akumulacije  pored brane i usporedimo je nakon par minuta nakon sto prodje kroz turbine  dobije ubrzanje  zapjeni se ta voda  mijenja kvalitet na bolje u odnosu na  ono kad je bila u akumulaciji sto potvrdjuje da je bolje kad voda tece nego da stoji..

,,, Evo na primjer  imamo malu rijecicu  nekad je na njoj bilo npr pastrmke ,  narod vremenom pohvata svu ribu na toj rijecici istrijebi  je i  nema vise pastrmke i ljudi generacijama vise  neznaju kako je nekad bilo  ,, Dodje neko napravi HE akumulaciju tj. sa jezerom,, To <He jezero se vise ne moze istrijebiti jer riba ima zastitu  i  riba se povrati  plus HE  vrsi obavezno poribljavanje sto zakonski mora ,,,To sto nije bilo pastrmke neposredno    prije izgradnje brane je ljudski faktor  zbog izlova ili zagadjenja  a ne prirodni ,,Brana kad se otvori to jest kad vodostaj naraste ribolovci se kupe sa vode  vecinom znaci brane sprijecavaju i ribolov  i tako  ocuvavaju riblji fond s te strane ali to je opet ljudski faktor u obliku ribolovca  koji potencijalno  smanjuje broj riba to znaci da HE  otezavaju ribolov odmah manje i ribolovaca,,,  manje ribolovaca manji  uticaj ribolovaca na zakon  ,,,,,HE  sa branama zbog oscilacije u vodostaju uticu da prirodni  mrijest propada i da se smanjuje  broj insekata u rijeci zbog ispiranja,,
  Uslovi koji su promjenjivi su tezi  za zivi svjet nego oni koji su stabilni evo  primjer Sahara danju toplo nocu hladno, pustinja , tako kad je i HE brana u pitanju ili jako visok vodostaj ili jako malen svakodnevno znaci extremni uslovi ,,Brane kad je susa, ljeti, zadrzavaju vodu da bi imale za akumulaciju a time stvaraju nenormalno malen vodostaj  nizvodno i  onda dolazi do pomora ribe  nizvodno  ,,,

To sto brane ciste  smece to jest taloze je opet  covjekova krivica zbog smeca ,,,koja se moze sprijeciti a ne lijeciti pomocu brana ,,

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Milan VB je napisao(la):
Koji kralj...
Ako je razlog da mi uputis onolike uvrede samo zato sto se ne slazes samnom onda si stvarno zreo za neku ustanovu.
Covek jos nije ukapirao da postoje ljudi koji ne misle isto kao on i da ako se na forumu napise nesto sa cim se on ne slaze ne znaci da automatski mora da se svadja sa njim 3 dana...
Koji dokolicar ne verujem...
A ti si akademik sto se izrazavanja tice. Imas logiku ko vucic .. Ko nije istomisljenik odmah je neprijatelj i svasta jos..... Meni za kovin treba veza. Tebe verovatno imaju na poternici. Ako te ne jure sa belom kosuljom onda su veliki propust napravili

Poslato sa ATH-AL00 uz pomoć Tapatoka

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Oo evo ga Oholi izasao iz Simsonove bulje...
decko se slaze sa Simsonom a ne zna da kaze u cemu se to slaze...hehehehe car

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Ne nego ti ne umes da citas. Al nema veze..... Kad bih se opterecivao zbog takvih.....

Poslato sa ATH-AL00 uz pomoć Tapatoka

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Onda se vrati gde ti je mesto.
Ne zasluzujes da budem ovoliko bezobrazan prema tebi ali jbg...
Sine sustina je da ste se svi ujedinili protiv mene iz ne znam kog razloga a ne zato sto se ne slazete samnom. Dokaz je da niko nije znao u cemu se to slazete.

Vrh Dno