Musicarenje u Srbiji -2016-

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Nije mi jasno sto mi stalno protivrecis I sto imas takav nastup?
Cekaj ja sve sto pricam lupetam jer se ti ne slazes samnom. Ovaj forum treba da se zove pitajte Simsona.
Samo ne znam gde si ti to bio, i jebes pecanje kad na reci koja ima potrncijal da bude bomba za musicarenje ti uhvatis 2 ribe ili ni jednu vrlo cesti.
Cinjenica je da se reviri gase V. Rzav, Josanica, Rasina, Mlava,Resava, Grza, Golijska Moravica to su sve neki reviri kakvi takvi ali su bili reviri gde je bilo ribe i cuvara... Sad tu nit ima ribe niti neko to cuva niti ima nekih naznaka da ce nesto da se promeni.
Studenica, Visocica, Temska itd su prazne...
Mrestilista koja su odrzavala u zivotu vecinu reka su pred gasenjem ili su ugasena...
Cuvara nema nigde...novih projekata ...
Pored svega ovoga reci da je situacija dobra zato sto se prodaju materijali ili zato sto ima dosta bacaca koji bacaju preko 25 m je smesno...

Opet kazem ovo je moje misljenje...

simpson H je napisao(la):
Nakupilo se reka za ovih 11god podosta.
Znaci skoro nisi bio...tacno sam znao

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Vidim ja da je ovo pocetak jednog divnog prijateljstva :)

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
E moj Neco sta smo sve Oholi I ja proziveli zajedno. Mada sve je to bilo dok nije zastranio.. hmmm

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Salu na stranu Oholi I ja smo dobri drugari, e sad sto se drndamo po forumu to je vec druga stvar. Svako od nas ima svoje misljenje I to je legitimno.

neca011

Full member
Učlanjen(a)
12.11.2013.
Broj reagovanja
3
Ma zezam te malo.  :hammer:
Sa Oholim su sad svi drugari ...od kad je urednik  :hammer:

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Dzolix druže nam ovdje pravde,dok god pojedinci imaju lične interese oni će raditi kako im odgovara.
Da bi zarada bila veća mora nešto da se žrtvuje u našem slučaju prirodna dobra.

Obećali su nam opet dati šarane da poribimo Drinu,čist kretenluk!
Kao što napisah u jednoj temi povećava se broj mušičara ali onih "warmwater"...

A ti pripremi logistiku eto mene za mjesec-dva  :hammer:

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
I od kad je postao distibuter Simps polipropilena  :hammer: :hammer: :hammer:

kokot

Junior member
Učlanjen(a)
10.08.2011.
Broj reagovanja
0
Najgluplja moguca tema, rekoh ja i nastavih da pisem u istoj, da smorim do kraja, a vec se kajem sto pisem :)

1. Reko sam odavno, tvrdim i dalje - musicarenje je pecanje, vatanje ribe... ne vidim nijedan (intelektualan, duhovni, kako hocete...) razlog da se musicarenje izdize iznad ostalih metoda vatanja ribe...

2. Reko sam odavno, tvrdim i dalje - bez namere da uvredim bilo koga - po sujeti, pretencioznosti... musicari su "najgora sorta" ribara... istina, mozda zato sto ih ima brojcano najmanje pa dolaze do izrazaja... pogledajte samo ovu ili neku slicnu temu...

3. Za sve probleme o kojima se ovde mlati - manje ribe, prazne reke... kriv je HOMO SAPIENS! Kao vrsta... To znaci da su krivi svi, racunajuci i mene... Kolko god ja zeleo da nije tako i da mislim o sebi kako sam duhovan, savremen, ekoloski osvescen pa mozda cak i MUSICAR (iako nikad ne bih voleo da budem okarakterisan kao bilo koja "sorta" ribara, dok god ne dodje vreme da mora da vatam ribe da prehranim familiju)... moja vrsta je kriva... Zvuci malo kataklizmicki ali, nazalost, smatram da je tako. Problem je sto ljudi to ne vide ili ne zele da vide jer, u mnogo slucajeva, uzimamo stvari zdravo za gotovo i smatramo ih za banalne. Naprimer, moja kuca danas potrosi stotine litara vode, za nesto sto zovemo svakodnevne potrebe. Ajde, istocim 6L vodu pre nego sto napunim 2dcl casu jer mi, jelte, nije dovoljno ladna ako je nisam ispustio. Sva ta voda mi dosla iz Nisave, nije je mi je HOMO SAPIENS stvorio. A ja posle idem i kukam kako Nisava presusuje, kako nema ribu i tako dalje. Ja sam naveo najbanalniji primer, dodajte na to sve ono sto se desava sa tom i bilo kojom drugom vodom pa se posle cudite sto nema ribe - gde ide moja kanalizacija, gde se baca otpad hiljada i hiljada HOMO SAPIENSA, gde su hiljade i hiljade HOMO SAPIENSA koji ce danas da PRECRKNU ako ne odnesu neku ribu kuci, bilo kakvu, iskljucivo iz sujete, nece crknu gladni bez te ribe... Ne kazem ja sad da treba da se vracamo u srednji vek ali HOMO SAPIENS kao vrsta mora da prevazidje problem odrzivosti koji lagano ali cini mi se sigurno dolazi na naplatu... To nece skoro i nece lako... Ali do tad, svo busanje u grudi koje se javlja iz razloga pod 1 i pod 2 (jer je MUSICARENJE u krizi????) je totalno... besmisleno?

4. Veoma zastupljeno misljenje a ne razumem ga uopste... Zasto za bogatstvo i uspeh smatrate postojanje revira, mrestilista... Opet mi se cini da su razlozi pod 1 i 2. Kad god cujem da neko otvara revir, ja mu pozelim da nikad ne mora da ga poribi. Zasto? Zato sto ja bogatstvom smatram kad vidim da negde postoji ZIVOT, kad se razvije (ili je vec razvijen) samoodrzivi ekosistem, od dna do vrha lanca ishrane. Kad vidim milion caddis kucica zalepljenih za dno, kad podignem kamen i vidim 40 nimfe, preko ribe, zabe, punoglavci, zmijuljice, vidre, sokoli i sve to :) I ko je onda tu HOMO SAPIENS da dodje i upropasti to? E pa to smo mi, svi...
Opet, nisam protiv musicarskih revira ali za mene to nije bogatstvo vec zlo, nuzno samo u onolikoj meri da se zadovolji potreba MUSICARA za pecanjem. Paradoks? Na kraju krajeva, revir se otvara ako moz da zaradi pare, a ne ako moz da sacuva reku i celokupan zivot u njoj (gledajuci samo krajnji ishod, ne zelim da omalovazavam niciji rad, komercijalni revir moze da postoji dok god je komercijalan). Musicari, zaljubljenici u prirodu, paradoks? Kad smo kod toga, puno musicara se izjasnjava kao "zaljubljenik u prirodu" a onda ti isti ljudi kazu "ma cu ga jebem da mlatim noge ceo dan za 2 ribe, idem si na Gradac, Moravicu (bez uvrede ikome)". Paradoks? Ili slusam argumente ljudi tipa "Pa to je vec upropascena voda zato sto je tu sad neki HOMO SAPIENS podigo branu ili slicno pa daj sad mi ce ubacimo pastrmke, lipljeni, mladice i za 2, 3, 5 godine ce ih trsimo". Ok je to (mada se i dalje lomim dal to smatram za ispravno ili ne) ali to nije bogatstvo, tu ce moz da dolaze ljudi i da vataju ribe, nista vise... Mozda, ali samo mozda, to ispadne nekad dobro i ZIVO...

5. Ako mene (kao HOMO SAPIENSA koji voli da ide u ribe) pitate kako bih ja resio problem nedostatka ribe, ja bih zabranio svaki vid rekreativnog ribolova na svim "slobodnim" vodotokovima, u narednih 5-10 godina. Nema poribljavanja, nema nista, HOMO SAPIENS da se skloni i nista ne pipa. Obustaviti sva planirana kaptiranja, cevke i tome slicno.
Mislim da bi nas priroda opet iznenadila kad bi posle par godina na tim "opustosenim" vodama zivot ponovo poceo da cveta. Ali niko ne sme da peca. Posle par godina, moz da se dolazi i samo da se gleda kako se ekosistem oporavlja i da se deca na primeru uce sta se desava kad se HOMO SAPIENS mesa i kad se ne mesa. E, tek posle tih 10-ak godina, deca koja su dovoljno osvescena mogu da nastave da CUVAJU to sto imaju, uz povremenu privilegiju da poneku ribu i upecaju i to samo u vecim tokovima. Prirodna mrestilista bih proglasio svuda gde ona to zaista i jesu i trajno zabranio ribolov na njima. Na primeru Visocice, posto je kolko tolko znam, zabraniti celu Visocicu do uliva u Zavoj. Skoro sam siguran da bi populacija ribe eksplodirala posle samo par godina, bez ikakvih poribljavanja. Sve tokove iznad Vrela bih trajno zabranio za ribolov, zauvek. Ko god je zatecen tu da peca, sta god tvrdi da peca, je u prekrsaju. Ispod Vrela pa do Zavoja mozes da pecas sta hoces ali posle 10 god, najtezi poso je edukovati ljude... Najgore od svega je sto mislim da tu nije potreban preveliki napor da bi se to sacuvalo ali je problem sto jelte, gomila HOMO SAPIENSA, nema gde da peca svaki dan pa se bune ako im zabranis nesto sto nisu ni smeli u startu da diraju. Mislim da to mora da se presece i nema pecanje ni za koga.
Paralelno sa tim, da bi, jelte, HOMO SAPIENS imao gde da peca, otvorio bih gomilu revira (ne samo musicarskih). Poenta je da se reviri otvaraju tamo gde je vodotok vec poremecen. Naprimer, salmonidni revir na nekoj tailwater vodi. Eto, Moravica. Ili u slucaju Visocice, deo ispod Zavoja, do uliva u Temsku. Siguran sam da ima dosta takvih voda u Srbiji da se zadovolje potrebe. Za ciprinidne revire mislim da je izbor jos veci. Bare, kubici, jezera kolko oces... Na primeru Visocice, eno Zavoj...

Pored edukacije, poenta je da se smanji pritisak na ono sto nije vec izmenjeno i da se pusti da zivot opet procveta a ono sto je vec izmenjeno covekovim radom, pustiti ljude da pecaju, poenta je da je steta manja na tim vodama ako bilo sta krene po zlu, ekoloski gledano...

I tako... :) a za globalni, svetski problem nestasica slatke vode, ubice me moji ali evo ja sam poceo da pustam vodu tek na svako drugo pisanje :D

neca011

Full member
Učlanjen(a)
12.11.2013.
Broj reagovanja
3
:D :D :D majstore mnogo mi se sviđa tvoj nick KOKOT  :tbumb:
Da budem iskren, tekst nisam procitao ceo  :doh:

dzolix

Full member
Učlanjen(a)
24.02.2016.
Broj reagovanja
0
Homo Sapiens  znaci razumno bice  homo je razum a sapiens bice stvorenje,, Mozda bi trebali promjeniti naziv na sapiens bez onoga homo ako covjecanstvo ovako nastavi ,,,
Ti kokote  zbog jednog zla opravdavas drugo zlo, vrtis se u krugu  umjesto da se ide na C&R  i povecanje gornje granice duzine ribe ti hoces totalnu zabranu  ribolova na odredjeni period,,, Pitaj sta misli vecina ribara o tome i mislim da se vecina nece sa tim sto ti hoces sloziti  ali ne iz neke gramzivosti vec  ljudi hoce da sacuvaju ribolov kao  ljudski smisao ,,,Dat cu ti primjer rijeke koju znam,,  vrbas,,
  Vrbas poslije ovoga rata se oporavio sto se tice kolicine ribe  96 te  98te 2000 te nikad bolje nije bilo,, znam za stereotip kao u toku rata ljudi pobili ribu ovo ono to je moguce na malim rijekama ali na velikim je potuno suprotno  ,,Nije se  pecalo  u toku rata nije se ni poribljavalo  ali se udesetrostrucio riblji fond  i to je tacno ako nema ribolova  kao izlova stanje ribe se popravlja  a evo zadnjih godina je stanje sve losije  jer se konstanto lovi  i plus ek kriza ljudi nastoje sto vise da uhvate i ponesu,,,

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
Milan VB je napisao(la):
Nije mi jasno sto mi stalno protivrecis I sto imas takav nastup?
Cekaj ja sve sto pricam lupetam jer se ti ne slazes samnom. Ovaj forum treba da se zove pitajte Simsona.
Samo ne znam gde si ti to bio, i jebes pecanje kad na reci koja ima potrncijal da bude bomba za musicarenje ti uhvatis 2 ribe ili ni jednu vrlo cesti.
Cinjenica je da se reviri gase V. Rzav, Josanica, Rasina, Mlava,Resava, Grza, Golijska Moravica to su sve neki reviri kakvi takvi ali su bili reviri gde je bilo ribe i cuvara... Sad tu nit ima ribe niti neko to cuva niti ima nekih naznaka da ce nesto da se promeni.
Studenica, Visocica, Temska itd su prazne...
Mrestilista koja su odrzavala u zivotu vecinu reka su pred gasenjem ili su ugasena...
Cuvara nema nigde...novih projekata ...
Pored svega ovoga reci da je situacija dobra zato sto se prodaju materijali ili zato sto ima dosta bacaca koji bacaju preko 25 m je smesno...

Opet kazem ovo je moje misljenje...
Znaci skoro nisi bio...tacno sam znao

Brate za visocicu i temsku tvrdis da su prazne , znas li koliki krokodili tamo obitavaju , kad bi znao usro bi se bez uvrede  :D

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Nikola ne zajebavaj..... Pa milan je sveznajuci. Redovan je izgleda na svim rekama.
Mada jedan deo njegove price stoji. Bilo bi bolje da ima vise ribe na dosta reka

Sent from my ATH-AL00 using Tapatalk

Vrh Dno