Napravimo najbolju crvenu jednodnevku (spinera) na svetu!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
svaa cast Mr. Zakula za Para CDC Crvendac... ne mogu da verujem. bas sam i ja napravio istog takvog (na istu foru) samo sto sam krila od jelenove dlake. bas sam hteo da ga slikam gada gle ista fore vec gore :)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
slazem se s tim sto kazes, no moje je misljenje da sve sto je jednostavno je i najbolje (99%);), riba ipak voli mrsan zalogaj, čupav :p, i to su baš tave muhe kakvu si malo pre pokazao, ali nekako me opet impresionira realizam pa mislim da je dobro spojiti te dve niti i nači neku jednostavnu tehniku u svemu tome...to nazivamo usavršavanje i uživanje u mušičarenju....barem u mom slučaju. Zato sam ja onog svog crvendača radio u polu realnoj varijanti, obradio mu telo ali ga i začupavio malce :) Sada mi ostaje da ga usavršavam i kombiniram, dok još uvek imam i male čupave prijatelje skoro nalik na ništa :p LOL, ali ipak su lovni i cepaju ribu.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Jos cemo praviti crvendace. Ja ih imam vec nekoliko na stolu, ali nikako da ih slikam. Nisu hiperrealisticni, vec modeli koje najcesce koristim. Mnogo su prosti. Uskoro ce slike.
Oldsurehand kaze da treba probati sa odraslim Ecdyonurusom kao potopljenom muvom. Veoma cesto je nas red spinner potopljen i tad takodje uspesno lovi. Podvuce ga pliska ili vrtlog. Iskusan musicar nece ga odmah izvaditi, vec ce ga ostaviti potopljenog, pa cak i cimati prema sebi. To je ponekad izuzetno efikasno. Cesto bolje i od dry fly pokusaja. Nisam siguran da ga treba posebno praviti kao mokru muvu, jer u brzacima gde se koristi sam se namokri. Mozda misli na "moju" tajnu tehniku musicarenja "suvom" muvom po dnu reke?

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
368
Mix,

Sjajno, upravo to! Odsutan sam na nedelju dana, ali kad se vratim stavicu i posebnu muvu za to, bazirana je na obicnom soft hackle principu.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Evo jos jednog mog crvendaca. materijal: crveni dubbing, yellow deer hair, telo od pene ofarbano crvenim alk. flomasterom.
vrlo jednostavno, lovno i meni lepo...

hehe, sta mogu takav sam ne volim da je mamac samo lovan nego da je i meni lep...nekad mi je to pravilo probleme, ali sada me usavrsava ;)

Prilozi

• redSpinner.jpg
    redSpinner.jpg
    28,2 KB · Pregleda: 207

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Zaboravili ste na Red Spinnere? Oprasta se. Vrucine ih sprzile. Ali dolazi hladnoca, koja bi mogla da prouzrokuje pojavljivanje jos neke vrste jednodnevki, koja bi mogla biti crvena. A? Mozda, mozda. Jos ih necemo opisivati jer je rano, ali mogla bi da se napravi neka imitacija poput ove. Kombinacija realisticnih, mekanih, silikonskih nozica i parachute tehnike, sa krilima od polipropilena. Pliva opasno, pada na vodu prirodno, vidi se na 100 metara u talasima, traje dugo, dobra udica... jednom recju zajebala sve.
  Salim se, bice i boljih.

Prilozi

• Red Spinner Special.jpg
    Red Spinner Special.jpg
    15,5 KB · Pregleda: 193

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Malo sam se vratio na staru tehniku izrade tela. Kupio sam gomilu RAYON FLOSSa, svilenkastog konca za tela, pa sad moram da ga koristim. Pošto menja boju kada se nakvasi, ja ovaj i slične materijale lakiram. Tako odmah vidim njegovu realnu boju. U ovom slučaju sam koristio narandžastu boju da bih, posle lakiranja, dobio crvenu. I rebra su interesantna, jer su od braon lamete. Ostatak je klasika, polipropilen i hackle. Starovremska tehnika, ali verujem da dobro lovi.
Eh, prisećam se proleća 2006. i kidanja strune 0.16 opterećene potočnom pastrmkom od oko 2 kila. Zgrabila je veoma sličnog RED SPINNERa. Obići ću je opet. Nadam se da je svarila taj zalogaj i da je zaboravila moj bezobrazluk. Možda je malo i porasla. Ovog puta ću muvu vezati strunom 0.20mm!

Prilozi

• Red spinner2.jpg
    Red spinner2.jpg
    27,2 KB · Pregleda: 218
  • Red spinner3.jpg
    Red spinner3.jpg
    33,8 KB · Pregleda: 224
  • Telo red spinnera.jpg
    Telo red spinnera.jpg
    11,5 KB · Pregleda: 237

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
minimalisticka

Prilozi

• IMG_3414.jpg
    IMG_3414.jpg
    23,6 KB · Pregleda: 235

flydoc

Junior member
Učlanjen(a)
03.05.2006.
Broj reagovanja
0
:lol:

Prilozi

• DSCF0843.jpg
    DSCF0843.jpg
    41,1 KB · Pregleda: 206

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Obečao sam "step by step" moje majske...pošto sam dobio od deda mrata :D crvenog fazana (rep) odlučio sam se umesto smeđe jednodnevke uraditi ovoga crvendača. Topic se zove "Napravimo najbolju crvenu jednodnevku (spinera) na svetu!" hmmm možda ova moja nije najbolja na svetu ali eto neka za sada bude ovde...autor to ovako radi  ;)
1. Čim namotamo osnovni konac (ne do kraja udice) namestimo pero za nogice od pera jarebice.
2. Namontiraju se dva repića od microfibetsa ako toga nemate može i od petla (račvasto ili u V) npr. ovako  pogledajte LINK
3. Koren smeđeg petla se ošiša što kraće, ko hoće može i da guli ali ovako ja radim jer mi je lepše budući da mu se ovako boja ne  guli. Tanju stranu koji mislimo pričvrstiti dodatno stanjimo noktom da što bolje legne na udicu i da ne izbegnemo deformaciju tela.
4. Pet fibri iz fazanova repa pričvrstimo kao što je i prikazano na slici. Vežemo vrove tako da deblji deo prilikom namotavanja ide postepeno prema thoraxu.
5. Pažljivo namotamo fazanove fibre i pričvrstimo koncem. Petlovim perom porebramo u kontra stranu od strane kojom smo namotavali fazanovo pero/fibre. Prije nego koncem fiksirate koren petla koji vam je služio za porebravanje noktima stisnete/stanjite deo koji če te pričvrstiti koncem.
6. Za krila uzmite dva cdc pera i namontirajte ih na sredinu thoraxa (ja sam ovde pogrešio za 1mm ali neobračajte pažnju  :D). Odmah za tim pričvrstite i petlovo pero za nogice. Mogu biti i malo duže fibre jer vam treba samo 3-4 namotaja.
7. Za thorax uzmite tamno smeđi, maslinasto smeđi dubbing ili dubbing boje hrđe.  Boju hrđe nemam pa sam uzeo maslinasto smeđi. Jedan namotaj dubbinga iza petla i ostalo sve do kraja thoraxa. Bolje je da dubbing bude ovako rahlo upreden jer preko toga se namotava i petlovo pero.
8. Nogice od petla. Kao što sam spomenuo,  dva pažljiva i uska namotaja iza cdc-a i jedan kod glave jer tu treba i malo mesta za jedan namotaj prednjeg dela nogica od jarebice koju smo fiksirali odmah na početku.
9. Kapnemo clear varnish (ili što god drogo) i muva je gotova.

Eto mog red spinnera urađenog na isti način kao i moja smeđa jednodnevka link

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
Pa na shishanje peradi.... radnja koja NIKAKO nije primjerena bilo kojoj musici osim elk ili deer caddis?  :smoke:

Vrh Dno