E bas ste nastrani!

Dragi Sjekloca, mnogo bi dugacko bilo da sad krenemo da objasnjavamo ispocetka. Ali, kao sto postoje razlike u pogledu krvnih grupa (npr.) medju ljudima, u pogledu zastupljenosti p[ojedinih krvnih grupa kod Azijata, Kavkazaca i Negroida, recimo, tako postoje i razlike u strukturi istih regiona genoma kod pastrmki razlicitih podrucja, sirih (linije: dunavska, jadranska, mediteranska, marmoratus, atlantska, najnovija otkrivena u reci Duro, SPanija, ako se dobro secam) i uzih (vlasinski plato, crnorecka, i dr.). Zasto je to pa sad vazno?
'Aj'mo opet na analogiju.
Bolest srpaste anemije. Uli ste verovatno svi za nju, ali jeste li zapamtili to iz skole?
Mala mutacija izuzetno retka u podrucjima bez malarije, a mnogo cesca gde malarije ima. Zasto? Jer dovodi do mnogo manje efikasnosti delovanja uzrocnika malarije, plazmodijuma. Odrzava se iako je zbog nje smanjen kapacitet crvenog krvnog zrnca da prenosi kiseonik samo zato sto ko je ima ne oboleva od malarije i ne umire.
Elem, ko zna kad ce svojstva pastrmki za koja mi jos i ne znamo pomoci da se one odrze i opstanu. Za sad znamo da nisu iste - razlikuju se. Te razlike nismo mi stvorili, nastale su prirodno, milionima gdina evolucije.
Hocemo li da budemo toliko antropocentricno arogantni i da ono sto nism stvorili iz cefa i besa unistimo? Samo zato jer ne razumemo to ili nam nije poznato, ili bitno? A nekad, iz sada nepredvidivog razloga moze posluziti pastrmkama da opstanu i odrze se kao vrsta. Da li smo, recimo, svesni da je stotinak miliona godina severna Evropa bila bez pastrmki tokom ledenih doba, a onda su se iz ovih podrucja, pastrmke "vratile" nazad na sever, re-kolonizujuci ga?
Odakle ce ponovo naseliti svet ako to bude potrebno, a mi ih ovde iz neznanja osakatimo nepovratno?