Nišava

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
U jeku priča o nišavskim pastrmkama, te sanjarijama o lipljanu i mladici, rekoh da nije loše ljudima prikazati Nišavu u srcu njenog salmonidnog regiona.  :)

stan3.jpg

Negde između Pirota i Bele palanke...  ;)

stan1.jpg

Oko 2 km nizvodnije...

stan2.jpg

I još oko 1 km nizvodnije, baš tamo gde po priči jednog meštana čuči jedna trokilašica i dve od po kilo i po...

8)

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
  Majstore Goci , pa ti sigurno hoces da se neko razboli gledajuci slike nase lepotice Nisave.  Slike su strava i teraju na razmisljanje-koju taktiku odabrati, koliko jak pribor, kakve muve...
  Ja za ovu godinu vec imam vise aduta, glavnih i rezervnih.    Ljudi razmisljajte na vreme- prolece i dobar vodostaj su vrlo blizu

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Goci stvarno ume da napravi pometnju vezano za odabir mesta.Slike stu ti SJAJNE  :drool: :drool: :drool: :drool: :drool:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Nišava je fenomenalna reka. Juče sam lovio larve insekata i ostale džidže-midže sa njenog dna i oduševio se, kada sam registrovao neverovatnu raznolikost i bogatstvo u njenom gornjem toku. Na jednom kvadratnom metru se može naći najmanje 50 larvi raznih kamenjarki, isto toliko jednodnevki, midževa, gamarusa... Sve moguće vrste kamenjarki su prisutne, od svih vrsta velikih kamenjarki, žute kamenjarke, male žute kamenjarke, februarske crvene, svih ranih kamenjarki...Ogroman broj jednodnevki je tu, Ephemera danica, Baetis u nekoliko vrsta, BWO je već tu, Ecdyonurusi u par vrsta, Epeorusi, Rhithrogena semicolorata, ali i germanica (čuvena march brown)... Trichoptera u svim mogućim porodicama... Diptera pod svakim kamenčićem...
Nišava iznad Pirota je lepota kakvu bi u nekoj civilizovanoj zemlji ljudi odavno pretvorili u zaštićeni mušičarski park, jer ova reka po svojim kvalitetima daleko prevazilazi mnoge čuvene mušičarske reke i revire.
Jednom rečju, deo toka Nišave, od Sukova do Pirota, sa sve celom Jermom, treba hitno proglasiti parkom mušičarenja pastrmke, lipljena i klena, jer ovakvo bogatstvo se retko sreće. Kvalitet vode i bio-indikatori ukazuju da se radi o fenomenalnoj vodi za život pastrmki, lipljena, a sasvim sigurno i mladice (u srednjem toku). Samo je pitanje dana kada će oni koji se pitaju, među kojima valjda ima i neki pravi stručnjak, početi da rade upravo ono što ja sada sa velikom sigurnošću predlažem.
index.php

grayling_trysil_gjerfloen.jpg

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
zar na nisavi ili jermi ima lipljena? nisam znao

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Naravno da nema, ali ova slika koju sam postavio ih najavljuje. Ako ima iko pametan u "Srbijašume", koja gazduje ovom rekom, vrlo brzo će ova reka biti adekvatno nastanjena, pa će slike  debelih nišavskih lipljena postati stvarnost, a ne samo mogućnost.
IMAGE_104-1000.jpg

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Evo naših najzanimljivijih ulova iz nedelje:

kamenjarka.jpg

Kamenjarka.

vijun_nisava_pirot4.jpg

Vijun, i to najverovatnije zlatni vijun (Sabanejewia aurata)!

mala_makedonska_nisava.jpg

Mala makedonska pastrmka.

Sve ovo ukazuje na salmonidni karakter Nišave. Mix bi ovde mogao da doda još neke slike larvi insekata. Jedan ga je naročito obradovao. To je njegov najbolji ulov tog dana!

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Nastavite niz Salmo makedonikusa: 38 cm, 29 cm, 14 cm... Taj lik je ulovio, nažalost tek kad je skontao da je dodalni dunster za nimfarenje i uzeo nešto drugo...  :doh:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Evo i par sličica:

gringo1.jpg

gringo2.jpg

Gringo pokušava da upeca makedonsku pastrmku iz Nišave...  8)

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Evo od mene jedne LOSE, i jedne DOBRE vesti vezano za NASU  reku NISAVU??

Drina

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2006.
Broj reagovanja
0
Mix naravno da mozete poribiti  Nisavu lipljanom i da ce se on prilagoditi toj istoj rijeci.Jedno da nije zagadena previse mada ova zadnja slika pokazuje sasvim suprotno .Naprimjer Bosanska rjecica Praca ima lipljan cak su lovili komade od 50 cm a vjerujte duplo je manja od Nisave vjerovatno i vise nego duplo. Nadam se da cete u buducnosti imati lipljana u vosoj ljepotici

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Nišava je prava lepotica, ali je pomalo teško uloviti ribu. Ona važi za reku koju zaobilaze i mnogi niški mušičari, jer im je prosečan ulov sa Nišave mnogo manji nego sa J. Morave ili Toplice. Zato je Nišava i pravi izazov, jer, pored lepote i veoma pogodnih terena, ona zahteva i malo više znanja, iskustva, koncentracije, želje...
Hajde da vas ja malo provedem po ovoj reci, koju poznajem mnogo bolje nego svoj džep (njega moja supruga bolje poznaje). Besplatno je, a garantujem bolji provod nego na bilo kom reviru. Požurite, jer se na njenim pritokama planira puno mini-hidrocentrala, kao i veliki hoteli i zimski turistički centar na Staroj planini. Pazite da ne zakasnite. Dođite da mušičarimo dok ima šta.
Ove godine će Nišava biti hit Nr.1!

Vrh Dno