Nišava je fenomenalna reka. Juče sam lovio larve insekata i ostale džidže-midže sa njenog dna i oduševio se, kada sam registrovao neverovatnu raznolikost i bogatstvo u njenom gornjem toku. Na jednom kvadratnom metru se može naći najmanje 50 larvi raznih kamenjarki, isto toliko jednodnevki, midževa, gamarusa... Sve moguće vrste kamenjarki su prisutne, od svih vrsta velikih kamenjarki, žute kamenjarke, male žute kamenjarke, februarske crvene, svih ranih kamenjarki...Ogroman broj jednodnevki je tu, Ephemera danica, Baetis u nekoliko vrsta, BWO je već tu, Ecdyonurusi u par vrsta, Epeorusi, Rhithrogena semicolorata, ali i germanica (čuvena march brown)... Trichoptera u svim mogućim porodicama... Diptera pod svakim kamenčićem...
Nišava iznad Pirota je lepota kakvu bi u nekoj civilizovanoj zemlji ljudi odavno pretvorili u zaštićeni mušičarski park, jer ova reka po svojim kvalitetima daleko prevazilazi mnoge čuvene mušičarske reke i revire.
Jednom rečju, deo toka Nišave, od Sukova do Pirota, sa sve celom Jermom, treba hitno proglasiti parkom mušičarenja pastrmke, lipljena i klena, jer ovakvo bogatstvo se retko sreće. Kvalitet vode i bio-indikatori ukazuju da se radi o fenomenalnoj vodi za život pastrmki, lipljena, a sasvim sigurno i mladice (u srednjem toku). Samo je pitanje dana kada će oni koji se pitaju, među kojima valjda ima i neki pravi stručnjak, početi da rade upravo ono što ja
sada sa velikom sigurnošću predlažem.