Ocuvanje klena u Srbiji!

sokre

Junior member
Učlanjen(a)
18.05.2008.
Broj reagovanja
0
Čitam ove postove i stvarno mi je žao što je situacija tolko loša.
Zanima me zašto se kad vas ima toliko istomišljenika ne organizirate, položite ribočuvarske ispite i pokušate kao grupa promijeniti stanje na svojim vodama.
Nije isto kad u kontrolu ide jedan ribočuvar pa mu prijete, ili kad dođu troica.
Zašto kad vidite krivolov ne zovete direktno policiju.
Niti u Hrvatskoj nije sve bajno kako mislite, ali ide na bolje upravo zato jer su se ljudi kojima je stalo do prirode i riba udružili i mijenjali pravila na svojim vodama i upravo se na tim vodama situacija drastično popravila.
Puno ljudi priča vidio sam ovog u krivolovu, vidio sam onog u krivolovu, ali ako niste ništa poduzeli oko toga takvim krivolovcima samo dajete vjetar u leđa da kradu još više.
Živi mi bili i nek vam je bistro.

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Lep predlog.Svakako bi doprineo poboljsanju ribljeg fonda a za to bi trebala dooobra organizacija.Cini mi se da su sa "druge strane" ipak malo slozniji.Ti uocis krivolovca..opcija 1:znas ponesto od martial arts,pa mu pokazes sta mislis....dodje policija i ti ispadnes kriv...mnooogo puta vidjen scenario_Opcija 2:eek:dmah pozoves muriju,oni se dovuku,satro nesto urade a od prijava nema nista.....ne seces granu na kojoj sedis,right?Opcija 3:pozoves muriju i oni se ispozdravljaju sa krivolovcima kao da se nisu videli 1000 godina!Usput se prisete starijih dana i vremena kada je bilo vise riba...ah,srecna vremena...i onda tebe oteraju sa vode.I ovo je scenario koji se desio i to ne jednom.Srbijaaaaaa!

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Sokre,druže moj!Kod mene u udruženju u, skupštini, sede osvedočeni krivolovci.A u policiji još drmaju oni koji su devedesetih dilovali drogu.Za državu,naravno.

Edin-NP

Senior member
Učlanjen(a)
16.03.2010.
Broj reagovanja
0
Kod mene ''ribo cuvari'' i krivolovci odlicno saradzuju.  :mad:

peka les

Full member
Učlanjen(a)
22.12.2009.
Broj reagovanja
0
tomos rider je napisao(la):
Lep predlog.Svakako bi doprineo poboljsanju ribljeg fonda a za to bi trebala dooobra organizacija.Cini mi se da su sa "druge strane" ipak malo slozniji.Ti uocis krivolovca..opcija 1:znas ponesto od martial arts,pa mu pokazes sta mislis....dodje policija i ti ispadnes kriv...mnooogo puta vidjen scenario_Opcija 2:eek:dmah pozoves muriju,oni se dovuku,satro nesto urade a od prijava nema nista.....ne seces granu na kojoj sedis,right?Opcija 3:pozoves muriju i oni se ispozdravljaju sa krivolovcima kao da se nisu videli 1000 godina!Usput se prisete starijih dana i vremena kada je bilo vise riba...ah,srecna vremena...i onda tebe oteraju sa vode.I ovo je scenario koji se desio i to ne jednom.Srbijaaaaaa!

Zaboravio si opciju 4. Pozoves miliciju a oni uopste ne dodju :doh:

peka les

Full member
Učlanjen(a)
22.12.2009.
Broj reagovanja
0
Drzava se suocava sa velikim problemima kao sto su Kosovo,korupcija..itd, tako da je potrebno dosta truda,napora i ko zna sta jos da bi se pocelo sa resavanjem problema o ocuvanju reka i ribljeg fonda u Srbiji.

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Bas to.Hteli mi da priznamo to ili ne,trenutno (a i na duzi period) smo zadnja opcija na koju misle.....

sokre

Junior member
Učlanjen(a)
18.05.2008.
Broj reagovanja
0
Shvačam da je teško, ali bolje probati i ne uspjeti nego gledati kako sve propada.
Neznam kako stojte sa školom ribolova za mlade?
Vrlo je bitno djecu pravilno obrazovati več od ranih dana jer bez nji nema svijetle budučnosti.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Tacno je to sto kazes...na papiru, pa jel vidis da ni ovde na forumu ne mozes da ubedis pojedine koji se vode kao istomisljenici da ne nose bebe klenova sa reka koje ce za sezonu, dve, biti skoro prazne  i nece imati gde da pecaju a da pokrecemo skole ribolova... za cije babe zdravlje, iz cijeg dzepa...?

Dok sebe covek ne promeni nece moci nikada druge, ja sam posao od sebe i rekao da nikad ribu necu poneti kuci dok se riblji fond ne popravi za deset brojeva a i onda cu debelo da razmislim da li cu  :nowink:

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Potpisujem ovo sto kolega Strashni kaze.Prvo podji od sebe pa onda prenesi na druge....od kako pecam vestackim mamcima,nista ne nosim sa vode.Jos uvek imam situacije gde mi neko ne veruje,gde se neko iscudjava,gde neko pametuje....ali me oni ne zanimaju.Jednostavno,lepse mi je ovako.Da se vratimo na temu.....socijalna situacija je takva kakva jeste i sumnjam da ce se popraviti uskoro a i ona utice na sam nivo svesti o,bar ovde u Srbiji,manje znacajnim stvarima kao sto je sportski ribolov....nazalost.

sokre

Junior member
Učlanjen(a)
18.05.2008.
Broj reagovanja
0
strashni je napisao(la):
Tacno je to sto kazes...na papiru, pa jel vidis da ni ovde na forumu ne mozes da ubedis pojedine koji se vode kao istomisljenici da ne nose bebe klenova sa reka koje ce za sezonu, dve, biti skoro prazne  i nece imati gde da pecaju a da pokrecemo skole ribolova... za cije babe zdravlje, iz cijeg dzepa...?

Dok sebe covek ne promeni nece moci nikada druge, ja sam posao od sebe i rekao da nikad ribu necu poneti kuci dok se riblji fond ne popravi za deset brojeva a i onda cu debelo da razmislim da li cu  :nowink:

Ma nisam mislio skolu koja traje mjesecima vec nekakvo jednidnevno druzenje uz vodu di se djeci objasni kako se love ribe, zasto ih treba cuvati i sl...

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Edin-NP je napisao(la):
Nije mi jasno sta radi sa ovolikom ribom,dal je prodaje (u sta sumnjam,jer klen nije neka riba koju bi neko kupijo) il puni zamrzivac,pa opet ni sam to nemoze pojes,daje izdvoijo ova tri cetiri lepsa komada,pa i djene djene,al ovo je zivi ohlokaust.

Шта ради овој кретен са овом рибом не знам али на пијацама се продаје сва риба.
Клен,караш,скобаљ... цена од 90дин до 120дин по кг.И не само на пијацама већ продају и по својим кућама.Купују људи,неко за пржење неко за маринирање.Све у свему туга!

rancic1

Junior member
Učlanjen(a)
12.07.2011.
Broj reagovanja
0
У КГ се продаје деверика до кило 50 динара комад. Све остало 50 динара кило.  Само ми није јасно како неко сме да такву рибу спреми за јело. Нема појма одакле је, да л је отрована....

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Na Zvorničkom jezeru ribu vade mrežama pa u ponudi bude često po par stotina neke vrste.Svojim očima gledam ovaj jad a čuvari su toliko drski da se izjašnjavaju da pored svih zadatka i poslova,stižu i ekologijom da se bave!!!
Cinizmu nikada kraja!

Edin-NP

Senior member
Učlanjen(a)
16.03.2010.
Broj reagovanja
0
Glavni problem je to,sto se ni onaj zakon o ribarstvu koi postoji u praksi ne postuje. Kod nas na gornjem ibru,i gazivode jezeru se tek od ove godine uvela minimalna mera 20cm i postovanje lovostaja,al ne lezi vraze to postujem samo ja i jos par ribolovaca (uglavnom musicara) bijo sam prisutan kad cuvar dodje kontrolise samo dozvolu i ode,a taj covjek koim je kontrolisao dozvolu u cuvarki ima dva klena (u vreme lovostaja). Kasnije sam pokusao da ubedim tog ribolovca da vrati te klenove,i podsetijo ga na lovostaj,on kaze: ''hajde Boga ti ima toga dosta'', ista tu da radis,dase svadzas nemozes (ne isplati se) pogotovu kod nas jer je tolerancija na minimalnom nivou.

Mi iz m.s ''izvor'' zalazemo se da dobijemo volontersku dokumentaciju za tri ribo cuvara,koi su najcesce na vodi,i koima je zao to stose sa ibrom desava,dal ce od tog nesto bit videcemo,ali cisto sumnja,jer su ribocuvari protiv toga.

Vrh Dno