Ocuvanje klena u Srbiji!

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Danas ciljno izašao na njega  ni udarca nisam imao.Bacao o nimfi,strimera,bambula ma neznam ni sam više šta sam bacao.Pregazio pola Drine i NULA!
Ovo jednostavno nije normalno stanje!

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
ako clanovi misle , a verovatno su u pravu , da ovo pismo nece doneti efekat u vidu promene propisa ili necega slicnog ....moglo bi da se sastavi nesto kao apel musicara srbije nadleznom ministarstvu ...da neko pismen sastavi kraci tekst kao nase obracanje ministru i skrene mu paznju na ocajno stanje na nasim rekama . mozda da se uzgred pomene par mera koje smo videli ovde kao predlog , a da sustina teksta bude upozorenje da ribe nestaju iz nasih reka .
tako nesto treba povremeno ponoviti , i eto bar smo bilo sta pokusali i uradili konkretno ....

denmil

Full member
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
86
Sasa, to sto mi znamo da to pismo nece nista promeniti nije razlog da se ono ne pise, u
svakom slucaju, sto kaze Lane Gutovic, nemoze da skodi...a ono sto ne skodi mozda nekad
i nekom pomogne  :yeswink:

U svakom slucaju ja sam za, a mislim i veliki broj kolega koji je ovde na forumu... :tbumb:

rancic1

Junior member
Učlanjen(a)
12.07.2011.
Broj reagovanja
0
Можда и неће да шкоди. Али треба бар неке предлоге за писмо да набацимо, а никакав предлог нема. Један од предлога би могао да буде и следећи.
Кад је већ министарство донело Наредбу, Закон... (није битно како се зове) о ловостају, мерама ....
КО ЈЕ ОДГОВОРАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ТОГА?
ОНАЈ КО ГАЗДУЈЕ ВОДОМ.
Лопова ће увек бити (не само у риболову) па опет краду,  сви закони се крше без обзира на казну, а висина казне је једнака степену друштвене опасности.
Е, сад је питање да ли је законодавац добро проценио друштвену опасност.  Криволов, тровање, пецање испод мере, и још много ствари ... сваки поремећај доводи до  :-X.  овога што имамо данас - празне и опустошене воде.
Једина шанса да нешто корисно урадимо је да инсистирамо на:

1. Већа друштвена опасност - оштрија казнена политика.

2. Корисник је добио од државе воду на управљање. Он наплаћује дозволе, плаће чуваре, порибљава (бар би
    требало)...
    За смањење рибљег фонда или поремећаја биодиверзитета воде (довођење воде у лошије стање него што је 
    примљено на коришћење) одговоран је корисник и он мора да плати штету и врати воду у првобитно стање.
    Ако жели само паре од дозвола и да све то прође са два чувара онда и треба да покраду све, а он нека плати кад није 
    чувао.
    Боље да плати  више чувара него да плаћа држави насталу штету.
    Са више чувара било би мање крађе, више рибе....

Можда нисам у праву, али дајте предлоге.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
ranco, ovo je odlicno  :tbumb: po meni je glupo predlagati neke izmene zakona u vidu broja komada , itd ....ovakvo nesto bi bilo prava stvar  :yeswink:

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Broj reagovanja
0
hm,hm,hm izgleda da je svuda isto ,price iz nepricave, na crnom timoku postoji propis dva klena 30 cm u toku dana.ZSR TK na podrucju Zajecara ima 4 ribo-cuvara,na oba timoka vodostaj je katastrofalan ,kako kaze strelac kao da bog sipa iz kakve flase.Svako mesto izgledno koje se iole zove vir ima po jednog  posetioca iz kako neko rece teske socalne kategorije koji je eto platio dozvolu.U upravnom odboru ZSR sede vecina ,proverene lopurde,ribocuvarska sluzba je koncertisana samo na grliskom jezeru,ostale reke prepustene su same sebi i onoj vrsti  tzv ribolovaca koja nemilice izlovljava sve sto stigne.Zamalo sam pre neki dan propusio kada sam kod gam.banje zatekao upravo jednog od clanova upravnog odbora ZSR TK kako peca krkuse od deset cm i trpa u cuvarci.Pomislim u sebi boze boze kakav svet ?.Na vodostaj reka nemogu da uticem,na ljude oko sebe oprezno pokusavam da im skrenem paznju,jer su mi jednom u vukojebini isekli gume,da im spominjem imena po forumima bilo bi to nepristojno od mene.Ovakve inicijative koje citam su samo lepe i nista vise ,zakoni i propisi su odlično uradjeni treba se drzati takvih kakvi su ,naravno da je najgori onaj zakon koji se nemoze primeniti,za iste su potrebna sredstva a sredstva nema sve dok se ne donese pravi zakon o vodama a zna se ko sada drzi monopol veliki hidro-energetski sistemi .U pojedinim okolnim drzavicama uradjeno je tako barem u BiH KONCESIJE nad vodama ali i tu nije kako treba , ponovo mora da postoji nekakva federalna republicka inspekcija koja bi kontrolisala kaorisnika nad vodama i tako u nadogled.Zato nemijte da menjate svet oko sebe dovoljno je da menjamo svoje navike i svakodnevno preispitujemo svrhu postojanja svog jer ako nekome branimo ono sto on voli,on ce i dalje voleti to sto voli a nas ,nas ce mrzeti citavog zivota ?..

peka les

Full member
Učlanjen(a)
22.12.2009.
Broj reagovanja
0
Vecina ljudi  ne sagledavaju stvari oko sebe jasno i celovito ne zato što to ne mogu, ne zato što im nedostaje sposobnost da to učine, već zato što to podsvesno ne žele.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
uz dozvolu za 2015-tu godinu dobio sam i pravilnik sa propisima . odmah sam ga procitao i paznju mi je privukla jedna novina . ogranicenje u broju komada za klena , skobalja , mrenu ... vise ne postoji . postoji min. mera i limit od 5 kg

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
a ovako ga nije bilo? ovo znaci obzirom na prosecnu velicinu riba da smes da ulovis dvadesetak komada umesto 10 dosadasnjih . ali realno se nista ne menja jer je svako i onako hvatao sta je hteo i koliko je hteo i umeo

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Sve su to bezvezotine čiste, kako mogu da izjednače klena i skobalja kada ovih drugih ima neverovatno više, jeste da ih plovkaroši više i love ali opet ih ima mnogo više. Zamislite samo jato klenova od po 500-700 grama kao što skobalji mogu da formiraju jata....

denmil

Full member
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
86
Mislis li druze Strelce, da onaj ko donosi ovakve odluke zna razliku izmedju klena i skobalja?

Vrh Dno