Odneti sitne ili krupne ribe, šta je veća šteta za prirodu?

sitne ili krupne

• sitnez

Glasovi: 4 16,0%
  • krupne

Glasovi: 2 8,0%
  • trpaj sve u kesu

Glasovi: 3 12,0%
  • vracaj sve

Glasovi: 16 64,0%

• Ukupno glasača
    25

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
Jako lepa i nadam se korisna tema. Molim članove da izbegavaju sukobe bilo koje vrste i molim vas za zdravu raspravu.
Iskreno ne mogu da se odlučim šta je veća šteta i šta više može da naruši ravnotežu u jednoj vodi. Nošenje sitnih riba je zabranjeno zakonom kad su u pitanju plemenite vrste, dok se izlovom kapitalnih primeraka ugrožava uspešnost mresta.
Moj savet je svim pobornicima ovog plemenitog sporta da makar pokušaju da ispoštuju svog rivala i vrate ga nazad u vodu - bez obzira na veličinu i starost.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Goci je napisao(la):
E ovu sam temu čekao!  :yeswink:

Čim dođem kući ima da copy-paste analizu koju sam sinoć napisao. U analizi su dva glavna junaka - mixov i gocijev hipotetečki vir sa klenovima!! Analiza traje 4 godine. Uskoro...  :)
Kakva uzbudljiva najava! Pa, ovo je zajebalo i Velikog Brata. :hammer:

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Ako je tebi V.B. uzbudljiv ??? onda stvarno Mix da stavis prst na celo ili bese pistolj na celo, a prst na okidac  :hammer:
Prosle godine aj djene-djene, al sad mrace do koske. I sto kazu svkao cudo za 3 dana.

Goci ajde daj taj elaborat vise.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Zar si mislio da ja pratim "Velikog Brata"? Čujem to kroz otvorena vrata dnevne sobe, gde moja supruga bulji i ne propušta ni jedan sekund. Zato me i ne priziva, niti ometa u ovom kuckanju mušičarskih prepucavanja, tajni, besmislica i istina.
Jao, jedva čekam da ja i Goci FORMIRAMO NAŠ VIR NA 4 GODINE, pa da vidimo šta je bolje, isfaćariti sve matice ili mlađ. Kakav derbi  :doh: .
Možete da otvorite kladionicu. Preporučujem vam da se kladite na mene, jer ću da ga pokrkam već za doručak. Kakve argumente imam, on jadan, ne može ni da sanja. Može i PedjaBG da mu se pridruži u "ringu" ili bolje reći "viru", sa sve ministrom za zaštitu životne sredine, prosvete i premijerom lično, ništa mu neće pomoći.
Gde je kladionica? Hoću da uložim sav svoj novac na sebe!

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Mixmaster je napisao(la):
Gde je kladionica? Hoću da uložim sav svoj novac na sebe!
:doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh:
Premijera ostavi on mucenik nije obavesten da u nasim rekama ima ribe  :D
A i njega samo macke interesuju  :wacko:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ma i predsedavajući UNESCO-a može da im se pridruži. :smoke:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Evo najavljene analize, šaljivo-ozbiljne!  8)

U jednom prosečnom nišavskom viru (primer) ima par klenova kilaša, desetak klenova polukilaša i hiljadu sitnih. Da li treba da pojašnjavam zbog čega je opasniji onaj ko izvadi za dva kilaša i deset polukilaša?

Svako ima svoje teorije, pa tako i Mix i ja svoje, istina dijametralno suprotne.  On kaže da je OK loviti i ubijati male klenove, a poštedeti veće. Ja tvrdim da bolje puštati sve ispod neke minimalne mere, a one veće poneti za večeru. Naravno, najbolje je puštati sve, ali ne može biti i vuk (Mix) sit i ovce (klenovi) na broju...

Probaću da njega i vas uverim u suprotno, sa glavnim ciljem da pokažem da je minimalna mera za klena više nego neophodna (što Mix negira). Ja bih recimo uveo minimalnu meru za klena od 30 cm i lovio i jeo za večeru sve veće, a Mix bi, zarad očuvanja ribljeg fonda, lovio malecke i reš pržio sa sve kostima (kalcijum, njam, njam).

Analizirajmo taj reprezentativni nišavski vir u kome ima 4 kilaša (40 cm), 10 petstogramaca (30 cm) i 50 porcijaša (25 cm) i 500 sitnih, dugih po 15-20 cm.

Recimo, hipotetički, da je vir odvojen mrežom od ostatka reke i da ribe ne mogu da uđu i izađu. Neka na tom viru tokom jedne godine peca ukupno 50 musičara po jednom (ili jedan 50 puta). Pretpostavimo da klenovi neće stradati od štuka, nišavskih pastrmki(!!!), kormorana, bolesti, gladi, niti će vršti samoubistva iskakanjem na obalu.

Sezona 1.

U mom scenariju i režimu ribolova, mušičari bi ciljano lovili krupne komade i za godinu dana uhvatili bar 90% klenova u meri, odnosno nekih 13 riba. Ostalo bi par u meri, 50 porcijaša i 500 malih.

U Mix režimu ribolova (bolje da lovimo male), mušičari bi, zauzeti lovom sitnuruje, prevarili samo 50% primeraka u meri, što nam za sledeću sezonu ostavlja 7 meraša.

Što se sitnih tiče, recimo da bi za jednu sezonu uspeli da polovili i 50 % sitnijih komada, odnosno 550/2 = 225, što je 225/50 = 4 ili 5 riba po izlasku, što i zvuči realno.
Tako bi u mix vodi za sledeću sezonu ostalo 2 klena od preko 40 cm, 5 preko 30, 25 porcijaša (koji polako zaličuju na polokilaše) i 250 sitnih, koji bi narasli do 20-25 cm i zaličili na porcijaše.

Sezona 2.

U mom scenariju nema mnogo riba u meri. Možda je tek poneki od onih od 25 cm prebacio 30 cm. Nema se šta pojesti. Tužno. Ipak 550 riba i dalje raste...

Mixov vir u sezoni 2. Ima dosta riba i za jedenje. U vodi je oko 230 riba i recimo da će opet 50% završiti u tiganju. Znači 100 i kusura za jelo, nije loše. Ostalo je oko 120 riba za sezonu 3.

Sezona 3.

Svih 50 komada od mojih nekadašnjih "oko 25" su u meri i 90% njih će biti uhvaćeno i pojedeno. Znači 45 riba preko 30 cm ide u tiganj, a 505 i dalje plivaju.

Mixov vir. Pliva 120 riba, dužine 25-50 cm. Uhvatiće se, po običaju,  50%, tj. 60 riba navedenih dužina. Ostaće 60 komada.

Sezona 4.

U gocijevom viru pliva 550 klenova dužine preko 30 cm. Rajsko pecanje i krkanje! 90% riba ide u tiganj. 500 komada! Ima i za Svetog Nikolu! Za sezonu 5 ostaje 50 velikih riba.

Mixov vir. Pliva 60 riba dužine 30-50 cm. kapitalci. Nema više malih pa se lovi kao i kod Gocija, tj. 90% ide napolje, odnosno samo 55 riba, jedna po izlasku. Za Svetog Nikolu se jede oslić. Gosti oduševljeni - nema koske! Ostaje samo 5 riba.

Sezona 5.

Kod Gocija pliva 50 ogromnih kleonova dužine 35-60 cm. Isti takvi i kod Miksa, ali samo 5! Moj vir je trenutno 10 x bolji, u-ta-ta!

Analiza.

Iz gocijevog vira je konačno izvađeno svih 564 riba pri dužini većoj od 30 cm, recimo prosečno 35 što je nekih 800 g po komadu. Znači 564 * 0.8 = 450 kg ribe.

Iz mixovog vira je takođe izvađeno svih 564 riba, dužine 15-60 cm, ali sa prosekom znatno ispod 30 cm (jer su mahom lovljeni sitni), recimo 25 cm, što je 300 g.  Pojedeno je 170 kg ribe...

Ajd sad da vidimo još nešto. Recimo da se klen prvi put mresti sa 20 cm, u drugoj sezoni mresta ima 25, a u trećoj 30 cm. U mom viru svih 564 riba se imrestilo najmanje 3 x i to pri težini od preko 500 g, što je jako puno ikre, odnosno malih klenova.

U Mixovom viru se neki klenovi nisu ni jednom izmrestili, neki samo jednom, neki više puta... Prosek, pa jedno 2 x pri prosečnoj dužini od 25 cm, što je ako sve lepo sračunate najmanje 10x manje ikre, odnosno mlađi klena.

Zaključak.

Iz Gocijevog vira je pojedeno skoro 3x više kilograma ribe, a ostalo je 10 x više malih klenova. Ura!  :D

Analiza gotova. Izvinjavam se za sve previde, ipak ovo nije naučni rad, već forumska ozbiljno-neozbiljna polemika. Naravno, sve ovo je manje-više šaljivo i Mix će garant znati da obori ovu analizu i zakaže novo ročište.  :D

Samo još jedna napomena. Mixovo viđenja zaštite klenova dozvolja teoretsku mogućnost da se čitava vrsta istrebi, tako što će i poslednji primerak biti ulovljen pre prvog mresta. Jebo zaštitu!  :doh:

-----------------------------------------

Izvinjavam se na čekanju na najavljenu analizu. Vijao sam rane, izele me jezerske štuke, uboo sam se na udicu, okliznuo i upao u jezero, pritom udarivši leđima na stene...  :doh: Ipak uvatio sam i pustio 4 fina komada za 2 sata pecanja!  :tbumb: Jezero za sada ostaje tajna, ali ćemo sledeće sezone tamo loviti krupne štuke na strimere!  :tbumb:

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Goci
:respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect1: :respect1: :respect1: :respect1: :respect1: :respect1: :respect1: :respect1: :respect1: :respect1: :respect1:

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Lepa analiza, ali bar tri stvari iz domena populacione biologije nije uzela u obzir: godisnju produkciju, imigraciju i emigraciju i stopu rasta u zavisnosti od gustine. One bi modifikovale tvoj proracun ali se ne oze unapred reci kako, jer su ovi efekti svi medjuzavisni.
Posto je Laza lepo zamolio  da se manemo komentara van teme, stvari van domena populacione biologije vezane za ponasanje druge strane u viru koji si joj samo hipoteticki (nadam se) prepustio ne bih kometarisao.
Jedino nisam siguran u tacnost podataka u delu analize koji se odnosi na to kako se trosi sva riba odnesena sa reke, ali to nije ni tema ove price.
Plusic za Gocija, naravno.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ova tekma mora početi ponovo, jer moj suparnik igra i moju ulogu. ??? On zamišljsa i svoj i moj vir. Svašta.
On sam sebe tuče i mene kove. Šta ja treba da radim? Samo da čitam? Teška glupost. Pročitah gomilu koještarija u Gocijevom postu i, naravno, Pedjinoj laičkoj podršci. Iako je u ovoj borbi koja je odjednom počela dok sam ja spavao, Goci mnogo puta zamahnuo, nijedan njegov zamsah se nije pretvorio u udarac. Ček sad ja malko njega da kucnem.

Evo kako bi izgledao vir da se ja pitam, ali sa jednim otvorenim okom i uključenim samo malim mozgom, pre doručka i kafe.
Početak prave borbe

PRVO
U viru bi bile zabranjene sve metode ribolova osim mušičarenja.
DRUGO
Pored vira bi bilo malo imanje sa odgajivačnicom klenova....

??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ???

Da pišem dalje? Ne pada mi na pamet. Goci je nokautiran i ne pomera se.
Mislim da je ovo klasičan knockout prvim udarcem. Dečko uopšte nije moja kategorija. Ima li neko jači?

Možda će Goci da kaže: "Nisam znao da ima i to... Odgajivačnica klenova? Pa toga nema u SFRJ. PedjaBG mi nije to pominjao...."
He, he, ...Pa naravno da ti nije pominjao, kad.... Ne bih da vređam.

kraj borbe. Sada će sigurno da traži revenge. Bolje bi mu bilo da od slova b,a,r,j i e sastavi tajno jezero sa štukama.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Kako ti se ja cinim ko protivnik. Muhamed Ali Vs. Dzorz Forman. Rumle in the jungle. Let the games begin
Cela ova prica vezana je za pristup koji se zove selective harvest. Spremam ozbiljnu analizu ovog pristupa, ali cu sada da dam neke reference. Selektiva zetva je pristup koji je nastao u USA kao zamena ili protiv teza C&R pristupu i baziran je na zelji ribolovaca da nose ribe kuci. Super. I ja ih nosim kad mi dune. ne vraca, ih sve. Neke nosim da bi se puvao, neke da bi jeo, neke da bi ih koristio kao but plug, kako god. Pristup je veoma jednostavan ali zahteva ozbiljnu analizu. Sta je najgore da se iznese iz reke. to su polnozrele ribe koje su u full snazi za mrest. Sto je riba starija njena ikra je sve slabijeg kvalteta. Ako zakucate klena od 1.5 kg ili vise, ili npr. pastrmku od 2.5 kg i iznesete je iz vode, vi cinite uslugu reci. ta riba, kaptalna, je matora, ako nije postala sterilna, ono joj je kra genetski slabija nego kod mladjih riba. Slobodno je nostite. Slikajte se, preparirajte je. Ona jede, uzima mesto mladjim, mresti se, ali njeno potomstvo zbog DNA promena koje su nastale starenjem je losijeg kvaliteta. Naravno da izvlov klenova od 500 g koji su u potpunoj snazi je veoma los, ali barem toliko je strasan izlov klenova od 200 g koji ce za godinu dana da postanu polno zreli i koji ce da daju super potomstvo.
Sanjarenje o mrestilistu klena i ribnjaku je nepotrebno da se uvalci jer ga nema.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
dr.lucky je napisao(la):
Kako ti se ja cinim ko protivnik. Muhamed Ali Vs. Dzorz Forman. Rumle in the jungle. Let the games begin
Cela ova prica vezana je za pristup koji se zove selective harvest. Spremam ozbiljnu analizu ovog pristupa, ....
Čim se novi izazivač pojavio, znači da sam već proglašen za pobednika prethodnog meča. Mudro.
Ovaj novi protivnik je malčice jači. Vlasnik je ovog sajta, pa računa da ima prednost domaćeg terena. I njega ću da nokautiram u prvoj seriji udaraca, ali će on malo više da se rita, dok je na podu. Čuo sam da je prljav borac i da će pokušati da namesti ishod, ali je isuviše slab protivnik i poješću ga za užinu, sa svim nabrojanim osobinama, kao salatu.
Ako je ono bio Rumble In The Jungle, ovo je Thriller In Manila.

Počnimo, Laki. Ladies first.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
A ne, ne! Goci strikes back!  :D

PRVO
U viru bi bile zabranjene sve metode ribolova osim mušičarenja.
DRUGO
Pored vira bi bilo malo imanje sa odgajivačnicom klenova...

Šta ovo prvo menja? Po meni baš ništa. Govorimo o lovu i izlovu klenova, a da li će oni biti upecani na mušicu i bojli kuglicu to nema veze.

Uzgajalište? Kao prvo ja mrzim uzgajališta i volim da priroda ti reguliše, a da joj čovek što manje smeta. Drugo, teretski, uzgajište ne garantuje da će makar jedan klen prebaciti 25 cm, jer će možda svi do jednog biti upecani i ispženi dok imaju 15-20 cm. Jedino ako ne nameravaš da uh čuvaš jedno 3-4 godine u uzgajalištu, što je finansijski jaaaako isplativo...  :doh:

Treće, govorimo o merama zaštite klenova u Srbiji, a ne na malom privatnom viru. Ja sam taj vir ogradio da bi lakše brojali naše klenove. Šansa da se sve ili bar većina voda u Srbiji poribljavaju klenovima je ista kao da Ivan Ranđelovij Šmuci (golman Zvezde) izbori mesto u reprezentaciji Srbije i u ključnom meču sa Poljskom (nakon što ona igra nerešeno kući sa Belgijom), pri vođstvu našio od 1:0 odbrani penal u 94. minutu i tako se kvalifikujemo za evropsko prvenstvo!  :doh:

p.s. Nisam od onih slova sastavio štučje jezero, već jedno gde ima puno smuđeva i poneke štuke. Možemo te smuđeve da lovimo noću na strimere!  :tbumb:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Goci, pobratime slatki. Sviđa mi se što te interesuje ista stvar kao i mene, ali pogrešan ti je stav, a i verovatno nemaš iskustva u uzgoju riba.
U mom odgajalištu bili bi poludivlji klenčići u top-formi. Verujem da ti zamišljaš ribnjak kakav bi napravio neki "stručnjak" iz B.... koji bi koštao mnogo, smrdeo i bio mutan od bakterija i algi, a ne bi proizveo ništa pametno. Razumem i zašto. Možeš li da zamisliš odgajivačnicu i mrestilište klenova za poribljavanje reka, koje bi projektovao neki pravi stručnjak za to? Neki Austrijanac ili Nemac, na primer?
Veruj mi da bi pored zamišljenog vira ili bilo koje reke u Srbiji bilo sasvim dovoljno sitnijih klenova da zamene one ulovljene i plaćene (naravno).
Matice iz reka, koje bi ti da izlovljavaš, koristile bi za dobijanje najkvalitetnijeg potomstva. Samo povremeno bi se, uz dooobru doplatu, organizovao planski izlov prevelikih matica, koje prerastaju u štetočine, ali za to bi morali da počekamo bar 10 godina.
Glavna fora je u tome što ja nisam ništa od ovoga izmislio. O takvom gazdovanju sam slušao i čitao, a na svoj način, neke stvari i proverio.
Jedina razlika između mog i tvog pogleda na ovaj problem je što ja nemam nimalo poverenja u ono što rade, pišu ili govore, naši "provereni" stručnjaci, a verujem onima koji nisu odavde, ali imaju fantastične rezultate u svom poslu, a koštaju mnoooooogo manje.
Pazi, Goci, mogu da te pobedim u ovoj borbi i jednom vezanom rukom, to jest, bez dobrog domaćina, koji proizvodi kvalitetnu mlađ u odgajivačnici. Mogu da dokažem da je i u ovakvoj situaciji, kada haraju "eksperti", bolje da se izlovljava sitna, nego krupna riba. Hoćeš?

Vrh Dno