Evo najavljene analize, šaljivo-ozbiljne! 8)
Mixmaster je napisao(la):
U jednom prosečnom nišavskom viru (primer) ima par klenova kilaša, desetak klenova polukilaša i hiljadu sitnih. Da li treba da pojašnjavam zbog čega je opasniji onaj ko izvadi za dva kilaša i deset polukilaša?
Svako ima svoje teorije, pa tako i Mix i ja svoje, istina dijametralno suprotne. On kaže da je OK loviti i ubijati male klenove, a poštedeti veće. Ja tvrdim da bolje puštati sve ispod neke minimalne mere, a one veće poneti za večeru. Naravno, najbolje je puštati sve, ali ne može biti i vuk (Mix) sit i ovce (klenovi) na broju...
Probaću da njega i vas uverim u suprotno, sa glavnim ciljem da pokažem da je minimalna mera za klena više nego neophodna (što Mix negira). Ja bih recimo uveo minimalnu meru za klena od 30 cm i lovio i jeo za večeru sve veće, a Mix bi, zarad očuvanja ribljeg fonda, lovio malecke i reš pržio sa sve kostima (kalcijum, njam, njam).
Analizirajmo taj reprezentativni nišavski vir u kome ima 4 kilaša (40 cm), 10 petstogramaca (30 cm) i 50 porcijaša (25 cm) i 500 sitnih, dugih po 15-20 cm.
Recimo, hipotetički, da je vir odvojen mrežom od ostatka reke i da ribe ne mogu da uđu i izađu. Neka na tom viru tokom jedne godine peca ukupno 50 musičara po jednom (ili jedan 50 puta). Pretpostavimo da klenovi neće stradati od štuka, nišavskih pastrmki(!!!), kormorana, bolesti, gladi, niti će vršti samoubistva iskakanjem na obalu.
Sezona 1.
U mom scenariju i režimu ribolova, mušičari bi ciljano lovili krupne komade i za godinu dana uhvatili bar 90% klenova u meri, odnosno nekih 13 riba. Ostalo bi par u meri, 50 porcijaša i 500 malih.
U Mix režimu ribolova (bolje da lovimo male), mušičari bi, zauzeti lovom sitnuruje, prevarili samo 50% primeraka u meri, što nam za sledeću sezonu ostavlja 7 meraša.
Što se sitnih tiče, recimo da bi za jednu sezonu uspeli da polovili i 50 % sitnijih komada, odnosno 550/2 = 225, što je 225/50 = 4 ili 5 riba po izlasku, što i zvuči realno.
Tako bi u mix vodi za sledeću sezonu ostalo 2 klena od preko 40 cm, 5 preko 30, 25 porcijaša (koji polako zaličuju na polokilaše) i 250 sitnih, koji bi narasli do 20-25 cm i zaličili na porcijaše.
Sezona 2.
U mom scenariju nema mnogo riba u meri. Možda je tek poneki od onih od 25 cm prebacio 30 cm. Nema se šta pojesti. Tužno. Ipak 550 riba i dalje raste...
Mixov vir u sezoni 2. Ima dosta riba i za jedenje. U vodi je oko 230 riba i recimo da će opet 50% završiti u tiganju. Znači 100 i kusura za jelo, nije loše. Ostalo je oko 120 riba za sezonu 3.
Sezona 3.
Svih 50 komada od mojih nekadašnjih "oko 25" su u meri i 90% njih će biti uhvaćeno i pojedeno. Znači 45 riba preko 30 cm ide u tiganj, a 505 i dalje plivaju.
Mixov vir. Pliva 120 riba, dužine 25-50 cm. Uhvatiće se, po običaju, 50%, tj. 60 riba navedenih dužina. Ostaće 60 komada.
Sezona 4.
U gocijevom viru pliva 550 klenova dužine preko 30 cm. Rajsko pecanje i krkanje! 90% riba ide u tiganj. 500 komada! Ima i za Svetog Nikolu! Za sezonu 5 ostaje 50 velikih riba.
Mixov vir. Pliva 60 riba dužine 30-50 cm. kapitalci. Nema više malih pa se lovi kao i kod Gocija, tj. 90% ide napolje, odnosno samo 55 riba, jedna po izlasku. Za Svetog Nikolu se jede oslić. Gosti oduševljeni - nema koske! Ostaje samo 5 riba.
Sezona 5.
Kod Gocija pliva 50 ogromnih kleonova dužine 35-60 cm. Isti takvi i kod Miksa, ali samo 5! Moj vir je trenutno 10 x bolji, u-ta-ta!
Analiza.
Iz gocijevog vira je konačno izvađeno svih 564 riba pri dužini većoj od 30 cm, recimo prosečno 35 što je nekih 800 g po komadu. Znači 564 * 0.8 = 450 kg ribe.
Iz mixovog vira je takođe izvađeno svih 564 riba, dužine 15-60 cm, ali sa prosekom znatno ispod 30 cm (jer su mahom lovljeni sitni), recimo 25 cm, što je 300 g. Pojedeno je 170 kg ribe...
Ajd sad da vidimo još nešto. Recimo da se klen prvi put mresti sa 20 cm, u drugoj sezoni mresta ima 25, a u trećoj 30 cm. U mom viru svih 564 riba se imrestilo najmanje 3 x i to pri težini od preko 500 g, što je jako puno ikre, odnosno malih klenova.
U Mixovom viru se neki klenovi nisu ni jednom izmrestili, neki samo jednom, neki više puta... Prosek, pa jedno 2 x pri prosečnoj dužini od 25 cm, što je ako sve lepo sračunate najmanje 10x manje ikre, odnosno mlađi klena.
Zaključak.
Iz Gocijevog vira je pojedeno skoro 3x više kilograma ribe, a ostalo je 10 x više malih klenova. Ura!
Analiza gotova. Izvinjavam se za sve previde, ipak ovo nije naučni rad, već forumska ozbiljno-neozbiljna polemika. Naravno, sve ovo je manje-više šaljivo i Mix će garant znati da obori ovu analizu i zakaže novo ročište.
Samo još jedna napomena. Mixovo viđenja zaštite klenova dozvolja teoretsku mogućnost da se čitava vrsta istrebi, tako što će i poslednji primerak biti ulovljen pre prvog mresta. Jebo zaštitu!
-----------------------------------------
Izvinjavam se na čekanju na najavljenu analizu. Vijao sam rane, izele me jezerske štuke, uboo sam se na udicu, okliznuo i upao u jezero, pritom udarivši leđima na stene...

Ipak uvatio sam i pustio 4 fina komada za 2 sata pecanja!

Jezero za sada ostaje tajna, ali ćemo sledeće sezone tamo loviti krupne štuke na strimere!