A i jagnjadi, i kiselog mleka... djakonije!
Joco, to su duzicaste. Iskreno ne znam o cemu se radi od dve mogucnosti:
Prva je da su isluzene matice iz raznoraznih ribnjaka, ali vremenom je ta moja pocetna pretpostavka pocela da se klima, jer ih ima stalno na trzistu i uglavnom uvek.
Druga je da su ciljno gajene ribe do velicine ribnjackog lososa i ova pretpostavka je pocela da dobija na snazi:
a) rasklimavanjem prve pocetne pretpostavke;
b) posetom UK, gde sam kupovao filete takvih u supermarketu i video na lokalnoj pijacici sredom (slicnoj kao onoj gde je radio Dellboy i Ran...(ups!) cele ribe koje je prodavac tranzirao immediately on request;
c) cinjenicom da su ribarstvo u Bosni preuzeli uglavnom Norvezani, kojima je takav uzgoj uobicajen a velicina duzicastih pastrmki o kojj govorimo daleko trazenija na trzistu kod njih od onog sto mi zovemo "porcijasicama".
Nikad me nije zanimalo sta je stvarno u pitanju, ali preporucujem kupovnu vecih - visa cena je zbog vece proizvodne cene (duze jede, trosi hranu i prostor u ribnjaku), ali je ugodjaj carski, posebno ako je naprave crvenog (narandzastog) mesa.