Bojane, ne znam koji je zvaniči stav nauke po pitanju naziva "karakternih osobina" riba, ali je žargon "lukava" sasvim primeren ćaskanju između ribolovaca.
Ljudska osobina kojom slikovito opisujemo ponašanje ribe, meni je to savršeno OK. Neke vrste mi deluju lukavije od drugih, neki primerci iste vrste mi deluje lukavije od drugih primeraka iste vrste.
Veoma često se i u radovima biologa može pročitati u opisu neke vrste životinje da je, recimo, pametna ili lukava, slično kao što napišu da je oprezna ili plašljiva... Najčešće to napišu za sisara ili pticu, ali što da ne i za ribu. Ne postoji nešto poput "minimalna masa mozga" ispod koje životinja više nema "pamet", već samo instinkte. Zalaziš u sferu nepotrebno preciznih naučnih definicija, koje nisu baš mnogo zanimljive prosečnom ribolovcu. Njega zanima da li će neka pastrmka prepoznati prevaru ili je halapljivo zgrabiti. Za potrebe razgovora sa kolegom ribolovcem on može da priča o lukavstu ribe jednako kao što može da priča o kvalitetu izrade imitacije i same prezentacije.