padavac???

HITNA

Senior member
Učlanjen(a)
04.12.2005.
Broj reagovanja
0
Ali u predjelu Bune koliko znam dozvoljeno je samo na suhe muhe vaser kuglom i na mahac.....

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Padavac, nevjerojatno da to ovdje jos nitko nije kazao, je u dijelovima BiH naziv za imago Trichoptera. Bilo kojeg tulara, a ima ih vise vrsta, koji prhuce po vodi u maju. To nije 'majska muha' (Ephemera spp.). Na Neretvi se moze odlicno loviti suhom muhom. Ako se hoce. No, Neretva nije zadnje rijeka gdje se lovi 'lajnerom' ili 'tirolskim drvcem' u ovom dijelu svijeta, kamoli u Europi. Tim primitivnim alatom lovi se na puno mjesta po Europi, ukljucujuci, primjerice, Kraljevski revirir za losose na jugu Svedske. Razlika je u tome sto ljudi tamo ne tamane redom sve sto ulove za jelo, vec ribolove prvenstveno za zabavu. Lov 'tirolcem', koji umjesto otrovnog olova ima uteg od vise puta skupljeg, ali ekoloski prihvatljivog titana, smatra se ustupkom za neuke ljude nesposobne nauciti kulturnije i zabavnije oblike ribolova. Ukratko, to nije privilegija, potreba, neki osobito dobar nacin ribolova, vec pomocno sredstvo za pojedine hendikepirane ribolovce, koji iz nekog razloga nisu u mogucnosti kupiti ili nauciti koristiti normalni ribolovni pribor.         

kan

Newbie
Učlanjen(a)
24.04.2008.
Broj reagovanja
0
Zanimljivo sto kazes da uopce nije iz reda jednodnevki,stvarno ne znam.Neko je prije spomenuo da se radi o Ephemera vulgati,ti kazes da se radi o tularima.Valjda cemo to rijesiti uskoro.Cim pocne na Neretvi stavim sliku.Naziv je dobio zbog tog specifisnog nacina leta kada se velikom brzinom spusta prema povrsini vode.Mada na Neretvi ima ima dosta specificnih nazima za neke stvari.(jegulja je kod nas ugor)Vjerovatno cu ubrzo lako otkriti o kojem se insektu radi kada bude na vodi,medjutim ono sto je mene posebno zanimalo je ta imitacija nimfe (posto svi love nimfom,niko ne koristi suhog padavca)koja se ovdje koristi,zasto se upotrebljavaju tako tamne boje nimfi,kako izgleda ta nimfa u prirodi.Ako je Ephemera vulgata,zasto je tako tamna,ili uopce nije imitacija nimfe nego nekog drugog stadija

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Sada već malo pretjerujemo pa način na koji neko lovi je kulturan a drugi nekulturan.... Ja bih poštovao to što si napisao  samo kad bih vidio da na 80 posto terena Neretve u Mostaru ti bez utega uhvatiš ribu. Na većini mjesta ne možeš ni dobiti priliku da dobaciš do ribe, jednostavno postoje prirodna ograničenja. Naravno da postoje mjesta gdje bi se sa danas standardnom mušičarskom opremom i moglo loviti ali to je za predio Mostara gdje je i najviše ribolovaca recimo 15% terena. Ovo nisu reviri kojis e održavaju nego dilji tereni prepuni smetljišta, kanalizacija, zarasle vegetacije... Pa sad je li kulturnije bockati ribe koje se čuvaju za ribolovce u revirima ili probati se izboriti i prevariti ribu na mjestima na kojima je puno više stvari protiv ribolovca..
Inače , za HITNU oko Bune se lovi isto kao i na drugim mjestima na srednjem i donjem toku Neretve, sa olovom ili plovkom.
Za Švedsku ne znam...Malo mi daleko...

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Inače to sigurno nije tular KAN Totalno promašeno Lovi se ovdje i na tulara ali to nije padavac nego ljudi misle da sve znaju... Uostalom vrijeme padavca će skoro pa kad KAN stavi sliku javiće se neko ko stvarno zna valjda

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Onom tko lovi 'spravom' s deset 'boja' na zlatnim Mustadicama 540 zato sto je gladan ili su mu djeca gladna nimalo ne zamjeram. Onom tko kaze da drugacije ne moze, hmmm..., hmmm..., recimo da isto ne zamjeram, ali siguran sam da moze na zabavniji nacin provesti vrijeme uz rijeku.  

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Ephemera_danica na koju ja najviše lovim u tom periodu je jedna verzija suhe muhe koja bi trebala biti imago padavca  ali zašto je onda tako tamna nimfa uspješna, zar ne bi trebala biti žućkasta...

HITNA

Senior member
Učlanjen(a)
04.12.2005.
Broj reagovanja
0
Inače , za HITNU oko Bune se lovi isto kao i na drugim mjestima na srednjem i donjem toku Neretve

inace za JOKERA

Bio neki dan na sastanku u Capljin i kolege iz Mostara su mi rekli da su na Buni zabranili tirolsko drvce ..........

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
ALP to bi trebalo valjda značiti da smo mi u Mostaru koji tako lovimo gladni a to je već van dobrog ukusa. Da, lovimo tako. Da, volimo ribe i takmičimo se s njima jer realno gledajući imamo manje šanse da ih uhvatimo nego oni što na vodu dolaze sa opremom na kojoj bi im pozavidjeli i američki komandosi, a love u revirima gdje je teže ne uloviti nego uloviti i na kraju da se ne budeš u zabludi , veoma je zabavno jer je jedini cilj nadmudriti ribu a to u ovim "prirodnim" uslovima nije nimalo lako. Uostalom nemoj suditi o stvarima koje nisi kušao...

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Hitna , zabranjeno u BUNI, rijeci , ali ne na Neretvi u mjestu Buna, mali nesporazum, a ova slika  je padavac površinska muha(suha), zove se padavac jer mužjaci tim karakterističnim letom kada se non stop dižu i onda puštaju da padnu do površine privlaže ženke(tako sam pročitao negdje). Ali nimfa o kojoj pričamo i koja je jako lovna je tamno crvena pa sve do crne boje. A ako je to nimfa majske valjda to ne bi trebalo biti tako ili griješim... Neka mi pojasni neko ko zna

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Ne znam prijatelju jeste li gladni, daj Boze da niste. Ali o tom "imagu padavca", tirolcima, spravama, bojama, "Ephemeri danici", ovom na slici..., mozda je doista bolje da vam nastavi netko strucniji. Ja bih ti samo - kao laik i skroman pocetnik koji nikad nije omirisao Neretvu, Bunu, Bregavu, Trebižat..., a o entomologiji i umjetnim muhama ne zna bas nista - ako dozvolis, savjetovao da malo promuckas Google.      

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
alp je napisao(la):
Ne znam prijatelju jeste li gladni, daj Boze da niste. Ali o tom "imagu padavca", tirolcima, spravama, bojama, "Ephemeri danici", ovom na slici..., mozda je doista bolje da vam nastavi netko strucniji. Ja bih ti samo - kao laik i skroman pocetnik koji nikad nije omirisao Neretvu, Bunu, Bregavu, Trebižat..., a o entomologiji i umjetnim muhama ne zna bas nista - ako dozvolis, savjetovao da malo promuckas Google.     

Pocetnice moze li par pocetnickih pitanja?  ;)

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Hvala na lijepim savjetima, nismo gladni nemoj brinuti, uživamo u ovoj čudesnoj Neretvi na sve moguće načine a učenje ne svodimo na Google nego pored toga i prije toga učimo na vodi a i na puno drugih načina.  Moram reći da par mjeseci pratim ovaj forum i da sam puno naučio i zbog toga hvala svima ali nijedno znanje nije konačno pa moramo malo poštovati i iskustvo starijih

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Joker: Ako zelis starija iskustva, ne skodi ako krenes od:

http://www.flyfishinghistory.com/

Djole: Ako kako mogu pomoci...

Vrh Dno