padavac???

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Blue Fox: da, ali tu logiku pobija to što u to vrijeme uzima samo ove muhe, ili barem ako ne izričito onda pretežno ove boje...
Kan:koriste se i dabinzi i ima rezultata ali u vrijeme padavca ovi stari džemperi ubijaju. Ja ću ove sezone da probam da malo experimentišem sa nekim novostima a pozivam i druge da u vrijeme majske probaju ove boje padavaca...

kan

Newbie
Učlanjen(a)
24.04.2008.
Broj reagovanja
0
Tako je koriste se samo u odredjeno vrijeme,i samo tako imaju uspjeha.

evo jos jednog primjera,ali mokrog padavca kojeg takodjer ovdje koriste,ali je manje uspjesan nego one nimfe,tako oni kazu

zwjihf.jpg
zwjihf.jpg

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Nema me dva dana i odmah ste zbunjeni. "Padavac" je crnogorsko-hercegovački naziv za imago insekta kojeg ja zovem Ecdyonurus (torrentis, a verovatno tako zovu i venosus, insignis...).
To je velika jednodnevka, sa dva ogroomna repa. Bla, bla, bla...
Evo jednog mužjaka Ecdyonurusa iz moje galerije.
main.php

Z

Zakula

Guest
I ja bih reko da je muva "Padavac" ustvari imitacija nekog Ecdyonurus-a.Chini mi se da crnogorci Padavce prave u braonkasto/crvenim nijansama,shto moze da imitira Ecdyonurus-e,pa chak i Vulgatu,kako neko pomenu...U svakom sluchaju,ako se na Padavca najbolje prolazi krajem aprila,tj. pre majske,sve sumnje padaju na Ecdyonurus-e.Mada ima vishe vrsta Ecdyonurus-a,koji se po izgledu ne razlikuju mnogo,a roje se u razlichitim delovima sezone...

AKo malo izanaliziramo i "ritual" polaganja jaja Ecdyonurus-a,onda lako mozemo da dovedemo u vezu Padavce (imitacije) i Ecdyonuruse.Slichnost je ochigledna!

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Za imago mi je jasni Mix ali o kojoj nimfi je riječ, je li i to Ecdyonurus i kakve bi boje onda trebala biti nimfa...Jer ovdje i nimfu napravljenu na udici 6-10(tamno cervene, ljubičaste, do crne boje) zovu padavac. Znači za imaga je jasno , treba pojasniti nimfu.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Poštovani Jokeru, odmah dobijaš sliku. Na njoj je Ecdyonurus torrentis sa pupoljcima krila koji ukazuju na uskoro izletanje.
main.php

I ova slika je iz moje galerije, iz foldera "Insekti". To mesto treba češće posećivati. http://www.musicarenje.org/index.php?action=gallery&g2_itemId=497

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Hvala Mix , pretpostavljao sam odgovor samo me zbunjuje boja, jer zašto ko luda uzima vrlo tamne boje a boje kao na ovoj slici ignoriše...

kan

Newbie
Učlanjen(a)
24.04.2008.
Broj reagovanja
0
hvala mix na ukljucenju u raspravu.Kao sto joker kaze,potpuno ignorise ovu boju.Jedino logicno objasnje je da ta nimfa poprima kao i sve tamnije nijanse prije nego sto pucaju.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Joker,odgovor na tvoje pitanje nije jednostavan. Mogla bi omanja džepna knjiga da se napiše o tome. Ipak, probaću da ti malo pojasnim. Sagledaću tvoje pitanje iz dva ugla:
1. Larve Ecdyonurusa su u grupi "stone clingers", što znači da se čvrsto drže ispod kamenja za dnu. Odlično se snalaze i vrlo brzo kreću i u najjačim brzacima. Plašljive su i vešto se skrivaju od pastrmki. Retko koja pastrmka je dovoljno vešta da ugrabi zdravu i normalnu larvu Ecdyonurusa. Kada bi se pastrmke hranile ovom hranom brzo bi crkle od gladi. Tek kada pođu ka potpljenom kamenju ili granju uz koje uspuzavaju ili kada ih povredi neka larva-predator, poput vilinog konjica, velike kamenjarke ili nekog krupnog krznokrilca ili im sitna krkušica povredi nogu, larve Ecdyonurus torrentis postaju lak plen. Pitam se da li pastrmke u vreme "padavca" uopšte selektivno napadaju njegove larve ili nešto sasvim drugo...
2. Na slici je larva, koja je crvenkasti varijetet iste vrste. Kao i skoro sve životinje i larva E.torrentis pribegava mimikriji. Može biti i skoro crna, a najčešće je tamno-maslinasto-braon...

kan

Newbie
Učlanjen(a)
24.04.2008.
Broj reagovanja
0
a takodjer sa slike suhog padavca je logicno zasto se prosaruje srebrom,kao sto sam rekao da ovdje rade

kan

Newbie
Učlanjen(a)
24.04.2008.
Broj reagovanja
0
dobro mix kaze,nije to tako jednostavno,a osim toga predpostavljam da iz navedenog roda-vrste Ecdyonurusa dolazi nebrojeno mnogo primjeraka koji variraju u boji, e sad..

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
"Pitam se da li pastrmke u vreme "padavca" uopšte selektivno napadaju njegove larve ili nešto sasvim drugo..."
Ovo je pitanje o kojem i ja razmišljam jer nimfe koje se ovdje bacaju kao "padavci" su tanko motane i veličina udice do 6  i nimalo ne liče na ovu nimfu sa slike koja je u prirodi relativno kratka i zdepasta... Ali ko će znati šta riba vidi u njima...

kan

Newbie
Učlanjen(a)
24.04.2008.
Broj reagovanja
0
evo jedne imitacije Ecdyonurus Venosus pupa,Sad se boja slaze :D

http://www.gajaflies.it/ecdvenosus.jpg

kan

Newbie
Učlanjen(a)
24.04.2008.
Broj reagovanja
0
tako je joker.Izleda da su joj nasi stari ribari neselektivnim pristupom otkrili boljku.Kao svasta su isprobavali pa su skontali na sta riba radi.Nakon Mixovog objasnjenja koliko je nedohvatljiva ta nimfa,te nemogucnosti da je selektivno kupi,sada sam uvjerenja da su nasi stari napravili muhu koja je ustvari stvar kompromisa na koji su dosli iz raznih  razloga,te specificnosti naseg podrucja uz neretvu.Mozda je ova nasa jednostva tamna nimfa i nije nimfa nego odrasli primjerak padavca koji ima izgled nimfe koji se zbog jednostavnosti vezivanja,sto je bilo bitno prije nekih 50 godina odrzao do danas,a kad tu ubrojimo da je nasa Meka prije svega nimfarica,nasi su stari doveli "polusuhu" muhu na njihov teren.Na dno!.Vjerujte mi, na Neretvi ces na suhu muhu prije uhvatit Meku ako joj svezes olovo nego wasser kuglu.To objasnja zasto je nasa imitacija vise slicna suhom padavcu,nego stone clingeru(tijelo)
ili to ili
Ujedno i pitanje za mix mastera.Posto ovaj nas padavac radi u 5 mjesecu te ga tad riba kupi.postoji li onda mogucnost da ti stone klingeri postaju ranjivi za Meku kada se probijaju na povrsinu,te da li postoji neki stadij pri tom preobrazaju stone clingera prema povrsini u odraslog padavca koji nalikuje bojom i oblikom na onog naseg padavca,tj jednostavno tanko namotan na udicu prosaran srebrom,bez ikakvih dodataka(krila nogica).Ovo drugo bi pobilo ono sto sam rekao na pocetku,a to je da je nas padavac na Neretvi mozda Fantasticna muha koju smo prilagodili meki i njenom nacinu lova,a boja je ta koja je cini tako ubitacnom,jer podsjeca na suhog padavca

Vrh Dno