Papučarski Rock and roll

sašaPI

Full member
Učlanjen(a)
25.03.2009.
Broj reagovanja
124
Na Bojana i Strašnog se ne odnosi moj predhodni post,i uopšte se nisam uvredio jer ću i dalje da radim to što radim i pecaću na to što pecam !Bojane po meni OSA je najača muva od policelona za klena iz nekog mog iskustva od 15 pa i više godina kako lovim na policelonske muve tu blizu su su i zunzara sa telom od flešbek folije,obična crna zunzara kao i pčele, bumbari i ostale imitacije.Na skakavce sam prošle jeseni imao 2 kidanja(012mm tipet) i to od strane klenova za koje sam mislio da više ne postoje u tom delu reke gde sam pecao.Fotografija nema jer retko (čitaj nikad) ne nosim digitalac kad pecam a bogami počelo da me mrzi i muve da slikam!Potpuno ste u pravu kad kažete da i jednostavne muve samo sa preklopom od policelona love odlično, jedina razlika je u tome što su lakše za izradu i svako može da je skarabudži na brzinu i uživa u pecanju kao i sa nekom osom ili zunzarom koje zahteva malo više truda kod izrade.Svoje najveće klenove sam ulovio na imitacije kopnenih insekata od policelona i to baš na osu, zunzaru,bumbara....Pitanje je koliko njih lovi klena na te imitacije,možda tu leži razlog u izostanku slika ulova klena na takve kreacije?

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Od kako sam pre nekoliko godina u nazad probao loviti osom od balse osa je moja #1 mušica za klena...odlično verna i uočljiva imitacija...sada več duže vreme lovim klena policelonskim osicama koje sam radio slično kao i Saša...nema šta i ja dajem glas za osicu kada se misli loviti klena. Moje ose su isto na udicama za nimfe ili mokre mušice. Jeste da je moj največi klen od 53cm ulovljen malom suvom jednodnevkom koliko se sečam na udici #17 ali imam mnogo klenova od 50cm ulovljenih na imitaciju osice. Uglavnom ja lovim klena na jezeru. Ove godine če biti nadam se malo više rečnih ulova...hehe zapravo več ih i imam  :D  ;)

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
sašaPI je napisao(la):
Pitanje je koliko njih lovi klena na te imitacije,možda tu leži razlog u izostanku slika ulova klena na takve kreacije?

E to i ja mislim, ali koji je razlog? Nedostatak poverenja zahvaljujuci ranijem iskustvu ili nezaintersovanost za takve imitacije? Stvarno mi je cudno, obzirom da kolega koje pecaju klena na suve musice kod nas ima bas dosta, da se prosto niko od njih ne pohvali interesantnim ulovima na takve policelonke.

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Upravo zbog nedostatka poverenja se slabo koriste "papucarke" ali ne stecenog eventulno losim iskustvom vec zbog toga sto gde god se pomenu "papucarke" gotovo svi ih gledaju sa odredjenom dozom ruganja.Ako nije biots,cdc....odmah to nije to.Tako misli dobra vecina sto je naravno pogresno.Pored musica koje je spomenuo Sasa dodao bih i mrava bez ili sa belim krilima a ako najlovnije biram osu,crnu musicu i pcelu za bistru vodu.
To koliko love i kako love pokazuje i cinjenica da su u svim radnjama,bar kod mene u Leskovcu papucarke uvek ubedljivo najprodavanije musice...Da ne bude zabune ima i drugih dobrih modela ali came tamo na policama dok ih ne pojedu moljci.
Dali bi tako bilo iz godine u godinu da nisu lovne?
Veoma mali broj na forumu koristi policelonke upravo i zbog razloga koje je naveo Sasa u svom postu.
E da ne zaboravim mala kamenjarka sa telom od braon-krem policeno u kombinaciji sa jelenskom dlakom je odlicna za pastrmke.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
216
Jos jedan razlog zasto me mrzi da pravim komlikovane policelonke je sto je super alternativa za lov klena mokra musica, kad pocne da zajebava gore ja mu sidjem dole, nekad manje, nekad vise  ;)

licno ne delim misljenje da nasi musicari imaju averziju prema policelonskim musicama, moji drugari ih imaju svi i njih dozivljavamo potpuno ravnopravno sa cdc musicama jer love ribu i to je jedini parametar kvaliteta musice a ne materijal...ja licno imam desetak boja i debljina pravog policelona i to mi je dovoljno za moje potrebe... ;)

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Meni je neverovatna podeljenost materijala teritorijalno, ali je to nasa realnost. Policelon i polipropilen je omiljeni materijal juga Srbije dok se zapadna Srbija vise oslanja na CDC i dabinge. Prosto je neverovatna statistika i kod mene u radnji koliko je mizerna potrosnja konkretno CDC-a  na jugu. Ali ovo je vec prica za neku drugu temu, u svakom slucaju interesantna i oslanja se na proverenu statistiku.

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
356
Od kako lovim klena samo na muve, poslednjih 7-8 godina, ja isključivo koristim muve od policelona. Zašto? Zato što je, prvo, policelon veoma zahvalan materijal za obradu i vezivanje a drugo što takve muve mnogo lepo love. Niko ko lovi klena u reci u kojoj je klen dominantna riblja vrsta neće da ga lovi jednodnevkama iz prostog razloga što su imitacije kopnenih insekata superiorne u odnosu na druge muve. Sasvim je druga situacija ako se ovakvim muvama peca na pastrmskoj reci. Klen se u takvoj vodi drugačije i ponaša.

Tačno je to da se na policelon gleda kao na neki nižerazredni materijal što je potpuno neopravdano. Lične mržnje nekih zaludnih mušičara i skolonost ka omalovažavanju svega i svakoga su dovele dotle da se na policelonke a i na one koji prave takve muve gleda sa nipodaštavanjem.

Realističnost imitacije koja se postiže upotrebom policelona u kombinaciji sa drugim materijalima je takva da je to vrh vezačkog  majstorstva. Takve mušice su ništa manje lovne od drugih, čak naprotiv, veoma su lovne. Sledeća odlika takvih mušica je njihova trajnost i izdržljivost. Traju daleko duže od ostalih muva.

aca-laki

Senior member
Učlanjen(a)
06.09.2010.
Broj reagovanja
0
Ja mislim da je cela fora oko lovnosti skakavca lezi u izradi istog...Malol judi zna da napravi ovako fenomenalnog skakavca ko sasa,pa samim tim i malo ljudi testira takvu muvu u razlicitim uslovima...Jos jedna bitna stvar je tip vode,recice koje prolaze kroz sume i sumarke slabije imaju u priobalju skakavaca neho reke koje proticu kroz livade i njive...
Ja sam probao i skakvca (ne sasinog) i nesto nisam video razliku izmedju njega i obicnih policelon bibica...primetio sam razliku izmedju policelon muva i kafene bube.Kafica ima jaci udarac u vodu i vise podseca na bambulu nego na policelon muve....

Sve u svemu ja skakavce nebi nikad zaobisao u letnje vreme,mislim da je to pun pogodak.Mozda bas kad druge muve ne rade...Treba isprobati ih  ;)

Evo i jednog na skakavca od policelona

Prilozi

• Photo-0171.jpg
    Photo-0171.jpg
    115,4 KB · Pregleda: 573

sašaPI

Full member
Učlanjen(a)
25.03.2009.
Broj reagovanja
124
Zbog različitih razmišljanja i iskustava kolega u lovu klena na policelonske muve sledi mala ispravka  :D !Policelon se najviše koristi zbog svoje plovnosti,različitih boja i lakoće obrade kod izrade muva, e sad da su kolege malo  više experimentisale sa ovim materjalom ne bi davali razne komentare(neću da prozivam nikog) došli bi do nekog rešenja za svaku situaciju na vodi kad riba ignoriše ponuđenu muvu.Jedna od solucija je izrada" niskoležećih" imitacija koje će u zavisnosti od kvaliteta i količine policelona i ugrađenog dabinga ispod ili plutati na samoj površini ili tik ispod nje.U većini slučajeva klen će je pokupiti u trenutku kad ona polagano potone i bude tik ispod same površine,te situacije se u principu dešavaju na mirnijem toku reka gde on oprezno snima situaciju i neće da se izlaže riziku da izlaskom na površinu pokupi muvu- ili nas je već registrovao a ne vidi nas ko pretnju pa iz tog razloga ne beži!Opisao sam jednu od situacija na vodi kada pale muve koje slede u nastavku posta!Ima tu puno kreacija koje se mogu uraditi na taj način a ove sam slučajno slikao!

Prilozi

• bubaruse.JPG
    bubaruse.JPG
    235,3 KB · Pregleda: 1.658

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
sašaPI je napisao(la):
U većini slučajeva klen će je pokupiti u trenutku kad ona polagano potone i bude tik ispod same površine,te situacije se u principu dešavaju na mirnijem toku reka gde on oprezno snima situaciju i neće da se izlaže riziku da izlaskom na površinu pokupi muvu- ili nas je već registrovao a ne vidi nas ko pretnju pa iz tog razloga ne beži!

Samo da se nadovezem da je velika razlika recimo kod mrava koji je uradjen u kombinaciji policelon i paun i policelon dabing.Ne secam se da sam nekog video da lovi sa ovom drugom kombinacijom.

Sasa ne valjaju ti zlatice...gde su im podkrila :hammer:

sašaPI

Full member
Učlanjen(a)
25.03.2009.
Broj reagovanja
124
A što se tiče konstatcije Bojana o potrošnji CDC pera i dabinga ne mogu da sudim , ali za sebe znam da trošim možda i previše od oba materjala ali u lovu klena o kome je reč ovde to se svodi na neke proletnje kreacije i u većini slučajeva kod izrade jesenjih kreacija jednodnevki ,gde je CDC neizostavni materjal kao što je policelon kod letnjih imitacija.A o drugim imitacijama na drugom mestu!  :bye:

sašaPI

Full member
Učlanjen(a)
25.03.2009.
Broj reagovanja
124
Samo ime ti kaže-podkrila, znači da su ispod krila  :bleh: ! A ja ni jednog mrava nemam urađenog za sebe od paunovog pera-samo dabing!

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
crni je napisao(la):
Samo da se nadovezem da je velika razlika recimo kod mrava koji je uradjen u kombinaciji policelon i paun i policelon dabing.Ne secam se da sam nekog video da lovi sa ovom drugom kombinacijom.

Sasa ne valjaju ti zlatice...gde su im podkrila :hammer:

Videces, videces  :D samo gledam da je crystal dub a jos bolje crystal chenille, ima dosta tih moji negde po forumu.  ;)

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Ne vazi se to su vestice  :p  Ako se dobro secam zakacene jedna drugoj za okce.

Vrh Dno