Polipropilen

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ima milion web sajtova gde se može pisati o životnim putevima i filozofiji. Ima i na ovom sajtu dva pogodna odeljka za to, a zovu se "Filozofija mušičarenja" i "Španska mušica". Autor ovog foruma je mudro predvideo da će neke od nas mnogo više zanimati sve drugo osim mušičarenja. Ovo je rubrika "Materijali, pribor i udice...", tema "Polipropilen"...
Nije li mnogo bolje da neko napiše koliko je riba izvadio koristeći polipropilen i objasni zbog čega je tako? Zar to ne bi bilo najzanimljivije posetiocu mušičarskog foruma, koji uđe u "Fly Tying", pa u "Materijali...", pa u "Polipropilen"? ???

Marushani

Full member
Učlanjen(a)
21.06.2007.
Broj reagovanja
0
zdravo svima, moze neko da postuje step by step slike da vidim i ja kako se naprave krila od neopropilena.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Marushani je napisao(la):
zdravo svima, moze neko da postuje step by step slike da vidim i ja kako se naprave krila od neopropilena.
Veoma je jednostavno. Samo, nije neopropilen nego polipropilen  ;).

Prilozi

• poly wing.jpg
    poly wing.jpg
    99,4 KB · Pregleda: 300

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
joker je napisao(la):
"Nema smisla traziti alternativu za svaki materijal: Vecina  je jeftina, a neki i nemaju zamenu."
Prvo moram reći da bih se u potpunosti složio sa ovim , ali da pogrešno ne shvatimo podcrtao bih riječi svaki i većina. Dakle postoji pravilo , ali i izuzeci.  To je sve što sam htio reći. Medjutim kako su se počele koristiti riječi kao kradja, primitivci. Prokomentarisao bih par Simpsonovih navoda hladne glave i bez pristrasnosti.
-"Sta o trgovini zna onaj ko nije otkucao jedan racun u zivotu? Kakav sistem vrednosti ima onaj ko nikada nije zaradio koru hleba?"
Moram reći, tek da se zna i možda potkrijepi moje razmišljanje o navedenoj temi, da već trideset tri godine plaćam ribarsku dozvolu i da sam privatnik (obveznik poreza po osnovi privredne djelatnosti) od 1987 godine. Moja radnja je svake godine platila porez i nikad nije zabilježila minus. Ovo navodim pošto se to počelo navoditi kao referenca za vrijednost mišljenja. I poslije svega mislim da uz svo poštovanje poslovnog čovjeka kojem mora biti cilj da proda, moramo cijeniti i inteligenciju koja nam omogućava da platimo manje a dobijemo isto ako ne i bolje. Ja sam bez ikakve loše namjere naveo par korisnih primjera i ne vidim u tome ništa loše. Ako treba navešću ja još dosta primjera kada ljudi plate dosta skuplje isto, (zaista isto) što su uz malo razmišljanja i traženja mogli dobiti jeftinije (ili besplatno).

- "Dobri ljudi, za sve u zivotu postoji alternativa, ali nije jeftino obavezno i bolje!"
I sa ovim se slažem Simpson, ali podsvijesno si u ovoj svojoj rečenici sam sebe demantirao. Kada kažeš da jeftino nije obavezno i bolje ti po svim zakonima logike kao nauke, a sa čim se i ti kao obrazovan čovjek moraš složiti, ostavljaš i zaključak da jeftino (nije obavezno) može biti bolje. To je ono što sam i sam naveo.
Na kraju bih podstakao forum i diskusiju kao način za povećavanje znanja i podsticanje na razmišljanje ali bih molio da se svi okanemo prakse vrijedjanja i omalovažavanja sugovornika jer time samo umanjujemo dignitet i svoj i svih koji bi diskutovali kao civilizirani ljudi i mušičari.

Joker nema potrebe da meni objasnjavas, citirao si pogresnog coveka. Ovo sto si citirao napisao je compshop a ne ja, mada se slazem sa vecinom izrecenog!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ja najviše cenim mušičare koji love na muve koje su napravili od babinog džempera, konca iz raznizane komšijske čarape, perja od crknute čavke i polipropilena odsečenog  iz starog tepiha, kojeg je neki seljak bacio sa mosta u reku, pa se nasukao na priobalje.
Po meni, nema ništa slađe od toga da posle serije lepih pastrmki u istom prelivu nađeš i sve potrebne materijale za njihov lov. :hammer: :hammer: :doh:

Boli nekoga p...s kako su pojedine trtomudonje koje nikad ništa o mušičarenju ne napisaše, došle do zarade kojom kupuju koru hleba i polipropilen.
Nas ovde interesuje kako da dođemo do ulova putem mušičarenja na muve koje smo sami napravili od polipropilena.
Ako neko zna gde ima da se kupi najbolji polipropilen ili neku novu tehniku upotrebe pp-a, neka to ovde napiše.
Kome je propala firma, ukraden auto, ko koliko plaća porez, da li zarađuje mnogo ili malo, da li je dužan, ružan, lep, zgodan, školovan, gazda ili rob.... to nas mušičare ne zanima. Posebno nas ne zanima kada sednemo uz kompjuter i otvorimo sajt na kome jasno piše "Mušičarenje", pa uletimo u teme o izradi muva.

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Imam problem,
Nestalo mi je polipropilena a u celoj kuci nemam niti jedan sinteticki tepih  :doh:
Sifra - zabrinut

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Ne samo da si zabrinut nego nisi baš ni snalažljiv pošto, da znaš malo pogledati oko sebe primijetio bi sigurno u nečem drugom i polipropilen i puno drugih materijala dobrih za vezanje muha.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Nije nikakva tajna da velika većina materijala za izradu muva nije proizvedena specijalno za to. Iako na nečemu piše "Wapsi", "Lureflash", "Veniard", "Fly Rite"...sve su to samo njihova pakovanja, a materijal je nabavljen na isti način kao što gotovo svako od nas može. Zapravo, nema ničeg jednostavnijeg nego pakovati takozvane FT materijale.
Ne kažem da ne treba uzimati dobro odabrane i upakovane materijale, jer to i ja činim, ali ne treba biti glup, pa ne prepoznavati to isto u prodavnicama novogodišnjih ukrasa, bižuterije, tkanina, konaca...
Zapravo, posebno je zadovoljstvo napraviti muvu od materijala koji pronađemo u nekom skrivenom kutku obične samoposluge ili na staroj bakinoj kapi.

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Comp  druže, naravno da se i ja uvijek pomalo zezam. Zbilja i tebi i drugima da kažem da mi ne zamjere što nekad pretjerujem ili sam naizgled previše direktan. Nema nikad ružnih misli nego samo pokušavam da napravim ovaj forum interesantnim i da svi pokušamo da maksimalno i argumentovano branimo svoje stavove. Jedino što nikad ne podržavam su vrijedjanja. A ovo drugo ja za sebe zovem verbalna rekreacija i služi da drži mozak u formi. A ponekad iz te vrste "kreativnog sukoba" i šta dobro ispane.

joker

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
A ono što sigurno mogu potvrditi je da je većina materijala (ne kažem svi) pravljena u nekoj drugoj industriji a onda neko skonta da bi se mogla koristiti i u fly tyingu, prepakuje u druga pakovanja, doda sebe u cijeni i radi. Sinoć sam zubaru dok mi je djetetu stavljao plombu pričao kako u americi taj materijal za plombe koji se uz pomoć lampe ultraljubičastog svijetla stvrdne, koriste u fly tyingu. Čovjek je prepakovao materijal i prodaje lampe(koje su skuplji dio) i pakovanja veća i manja. Zubar nije mogao da povjeruje. A istina je.

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
Ljudi, treba mi pomoc. Da li je ovo polipropilen?
Do sada sam imao prilike da vidim samo "klasican" p.p. iz radnja za tepihe.
Razvalih jedan uckur (slika I) od kese za pice, i dobih ovo sto vidite.
Prilazem i sliku muve kojoj su telo,rep i krila od ovog materijala. (polipropilena ?)
Znam da postoji finiji i grublji p.p., al` ja sam do sada vidjao samo ovaj "tepiski".
Dakle, da li je ovo P.P ?

Prilozi

• slika I.jpg
    slika I.jpg
    50,1 KB · Pregleda: 223
  • slika II.jpg
    slika II.jpg
    53,6 KB · Pregleda: 230
  • slika III.jpg
    slika III.jpg
    249,4 KB · Pregleda: 224
Vrh Dno