PORIBLJAVANJE

Nikolavb96

Senior member
Učlanjen(a)
18.02.2014.
Broj reagovanja
0
Poribljavanje 1.10.2014.
Prema planu poribljavanja, koji je predviđen Godišnjim programom upravljanja RP za 2014
godinu, dana 1. oktobra 2014. godine, izvršeno je poribljavanje ribolovnih voda sa autohtonom
potočnom pastrmkom na delu ribarskog područja „Srbija jugozapad”.
Poribljenje su sledede reke: Gvozdačka, Sokolja, Gokčanica i Lopatnica.
U toku poribljavanja ubačeno je 3500 komada potočne pastrmke po svakoj ribolovnoj vodi, što
je ukupno 14 000 komada. Ovo mi se svidja :D

TMc

Hero member
Učlanjen(a)
01.09.2017.
Broj reagovanja
1.294
Tema u Srbiji mrtva 6 godina, e tugo...
Par zadnjih godina pre nego kupim dozvolu pročitam sa sajta ribocuvarske sluzbe Srbijašume za RP Mlava koje upravlja ovim područjem pravilnik u nadi da ću naći nešto novo ali sem datuma koji promene sve ostaje isto samo prepišu...

Došao sam do informacije i hteo bih da pozdravim inicijativu i trud komšija i nadam se da će i nas manje normalne po tom pitanju nekada ovako nešto da snađe

ef8078957c8b5c15bd8909f909fea55f.jpg

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
U montani se ne poribljava zadnjih nekoliko decenija a ribe ima kao u bajci.
Prosta stvar, sto poribljavati a ne cuvati? Nema poentu.
Previse poribljavanja, sumnjivim ribama, dovelo je do toga da u srbiji jedva da ima reka sa cistom genetskom ribom.
Slaba genetika, manje ribe prezivi zbog dosta stvari....
Ima naravno nacina da se poribi strucno... Al to kod nas na zalost tesko da ima.

Bez ribocuvarske sluzbe je sve skoro pa bez efekta....

Al akcija je za svaku pohvalu.... Bar se nesto uradilo

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Takodje tim ljudima u Montani nisu gladne oci. Oholi moze da se poribljava koliko god ali sva ta riba ili bude polovljena, ili ode nizvodno cim prva bujica bude jer ne zna da se snadje i opet se svede na to da ostane auhtotona riba. Poribljavanje ima smisla kao svajcarci sto rade uzmu neku pritoku neke reke (ograde ili sta vec) izmreste autohtonu  ribu i ubace mladj i ona odrasta kao divlja riba. Sacuva instinkt. Nakon sto poraste ma 10-15 cm raspodele je na odredjene lokacije.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Dzaba sve bez cuvanja....
To sto pominjes svajcarce slovenci rade dugo.... Zato sam ih pomenuo...
Za amere znam da su jednu reku, fizicki odvojenu.... Celu potrovali namerno.... Ubili sve zivo u njoj. Insekte takodje.... Kad se ekosistem vratio.... Insekti, biljke..... Onda su vratili autohtonu pastrmku u reku i povratili kako treba sve da bude.... Dugotrajan, skup.... Al ispravan proces...

Na zalost to je kod nas nemoguce

TMc

Hero member
Učlanjen(a)
01.09.2017.
Broj reagovanja
1.294
U normalnoj zemlji na osnovu knjižice evidencije ulova koju popunjava ribolovac okvirno se utvrdi koliko je smanjena populacija koje vrste ribe i ako se proračunom dođe da postojeca količina te vrste ribe nije sposobna da se godišnje uveća na ponovno taj optimalan nivo odradi se poribljavanje. Kazne su velike krivolov je minimalan ribocuvarske sluzbe rade svoj posao i sav taj račun ima smisla. Skoro je bila pomenuta Moravica, možda grešim ali mi se čini da je ona poribljena radi revira i eto i danas tu ima ribe. Kaliforka nije opstala potocare ima. Nije riba u toj meri izgubljena kada se pusti u reku da nezna šta će i verujem da preko 50% mlađi instinkt ne dozvoli da ne preživi a dok raste ta riba postane divlja. Ja se ne bih bunio da mi poribe okolne reke. Slažem se da bez adekvatne ribocuvarske sluzbe nema ništa, dobro bi bilo da se uvede kao i Švajcarskoj da svako može svakog da prijavi ako primeti krivolov.

TMc

Hero member
Učlanjen(a)
01.09.2017.
Broj reagovanja
1.294
Kamo sreće da se kod nas neka reka poribi onda bi bar znali da sem naplate godišnjih dozvola neko negde nešto radi i da se ide u pravom smeru.

Mafke Fly

Full member
Učlanjen(a)
17.04.2014.
Broj reagovanja
1
  I da se poribi, struja  izgori sve a primerci pastrmki od 10 - 15 cm su normalna stvar u kesama  većine ribolovaca decenijama unazad na

Crnici, Resavi i Grzi. Sećam se da je bilo  sistematskog prženja na reci Krupaji a ja došao dan kasnije da pecam na mrtvoj vodi.

Lokalac mi objasnio da  džaba  bacamo  kada su neka braća juče  nagrdili Krupaju agregatom jakim i izlovili  ogromnu količinu  pastrmki i

velikih klenova. Gladan narod !

denmil

Full member
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
86
Tek sad kad sam video kako se u drugim zemljama radi i cuva prirodno bogatstvo, shvatio sam koliko smo mi izgubljeni...

Velika vecina svih akcija poribljavanja, bilo salmonidnih ili ciprinidnih voda se svodi na to da neko nekom namesi posao, da pare iz ribolovackih udruzenja preliju i dzepove... cast izuzecima, ljudima koji to rade iz ljubavi prema ribama, ali takvih je malo...

Elem, pratio sam intenzivno ove sezone mresta rad par ribolovackih udruzenja ovde u Slovackoj. Lovostaj na pastrmku pocinje kao i kod nas, 1.10, i posle tog dana ZABRANJEN je svaki ribolov na pastrmskim revirima... do 15.4, znaci jos 45 dana vise nego u Srbiji. Vestacki mrest i poribljavanje obavljaju tako sto iz odredjene reke gde je procenjeno da je potrebno, izlovljavaju maticne primerke, uzimaju ikru i mlec, vestacki oplodjavaju jajasca, i ODMAH ih u specijalno zasticenim kutijicama vracaju u istu tu reku i na maltene isto mesto gde su i ribe ulovljene... Jajasca se izvaljuju u prirodnim uslovima, temperatura vode, ph vrednost i sve je isto od prvog dana kao da je mrest prirodni. Ta legla se redovno obilaze, prati razvoj i u odredjenom stadijumu razvoja se jednostavno otvore kutijice i mladj sama otpliva... Zasticena, pazena i mazena, ali i dalje divlja i nicim izmenjena genetska linija.
Ali to rade grupice ribolovaca iz ljubavi, ne zbog para...

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Na svetskom kad smo bili tamo, imala je jedna prezentacija gde su givirili tacno o koliko miliona mladji ribe se gidisnje ubaci, mahom jer ih kormorani potamane... Reke koje smo obisli su im ekstra bile....

Orava koja je mutna bila je u par sektora davala nenormalne brojeve riba... Ekstra bas....

Mi smo kurton probusen od drzave.... A svest o prirodi nam je u skladu sa drzavom.

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
Kada se riba ne bi krala na sve moguće načine, nosila  u čizmama i svim ostalim mogućim i nemogućim načinima i mestima i ovde bi bilo ribe. Što se čuvanja tiče bez kamera to nije realno u kanjonima 7 nepristupačnim mestima, takođe dok god država dozvoljava krivolov i sudije ne kažnjavaju lopove isto će biti. Svi koji su uhvaćeni u krivolov su kažnjeni minimalno jer kukaju kako love da bi jeli, jer hrane nemaju i gladni su. Prvo svi da pođemo od sebe pa da onda pljujemo druge.

Mafke Fly

Full member
Učlanjen(a)
17.04.2014.
Broj reagovanja
1
Denmil što je napiso iznad o poribljavanju u prirodnim uslovima je u Sloveniji  najnormalnija stvar. Evo pogledao sam  na reci Krki

kako ljudi postupaju prema ribi i prirodi uopšte.  Država kod nas uvodi zakone o

sobraćaju, zabranjuju Euro 3 kao '' brigu '' o vazduhu, zašto ne potegne zakon o  prečišćavanju reka jer smo najgori u EU po tom pitanju.

Država mora da uloži u očuvanje voda koje su život. Zaštitom voda podrazumeva  maksimalno čuvanje od  zagađivača ili smanjenje

zagađenja koliko je moguće, čišćenje obala i PORIBLJAVANJE svim vrstama riba. Kada brinu o vazduhu ne vidim razlog zašto o vodi ne bi

brinuli.

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
denmil je napisao(la):
To stoji Pero 100 %, ali ovde pricamo o poribljavanju, a ne o krivolivu...  :D

Da nema krivolova ne bi moralo da se porivljava lošim ribama, to je vrzino kolo. Jedno bez drugog ne ide.

Vrh Dno