Rod building

rango

Senior member
Učlanjen(a)
14.03.2009.
Broj reagovanja
6
Da li stap uradjen od blanka moze biti sklopljen podjednako dobro i kvalitetno kao fabricki kakva su misljenja i iskustva pozdrav.

aca-laki

Senior member
Učlanjen(a)
06.09.2010.
Broj reagovanja
0
Moze,ako imas kvalitetan blank,kvalitetnu opremu za njega (sprovodnike,plutu,drzac cekrka,epoksije...) i naravno umece da to uradis stap je onda vrh. Naj bolja stvar je sto uvek mozes uraditi bas onakav stap kakvog ga ti zamislis. :yeswink:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Milanče je napisao(la):

100%  :yeswink:

fabrički se rade u određenom roku a svog možeš u dlaku da odradiš i to još baš onako kako želiš ali.... treba tu znanja, iskustva, alat, materijal... pa ko voli nek izvoli. Meni se cela ta priča jako dopada ali nemam prave uvete za ozbiljniji pristup tome!

ivke037

Hero member
Učlanjen(a)
11.06.2009.
Broj reagovanja
228
Ja imam cetiri varalicarska i tri musicarska "hand made rods" i jedan fabricki musicar :tbumb:

rango

Senior member
Učlanjen(a)
14.03.2009.
Broj reagovanja
6
Znam da ce da ga napravi majstor nego kao i sve prvi put, imam sumnju a verovatno ce svi sledeci biti rod building.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ako je majstor odličan i koristi sve najbolje onda sumnje nema smisla ni imati jer u tom slučaju štap če biti mnogo bolji nego serijski a i verovatno baš takav "kakvog bi ti hteo u dlaku"

ivke037

Hero member
Učlanjen(a)
11.06.2009.
Broj reagovanja
228
Ne moze stap biti bolji jer njegove karakteristike odredjuje blank, ali moze biti pedantnije tj. lepse odradjena zavrsna obrada i mogu biti stavljene kvalitetnije komponente, vodjice, pluta, snaper, konac i smola.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ako pod štapom podrazumevamo samo blank neče biti bolji u smislu da če bolje da se njime baca ili zamara riba itd. ali ako se misli na ceo proizvod (kvalitetnije komponente, željeni izgled...) kratko rečeno bolji je od istog istih tehničkih karakteristika. Ako je jedan štap tehnički isti kao i neki drugi s tim da je meni lepši odma je za mene i bolji ;) bez kompliciranja oko opširnosti pojma "BOLJI".

ivke037

Hero member
Učlanjen(a)
11.06.2009.
Broj reagovanja
228
sebastian je napisao(la):
ako pod štapom podrazumevamo samo blank neče biti bolji u smislu da če bolje da se njime baca ili zamara riba itd. ali ako se misli na ceo proizvod (kvalitetnije komponente, željeni izgled...) kratko rečeno bolji je od istog istih tehničkih karakteristika. Ako je jedan štap tehnički isti kao i neki drugi s tim da je meni lepši odma je za mene i bolji ;) bez kompliciranja oko opširnosti pojma "BOLJI".
Onda si trebao prvo da objasnis sta ti podrazumevas pod "bolji"!

jeprli

Senior member
Učlanjen(a)
26.01.2011.
Broj reagovanja
1
Definitivno ce bit bolji od serijskog proizvoda. jer ce konstruktor da uvazi potrebe ribolovca. To se ne moze reci za gotov proizvod kupljen u trgovini. Ne zbog komponenti, nego zbog same karakteristike blanka. Niti jedan blank nije isti, nebitno da li je iz iste serije, mogu samo da budu slicni, oni jeftiniji se itekkao mogu razlikovati jedan od drugog, a iste su gradje i dimenzija.

Konstruktor moze da uradi bolje jer ima mnogo vise opcija, stap moze da uradi za bolju prezentaciju ili za distancu. Raspored sprovodnika je isto vitalan i po meni najvazniji kod sastavljanja blanka. To u fabrici ne postoji jer se sve radi po sablonu i zanemaruje se vec pomenuta razlika od blanka do blanka.

Ovo su samo neke prednosti koje uticu na bolji proizvod, a ima tu jos gomila stvari koje cine rod building boljom opcijom od fabricki odradjenog stapa.

Samo napred i bez puno polemike, na kraju ces biti vrlo zadovolja svojom odlukom!

Ja sam se sam ucio na jeftinim blankovima pa onda presao na nesto skuplje, a zadnji zavrseni stap koji sam uradio je CTS Affinity switch 10'6" #7(300-450grain), trenutacno radim na CTS affinity X 8'6" #3 i radim jos jedan switch od starijeg sheakespare im7 blanka(spining) u duzini od 11'6" koji cenim da ce bacat do 550grain glavu bez problema. Manje paznje ulazem na sminku, to je za curice, vise se obracam na radne krakteristike.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ivke037 je napisao(la):
Onda si trebao prvo da objasnis sta ti podrazumevas pod "bolji"!

iz konteksta celokupne poruke koju sam napisao meni se cinilo jasnim sta sam hteo da kažem ukratko. Beše reč o celokupnom proizvodu a ne samo blanku ... ali kako god da bilo sada je tema još detaljnije "dotaknuta" i time je verovatno i manje nejasnoča za sve one koji razmišljau u smeru gradnje štapa.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
jeprli je napisao(la):
Definitivno ce bit bolji od serijskog proizvoda. jer ce konstruktor da uvazi potrebe ribolovca. To se ne moze reci za gotov proizvod kupljen u trgovini. Ne zbog komponenti, nego zbog same karakteristike blanka. Niti jedan blank nije isti, nebitno da li je iz iste serije, mogu samo da budu slicni, oni jeftiniji se itekkao mogu razlikovati jedan od drugog, a iste su gradje i dimenzija.

Konstruktor moze da uradi bolje jer ima mnogo vise opcija, stap moze da uradi za bolju prezentaciju ili za distancu. Raspored sprovodnika je isto vitalan i po meni najvazniji kod sastavljanja blanka. To u fabrici ne postoji jer se sve radi po sablonu i zanemaruje se vec pomenuta razlika od blanka do blanka.

Ovo su samo neke prednosti koje uticu na bolji proizvod, a ima tu jos gomila stvari koje cine rod building boljom opcijom od fabricki odradjenog stapa.

Samo napred i bez puno polemike, na kraju ces biti vrlo zadovolja svojom odlukom!

Ja sam se sam ucio na jeftinim blankovima pa onda presao na nesto skuplje, a zadnji zavrseni stap koji sam uradio je CTS Affinity switch 10'6" #7(300-450grain), trenutacno radim na CTS affinity X 8'6" #3 i radim jos jedan switch od starijeg sheakespare im7 blanka(spining) u duzini od 11'6" koji cenim da ce bacat do 550grain glavu bez problema. Manje paznje ulazem na sminku, to je za curice, vise se obracam na radne krakteristike.
interesantan post ...imao bi  par pitanja za tebe

ako blankovi nisu isti kako izaberes koji da kupis ?
kako npr menjas karakteristike stapa menjanjem rasporeda provodnika ?
sta uraditi revolucionarno po tom pitanju sto nisu mogli da provale i urade ljudi koji se bave istrazivanjem u npr orvis-u ili sage-u ?
koje su potrebe ribolovca koje nije mogla fabrika ostvariti a moguce ih je ispraviti ...osim ako se ne misli na duzu , kracu plutu i neke posebne extra kvalitetne provodnike ?
iskreno ne vidim nacin kako ce rucno motani stap biti bolji od serijskog od istog blanka , osim sto ce biti eventualno lepsi ..sto je takodje znak pitanja jer u eminentnim firmama ne verujem da rade amateri na sklapanju stapova .

rango

Senior member
Učlanjen(a)
14.03.2009.
Broj reagovanja
6
Konkretno planiram da uradim Sejdz kec klase petarda tako da moram da se pridrzavam fabrickom rasporedu karika da bih zadrzao garanciju na blank a sejdz je daje a pluta i cena gotovog proizvoda su mi glavni razlog ideje vise mi odgovara klasicna pluta palac gore za stap ali kaziprst gore za FC

Vrh Dno