Strimeri za stuku

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Slika je sa jedne mušičarske stranice gde se malo govori i o onakvim strimerima a šta mislite o ovoj mamici?  :D

Koliko znam ova je iz Irske
bigpike.jpg

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Ova štuketerina je garant krkala labudove i drugu pernatu divljač za užinu  :doh:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Kod mene na jezeru sam več imao priliku da gledam kako velika štuka grabi odraslu divlju patku, vuče ju i konačno podvuče u dubinu...sasvim polako, mirno i ladno  :smoke: Opake su to zveri kada dostignu te dimenzije. Prije par godina je i neka ogromna ribetina podvukla mladog labuda (veličine jedno 4 odrasle divlje patke)...mada za to su mnogi tvrdili da je bio som a od vlasnice moga stana kolegica sa njom šetala svoje kučence pored jezera...imala je malu čivavu...ta skoči u vodu i pokupi je neka velika riba  :) i tako ode čivava na put bez povratka  :blush: Kod nas se takve stvari događaju mada ne baš svaki dan ali u par godina se desi nešto takvo...to je samo delič čega smo svedoci, šta se dešava na celom jezeru to niko ne zna, znam samo da ronioci pričaju o ogromnim grabežljivicama koje sreču pr dnu ili ispod raznih svodova...Tako je i sa štukama, svi sa kojima sam pričao iz RD Bled govore o tome kako se one največe štuke skoro ko po pravilu love na sred jezera ili uglavnom jako daleko od obale. To je sve suprotno od svih mojih iskustava ali tako jeste, gledao sam neke dokumentarce o štukama i imao sam šta da vidim...metarske štuke daleko od obale u nikakvom zaklonu, samo lebde u nekom srednjem sloju i vrebaju sve ispred i iznad sebe. Pošto sam ja uglavnom lovio sa obale naučio sam uloviti štuku koja se približava obali kao i večina riba ali uvek sam znao da se one velike radije zadržavaju u hladnijim slojevima gde im je metabolizam mnogo usporeniji i ne moraju svako malo da love da poteše glad...ako šta prođe i može se uloviti ili izgleda kao lak plen krknu to za rezervu sala ili tek da obrane svoj teritorij  :)

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
loch_ness_1_lg.jpg

Seb kod vas u Sloveniji pored onolikih riba me  nebi začudilo da ima i .... :drool:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
:D :D :D :D :hammer:

Malo offtopic ali ajd...da znaš da sam se jednom našalio na ovu temu, baš sam šetao sa suprugom oko jezera pa ja onaku u šali "draga, šta misliš kada bi uradili fake bledsku nesi?"  :D Alal bi se turisti nagrnuli, pa silne ekipe za snimanje...posle uz tu šalu sam se zamislio i reko "ma još mi to fali, i ovako je često gužva od turista da ne možeš u miru šetati..." Možda bi to bilo fino uraditi kao što su i ovi u škotskoj ako bi imao kakve vajde od turizma ali naprotiv mene nervira ta sva gužva od koje nemam ni mrve leba  :)
Pa da se vratimo temi, štuka da ima ima i to ogromnih...baš ove godine kada je štuka bila u mrestu malo sam izašao mojim kanujem da obiđem neka mesta koja ja nazivam "lake flats" jer je stvarno tako, sami pesak i plićak a sa obale pristupa nema a tu dolaze i šarani i somovi i štuke te ostala riba a ja seljak nisam iskoristio priliku da iz mog čamca idem tamo da lovim kako sam planirao...ali da Bog da zdravlja sledeče godine idem sigurno, dosta sam se kilavio. Na tom "lake flats" području sam u jednoj rupi gde prelazi naglo iz plićeg u dubinu opazio ogromnu štuku kako leži na dnu, gnezdu. Tu bi tonučim kanapom i laganim strimerima odradio posao bez i malo problema ili ako bi koristio plivajuči kanap i malo otežanije strimere...ima više varijanti, samo da je strimer malo veči i uočljiv, posle prezentacija i vođenje = velika mama  ::)

Hunter

Senior member
Učlanjen(a)
10.12.2006.
Broj reagovanja
0
kad smo vec kod stuke i dubine,na Dravi najjvece budu po virovima i vecim dubinama.dok male budu uz obalu.nikad nisam dobio vecu stuku u plicaku nego na par metri dubine.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Moje iskustvo na rekama (Drava - Osijek i Dunav - Vukovar, Borovo, Ilok itd.) ne u samom viru nego tik iza vira ili ispred vira ( tik iza ili ispred ili kakav metar okolo). U samim virevima i rupčagama i takvim kamenjarima sam izčačkao soma i smuđa (to sve Jig-om: širokorepi veči tvisteri i veči šadevi).
Da bi se na takva mesta prezentirao strimer za štuku najpogodnije je biti u čamcu osim ako obala nije tako smeštena da vam sve ide u korist (Brzina toka, dubina...) pa bi se dalo idealno tj. pravilno prezentirati i sa obale. Ipak na rekama kao što su Drava i Dunav čamac radi pravio posao.

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Još off-a.Ista situacija je i kod mene (Zvorničko jezero) sve velike sam dobio daleko od obale i na dubinama od preko par metara.Uzimala je pri samom dnu.E sad da li bi tu strimer mogao da odradi posao?
Samo sam jednom jednu uočio na dubini od oko 1,5m,a shvatio sam i zašto na par metara dalje bila je krošnja (potopljena) a u njoj kao na božićnoj jelci načičkane ribice.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Ja sam opazio dosta puna metarske stuke I u icaku ali to nikako nije njihovo omiljeno prebivaliste. Dodju ali ne zdrzavaju se tako dugo ko u dubinama. Nekad iz dubine kontrolisu sve iznad sebe I na povrsini. Tako su I neke ogromne stuke ulovljene plivajucim potezankama. Ili neotezanim potezankama na svega metar subine a opet dalje od obale. Za te na vecim dubinama isto ima ff lek a to je brzotonuci kanap. Sve je moguce ff opremom kao I ostalom ribickom sportskom opremom samo je valja pravilno se pripremiti I pravilno koristiti opremu. Eliki strimeri su najbolje resenje za stuku jer ga brzo uoci I sa vece daljine a I cim je strimer veci on odaje vecu vibracija u vodi. Tu nije lose koristiti one zveckajuce oci umesto realisticnih ili ubaciti I'm zvecku sa kuglicama koje se vec rade naveliko I za strimere.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Meni je proletos,nedugo nakon mresta,otišla štuketina života.Bila je sakrivena na par metara od mene u plićaku ne dubljem od 30-40cm.Kada sam kasnije došao do tog mesta i video koliko je plitko pretpostavio sam da joj je gornji deo repa sigurno virio iz vode.Nikada neću zaboraviti tih nekoliko trenutaka kad se zaletela iz te plićine.Kao torpedo iz ovih filmova koje gledamo po netu.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
u ovih nekoliko godina i ja sam opazio dvije grdosije od metar i kusur u vrlo plitkoj vodi...dođu one i tu ali večinom se zadržava u dubini. Upravo sam uradio moje prve slinky fiber strimere...konačno mi stigao materijal, na žalost nemam sve boje koje bi želeo ali dobro, polako....malo sam se upoznavao materijalom i navezao šest strimera i svaki malo drugačijom tehhnikom a rezultat skoro isti...kod takvih imitacija treba se uvežbati i u šišanju  :doh:

Inače moram reči da sam samim materijalom oduševljen...slinky fibers je ko stvoren za veće strimere mada se da raditi od nejga i mali...ali vidim da če mi trebati malo više vremena da se upoznam i ovim materijalom i pronađem adekvatnu tehniku koje bi se držao i koju bi obvladao kako valja.

Ova tehnika mi se ponajviše dopala ali dosta materijala mi otišlo jer nisam imao pravi osečaj http://www.charliesflyboxinc.com/flybox/details.cfm?parentID=130 No, posle svakog puta ide bolje i bolje kao i u svemu drugom.

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Da pridodam nešto na temu krupna štuka u plitkoj vodi ..
Početkom oktobra meseca sam video ispred čamca u bistroj vodi iznad trave u dubini od ne više od 30-40ak cm štukajlu od jedno 7-8 kg i nije se pobegla dok joj nisam prišao na 2-3metra ,a kroz polarizacione naočare sam joj video svaku pegu ...

Hunter

Senior member
Učlanjen(a)
10.12.2006.
Broj reagovanja
0
sebastian je napisao(la):
Ova tehnika mi se ponajviše dopala ali dosta materijala mi otišlo jer nisam imao pravi osečaj http://www.charliesflyboxinc.com/flybox/details.cfm?parentID=130 No, posle svakog puta ide bolje i bolje kao i u svemu drugom.

ima bayron ovaj materijal pod imenom streamer action hair i dosta je solidan i sa kvalitetom kako sa cjenom.probacu danas napravit koji,stoji mi u ladici ,a da nisam ni probao.

Vrh Dno