Tamiš

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Strahota nego šta ,i mogu da garantujem da se ove štukice od 25-35 cm kojih je bilo ove godine baš mnogo uopšte nisu ni izmrestile ovde jer prosto nisu imale od kojih matica već su ih  spustile ovogodišnje ogromne vode iz Ruminije ,krupnije ribe su ostale uzvodno dok su ove male nošene jakim vodama završile kod nas ...šteta što neće biti koje da poraste do sledeće godine .. svaka nam čast !  :tbumb:

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Ista prica svakih par godina kada populacija stuke eksplodira, iste godine se veci deo tih stuka desetkuje! A koliko i kakvih bi tu stuka bilo kada bi se ostavile na miru samo par godina. Eto pogledajte Jocu i shvaticete kakve bi stuke dominirale nasim vodama.

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
vec je 1000 puta pricano na tu temu,ali svejedno o tome se mora bar pricati,ako se ne preuzimaju neke druge mere...ja ne mogu da smislim ljude koji,cim cuju da negde radi riba,vec u 4 ujutru zauzmu busiju i pobacaju 21323423 stapova....na kanalicu blizu Vs,pocela sitna stuja da radi ko blesava,po izlasku bar 10 kom,bas onako,pecas za uzivanciju,sve vratis nazad i tako par izlazaka...a onda....festa.milion automobila zauzelo je obale ovog malog kanala,na svakih 3 metra zauzeto mesto sa bar 5 stapova namamcenih kederima.....uspeo sam da iscackam jednu malu na silikon iako niko drugi nije hvatao nista......par dana ranije,cujem,bile ekipe i sa mrezom.....nije ni cudo sto je nema....ljudi su prsotine,najgore....od tad ne idem tamo...tuga i jad.

Marushani

Full member
Učlanjen(a)
21.06.2007.
Broj reagovanja
0
pitanje je, sta bi moglo da se uradi da se ne bi doslo do toga?!? Jer kada pricas, onda je to proslost i to se vec desilo.

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
tako je,ali sta raditi?ja vec par puta hteo da izlomim takve likove,iako sam mogao u par navrata lose da prodjem.....i onda se uhvatim kako razmisljam o tome.....ja jedan,njih milion...kacim se sa svim i svakim,a koga imam na svojoj strani?nikog.....nemoj pogresno da razumes,ja mogu sa bilo kim da odem na megdan,ne bojim se pesnicenja i tuce uopste,ali su ipak 2 losa razbila milosa....nadam se da shvatas....zakoni ne postoje,to je vec svima jasno.....sta nam preostaje? ??? ja zelim promene zakona,ali jdan ili eventualno par ljudi u ovoj zemlji,nazalost..ne mogu promeniti mnogo toga....

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Nažalost,zakoni postoje,i vrlo su rigorozni,problem je što su definitivno ostali mrtvo slovo na papiru.Kad bi se novi zakon striktno ispoštovao,hipotetički zamišljam neku potpuno novu službu ribočuvara na svim vodama,i da su zakačili par najjačih krivolovaca,veruj mi da ni ova boranija ne bi smela da izlazi na vodu da bi zadovoljila svoje apetite.U novom zakonu lepo piše kolike su kazne za svako prekoračenje u broju ulovljene ribe,piše i kolike su kazne zaprećene onima koji trpaju nedorasle primerke u torbe,ali ja nisam čuo da je neko kažnjen u ovoj Srbiji jer je poneo kući smuđa koji nije u meri.Ili štuku,u ovom slučaju.Rekao bi čovek,utopija za sportske ribolovce.Kao i u svim ostalim sferama koje su duboko problematične,ni u ovoj nismo mrdnuli dalje od početka.Već sam jednom napisao da nije dovoljno samo da se  donese zakon.Ako se on ne poštuje,ne vredi ništa više od prethodnog na koji smo dizali galamu!

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Upravo to.Da stvar bude gora,ne nailazim ni na neke ljude koji zele da se nesto promeni...ustvari zele,ali da oni ne budu ti koji ce nesto i uraditi.......imam ribolovacki klub u osnivanju,imao sam zelju da jedan deo mrtvaka na kom pecam u dogovoru sa vodama vojvodine pretvorim u nesto sto bi bar po meni,bilo jedno lepo mesto za ribolov.....ali dzaba.Info koji sam dobio od nadleznih iz te firme je bio,blago receno,skandalozan...."mi trenutno nemamo zakone koji pokrivaju ono sto ste vi naveli".....sta je jezero Joca,kao i mnogo fly revira duz cele lepe nam Srbije?zar i oni nisu jedan deo vode dobijen na cuvanje,ili zakupljena celina?dok god vladaju sitni interesi,nece nama ribolovcima biti dobro ovde.....
izvinjavam se na offu,ali ovo me izbaci iz takta uvek....

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Kurcem nece da mrdnu! Sem par retkih izuzetaka! Pazi da na Tamisu(ili bilo gde drugde poput tvog kanala) jednom nedeljno istrkeljisu one jajare i klosare sto desetkuju stukice i napisu im prijave nek deset posto njih stvarno najebe na sudu i plati tu kaznu. Da vidis kako bi sve te iste jajare razmislile da li ce spakovati stuku vise ili koju ispod mere. Ja razumem oko mrezarosa i strujarosa probleme, to su cesto ozbiljne i organizovane ekipe koje se ne libe ni da prirete oruzijem ali ove jajare koje takodje nanose znacajnu stetu, zacas se daju resiti. 

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Znate šta , mi smo ovde na forumima (svim ribolovačkim ) svi RIBOLOVCI i velika većina nas su pravi ljubitelji prirode ,voda ,ekologije i svega u vezi toga .Problem je u tome što su NOVI zakoni u vezi voda ,krivolova stvarno odlični ali sa druge strane se ne primenjuju nikako ,uopšte .. A sada ja mislim da je to problem do države jer šta recimo mislite da počnu da pišu po novinama lupam u Srbiji čovek uhvatio 5 riba i zaglavio zatvor i platio odštetu od lupam 50.000 dinara. Kako će na to da reaguje običan gradjanin (a kojih je 90% stanovništva ako ne i više) koga zabole uvo za ribolov ,da li ima ribe u vodi ,da li je neko hvata mrežom ,strujom ili muvom ,Realan Zaključak "država se iživljava nad gradjanima" "sirotinji koja bi da upeca ribu - uzimaju hleb iz usta" "ajde da menjamo vlast " opaaa STOP ! Da menjamo vlast , Ta rečenica se već ne dopada ljudima odozgo .. Jednostavno ne smeju da primenjuju zakone sa jedne strane zbog nekog lažnog socijalnog mira . Zakoni stoje na papiru da bi se poistrovetili sa zakonima EU koje moramo d ausvojimo ako želimo da budemo kandidati za EU i to je otprilike to .
Mreža- Struja se najlakše da suzbiti ,to se tačno zna ko radi ,nema hiljadu ekipa u Srbiji koji se organizovano bave ovim i verujem da svi iz ribočuvarskih službi znaju njihova imena ,prezimena i kome prodaju ribu . Znači suzbiti ovakve pojave je realno  moguće za mesec dana ,teže je obuzdati armiju "ribolovaca" koje posećuju naše vode da se unormale ...

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Lepo receno,Ljubo.posle par izlazaka na vodu bez ulova dodje mi da batalim sve ovo jer znam i zasto ulova nije bilo..... :mad:  ali ipak ljubav prema vodi,ribolovu nadjaca ocaj u koji bi svako normalan upao posle uzaludnih dana na vodi....znajuci da ribe nema zbog par idiota..... :doh:

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
Ne znam da li je to do korisnika voda ili do države,neće država juriti korisnike da pišu prijave već bi trebalo da je obrnuto,tj da korisnik čuva ,piše prijave i na kraju juri državu da kažnjava,ali niko nikome neće da se zameri.
Ne znam da li bi bilo bolje da država uzme učešća u platama čuvara (plate su bedne i rzumem i čuvare koji neće da dobijaju batine za siću) i da ih tako natera da rade savesnije svoj posao ,a da to refundira sa korisnikom voda kroz neke usluge.
Ili da i taj posao preuzme komunalna policija ,makar deo posla (ko ostavlja đubre i sl. na kraju se ispostavlja da isti i kradu i bacaju šta stignu dok kradu)  ,

DA POPIZDIŠ

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
e to što je Pera napisao mislim da je u stvari veliki faktor "neće niko nikome da se zameri"... u velikoj meri ovde kod nas sami članovi SRD su spremni odmah podnjeti prijavu bez ikakvog upozorenja. Svi imaju telefone od čuvarskih službi a i policiju se zove ako treba. Nije potrebno ići do krivolovaca i sa njima se svađati ili tamaniti...to nema smisla osim ako vam nije zadovoljstvo GUŽVAnjac  :hammer: Kada se primeti nešto treba odmah podneti telefonsku prijavu, ako se prijava ne ispoštuje druga prijavu višem organu da se ta prijava ne poštuje i tako sam zakon također ne.  Ja nisam član još uvek neke SRD ali imam telefone od čuvara i ako budem vidio šta krivo sledi prijava i ne zanima me ništa drugo. Ako meni nije teško da poštujem sve propise onda nije ni drugima. Ko misli da je pametniji neka onda to potvrdi iz novčanika  :D

Marushani

Full member
Učlanjen(a)
21.06.2007.
Broj reagovanja
0
kod nas nasli kao neko resenje, ali nije lako izvoditi. Naprimer, zandarm nesme da te kazni i ako te uhvati u slucaju da nije sa njime neko iz sportskih rivolovackih asocijacija, a naprimer ako te neko iz sportskih asocijacija vidi da krivo lovis on  nesme da preuzme  neke mere, jer je to opasno, a ni on nemoze da te kazni jer nema pravo za to, to mora policija ili zandarmi. Posto sada se izbaciju ljudi iz drzavnog sistema, oni iz policije i zandarmerije imaju druge prioritete da rese nego da setaju kraj obala reka i jezera. I sve se to tako vrti u krug i nikom nista, nego sve to na steti ekosistemu i ribama. Ja neznam zasto nase vlade ne preuzmu neke modele iz drugih drzava gde to funkcionise i jednostavno ne sprovedu zakonski. Citao sam skoro neki novinarski izvestaj sta se desava u Dunavskoj Delti, to je uzas na vikend ubiju preko 50 hiljada stukica ispod  mere i nikom nista, stigli starosedeoci koji zive tamo da nemaju sta da pecaju zbog ekspanzije tako reci ribilovnog turizma, a umesto da ih uce o pravilu oni privatnici koji su otkupili odredjene delove misle vise da zarade time sto vode goste camcima i sto im nude smestaj a ne gledaju zapravo sta je atrakcija tamo i da to treba da se zastiti. Scena, neka faca koji je zakupio deo delte dolazi posle ribolova i donosi 28 stukica koje ih je polozio, sve ispod mere a turisti ga gledaju kao facu (velikog lovca na africke lavove), a on ispade da je najveci ribokradica, umesto da ih uci kako da zastite prirodu.

Vrh Dno