Tanka a jaka

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Fjomla,
Fluorokarbn je, kako kazu, osim vece nosivosti, dobar pre svega zbog toga sto je u vodi daleko manje vidljiv od kopolimera, dakle boja mu je potpuno nebitna, Onaj koji sam ja kupovao, upravo taj sa slike, bio je sivkast, jos imam malo namotano na malim spulnicama za prasluk. Jedina mana mu je sto ne pliva, vec slabo tone i izvrstan je za mokre muve, ali nikad mi to ni sa suvima nije predstavljalo problem. :bye:

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Uf nisam znao da slabije pliva. Nadam se da nece mi u povrsinkom musicarenju smetati.  :-\
Inace bas sada pocinjem da lovim sa mnogo iskusnijim drugarom iz Cacka lipljena.Pa ce biti dosta nimfi. :tbumb: Ipak ima nesto dobro. :bleh:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Hey, hey, momci! Pažnja!
Negde grešite.
Kod mušičarenja suvom muvom, poželjno je da struna malo potone. To je čini manje vidljivom, jer ako pliva pravi onaj čdni efekat razdvajanja vode, a to se itekako vidi. Zato, ne izbegavajte strune koje tonu dok pecate suvim muvama, nego ih preporučite i ostalima!

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
Iz tog razloga ja izbegavam predene predveze koji su plovni! To je mana, a ne osobina zbog koje vredi dati pare...

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Meni ne da nije pravila probleme, nego sam prezadovoljan, kako kad su u pitanju mirna mesta (virovi, prelivi), tako i kad su u pitanju brzaci. Cak imam i utisak sad da kad vezujem fluorokarbon slabije vidim i sa naocarima nego kad vezujem kopolimer bez naocara. Istegljiv, puno nosi, ne deformise se... Da je zensko sta bih joj radio... ;). A ne, pricamo o predvezima :hammer:

vlajkoni

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
2
Tesko je pricati sa vama drugovi Musicari kad zapnete za nesto,
Tubertini izbaci godisnje 20-tak novih struna (najlona). Probajte novo a ne trazite staro (ko je spominjao Kornjacu???????) Svaki je po mom ukusu ali ako ocete kvalitet uzmite STROFT. To je cudo. Ovde sam procitao da LAZU oko dijametra. Kao neko ko voli ribolov na plovak mislim da je to nevidjena glupost ali se lako proveri (nonijus pa meri). Cak i onaj mucenik Alen Stokton voli STROFT.
Pozdrav Vlada

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
nadovezao bi se na konstataciju da struna treba da tone, odnosno da maloo probija film za to cak i prave neke mazalice kao sto je recimo Orvis mud i slicne stvari, i zato treba i paziti kad se maze muva nekim sredstvom za poboljsanje plovnosti da se ne ushljopa  i  tipet  :-Xjer on ribi izgleda ko sajla kad je na vodi onako masan :p

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Kopolimerni monofili Stren (DuPont) i Trilene (Berkly) traju jako dugo, ja pamtim bar skoro tri decenije. Otprilike isto toliko pamtim i Tectan i jos jedan nemacki najlon, krut i ... setih se, Maxima (valjda). Cortlandov snjur 333 od 1953. i jos je u katalozima te firme. Dakle, tradicionalno dobre stvari se dovoljno traze i prodaju da ih ne skidaju s ponude. Sigurno bar donekle i zato sto su jos uvek dovoljno dobri za dovoljno sirok krug kupaca poznavalaca kvaliteta.
Novotarije se cesto nekriticki prihvataju. Ceznem da vidim hi tech maniacs sa klot-frket narandzastim shargarepa stapovima u but sekciji i inoviranim fibeglass sredisnjim delovima, sa grafitnim brzim vrhovima. I da cujem puna usta njihovih sofisticiranih objasnjenja o prednostima istih u odnosu na ono sto ima ostatak sveta, koji ce tesko ikad shvatiti zasto su novi bolji. Za takve i postoji industrija masovne potrosnje. Ne smatram se konzervativcem, ali ne osecam se obaveznim da sve bagove novih softvera sam testiram, kao ni da imam poslednji model bilo cega, pa ni stapa za musicarenje. Nemam ni modernu platu, pa ni toliko moderna shvatanja. Kad ne mogu da kupim novi model Mondea ili SLCK Mercedesa, prezalicu i nove serije Sage-a i drugih proizvodjaca stapova koje kupuju samo provereni odlikasi.
Tubertinijeva UC4 Gorilla fluorokarbon moze samo da sluzi na cast i proizvodjacu, ko god da je to, i onom ko ga je brendirao, dakle Tubertiniju, i bila bi velika greska da se kao Trilene i Stren ne zadrzi u ponudi. Zasto bih menjao ono s cime sam zadovoljan? Naravno, Stroft je odlican i to je alternativa fluorokarbonu (i obratno). Medjutim, s obzirom da je za fluorokarbon kao tehnoloski novi, istegljiv materijal manje vidljivosti u vodi i visoke deklarisane (a i stvarne) nosivosti cena srazmerno visoka u odnosu na kopolimer, Gorilla UC4 je prihvatljiv i po ceni.
Da ne budem shvacen pogresno: progres je neumitan i neophodan, ali treba prepoznati tehnoloski skok u moru hi tech folirancija koje nas okruzuzju i usvojiti ga. Cim se izdiferencira. A dotle - opusteno pecati sa onim sto odgovara najbolje.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Kupio sam Stroft, testirao više puta na najopreznijim ribama i zasad su rezultati katastrofalni! Struna beličasto-providne boje je najgori mogući izbor. Sve druge osobine su joj moćne, ali boja je više nego problematična.
Ja koristim Zlatnu kornjaču, koja je čokoladno-braon boje i već dva puta sam morao da zamenim Stroft, koji je 0.16, Kornjačom od 0.20 (nisam imao kod sebe tanju). Verujte da je oprezni klen radije uzimao istu muvu na 0.20. Pazite, radi se o veoma ozbiljnom testiranju. Prave babaroge su mi se podizale na muvu i u 80 % slučajeva odbijale da je uzmu zbog strune koju i ja vidim na desetak metara! Belo-ljubičasto- fluo-prozirna!!! ??? Na 0.20 Kornjaču odbijali su da uzmu muvu "samo" u 40 % slučajeva. Da sam imao kod sebe 0.16, sve bih ih povadio. Možda je to prednost Stroft-a, jer štiti ribe od gadnih mesara i upozorava ih da je mamac vezan dobro uočljivim konopcem.
Nastaviću da koristim (testiram)  Stroft dok lovim druge ribe, a u prsluk vraćam slabiji, ali bolji (zbog važnijih osobina), najlon- Tortue.
Nekome je smešno čak i kad pomisli da je struna od 60 dinara bolja od one koja košta 400, ali ja tvrdim da je tako. Nažalost, nema je u prodavnicama i ovih par metara 0.16, neće mi dugo potrajati.
Evo malog oglasa:
Menjam 95 m Stroft 0.16 od 400 dinara, za 50-100m Zlatne kornjače tamnobraon boje od 60 dinara. Hitno!!! Ako neko od vas ceni Stroft, neka se ne prepire sa mnom, bolje je da iskoristi priliku da ga dobije za 60 dinara!

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Mixe,
'Ajde da trgujemo na kutije, kupi ceo karton Strofta i da se dzoramo, ja ti kupim karton kornjache :D

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Dragi Pedjo, ako stvarno možeš da završiš Kornjaču tamno braon boje, platiću ti duplo! Frka mi je, već kriziram, jer sam navučen na nju, a ponestaje mi i nema je u prodavnicama. Svaki dan mušičarim, polako mi iščezava, a ovo što sam kupio nema blage veze sa mušičarenjem.
Stvarno nam se uvukao ovaj narko-žargon. Pogledajte članak "Mušičarenje je opojna droga". :doh:

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
;) Moram da zamolim neku koleginicu da ode da se raspituje u prodavnicama lokalnih udruzenja.
Sramota, bre da me neko vidi! :hammer: :D A ona uvek moze da se izvadi da nize perlice, tra-la-la...
Ako bude vesti, javim ti. :tbumb:

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Ponovo nastupa Mr. Bean i odgovara na svoj post!

Juce sam naleteo na Awa Shima fluorokarbon u staklicu u Sremskoj i kupio jedan 0.14 - ostajem bez ove debljine tippet-a. Boja je siva, kao i UC4 Gorila, izuzetno je istegljiv (na oko metar bar 10-ak cm sam ga razvlacio, na jaci sec se kida ali ne bas lako, a cvor, jebem me corava, nisam uspe da vezem, lose svetlo u radnji za moje vizuelne sposobnosti, a i ceri mi se slosilo od zagusljivosti i vrucine. U svakom slucaju, cini mi se da je odlican fluorokarbon za 317 dinara. Deklarisan je da nosi 1.6 kg i da je Made in Japan.

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
pedjabg je napisao(la):
Ponovo nastupa Mr. Bean i odgovara na svoj post!

Juce sam naleteo na Awa Shima fluorokarbon u staklicu u Sremskoj i kupio jedan 0.14 - ostajem bez ove debljine tippet-a. Boja je siva, kao i UC4 Gorila, izuzetno je istegljiv (na oko metar bar 10-ak cm sam ga razvlacio, na jaci sec se kida ali ne bas lako, a cvor, jebem me corava, nisam uspe da vezem, lose svetlo u radnji za moje vizuelne sposobnosti, a i ceri mi se slosilo od zagusljivosti i vrucine. U svakom slucaju, cini mi se da je odlican fluorokarbon za 317 dinara. Deklarisan je da nosi 1.6 kg i da je Made in Japan.

Ajde do ozivim temu sa najprogresivnijim postovima!  ;)

Meni je to isto odlicna ponuda za te pare da se uzme dobar flurocarbon. Sa obzirom da mi je Gorila UC4 veoma blizu za kupovinu, kupio bih nju u velicini 0,14 , a mozda plus i Stroft u velicini 0,12. Na Gorili nimfe i strimeri... :doh:
1. mart je cisto dizanje iz zimskog sna sa kupovinom potrosnog materijala, a ovo je za pocetak sezone!

Ne znam da li ste kupovali Falcon najlone(strune)? Oni su skuplji cak i od Gorile, a ne znam stvarno kakvi su u praksi?

Vrh Dno