Kopolimerni monofili Stren (DuPont) i Trilene (Berkly) traju jako dugo, ja pamtim bar skoro tri decenije. Otprilike isto toliko pamtim i Tectan i jos jedan nemacki najlon, krut i ... setih se, Maxima (valjda). Cortlandov snjur 333 od 1953. i jos je u katalozima te firme. Dakle, tradicionalno dobre stvari se dovoljno traze i prodaju da ih ne skidaju s ponude. Sigurno bar donekle i zato sto su jos uvek dovoljno dobri za dovoljno sirok krug kupaca poznavalaca kvaliteta.
Novotarije se cesto nekriticki prihvataju. Ceznem da vidim hi tech maniacs sa klot-frket narandzastim shargarepa stapovima u but sekciji i inoviranim fibeglass sredisnjim delovima, sa grafitnim brzim vrhovima. I da cujem puna usta njihovih sofisticiranih objasnjenja o prednostima istih u odnosu na ono sto ima ostatak sveta, koji ce tesko ikad shvatiti zasto su novi bolji. Za takve i postoji industrija masovne potrosnje. Ne smatram se konzervativcem, ali ne osecam se obaveznim da sve bagove novih softvera sam testiram, kao ni da imam poslednji model bilo cega, pa ni stapa za musicarenje. Nemam ni modernu platu, pa ni toliko moderna shvatanja. Kad ne mogu da kupim novi model Mondea ili SLCK Mercedesa, prezalicu i nove serije Sage-a i drugih proizvodjaca stapova koje kupuju samo provereni odlikasi.
Tubertinijeva UC4 Gorilla fluorokarbon moze samo da sluzi na cast i proizvodjacu, ko god da je to, i onom ko ga je brendirao, dakle Tubertiniju, i bila bi velika greska da se kao Trilene i Stren ne zadrzi u ponudi. Zasto bih menjao ono s cime sam zadovoljan? Naravno, Stroft je odlican i to je alternativa fluorokarbonu (i obratno). Medjutim, s obzirom da je za fluorokarbon kao tehnoloski novi, istegljiv materijal manje vidljivosti u vodi i visoke deklarisane (a i stvarne) nosivosti cena srazmerno visoka u odnosu na kopolimer, Gorilla UC4 je prihvatljiv i po ceni.
Da ne budem shvacen pogresno: progres je neumitan i neophodan, ali treba prepoznati tehnoloski skok u moru hi tech folirancija koje nas okruzuzju i usvojiti ga. Cim se izdiferencira. A dotle - opusteno pecati sa onim sto odgovara najbolje.