Tenkara - Japansko tradicionalno mušičarenje

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
cikamike je napisao(la):
Pa to je vec diskutabilno... ali ipak, je to jedna vestacka muva. Sad, negde je bas naglaseno na nasem jeziku, dozvoljen je lov 'mahanjem' ili musicarskim priborom. Ovo vec otvara ozbiljnu diskusiju o legalnosti lova ovom tehnikom na nasim rivirima...  ???

Na Gradcu pise  u fazonu dozvoljen ribolov iskljucivo musicarskim priborom, sa jednom musicom bez kontra kuke, pa ostaje slobodna procena cuvara sta je to musicarski pribor.

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Po meni jako bitan problem na mnogim vodama.Prije neki dan sretnem kolegu ribolovca na Drini,sa svom opremom.No zapazih da ima tri mušice vezane!Za mene ovo se ni malo ne razlikuje od vaser kugle ili tirolca!
Jedan štap jedna (udica) muva i tačka!

japanac

Full member
Učlanjen(a)
08.03.2009.
Broj reagovanja
23
Lov jednom suvom, lov mokrom, lov suvom na mesto indikatora i nimfom/mokrom, lov nimfom, lov dvema ili trima nimfama (ako mo's i umes, metni i pet), cesko nimfarenje, francusko, spansko, tenkara, tirolac, vaserka...

Neki npr. ne pustaju nista u pojam FF osim lova jednom suvom... ::)

Gde je granica kad prestaje da to bude FF (jer fly tj. musica je svuda prisutna, a i sve je fishing)?  :)

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Vrlo jednostavno, pravo musicarenje je svako ono u kojem zabacujemo strunu koja ima tezinu pa za sobom nosi relativno lagan predvez i muhu. Za razliku od raznih nacina ribolova gdje zabacujemo tezinu mamca, tezinu utega ili mamac jednostavno umacemo.

Cini mi se da dosta ljudi ne razumije razliku izmedju tenkara ribolova i ribolova na pec. Razlika je velika. Kod tenkare postoji struna koja ima masu potrebni za zabacivanje i predvez s muhama zanemarive tezine. Taj komad strune je fiksan i kratak, ali se sama tehnika bacanja uopce ne razlikuje od bacanja iste duzine strune musicarskim priborom. Cak vrlo lijepo i elegantno izgleda. Muhe su isto tako zanimljive. To bez sumnje je musicarenje. Najpravije koje moze biti. Cinjenica da nema sminkerskog musicarskog pribora moze cak biti simpaticana kao kontra na cinjenicu sto nas trgovci hrane tezom da je musicarenje zbog pribora, a ne zbog nacina kako pribor koristimo.

S druge strane, kod ribolova na pec nema strune, odnosno nema strune koja ima masu. Ribolov na pec se prije moze usporediti s ceskim nimfaranjem, koje po meni nema veze s pravim musicarenjem. Kada bi ga trebali opisati najprikaladnije bi bilo reci da je to ribolov na pec pomocu musicarskog pribora. Ili, ultralight varalicarenje pomocu musicarskog pribora. Postoji citav niz nacina lova muhama kao mamcem ili lova musicarskim priborom i muhama koji ne ispunjavaju kriteri "struna za sobom nosi mamac". 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
alp je napisao(la):
Vrlo jednostavno, pravo musicarenje je svako ono u kojem zabacujemo strunu koja ima tezinu pa za sobom nosi relativno lagan predvez i muhu. Za razliku od raznih nacina ribolova gdje zabacujemo tezinu mamca, tezinu utega ili mamac jednostavno umacemo.

Cini mi se da dosta ljudi ne razumije razliku izmedju tenkara ribolova i ribolova na pec. Razlika je velika. Kod tenkare postoji struna koja ima masu potrebni za zabacivanje i predvez s muhama zanemarive tezine. Taj komad strune je fiksan i kratak, ali se sama tehnika bacanja uopce ne razlikuje od bacanja iste duzine strune musicarskim priborom. Cak vrlo lijepo i elegantno izgleda. Muhe su isto tako zanimljive. To bez sumnje je musicarenje. Najpravije koje moze biti. Cinjenica da nema sminkerskog musicarskog pribora moze cak biti simpaticana kao kontra na cinjenicu sto nas trgovci hrane tezom da je musicarenje zbog pribora, a ne zbog nacina kako pribor koristimo.

S druge strane, kod ribolova na pec nema strune, odnosno nema strune koja ima masu. Ribolov na pec se prije moze usporediti s ceskim nimfaranjem, koje po meni nema veze s pravim musicarenjem. Kada bi ga trebali opisati najprikaladnije bi bilo reci da je to ribolov na pec pomocu musicarskog pribora. Ili, ultralight varalicarenje pomocu musicarskog pribora. Postoji citav niz nacina lova muhama kao mamcem ili lova musicarskim priborom i muhama koji ne ispunjavaju kriteri "struna za sobom nosi mamac".

Ovakvo stajalište sam i ja ovde iznio nekoliko puta sa posebnim naglašenjem na "težinu strune i njenu upotrebu" što mušičarenje deli od svih ostalih ribolovnih tehnika. Čak i po definiciji mušičarenja prihvačenoj po celom svetu je centar razumevanja mušičarenja baš taj delić koji govori o "masi strune" a jedino naše balkansko poluostrvo najbolje zna i razumije šta je pravo mušičarenje.

Ova trdnja u kojoj spominješ trgovce, pribor i nas je bas na mestu. Na neki način je to zaista kontra ustaljenom trgovačkom pritisku da "mušičarimo zbog pribora a ne zbog načina kako to koristimo"  :tbumb:

Baš me zanima kako bi na to gledali čuvari ovde kod mene u SLO kada bi me zatekli sa original tenkara štapom na vodi. Moram ovde kod mene da potegnem jednu debatu ali malo sam skeptičan jer i SLO je i dalje jedna  balkanska državica nas ponosnih slavena ;) Krv nije voda i nemere se  iz svoje kože  :hammer:

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Ako uzmem drsku od metle, ustvari nastavim dve da bi dostigao zeljenu duzinu, i upredeni konusni predvez i tippet. Da li i tada musicarim? Tj Tenkarim?

http://www.youtube.com/watch?v=t1q09AwziRQ    :D

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Zašto ne pa jebe mu ...
Mušičarenje je u biti baš kako ste i rekli bacanje muhe bez plovaka i doatnih opterećenja van mušice, ja bih čak dodao da je i nebitno u suštini da li se baca s kanapom ili debljim silkom ili normalnim silkom. Znači bacanje muhe na vodu bez ikakvih karafeka i dodataka.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
O finoći japanskog smisla i za ovakav smisao lova umetnim muhama svedoče i "tenkara mušice".

[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=L-oWwsEs_0Q[/youtube]

@nesp, na metlu ozes da namontiras i cekrk pa da imas teski lifting musicarac  :hammer:

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Seb, bices ti nas prvi Svetski Prvak u " Tenkara distance casting - World Championship"  :hammer:

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
nespetro je napisao(la):
Ako uzmem drsku od metle, ustvari nastavim dve da bi dostigao zeljenu duzinu, i upredeni konusni predvez i tippet. Da li i tada musicarim? Tj Tenkarim?

Cuj, meni se cini da su stapovi koje ti koristis i duzi, a mozda i tezi od dvije prosjecne metle. Struna koju koristis dodje po tezini za jos jednu metlu. Ili, s druge strane gledano, tenkara stapic tezak je znatno manje od role i strune koju bacas. A na to lovis ribe priblizno iste velicine. 

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Tesko je coveku reci nesto pametno kad odgovara na gluposti.
Ako ti je lepo, a ti ajde dalje.... moj golube beli.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
A sto sada nije u redu?! Usporedio bi super finjaka ribolov kao sto je tenkara s dve metle. A kada neko usporedi tvoj sa tri metle..., sto je realnosti puno bliza usporedba, nestalo je smisla za humor. Odletio bi golub....  :D  :hammer:

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Ako postoji neko tko ne razumije razliku izmedju tenkare i ribolova na pec neka pogleda ovaj i na njega vezane linkove.

http://vimeo.com/7444084

Tenkara je pribor koncipiran za bacanje. Vrlo fino, inteligentno i precizno bacanje prilagodjeno finom ribolovu na manjim vodama. Ni slicno ribolovu na pec ili plovak. Cak i akcija tih stapova nije slicna akciji stapova za lov na pec odnosno mali plovak. Ako se taj nacin ribolova s necim moze usporedjivati onda je to tehnika kojom se musicarilo po vodama Balkana prije 50, 100 i vise godina, a vrlo, vrlo rijetko nadje se i danas. Pametni se ljudi dice svojom tradicijom, ne prave na racun toga viceve..

Druga stvar svidja li se taj ribolov nama ili ne. To je vec stvar ukusa i o tome se ne raspravlja.

Vrh Dno