Totalni pocetnik ! :S

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
mogu li ja da se umesam sa jednim savetom ...onako laicki iz ugla prakticnog korisnika musicarskog pribora koji osrednje poznaje vestinu bacanja i vrlo povrsno vrste struna ?

ja savetujem da momak kupi Scientific Anglers Ultra 4 kanap klase 5  DT plivajuci ...i stap koliko mu finansije dozvole bolji u klasi 5 . sa tim ce bilo gde da ode super da peca  :)
ovaj kanap nije mnogo skup a odlican je i sigurno ce se napecati sa njim .
takodje savetujem obaveznu obuku na vodi .... :yeswink:

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Ajd da se slozim sa izborom kanapa (firme i tipa) ali sam za WF.

Za drugo se ne bih slozio iz iskustva a u pogledu brzeg sagledavanja osnova.

Samo jedan od  primera. Odrzao sam jenog dana par casova o osnovama, poceo sam od pribora, stapa, kanapa, predveza i ostalog sto prati ovo nase tu negde oko jedno skolskog casa i zatim jos 4 casa savladavanja osnovnih elemenata zabaca... na travnatom terenu..sveska, tabla, metar, obruci i ostalo

Dogovor na insitiranje tj vise zelju klijenta je da sledece casove odrzimo na vodi. Za sledeci vikend sve smo se dogovrili i eto nas vodi na jos nekoliko casova. Njegov zakljucak a ne moj je bi: Da li mozemo da se vratimo na jos par casova ali na livadi. Sam je shvatio sta mu je porebno i da mu za to nije potreban voda. Da je na livadi prosao i naucio 3x vise nego za te casove na vodi.

Jedan od problema je sto su mu ribe odvlacile paznju, drugi problem tok reke, treci problem promene pravca vetra koje su ga tek ubijale jer nije imao mogucnosti da se non stop namesta u vodi kako vetar duva.

Ima ljudi koji nisu svi kao ovaj momak i koji bi da sa cas dva na vodu da pecaju. Ok za sve se moze prilagoditi tempo, samo negde ce biti uspesniji negde ne, tj tempo savladavanja ce ici negde brze negde sporije.

Voda je majka mara to ne poricem, i najveca skola od svih skola. Instruktor bez dobrog i dovoljnog iskstva provedenog na vodi je slab instruktor. Ne povezati teoriju i praksu je velika slabost, ne samo kod nas vec svuda na svim mestima.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Djole je napisao(la):
...
Iako alp kaze da lepo baca sluve musice s stapom 4 ok, moze ali on moze jer ima mnogo iskustva. Pocetnik tesko da ce to bas kao sto on moze. Ovaj kanap sa vise metara van stapa "nek bude 15 m" ce ubiti pocetnika. Ubit mislim na drzanje kanapa u vaduhu u cilju vezbanja ne u cilju pecanja. Ubice ga lazni zabacaji. Padace ce mu na nekoj vec za njegoj srednjoj daljini ird. Pocetnik nije onaj kome je samo prvi dan druzenja sa tapom i kanapom.

...

Ima jos dosta toga oko pravilnog izbora i ja sam za stap i kanap iste klase i duzina od 12-15 metara glave. Izdovojicu po neki kanap o d razlicitih proizvodjaca koji bi mogli tu da se nadju:

...

Djole, niti sam gdje spomenuo klasu 4, niti sam gdje spomenuo drzanje 15 metra Opti Stream u zraku jer ta struna nije namjenjenja za tako sto. Dapace, kroz cijelu ovo diskusiju ponavljam da pocetniku, pa ni prosjecnom ribolovcu orjentiranom prvenstveno na komotno opusteno pecanaje ne trebaju WF strune dugih glava, ne treba drzanje 15 ili vise metara strune u zraku. I 10 je previse.

Sasats, SA Ultra DT je odlicna ekonomicna struna za pocetnika. Kako takva je visoko kotirajuca medju znalcima. Ali, ako novac nije problem Opti Stram je, ponavljam, izuzetno dobra struna za kvalitetno ucenje bacanja i opusteno pecanje svim tehnikama i tipovima muha na ne prevelikim daljinama.

Neki vrlo ugledni instruktori tvrde da je to najbolja struna za ulaz u musicarenje. Osobno ne tvrdim da je najbolja, ali kada bi se moj sin kojim slucajem odlucio ozbiljnije baviti musicarenjem, to bih mu prvo stavio na stap. Toliko je dobra.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Svakom kome su financije problem preporucio bih:

http://www.fishingthefly.co.uk/barrio-fly-lines.html

Barrio Mallard je najbolji omjer kvalitete i cijene koji se moze naci na trzistu. Jeftina, ali doista dobra struna.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
Djole je napisao(la):
Ajd da se slozim sa izborom kanapa (firme i tipa) ali sam za WF.

djole, moze jedno objasnjenje?
zasto je bolja za pocetnika WF struna ? po meni je za ocekivati  da ce pocetnik duze vremena koristiti musicarski pribor na distancama manjim od 15 m , pa je logicniji izbor DT kanap , a da ne govorimo o ustedi jer je vek kanapa duplo veci . evo ja cak i danas retko dobijam ribu na moravi dalje od 15-20 m tako da i ne vidim neku veliku svrhu WF kanapa ....pogotovo za pocetnika

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
Djole je napisao(la):
Drugi deo pitanja oko tezeg kanapa. Jel posle nekoliko casova ili dana, sta vec kad pocetnik ovlada oko osnova, onda mu kazemo, OK sad si ovladao osnovama, znas, razumes, sada kupi kanap odgovarajuce klase?!?!? Ispravi me ako gresim ali se radi mozda i o ljudima koji zele da se oprobaju u ovom nacinu ribolova a imedju njima ima broj koji ne nastavi dalje a i broj koji nema finasijksih mogucnosti za drugi kanap.

Ovo oko promene strune nije tacno. Jer i dalje sve funkcionise kako treba, i itekako je primenjljivo u ribolovu(ne vezano za to da li se lovi suvom nimfom ili strimerima) jer i dalje je upravo u skladu sa mogucnostima pocetnika!

Vec sam par puta ponovio i alp je pokusao da pojasni, ali evo jos jednom cinjenice koje potkrpljuju ovo. Sa strunom koja je u skladu sa aftma standardom (nije malo teza) na distancama koje su u skladu sa mogucnostima jednog pocetnika, stap se ponasa podoptereceno kako je to alp napisao, ili kako bi ja to rekao premalo opterecen. Da bi se sve uskladilo (ne preopteretilo! jer je za to potrebno daleko vise graina) potrebno je samo malo povecati tezinu strune, to se moze postici upotrebom ili strune za klasu teze ili strunom koju je vec proizvodjac projektovao da bude neznatno teza od standarda. Sa ovim se ne gubi ni na kontroli, niti se stvara lazan oseca, niti se stecu lose navike, sve besprekorno funkcionise i u realnim uslovima je primenjljivo u ribolovu a sam ribolov cini ugodnijim jer je sve uskladjeno u odnosu sa mogucnostima pocetnika! Nisam pecao sa ovom opti stream strunom koju alp preporucuje ali mi je delovala itekako primenjiva za ribolov sto i alp potvrdjuje.

Kad se vec toliko pominje promena strune pocetnici cesto svoju prvu strunu vrlo brzo uniste, vezbajuci na travi, zapinjanjem gazenjem....  tako da preterano skupe strune mozda i nisu najsrecnije resenje!

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
U pravu se moja greska, napisao si sa 4 metra predveza. A ovo oko daljine i kolicine kanapa sa 15 m van stapa? jel to mnogo za pocetnika i koliko mislis da treba vremena da pocetnik ovlada rukovanjem sa tom kolicinom kanapa? Nisi napisao ni ti a niti ja nego sam napravio komparaciju sa tim kada imamo vise metara kanapa od ovih 9-10 o kojima si pisao. Znaci opet se vracam na to. Ucenje, vezbanje i pecanje jesu isprepletani ali ima velike razlike medju njima. Pocetnik treba vise ponavljanja da bi dosao do cilja, dok pak u ribolovu treba najmanje mogucih ponavljanja a najmanje 1 tj ni jedan lazni zabacaj ako je moguce. Sa ovim kanapom i vodenim zabacima to super funkcionise ali gde su i na kom nivou ucenja vodeni - spey zabacaji i to za pocetnika?!?!? E i tome se ovde dobrim delom radi. Da je bilo pitanje koji kanap za vodene zabacaje i sa single handed - jednosrucne sapove, odgovor bi moj bio nesumnjiv - ovaj Opti Stream jer ga dugo imam i znam sa se moze snjim. Ima jos kanapa takvih duzina i oblika, no ovog dobro poznajem.

Pitah da li je dobar izbor DT kanapa za pocetnika?

Nije bilo odgovora a ja cu reci da je i to odlican izbor iz mnogo razloga.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
sasats je napisao(la):
djole, moze jedno objasnjenje?
zasto je bolja za pocetnika WF struna ? po meni je za ocekivati  da ce pocetnik duze vremena koristiti musicarski pribor na distancama manjim od 15 m , pa je logicniji izbor DT kanap , a da ne govorimo o ustedi jer je vek kanapa duplo veci . evo ja cak i danas retko dobijam ribu na moravi dalje od 15-20 m tako da i ne vidim neku veliku svrhu WF kanapa ....pogotovo za pocetnika

Sale odgovor lezi u tome da su neki WF kanapi samo preseceni DT kanapi na pola samo sto je s jedne strane running line. Naravno i savrsenijih oblika u zavisnosti za koje je kanap namene. Ako cemo danas da gledamo trajnost kanapa vec su sasvim dovoljno dobri da izguraju pa i dve sezone, tako da za okretanjem skoro da i nema porebe, sem ako se jedna ne koristi za livadu a druga za pecanje  ;)

Znaci samo je to razlog za ovo o cemu smo pisali. Drugi koji ovde nije bitan jeste da je da su za EXTRA distance najbolji dugoglavi kanapi a duzeg od DT nema tako i da tu lezi kec iz ruakva  :)

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Dane, da se razumemo, ne protuvurecim  ni tebi ni alpu niti bilo kome. Sta vis epazljivo citam svaki post jer moze i meni nesto da promakne, te stoga tako i radim. Ima dobrim delom gde se slazem ali i jednog dela gde se ne slazem. Pokusao sam precizno i sto jednostavnije da napisem ali je to bogami itekako opsirno polje pa se dobar a vazan deo i preskoci.

Pocetniku terba ove stvari pojednostaviti.

Probacu veoma skraceno kroz crte da preslikam pocetnicke casove od prvog casa kursa gde ima vise vremena za rad

- Nikad ne preskacem. pokazujem i objasnjavam iz cega se sastoji musicarski komplet: stap , cekrk, kanap, predvez, konektor, tipet.
- Akcije stapove, ukratko o vrstama cekrka
- Vrste kanapa (DT, WF, SH, plivajuci, tonuci...)i njihove namene
- Predvez, vrste, oblik i dr

PRVI CAS je ONFORMATIVNOG karaktera gde dotaknemo svaki deo da shvati delove koji cine musicarski pribor

Drugi cas

Mehanika, kinetika, fizika zabacaja

- sta to puni, savija stap, sta se desava kada zaustavimo stap. Kako to stap prenosi energiju na kanap, odakle je skupio tu energiju itd
- BITAN DEO kroz neke od vezbi pokusam da mu razvijem osecaj za punjenje stapa, tu ima vise nacina pa pronalazim njemu koji je odgovarajuci

Treci cas

Pick Up Lay Down - podizanje i spustanje kanapa sa duzinom glave sa nek tri duzine kanapa, 6,9,12 m da stekne sliku oko back stopa, pravolinijse putanje i dr

Cetvri cas

Roll cast...

itd dosta sam ispustio, nesto preskocio ali generalno gledano u tempu brze sporije od klijenta

Pitanje a i ne mora da bude pitanje

Za podizanje i spustanje kanapa s vode koliku ulogu igra TEZINA KANAPA (jos i ako je broj jaci!)
Za Roll Cast koji je kanap najbolji izbor.

OVO SU POCECI AKO SE SLAZETE. Ako ne ok...

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
Upravo iz razloga da bi se pocetniku pojednostavilo ucenje ja sam se i ukljucio u ovu temu sa vrlo konstruktivnim predlogom, koji zaista olaksava sam proces savladavanja fly castinga...  jer pribor prilagodjava sposobnostima pocetnika.

Vrlo rado cu ti odgovoriti na ova dva postavljena pitanja u kontekstu ovoga o cemu pricamo:

Da tezina strune igra ulogu prilikom podizanja sa vode. Medjutim i sa strunom za klasu tezom ove se vrlo lepo uci i savladava i ni malo ne otezava/produzava sam proces ucenja. Zasto? Zato sto je najvaznije nekog nauciti kako se to radi a to se uvek se radi sa onoliko strune sa koliko se ucenik oseca komotno, a vezbom se mogucnosti polako pomeraju. Potpuno isto vazi i za roll. 

Sto se tice strune koja je pogodna za roll cast tu je daleko vazniji taper od tezine strune i kao sto sam znas pojedine strune sa kratkom ili cak extra kratkom glavom su prosto idealne za rolanje jer imaju dug prenji konusa sa velik odnosom konusa.

Ostao sam duzan i za odgovor o DT strunama, ja bi ih zaobisao u sirokom luku da sam pocetnik i da moram da se opredelim za samo jednu strunu kao strunu za savladavanje fly castinga i all round strunu za ribolov!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
StY_EsoX je napisao(la):
Imao sam priliku da probam ovu loop-ovu strunu doduse samo na travi. Struna se zaista lepo ponasa a sto se duzine glave tice mislim da je taman po meri nekog ko tek pocinje. Medjutim stekao sam osecaj da je glava strune nesto teza. Ocigledno je proizvodjac dodao jos par graina kako bi ovako kratka glava bolje punila stap, i po svemu sudeci tezina prvih 30'  ove strune  odstupa malo od aftma standarda. Upravo sa ovim proizvodjac je postigao isti efekat kao kada se koristi struna za broj veca,  tako da u ovom slucaju nema potrebe za overlineingom odnosno upotrebom kanapa za klasu tezen jer je glava strune vec neznatno teza.

Tu strunu u klasi 4 imam od kada se pojavila, vise od 3 godine. I bas sa njom slomljen je jedan stap ispred moje radnje u prvom false castu, doduse nije ga slomio pocetnik vec Branko. Ali ovaj primer nije stvarno adekvatan jer Branko i Ljuba sta mogu da prebiju, to retko ko moze :D

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
StY_EsoX je napisao(la):
Ostao sam duzan i za odgovor o DT strunama, ja bi ih zaobisao u sirokom luku da sam pocetnik i da moram da se opredelim za samo jednu strunu kao strunu za savladavanje fly castinga i all round strunu za ribolov!
zasto ?
kako izgleda nas prosecan musicar pocetnik?  nas prosecni pocetnik zivi pored neke ciprinidne reke i povremeno poseti neki salmonidni potok u blizini . nabavka pribora za musicarenje mu nije naj vaznija stvar u zivotu i uglavnom hronicno nema para
osvestite se ljudi , ovo je realnost kod nas . prelistajte forum i procitajte postove pocetnika koji traza pomoc oko pribora . svi zvuce kao da ih je jedna osoba napisala ....
kupio bi pribor ali da bude oko 100e  i pecao bi klencice u obliznjoj reci i mozda ako mi neko pokaze kako... pokusao bi da prevarim neku od preostalih pastrmki u obliznjem salmonidnom potoku  :yeswink:
tako pocinje nas prosecni pocetnik i tako sam i ja poceo ...a siguran sam i mnogi od vas  :)
pocetniku je potreban stap klase 5 ...idealan bi bio sage launch , orvis clearwater , ili neki slicne cene po forumskim oglasima i slicnog kvaliteta . potreban mu je neki najjeftiniji grafitni kineski cekrk od 15 ak evra i neki osrednji kanap obavezno DT
ZASTO DT?
zato sto ce mu duplo duze trajati nego WF , i zato sto na vodama koje ce posecivati nikada nece imati potrebe da baci dalje od 15m da bi ulovio ribu .

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
sasats je napisao(la):
ZASTO DT?
zato sto ce mu duplo duze trajati nego WF , i zato sto na vodama koje ce posecivati nikada nece imati potrebe da baci dalje od 15m da bi ulovio ribu .

Po istoj logici svima bih savetovao da u setnju idu u vojnjickim cizmama jer ce duplo duze trajati nego bilo koje patike (Adidas, Nike, Puma,...)
Ustvari najbolji savet pocetnicima je da ne pocinju sa musicarenjem uopste jer se NE ISPLATI uopste. Mnogo je bolje da pecaju na plovak, imace bolje rezultate sigurno a i ne moraju da razmisljaju o zabacivanju. Crv i glista su zakon, kasika crva kosta manje nego jedna musica a ima ih 100 komada. Ko bre vise da se smara sa ovim skracenicama WF, DT, FC, FT , SLP, CA, CS,... Ma idi ko ce sve to da popamti.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno