Učenje i vežbanje zabacivanja

Gde se najbolje uči i vežba zabacivanje?

• Na rekama, jezerima i morima,

Glasovi: 24 68,6%
  • Na uređenim parkovskim površinama,

Glasovi: 8 22,9%
  • Na zaraslim livadama,

Glasovi: 1 2,9%
  • Na gradilištima,

Glasovi: 2 5,7%
  • Na fudbalskim terenima dok je utakmica u toku

Glasovi: 5 14,3%

• Ukupno glasača
    35
  • Anketa je zatvorena .

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Ovim postom ne zelim nikog da uvredim a jos manje da se sa nekim rastezem po forumu ali izuzetno mi je zao sto veliki broj musicara a nekako su to najcesce oni koji musicare na nasim juznim i rekama i to uglavnom klena proteziraju pogresan stav o nekim elementarnim stvarima, i osecaju se izrevoltirano i frustirano a nemaju razloga za to.
Gde sam mogao da bolje naučim da zabacujem nego na zarasloj reci.
Bilo gde je bolje nego na zarasloj reci.
Iskreno, ni sada me ne opterećuje to kako se koji zabačaj zove. Pojma nemam.
ne treba da te opterecuje to sluzi radi lakse komunikacije medju musicarima
Skrećem pažnju početnicima a i onima koji to nisu, da ukoliko žele, a u to nema nikakve sumnje, da vešto barataju štapom i kanapom, da se manu livada kao vežbalištima i šta god radili to rade na vodi.
ispade da je livada najvece zlo , a nije . Najvece zlo u svakoj zivotnoj situaciji je
Neznanje, jer proizvodi strah, nesigurnost,frustracije, netolerantnost....
a tek neznanje potkovano zeljom da se ne nauci, visokim misljenjem o sebi,bezobrazlukom ....nemam reci.
A da ,najbolje je da se vezba na vodi,zbog velikog broja zabacaja za koje je voda neophodna , ali otici bez ikakvog znanja u dzunglu i vezbati bacanje musice aj da ne preteram ali to je u najmanju ruku tezi nacin!

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Broj reagovanja
0
Al si im sročio,svaka čast.Potpuno podržavam to mišljenje,i volio bih da sam u danima kad sam počinjao,imao nekoga da me ovako savjetuje.Ja sam učio na teži način.

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
339
Igore druže ajd pročitaj prvi post ceo.

Ja sam odrastao pored Timoka i tu sam načinio prve ribolovačke korake u životu. Na moju žalost a i drugih koji posećuju tu reku ona je mala i obrasla. Šta se tu može? Na takvoj vodi sam ja bio prinuđen da lovim ribe. Obzirom da se veoma retko vraćam iz ribolova bez ulova, smatram da znam šta radim. Retko koji zabac je preko 6-7 metara jer tako mora. Hoću da kažem da je snalaženje u takvim uslovima znatno komplikovanije a kada se to savlada onda lako tamo gde ima dosta mesta okolo.. Zamisli samo kada odem na Nišavu a ono komocija, razmašem se pa mi kanap kratak bude.

"Neznanje, jer proizvodi strah, nesigurnost,frustracije, netolerantnost....
a tek neznanje potkovano zeljom da se ne nauci, visokim misljenjem o sebi,bezobrazlukom ....nemam reci."

Objasni mi ove podvučene misli.

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Post sam procitao vise puta i evo da ti kazem na sta sam mislio :
Sve zabacaje koji su ti potrebni za snalazenje u dzunglastim uslovima si mogao da uvezbas bilo gde a ne u dzungli napr, kad riba ne radi, kad pravis pauzu, kad si sam iza kuce, kad je sneg do brade itd. Uzmes lepo i zamislis da je prepreka tamo negde ili je sam napravis i gadjas lavor na livadi, pored kamena na reci, u zensko medjunozje u mislima, ma gadjas gde oces, a ne da kachish muve po topole! Ete poce kucam po vlasotinacki iznervira se :doh:!
"Neznanje, jer proizvodi strah, nesigurnost,frustracije, netolerantnost....
a tek neznanje potkovano zeljom da se ne nauci, visokim misljenjem o sebi,bezobrazlukom ....nemam reci."
Ove misli su proizvod detaljne samoanalize i analize velikog broja musicara najcesce mojih odlicnih prijatelja koji i posle mnogo godina musicarenja imaju jedan jedini argument a to je ,,ali ja vatam'' pa vata i Pera Žaba pa sta! za mene to nije dovoljan argument i tolko, mozda bi ,,vatali'' vise bolje lakse da me poslusaju u tome je poenta ako se razumemo,  i ne nuzno mene i samo mene  vec sve od kojih mogu nesto da nauce,.
E zato je neznanje zlo a zelja da se ne nauci jos vece,i odatle izlaze sve one kreature koje mozes pored ostalog da sretnes i na ovakvim forumima ali c'est la vie , tako ti je to zato se i kaze : misljenja su kao guzice-svako ima svoju(E)

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
339
Pogledajte ovaj video. Ovako se vežba, komocija i naravno voda.

http://www.youtube.com/watch?v=U5XAE1uFKo8&feature=related

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
FLYFISHING I FLYCASTING se mogu posmatrati kao potpuno odvojene kategorije.Na Dunavu,kao našoj najvećoj mušičarskoj reci,uglavnom posao završavaju zabačaji do petnaestak metara,naravno da na rekama kao što je Drina čovek mora da zna da baci "pravilno" i preko 25 metara da bi uhvatio ribu,što dovodi do toga da kompletan mušičar mora da baca i kratko i daleko.Dobar bacač baca preko 30 metara kao iz šale,dobar ribolovac baca preko 30 metara i hvata ribu,ali radi to i na deset.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Naravno da zabacivanje mora da se uči. Jedini problem je što postoje razne škole zabacivanja. Dovoljno je pogledati filmove Doug Swishera i Mel Kriegera, pa shvatiti da ni ta dvojica ne savetuju i ne pokazuju isto.
Nije loše proučiti sve, pa probrati najbolje i prilagoditi svojim potrebama. Međutim, problem je ako ste početnik, pa ne znate šta je dobro, a šta ne. Opet ista priča, početnik mora da nađe svog učitelja, čije bi tehnike mušičarenja i zabacivanja hteo da skine.
Postoje instruktori zabacivanja sa diplomom na zidu i oni sa diplomom u čuvarci. Početnik treba da odabere jednog i ako treba plati, ali ne da ga ovaj uči po njivama i livadama, nego u praksi, na reci. Šta košta, da košta. Skuplje je da se učiš sam, za to su potrebne godine.
Nije teško odabrati instruktora. U Srbiji ima dva EFFA instruktora i dosta majstora koji su diplomirali na reci.

OFFTOPIC- ne obraćati previše pažnje

Odgovor Compshopu na pitanje "Mix, kako se osecas kada neko pored tebe vadi vise ribe. A 1.lepo je obucen 2. vraca ulov u vodu Smiley"
To što je taj "pored" mene, znači da se ja zezam i da sam došao sa njim, jer dok mušičarim nemoguće je da bilo ko drugi bude pored mene. U mom kraju je običaj da mušičari i ostali ribolovci ne prilaze jedan drugom dok su u akciji.
Dakle, ja stojim pored mušičara sa lepom košuljom koji vadi ribe. Reći ću mu ovako: "Pobratime, odlično si počeo. Nastavi tako. Ostaviću ti i sledeći preliv, a ja ću početi iznad. Zvaću te iz sledećeg sela da me pokupiš kolima u sumrak. Pecanje-do mraka. Pazi, tad najbolje radi. Obrati pažnju na sredinu reke i onaj plitki rukavac..."
Osećao bih se fenomenalno, jer ako čovek zna da lovi, neće uludo poplašiti gomilu riba i neće prebrzo protalasati dobra mesta. Drugo, imaću o čemu da razgovaram sa njim posle ribolova, kada mu prijavim i obelodanim svoj ulov.

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
OFFTOPIC- ne obraćati previše pažnje

Nemoj da se pravis blesav  :whistle:
Kada sam napisao "pored", nisam ni mislio da ste rame uz rame. Najkvalitetnija odela ujedno imaju i najbolji dizajn. Dobra kosulja u kojoj ti nije vrucina i koja se nece lepiti za telo kada se uzvristis ujedno lepo i izgleda. Kvalitetan prsluk je praktican....Sve ovo kosta. Sad, musicar koji nosi ovu opremu mozda nema pojma sta radi a moze da bude i majstor, isto kao i kolega u curulama(a moze da bude i bolji od kolege u curulama). Samo se iz tvog posta zakljucuje da ti smatras da musicari sa kompletnom opremom nemaju pojma. Razumes na sta pucam?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Žao mi je, Compshop, ali onima koji napišu da "se pravim blesav" danas ne odgovaram.

Momci, nastavite o učenju i vežbanju zabacivanja.

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
339
Evo par slikovitih prikaza nekih zabačaja:

Roll cast

roll-cast.jpg

False cast

false.jpg

Double Haul Cast

double-haul.jpg

Spey cast

fishing.gif

Neka je dosta za sada.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Ne znam od kud ovi prikazi, ali roll definitivno nije bas najsretnije prikazan. Rezultat ovoga bio bi da muha kolabira u gomilu neispruzenog predveza.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Mixmaster je napisao(la):
Postoje instruktori zabacivanja sa diplomom na zidu i oni sa diplomom u čuvarci.

Ovo nimalo ne stoji. Realna situacija je:
- postoje ljudi koji znaju bacati i oni koji ne znaju bacati ili samo misle da znaju;
- postoje ljudi koji znaju loviti ribe i oni koji to ne znaju ili samo misle da znaju;
- postoje ljudi koji znaju pravilno poducavati druge i oni koji to ne znaju.
Diploma instruktora (EFFA, FFF ili AAPGAI) je prije svega potvrda ovog treceg. Cuvarica je naprava koja nema apsolutno nikakve veze s musicarskim pristupom, tehnikom i filozofijom ribolova.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
alp je napisao(la):
Cuvarica je naprava koja nema apsolutno nikakve veze s musicarskim pristupom, tehnikom i filozofijom ribolova.

Poštovani Alp, ovde se naša razmišljanja i iskustva razlikuju. Ja 22 godine pokušavam da uočim razliku između veštog i neveštog mušičara i zaista nisam uspeo da je nađem bilo gde drugde osim u ulovu, koji uglavnom ostaje nevidljiv i prikriven ako nema čuvarke. Pokušao sam na sve moguće načine, ali nema šanse da se ikako dokažeš u ovom sportu ako ne prikažeš svoj ulov. Sve ostalo je providna lagarija.
Samo ulov može da dokaže da je mušica dobro napravljena, pravilno zabačena i dobro vođena. Diploma se uvek nalazi u čuvarci.
Drugo, ne vidim zašto mušičar ne bi mogao biti i ljubitelj zadržavanja svog ulova u skladu sa propisima. Tačno je da sve manje nas zadržava ulov, ali ako neko to želi, to nema nikakve veze sa mušičarskim pristupom, tehnikom i filozofijom.
Alp, pazi na ovo - SAVREMENA ČUVARKA MOŽE BITI I FOTO KAMERA!
Moja digitalna čuvarka je dobro popunjena, a verujem i tvoja. Moraš je imati, jer niko (koliko ja znam) ne veruje u rečima opisan ulov.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Mixmaster je napisao(la):
alp je napisao(la):
Cuvarica je naprava koja nema apsolutno nikakve veze s musicarskim pristupom, tehnikom i filozofijom ribolova.

Poštovani Alp, ovde se naša razmišljanja i iskustva razlikuju. Ja 22 godine pokušavam da uočim razliku između veštog i neveštog mušičara i zaista nisam uspeo da je nađem bilo gde drugde osim u ulovu, koji uglavnom ostaje nevidljiv i prikriven ako nema čuvarke. Pokušao sam na sve moguće načine, ali nema šanse da se ikako dokažeš u ovom sportu ako ne prikažeš svoj ulov. Sve ostalo je providna lagarija.
Samo ulov može da dokaže da je mušica dobro napravljena, pravilno zabačena i dobro vođena. Diploma se uvek nalazi u čuvarci.
Drugo, ne vidim zašto mušičar ne bi mogao biti i ljubitelj zadržavanja svog ulova u skladu sa propisima. Tačno je da sve manje nas zadržava ulov, ali ako neko to želi, to nema nikakve veze sa mušičarskim pristupom, tehnikom i filozofijom.
Alp, pazi na ovo - SAVREMENA ČUVARKA MOŽE BITI I FOTO KAMERA!
Moja digitalna čuvarka je dobro popunjena, a verujem i tvoja. Moraš je imati, jer niko (koliko ja znam) ne veruje u rečima opisan ulov.

Konacno si rekao pravu stvar i mislim da ce i mnogima biti jasnije svo ovo konstantno prepucavanje i koskanje.

Sustina je da ti osecas i dalje nenormalnu zelju da se DOKAZUJES, najvise drugima, verovatno i sebi. Ne prihvatas i dalje da ima onih koji takvu zelju ni najmanje ne osecaju. Obaska to sto se to dokazivanje svodi najvise na "ja pa ja". Rekoh jednom prilikom da se ti i slicni osecate kao da gubite tlo pod nogama pojavom veceg broja musicara a pogotovo pojavom onih koji nesto znaju. Do skoro ste mogli da pricate sta ste hteli, nije bilo literature, nije bilo interneta, mogli ste da prodajete "muda za bubrege" i sto je najgore bili ste "slepo slusani".
Situacija danas je nesto drugacija, ljudi cuju i vide mnogo toga razlicitog od onog godinama forsiranog.

Siguran sam da na ovom forumu nema iskusnijeg musicara od Alpa, coveka zbog koga su mnogi i odlucili da pocnu da se bave musicarenjem. Ali ni u jednom nejgovom postu ili tekstu od stotina objavljenih nisam primetio slicnu zelju za dokazivanjem drugima. Nikad ga nisam cuo da kaze da za njega nema tajni u musicarenju i da nema zelju da napreduje. Naprotiv on uci i dalje, uci da bude EFFA instruktor i kada postane, to ce biti samo potvrda njegove "gladi" da ide napred.

Nasuprot tome, kategorija musicara koja oseca potrebu za dokazivanjem drugima stagnira ili jos gore ide u nazad, odbijajuci da postoji nesto o cemu oni nemaju pojma. Nemoj da vuces druge sa sobom, pusti tu filozofiju.
Ovo nikada ne bih napisao da ne mislim da za tebe ima jos nade. Opusti se i pusti neka drugi pricaju o tvojim delima a ne nedelima.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
alp je napisao(la):
Ne znam od kud ovi prikazi, ali roll definitivno nije bas najsretnije prikazan. Rezultat ovoga bio bi da muha kolabira u gomilu neispruzenog predveza.

Meni i double haul deluje da iz crteza nema sanse da se nauci. Pocetnik tesko da ima predstavu sta treba da radi!

Vrh Dno