Zasto je dobar musicarski stap toliko skup?

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
MarkoTimokRiver je napisao(la):
Ma ima razlike.Ewo npr. ja kupio polovnog Orvisa proizvedenog decembra 1999. koji je prosao dva vlasnika i ja sam treci.Sprovodnici na ovom stapu su kao novi i dalje zlatne boje nisu pisnuli(FUJI spropodnici).Prosle godine na sajmu u Nisu kupio sam BFC discovery (bugarski) stap i za pola sezone sprovodnici se dosta ostetili,skoro svaki ima po nekoliko "zareza" .
E sad ovaj moj Orvis kada je izasao u USA kostao je 525$ dok je BFC stap od 50ak evra.

Ewo npr. bicikle posto sam fanatik za mtb.Nekad sam imao CROSS bicikle made in Bulgaria i islo je to,nije da nije ali kada sam kupio CUBE made in Germany eeeee to je ondaK bila druga stvar,sad lebdim hehe
Jednostavno dobro mora da kosta  e sad dal treba bas toliko bemliga.Jeste da kosta ime ali mnogo odlazi i na sam dizajn,eto kad kupite nesto skupo bilo sta da je upitanju,uglavnom je to lepo dizajnirano,fino obradjeno od kvalitetnog materijala,urezano ime,kval;ityetne boje i zastite  itd..

Cekaj bre polako!!!! Ko kaze da nema razlike izmedju stapova od 50 i 500$, nemoj bre da masite poentu. Prica je bila da nema neke znacajne razlike u ceni izmedju nekog starijeg grafitnog platna i savremenih viskokomodularnih grafita i da je opravdanje za visoke cene stapova cinjenica da se rade od novijih Hi-Tech grafita. To je gnusna laz koju podmecu neki proizvodjaci stapova, doduse oni shabanski proizvodjaci. Normalni proizvodjaci i ne pravdaju svoju cenu nicim, jednostavno stap kosta toliko, hoces kupis, neces kupis, tacka, kraj!

MAFKE

Senior member
Učlanjen(a)
23.12.2012.
Broj reagovanja
2
  Ja imam naviku da se vezujem za stvari,tako da sam trenutno prezadovoljan onim sto imam.Cak kad bi mi naleteo neki veci novac ovog trena,

ne bih kupovao nista novo. Jedino s'kanapima nisam eksperimentisao,vezao sam se za CORTLAND 444 DT, evo 18-ta god. Samo sam Orvis

Wonderline isprobao nekoliko puta i nista vise. E sada kada budem kupovao #6-cu,promenicu firmu,potrazicu neki pristojan odnos cena-kvalitet.

Naravno  da cu primiti savet,nije me sramota pitati. :blush: Mislim da bi WF oblik dobrodosao zbog distance i vetra :hmmmm:

Eh da,mozda bih pojurio Sage #00-#000 ,da vidimo cemu se radi  :doh:

escondida

Senior member
Učlanjen(a)
20.07.2012.
Broj reagovanja
0
Ja sam neko ko peca na jeftinim stapovima, sad trenutno imam jedan Falcon #5/6, 2,70cm sa kojim sam prosle godine pecao preko 30-ak puta.
Posto pecam na manjim rekama, nisam imao stvarno nekakvih vecih problema ni sa zabacajima ni sa kidanjima (vrlo retko).
Krajem meseca bi trebalo da mi stigne Orvis Clearwater, a do tad, dok ga sam ne isprobam (posto je to stap ~5x skuplji od Falcona), mogu samo da predpostavljam ili nagadjam kakav ce biti i u mahanju, zabacivanju i ostalom.

Ja volim konkretna pitanja i odgovore, pa ko je dokon i ima iskustva da podeli, ove nekoliko:

1) Ako neko da 300-500eur za stap, sta on time dobija konkretno?
2) Ako neko da 150-300eur za stap, sta on time dobija konkretno?
3) Ako neko da <150eur za stap, sta on time dobija konkretno?

Licno mislim, da tu ima vise faktora koji odredjuju cenu (konkretno stapa, a vazi za bilo sta):

- ko je proizvodjac;
- cena;
- model i godina proizvodje;
- utisci i iskustva u koriscenju;

Sa svakim stapom moze da peca i upeca, sa svakim stapom moze da zabaci (sigurno ne podjednako dobro, ali moze), sa svakim stapom moze da se peca ~2 sezone ako ga najnormalnije pazite.

Isto pitanje, zasto postoje skupi varalicarski stapovi? Sta dobijam ako kupim Shimano Aspire CX Spinning npr. u odnosu na Shimano Catanu?

Opet kazem, ja sam laik, kada kupujem nesto vodim se time ko je proizvodjac, kolika je cena i sta su iskustva nekoga ko je to sto kupujem koristio pre mene.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
escondida je napisao(la):
Ja sam neko ko peca na jeftinim stapovima, sad trenutno imam jedan Falcon #5/6, 2,70cm sa kojim sam prosle godine pecao preko 30-ak puta.
Posto pecam na manjim rekama, nisam imao stvarno nekakvih vecih problema ni sa zabacajima ni sa kidanjima (vrlo retko).
Krajem meseca bi trebalo da mi stigne Orvis Clearwater, a do tad, dok ga sam ne isprobam (posto je to stap ~5x skuplji od Falcona), mogu samo da predpostavljam ili nagadjam kakav ce biti i u mahanju, zabacivanju i ostalom.

Ja volim konkretna pitanja i odgovore, pa ko je dokon i ima iskustva da podeli, ove nekoliko:

1) Dobijas stap sa vecim modulusom karbona.
2)Dobijas stap sa nizim modulusom.
3) Jos nizi.

Pitanje ti je skroz na mestu i veoma vazno. Sta se dobija konkretno?
Aj posto sam dokon trenutno  :) i bicu odsutan neko vreme, da probam da ti odgovorim.

Stapom koji ima veci modulus karbona, prenosimo veci deo ulozene energije sa ruke na kanap, dok se vrlo mali deo te iste energije koristi za samo aktiviranje stapa.

Aj da probam ovako grubo da objasnim sta da ocekujes od novog stapa.

Ako sa ruke na stap ulozimo snagu od recimo 100W. A stap je od bambusa, 50W ce se iskoristiti za samo aktiviranje stapa, sto je negativno, a 50W ce se preneti na kanap.

Ako sad uzmemo neki stap sa TC24 ili TC30 modulusom karbona, 30W ce se iskoristiti za njegovo aktiviranje dok ce 70W preci na kanap.

I tako dalje. Sto veci modulus, to laksi stap, a sto laksi stap to ce se manje ulozene energije rasipati na samo njegovo aktiviranje.

To u praksi znaci da ti je za moderniji stap potreban kraci pokret, i manje ulozene energije da bi dobio isti ucinak kao sa nekim sa niskim modulusom. Kraci pokret ruke i manje ulaganje energije sa svoje strane znaci da teze napraviti gresku.
Sve u svemu stapom koji ima veci modulus karbona, ces lakse bacati. Videces kada ti dodje Orvis. Obrati paznju na ovo sto sam rekao ;)

Ovde ne ulazim u to kako je stap konstruisan i slicno. To je drugo pitanje.

Ako nam je potreban stap za obicno bacanje. Ono napred-nazad, taj posao nam moze zavrsiti i najjeftiniji stap koji mozemo naci. Medjutim kada imamo situacije kad se malo vise trazi od stapa, kao sto su vodeni izbacaji, distance..... onda prednosti skupljih stapova dolaze do izrazaja bas zato sto stap brzo prenosi energiju na kanap i ne rasipa je u sebi.

Ne znam da li si me razumeo, ali u svakom slucaju podeli svoje iskustvo kada ti stigne Orvis ;)

sale je napisao(la):
Ja samo gledam ove rasprave o kostanju stapa za pecanje,
Da li je nekome palo napamet koliko kostaju dwcije igracke na primer ? Koliko puta njih vise placamo a koliko puta ih vise kupujemo  ?
Ne mogubda se ne dotaknem i skandinavskih konstruktora koji u zivotu nisu konstruisali niti jedan stap a kenjajunli kenjaju , Ameri konstruisu i prave prvo masine i alate za sve to i ulaze u samu srz problema projzvodnje.

@ sale

Koliko vidim ti prodajes Americke stapove.

Sta ce se desiti ako ti izadje prilika da sklopis dobar posao sa Guidelinom ili Loopom ili LTS.om ili Scierom ili Zpeyem ili Eikre-fly ili Vangenom ili Visionom..... ?

Da li ces i tada govoriti da skandinavski konstruktori samo kenjaju ili ce ti biti glupo sto si pisao ovaj post bez da si testirao makar 10% od svih stapova firmi koje sam pomenuo?

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7

1) vrhunski štap
2) veoma dobar ili odličan
3) dobar ili veoma dobar

onako površno ofrlje i prost laički odgovor...  :blush:

e sada ko' daje kakvu garanciju na taj štap u praksi a ne samo na papiru...to je ono što meni najviše znači u svoj toj igri ;)
Logično je da čovek razmišlja tako da ako plati nešto po nekoj višoj ceni očekuje neku sigurnost a ne da posle mora da drhti na ribolovu kako če da odloži štap i šta če da bude sa njim tokom ribolova jer ga je skupo platio...dal če da mora da pregovara, doplačuje, čeka nekoliko meseci da neko mrdne guzicom iako je ovaj pustio debelu lovu... takve stvari mnogo znače. Ok. ako je nekome sitnica dati 800€ za štap sve je to onda manje više zanemarivo.
Zato bi ja još i to rekao...jedni prodaju vrhunske štapove koje je razumno uzeti ako si u trenutnoj mogućnosti dok neki drugi prodaju isto vrhunske štapove koje je razumno kupiti samo ako si stvarno dugoročno dobro financiski osiguran.

escondida

Senior member
Učlanjen(a)
20.07.2012.
Broj reagovanja
0
Pa i jeste bitno pitanje iz razloga zasto bi neko trebao da kupi skuplji stap, da bi kvalitetnije pecao ili da bi dobio kvalitetniji stap.
Tj. sta je to kvalitetnije sto se dobija kupovinom skupljeg stapa?

Da probam da izvucem pojedinacno bitne stavke koje odredjuju kojoj kategoriji pripada neki stap (cenovnoj/kvalitativnoj/marketinski...), tj. ovo su neke promenljive da tako kazemo:

- proizvodjac;
- model;
- cena;
- garancija;
- tezina stapa;
- materijal od kojeg je izradjen sam stap;
- kvalitet provodnika;
- kvalitet balze;
- dizajnerski detalji (boja, tuba, vreca...);
- broj delova stapa;
- komentari/iskustva vezana za upotrebu tog odredjenog stapa koji nas interesuje od nekoga ko ga vec koristi;

Ovde ne racunam troskove isporuke, carine, marze i sl. stvari.

@nespetro

Po tvom tumacenju, najvecu ulogu igra ta (banalizovano receno) osetljivost, tj. neka interakcija izmedju ruke, stapa i kanapa, njihovi medjusobni odnosi koji uticu na samu brzinu, osetljivost i tezinu stapa.
Jesam li dobro povezao?

@sebastian

Znao sam da ti je garancija na prvom mestu :) I slazem se potpuno, uz cenu, to je sledeca stavka koja pri kupovini vecine stvari igra veliku ulogu.
Ali da li mora da znaci da ako si dao 500eur za stap, da si dobio vrhunski stap koji je po mnogo cemu bolji u odnosu na onaj od ~100eur?
Tj. da li je opravdano davati tolike pare? Tj. postoji li realan razlog zasto bi neko kupio npr. 3x skuplji stap od tog od 100eur koji trenutno ima?

Samo to kazem, da meni (opet laicki) malo sve to deluje preterano, kao kad bi rekli da postoji ogromna razlika izmedju Audija A8 i Renoa Klio u osnovnom smislu, a to je solidno prevozno sredstvo koje ce se koristiti svaki dan (a to mu je i osnovna namena), da ne bude neki statusni simbol ili jednostavno nesto sto je mediokritet za neku vrednost – ako imas Audi, to automatski znaci da vozis bolja kola nego sto je Reno npr. (kad vec spominjem Klio).

Meni se cini da tu ima mnogo faktora koji uticu na neciju odluku da kupi bas taj stap i da tu nema neke sigurice, sta je sigurno dobro, a sta nije. Tj. da zavisi i od samog ribolovca i njegove percepcije svega toga vezanog za pribor (neko se oseca sigurnije sa skupljim, nekom je nebitno dokle god obavlja osnovnu funkciju, neko kombinuje i jedan i drugi stav...).

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
npr. ja ne bi uspoređivao automobile sa štapovima jer su to sasvim drugačiji svetovi iako bi se moglo i tako ;)

"Ali da li mora da znaci da ako si dao 500eur za stap, da si dobio vrhunski stap koji je po mnogo cemu bolji u odnosu na onaj od ~100eur?
Tj. da li je opravdano davati tolike pare? Tj. postoji li realan razlog zasto bi neko kupio npr. 3x skuplji stap od tog od 100eur koji trenutno ima?"

Ne znači mada bi trebalo da je ta cena opravdano takva kakva jeste. Opravdano je ako ti se taj od 500€ više dopada svojim izgledom i karakteristikama i nije ti teško u tom trenu dati toliku lovu jer tu se ide za naše lično zadovoljstvo. Kada bi ja lično gledao samo na praktičnost i da mi štap služi za vaditi ribe ostao bi 100% pri Greysu jer su dobri i cenovno prihvatljivi i daju dobru garanciju i u praksi su se pokazali za moj pojam profesionalno korektno. Ipak, kako su več par naših članova pisali slično u ovoj temi...dodajem i ja, tu je nešto više...za mene ne osečaj da lovim skupim, nego lovim onim što mi se stvarno dopada i znam da je vrhunsko, volim taj osečaj...ruku na srce bacanje streamflexom 905 i heliosom 905 je velika razlika i za mene laičkog fc-a. Pluta je isto drugačija i osečaj s time.... razlike su. Ne košta ovaj toliko više od onoga tek tako.

Od auta...ja ne bi imao ni renoa niti audija.... radije ako več nemam pare baš za proseravanje nekog japanca (mazdu, subaruja, tojotu, micubišija...) ;) opet zbog kvalitete garancije i održavanja te iskustva koja su mi jasno pokazala kako šta jeste. I sa polovnim japancima sam imao super iskustva...a promenili smo kola dosta...sada sam na mazdi...i tu je japanac za mene na prvom mestu....a da se može proseravati imao bi novog renđ roverja  :hammer: :smoke: jer me tada ne bi brinula potrošnja, servisi....itd.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
escondida je napisao(la):
Ali da li mora da znaci da ako si dao 500eur za stap, da si dobio vrhunski stap koji je po mnogo cemu bolji u odnosu na onaj od ~100eur?
Tj. da li je opravdano davati tolike pare? Tj. postoji li realan razlog zasto bi neko kupio npr. 3x skuplji stap od tog od 100eur koji trenutno ima?

Ti si ovde zapravo postavio TRI odvojena pitanja a na neki nacin si ih izjednacio, tacnije, izmedju svakog od njih ti stoji "tj".

Vidis kolega, MORA da znaci da si dobio bolji stap. I u musicarenju vazi "koliko para-toliko muzike".

Ni jedan stap ne opravdava pare koliko kosta. Ni materijalom ni opremom.

I treci odgovor nema previse smisla davati jer je to individualna stvar. Neko ima potrebu za boljim i skupljim stapom, neko nema i zadovoljan je onim sto ima. Cesto se optuzuje stap za nesto sto ne stoji a to je najcesce lose bacanje. Uzrok losem bacanju je 80% tehnika, 15% struna i 5% sve ostalo u sta spada i stap. Ali strast, dizajn, osecaj lakoce, odlicna oprema, vrhunska garancija i slicne stvari nekada nemaju cenu. Zato se i kupuju novi stapovi. I kao i za ostale vidove ribolova, ne postoji NAJBOLJI stap. Postoji samo onaj koji je najbolji tebi, meni, Nespetru, Sebastijanu i ostalima...

Poredjenje sa automobilima definitivno ne stoji. Novi automobili su sve tezi (i pored savremenih materijala), jaci, brzi, veci potrosaci goriva, a pored toga sve jeftiniji. Novi stapovi su sve skuplji BEZ obzira na materijale koji su korisceni. Winston WT je skuplji iz godine u godinu a pravi se od IM6 karbona.

escondida

Senior member
Učlanjen(a)
20.07.2012.
Broj reagovanja
0
Onda to je to. Individualna stvar i procena sta je kome najbolje, sta mu najvise odgovara, sta moze sebi da priusti i sl.

Kad sam spomenuo kola, mislio sam vise na odnos izmedju dva proizvodjaca, kao brenda, statusnih simbola, a ne na tehnicke specifikacije i sl. Kako samo ime necega odredjuje cenu u startu.

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
152
simpson H je napisao(la):
Poredjenje sa automobilima definitivno ne stoji. Novi automobili su sve tezi (i pored savremenih materijala), jaci, brzi, veci potrosaci goriva, a pored toga sve jeftiniji. Novi stapovi su sve skuplji BEZ obzira na materijale koji su korisceni. Winston WT je skuplji iz godine u godinu a pravi se od IM6 karbona.
Slično pitanje smo pretresali na .com i ponoviću jedno zanimljivo poređenje odande ...
Alfa Romeo Giulietta košta 15€/kg, a pomenuti Winston WT 7500€/kg !!!
To je zbog toga što u Winston idu "vrhunski i skupi" materijali, a u Alfu "jeftini i lako dostupni"  :hammer: :hammer: :hammer:.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
1.014
Ja bih se nadovezao, normalno je u životu težiti ka boljem kvalitetnijem itd...
Znači sasvim je normalno da bih i ja volio pecati boljim (u većini slučajeva i skupljim) priborom od onog koji posjedujem ali to ne znači da se ne može čovjek lijepo provesti i naloviti ribe s jeftinijim. Znači svatko se proteže koliko je dug, najbolja je stvar u svemu tome (o čemu kod nas može da se samo sanja) da u stranim zemljama Njemačka, Engleska itd. dođeš u radnju kažeš do koliko novaca bi štap oni ti iskompletiraju par kompleta različitih firmi i ti odabereš onu koja tebi individualno najbolje odgovara naravno kad ih sve probaš. Da ne bi bilo pristranosti i osobne simpatije prema nekom brendu možeš reći da ti zaljepe skriju ime proizvođača štapa pa kad izabereš onda tek pogledaš čiji ti se najviše dopao i osobno ti leži još ako se poklopi s brendom koji preferiraš kud ćeš veće sreće.
Znači u ovoj temi je mal te ne sve rečeno:
1.Plaća se ime brend (skoro kao u svih proizvoda na današnjem tržištu).
2.Plaća se garancija i post prodajni servis.
3.Plaća se kvalitet ugrađenih komponenti.
4.Plaća se inovacija i novac koji je utrošen od strane proizvođača u razvoj nečeg novog i drugačijeg od ostalog na tržištu.

Mi debelo preplatimo ono što dobijemo ali da bi se ispunila gore navedena 4 faktora cijene to i mora biti tako ipak živimo u kapitalističkom društvu.

A sa druge strane osobno zadovoljstvo i strast prema nečemu nemaju cijenu znači nebo je granica pa se i proizvođači štapova vode time, auto je sa druge strane potreba u današnje vrijeme pa se teško može usporediti sa štapom.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Cijena stapova najmanje ovisi o modulilma grafita. Set vodilica i jedan dobar cork u ducanu stoje dvostruko vise nego najmoderniji blank u proizvodnji. O cemu je vec razumno govorio Simpson. I drugi. "Module" grafita jos manje trebaju povezivati s prakticnim ribolovnim osobinama stapa. Oni nisu beznacajni, daleko od toga, ali nisu ni najbitniji. Uostalom da jesu od presudnog znacenja to bi pisalo na stapovima. A ne pise.

Pojam modula (nekog) materijala, pa tako i grafita, odnosi se na elasticnost. Modul elasticnosti nekog materijala je fizikalni pojam. On se mijeri pascalima (newtnima po metru kvadratnom). U Americi funtama po kvadratnom incu (psi). Ako je neki strojar ili fizicar ovdje i raspolozen je to objasnjavati, neka nastavi. Mozda bi to ponekog ribolovca i zanimalo, ako bi to pisao skolovan strucnjak, a ne nadobudni PKV-ac. 

Nespetro u svojim mudrolijma poistovjecuje nesto sto se zove modul elasticnosti materijala s pojmom brzine akcije stapa. Sto su pingvini i bijeli medvjedi. Brzina stapa je pojam koji se odnosi prvenstveno na krivulju savijanja ili, pojednostavljeno, na geometriju. Stap koji se savija u vrsnom dijelu danas se zove brz (fast action), onaj koji se savija cijelom duzinom spor (slow action). Dugi standardni pojam u opisivanju stapa je recovey, treci bouncing..., koji imaju vise veze s elasticnosti materijala. Terminoloski je to tako kod svih osim kod tvrtke Loop, gdje se ono sto Amerikanac zove action i bouncing naziva curve i tempo. 

Opet, koga to sve skupa jako zanima, ima na tu temu kilometre doista strucnog teksta na Sexyloops forumu (Common Cents System i drugi topici). Plus mogucnost posavljanje pitanja nekom tko se i u fiziku, i konstrukciju stapova, i u bacanje doista razumuje. Prosjecnom kupcu stapa doista nebitno. Niti zbog trog "neznanja" treba "patiti". Bitno je kako se stap ponasa i kako se njime rukuje. I da je ribolovac zadovoljan, sto je najvaznije.

Stapovima brze akcije baca se relativo kracim pokretima i obrnuto. Pojam "relativno" je ovdje posebno bitan jer realna duzina zamaha u praksi ne ovisi samo o akciji stapa vec i o duzini strune, masi koja se baca i brzini zamaha. Vise metara i/ili vise mase, brzi zamah trazi relativno duzi pokret i otvoreniji zabacajni kut. I obrnuto. Smisao pri tom jest da se vrh stapa - od pocetka zamaha do trenutka formiranja loopa - krece skoro ravnom linijom. Dakle, ne o fizikalnom pojmu snage i mjernim jedinicama watima, vec o geometriji zabaca, koja se moze naci kako u knjigama tako i na Internetu. To je abeceda teorije bacanja.

Na stranu praksa, bistar momak ce iz ovog cistom zdravom logikom zakljuciti da ce se kod maksimalne duzine zamaha koju necije tijelo svojom gradjom dopusta, bacac stapom brze akcije moci drzati vise metra strune u zraku nego stapom spore akcije. A ne obrnuto kao sto je Nespetro jednom ranijom prigodom ovdje olako blebnuo. Ili, ako je nekom draze, razum na stranu, cisto iz prakse, brzim Sage TCX-om ili TCX-om dobar bacac drzat ce u zraku vise metra strune nego sporim Sage Circa ili SLT-om iste snage, iako su i jedan i dugi napravljeni od najboljih grafita i najmodernijih smola svog vremena.

Ili, jos jedna usporedba iz drugog kuta. TCR petica, koja je proizvedena prije cca 10 godina (ili nesto manje) ili cak jos stariji XP, u sirovoj utakmici bacanja u dalj pometu Loop Cross S1 lako. Zasto? Zato sto je S1 u odnosu na TCR stap znatno sporije akcije, iako je napravljen od najnovijeg materijala. Zasto je sporiji? Zato sto se dublje savija. Zato sto mu je cilj ugodno pecanje ribolovca prosjecne vjestine, na razumnim daljinama, amortizacija trzaja ribe, a ne bacanje u dalj.

Isto tako, potpuno netocno je, a i opce poznato, da se pocetniku ili prosjecnom bacacu preporucaju ekstremno brzi stapovi. Odnosno oni kojima se fiksna duzina strune moze drzati u zraku kracim i brzim pokretima. Ne preporucuju se ni naglaseno spori stapovi, koji traze relativno duzi zamah kod iste duzine strune. Razlog tome je sto se brzi i kraci pokret jednako tesko kontrolira kao dugacak i spor. Jedna zlatna sredina ili umjereno brza akcija je ono sto ce preporuciti svaki skolovani instruktor. I  pametan ribolovac. Slicno kao sto ni instruktor voznje pocetniku nece prepruciti ni Formulu 1, a ni Trabant ili iz '75. vec neko srednje zivahno vozilo. Iako, tko zna, vozit ce i jedno i drugo i trece.

Dakle, duzina zamaha nema izravne veze sa modulima elasticnosti grafita, vec geometrijom savijanja stapa. Osobitost grafita veceg modula je da sa manje utroseng materijala proizvodi vecu silu. Zahvaljujuci vecoj elasticnosti i manjoj masi ima i manji bouncing. Odnosno, zdravo seljacki receno, stap je prije svega laganiji i manje klimav (nestabilan) u odnosu na onaj iste akcije napravljen od materijala nizeg modula elasticnosti. To sigurno pridonosi i visoj cijeni, ali nema veze s brzinom akcije.

Jos nesto. Kineticka energija proporcionalna je masi i kvadratu brzine (kroz dva). Masa je pritom masa strune. Brzina je ona koju vrh stapa postigne zamahom u trenutku kada se ispruzi i nastaje loop. Nespetro u ovoj vrlo jednostavnoj stvari, koja se uci na fizici za osnovnu skolu, mijesa snagu potrebnu za zamah i brzinu. Jer brzina je samo u jednom manjem djelu ovisna, kako on pametuje, o «aktivaciji stapa». Misljenje strucnjaka, dakle ozbiljnih ljudi koji poznaju i fiziku i teoriju bacanja, je da brzina, o kojoj dalje ovisi kineticka energija, najvise ovisi o efektu poluge (engl. leverage) kod rotacije na kraju zamaha, zatim o brzini povlacenja strune lijevom rukom (hauling) i tek na trecem mjestu efektu opruge stapa (engl. spring efect), koja ovisi o savijanju i ispruzanju stapa.

Sto se - na stranu znanost, umjetnost i filozofija - lako i vrlo simpaticno provjeri eksperimentom. Uzmi najbrzi stap stap od najsupervlakana kakvih oces. Fiksiraj ga u drsci, pod kojim god oces kutem u odnosu na smjer zabaca i nategni ko pracku. Puno jace od najaktivnije "aktivacije", sto bi reko Nespetro. Struna ce odletit negdje, ali ni priblizno jako daleko.

Uzmi zatim neku granu, moze i drsku od metle, koja se uopce ne savija (elasticnost, odnosno efekat opruge, odnosno "aktivacija" stapa je nula kroz nula). Improviziraj neke vodilice. Pozovi zatim nekog tko zna bacati. Bacit ce cijelu strunu. Tu se moze govoriti o snazi, odnosno zdravo seljacki o naporu. Za metlu ce trebat vise snage, jednostavno zato sto je teza, ali brzina vrha u trenutku nastanka loopa nece ovisiti o tome vec o brzini proizasloj iz efekta poluge, brzini potezanja strune lijevom rukom i tehnici bacanja.

A ako moze metlom, zasto ne bi i puno laganijim stapom za 150 eura? Najlosiji stap predobar je za loseg ribolovca.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Heh dobar tekst! Ako samo smem da primetim:

alp je napisao(la):
Uzmi zatim neku granu, moze i drsku od metle, koja se uopce ne savija (elasticnost, odnosno efekat opruge, odnosno "aktivacija" stapa je nula kroz nula).

nula kroz nula tj. 0/0 nije nula nego nedefinisana vrednost. A aktivacija štapa je svakako NULA kod kvalitetne bukove drške od metle  ;)

Pozdrav dipl. math. Milan Martić

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Znam, to se malo z...m. "Pojacana" nula za nekog tko ne zna sto je nula. 

Vrh Dno