Onima koji su me bez ikakvog razloga omalovažavali i vređali na ovom forumu nemam nameru da bilo šta objašnjavam. Predlažem takozvanom Gringu da više ne pokušava da komunicira sa mnom, jer je potpuno nebitan, a meni veoma dosadan.
Nastavimo o babuškarenju. Oduševljen sam što se pojavilo nekoliko naših mušičara koji imaju šta da napišu o "preverzijama" poput lova karaša ili babuške mušičarenjem. To je dokaz da naša igra ima svakojake nivoe, poput neke popularne PC igre.
Sećam se čuvene igrice "Trophy Rivers", u kojoj je mogla da se odabere bilo koja salmonida. To mi je brzo dosadilo, pa sam sve češće birao "tournaments for other species" i sa posebnim užitkom se igrao lova na mountain whitefish, american shad... da je bilo karaša, nikad je ne bih aninstalirao.

Nešto slično može se desiti ako često posećujete bare mušičareći štuke, grgeče, sunčanice, bodorke ili crvenperke. Sa vremenom primetite i druge vrste o kojima 99% mušičara čak ni ne sanja. Kada vam riba poput babuške usisa nimfu, osećaćete se mnogo moćnije nego da ste bocnuli štukicu, što hiljade ljudi radi istovremeno širom planete. Kada zamarate srebrnog karaša, možete biti gotovo sigurni da ste jedini.
Mušičar koji uspeva da prevari babuške, mrene, skobalje, smuđeve, somove ili linjake može sebe smatrati neverovatno uspešnim sportskim ribolovcem.
Naravno da babuška živi u najgorim uslovima i da je najmanje cenjena riba na svetu, ali luda i krajnje perverzna ideja da se lovi mušičarenjem je magnet za one koji bi da dokažu svoju veštinu na jednom od najtežih ispita.
Obiđite mušičarske revire, pune pastrmki i lipljena, probajte i da ulovite klena kilaša, obavezno mušičarite štuke i bucove (može i mladice), nemojte zaboraviti ni fine crvenperke i bodorke, ali kada sve to prođete i dokažete se u svetu uobičajenog mušičarenja, probajte i "nemoguće".