Barbus barbus - Mrena

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
339
Seb imaj milosti, klen kao cepanica, skobalj isto, sad mrena... Pazi, ovo može da bude veoma opasno  :doh:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
:) hvala drugovi! Danas je bio baš dobar dan...naravno u intervalima je riba radila na određenim mestima...vreme se je često menjalo, od mrklih kišnih oblaka do sunca i sparine i tako redom...več ujutro čim sam izašao na vodu kiša padala dosta dugo pa sam je nešto kobojage pecao pod jednim mostom i ništa nisam ulovio  :hammer: pa čim je kiša malo usporila krenuo sam niz reku koja je posle narasla ipravila mi na nekim mestima muku  :D Tu i tamo sam  bocnuo neku siću od kalife ali zato je sve posle krenulo na bolje...danas sam najviše želio uloviti neku veču mrenu što mi je i uspelo. Hteo sam danas i lipca ali njega nisam ni vidio a kamo li ulovio. No, sve u svemu super proveden dan na vodi! Hehe...ima dana kada se ne ulovi ništa ili tek nešto sitno.

NajIgor

Full member
Učlanjen(a)
20.04.2010.
Broj reagovanja
0
Znaci pobio si i onu tezu, da se po jutru dan poznaje  :D
Svaka cast Seb, sve lepi primerci  :tbumb:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Hvala Igore. Sada mi je cilj 70cm + a znam da ih ima samo čeka se pravi vodostaj da i ona dopliva na pravo mesto.

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Bravo Seb!  :tbumb:

Ja bi rado voleo negde mrenu da nagazim, deluje bas izazovno, nazalost takav tip voda jako, jako retko posecujem.  :blush:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Hvala Ljubo, znam da jako dobro poznaš Dunav i sam sam na njemu živio 3 godine i skoro baš svaki dan lovio...na dubinca sam zakačio jednu od 8kg i to je bio fajt za pamčenje a pribor bio lak namenjen za manju belu ribu  :doh: ali vrnimo se na fly. Na Dunavu je ima mnogo ali teško ju je pronaći i prezentirati joj nimfu kako treba. Ali i sam znaš da Dunav ima svakakvih struktura dna i moguće je nači i dobro mesto za mušičarenje mrene samo što to zahteva sreču ili mnogo truda. U prednosti si kada poznaš vodu i mesta. Evo nadam se da se Gogo neče  ljutiti što kačim njegovu sliku iz galerije...kolega Gogo ju je izvadio iz Dunava. Možda nam malo više nešto i napiše o tome?!  :)
main.php

Inače lov mrene u plitkoj i brzoj vodi je pravi dogačaj...kud je super jak borac još kada počne da koristi vodeni tom  ::) milina

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Jooooj Seb, to je bilo tako davno i tako pocetnicki i slucajno da me sramota i pricati o tome, jer poslije toga vise nikada nisam uspio ponoviti . U pitanju je bila imitacija gamarusa a zabacivanje , ako ga mogu tako nazvati..., ma jadnica je izvrsila samoubojstvo, nema tu price.
Mozda da se malo preupitam razmislim veceras pa cu sutra opisati barem mjesto, uvjete...

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Evo dakle o mreni sa Dunava, moje "veliko iskustvo" iz tog vremena daleke 2008-me.
Mjesto Dunav, vodostaj je bio idealan za mušičarenje na tom mjestu, što inače nije tako često. Blagi spust obale, pa velika rupa dubine nekih 2m, pa opet ispupčenje - plato , pa nagla dubina iz platoa. Plato prepun školjke (to sam se osvjedočio kad se jedne godine Dunav toliko spustio da sam po tom platou šetao po školjkama, tepih od školjke) inače mjesto gdej se lovi krupan šaran, mrena, klen, deverika... Ja sam tamo do početka fly karijere uglavnom plovkario gamarusima i fino lovio krupnu deveriku,krupnog klena (do tada sam mislio da je Jaz :doh:), pokoju mrenu, a redovito sam imao siovite udarce i kidanja pogotovo kada bih uspio zabaciti na zadnji rub platoa prije dubine, tu bi se obično digla velika riba šaran ili mrena i redovito mi kidala sve, nisam nikada uspio izvaditi ribu preko 3,5kg, tolika mi je bila najveća mrena sa tog poteza.  Tanki predvezi, sa tankim osnovnim najlonom ... to je prednost i mana, kada divlji šaran od 5+ krene ne bi ga zaustavio ma ...ne na taj pribor, naravno da se love tamo i veći, kao i mrene od 5+.
No dobro, vodostaj je bio idealan da se primaknem koliko god mogu tom platou, ispucam svoj maximum u to vrijeme od 5-8m šnjure i divim se sebi što sam to uspio, predvez mi je bio od nekih 2m na 0,25 najlonu (sva sreća pa nisam stavio tanji) a muha imitacija gamarusa, opet poučen iskustvom plovkarenja da se tu fino lovi na gamarause. U biti sam se nadao klenu-jazu  :hammer:, ili deveriki, mrena mi baš nije bila na pameti. I eto nakon par "stručnih" zabaca (u to vrijem nisam imao pojma što je double haul, te da s njim mogu produžiti bacanje, nego sam ja to onako sirovinski mahao sa tim starim Silstarom od 2,55 AFTME 6-7. Maho ja maho  :D Dali po onom da i ćorava koka nađe zrno ili početnička sreća al eto meni uleti ta mrena.
Malo o gamarausu kojeg sam bacao, imam ga i sada tu na zidu zajedno sa štapom, rolom sve je to u mirovini od tada.
Može li se to nazvati gamarusom, paaaa ako izuzmem da je udica tipa Long za neke sasma druge tipove muha, da je oblik tjela, blago rečeno deformirani gamarus... ajd boju sam potrefio, čak i nožice donekle, sve u svemu baš ruuuužno izgleda, možda ga danas slikam pa stavim ako uhvatim vremena.
Sve u svemu teški početnik i u mahanju i u vezanju imao velike sreće i da je zakači i izvadi.  :whistle:
Da vidim to danas na vodi otkino bi se od smijanja i preporučio sam sebi da idem bolje kući nego tako što pokušavati, al u to vrijeme ispipavaja, učenja, činilo mi se baš dobro.
A od tada, iskusan, dobar vezač, srednje dobar mahač sa odličnim priborom nije vidio ni "M" od mrene sa Dunava, eto šta reći na to. Doduše nisam je preterano ni vijao, teško je tamo pogoditi da je doba godine kada je mrena tamo u skladu sa vodostajom koji je povoljan za mahanje i uz sve to da ja imam vremena otići do Dunava pa eto od tada mi to još nije pošlo za rukom ponoviti.
Puno sam puta bio na Dunavu nakon toga, ali onda su došli na red smuđevi, pa Karašica sa klenom... da ne duljim.
Evo Seb to je kratka pričica o toj ribici koja je također pripomogla da totalno zaglavim u Fly fishingu. 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Hvala Gogo na podeljenom iskustvu i iskrenosti  :) Ajde turi de toga gamarusa na sliku da ga vidimo  :)

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Evo tog gamararusa, ako se time moženazvati  :-\
gamaruszamrenu.jpg

Ovo je samo dokaz da ne love uvijek ljepotani, može nešto da zagrize i na ružno pače...

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
339
Ne spominji ružne pačiće u tom kontekstu, ovo je mušičarski forum  :D

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Strelac je napisao(la):
Ne spominji ružne pačiće u tom kontekstu, ovo je mušičarski forum  :D

Pa nisam mislio na one voblerčiće Strelče, nego onako poetski... ;) Osim toga, kad već možemo trpiti ovdje jednog Gocija (koji još nije mušičar nego je onako nešto između-hibrid) šta nam onda smeta par pačića  :D :D :D

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
hehe ma Gogo jeste da je ružno ko porez  ali ima onaj "bug" izgled i to je ono što ribe vole  :tbumb:

Vrh Dno