Evo dakle o mreni sa Dunava, moje "veliko iskustvo" iz tog vremena daleke 2008-me.
Mjesto Dunav, vodostaj je bio idealan za mušičarenje na tom mjestu, što inače nije tako često. Blagi spust obale, pa velika rupa dubine nekih 2m, pa opet ispupčenje - plato , pa nagla dubina iz platoa. Plato prepun školjke (to sam se osvjedočio kad se jedne godine Dunav toliko spustio da sam po tom platou šetao po školjkama, tepih od školjke) inače mjesto gdej se lovi krupan šaran, mrena, klen, deverika... Ja sam tamo do početka fly karijere uglavnom plovkario gamarusima i fino lovio krupnu deveriku,krupnog klena (do tada sam mislio da je Jaz

), pokoju mrenu, a redovito sam imao siovite udarce i kidanja pogotovo kada bih uspio zabaciti na zadnji rub platoa prije dubine, tu bi se obično digla velika riba šaran ili mrena i redovito mi kidala sve, nisam nikada uspio izvaditi ribu preko 3,5kg, tolika mi je bila najveća mrena sa tog poteza. Tanki predvezi, sa tankim osnovnim najlonom ... to je prednost i mana, kada divlji šaran od 5+ krene ne bi ga zaustavio ma ...ne na taj pribor, naravno da se love tamo i veći, kao i mrene od 5+.
No dobro, vodostaj je bio idealan da se primaknem koliko god mogu tom platou, ispucam svoj maximum u to vrijeme od 5-8m šnjure i divim se sebi što sam to uspio, predvez mi je bio od nekih 2m na 0,25 najlonu (sva sreća pa nisam stavio tanji) a muha imitacija gamarusa, opet poučen iskustvom plovkarenja da se tu fino lovi na gamarause. U biti sam se nadao klenu-jazu

, ili deveriki, mrena mi baš nije bila na pameti. I eto nakon par "stručnih" zabaca (u to vrijem nisam imao pojma što je double haul, te da s njim mogu produžiti bacanje, nego sam ja to onako sirovinski mahao sa tim starim Silstarom od 2,55 AFTME 6-7. Maho ja maho

Dali po onom da i ćorava koka nađe zrno ili početnička sreća al eto meni uleti ta mrena.
Malo o gamarausu kojeg sam bacao, imam ga i sada tu na zidu zajedno sa štapom, rolom sve je to u mirovini od tada.
Može li se to nazvati gamarusom, paaaa ako izuzmem da je udica tipa Long za neke sasma druge tipove muha, da je oblik tjela, blago rečeno deformirani gamarus... ajd boju sam potrefio, čak i nožice donekle, sve u svemu baš ruuuužno izgleda, možda ga danas slikam pa stavim ako uhvatim vremena.
Sve u svemu teški početnik i u mahanju i u vezanju imao velike sreće i da je zakači i izvadi.
Da vidim to danas na vodi otkino bi se od smijanja i preporučio sam sebi da idem bolje kući nego tako što pokušavati, al u to vrijeme ispipavaja, učenja, činilo mi se baš dobro.
A od tada, iskusan, dobar vezač, srednje dobar mahač sa odličnim priborom nije vidio ni "M" od mrene sa Dunava, eto šta reći na to. Doduše nisam je preterano ni vijao, teško je tamo pogoditi da je doba godine kada je mrena tamo u skladu sa vodostajom koji je povoljan za mahanje i uz sve to da ja imam vremena otići do Dunava pa eto od tada mi to još nije pošlo za rukom ponoviti.
Puno sam puta bio na Dunavu nakon toga, ali onda su došli na red smuđevi, pa Karašica sa klenom... da ne duljim.
Evo Seb to je kratka pričica o toj ribici koja je također pripomogla da totalno zaglavim u Fly fishingu.