Barbus barbus - Mrena

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
nema na čemu, to je super ako te ne mrzi nositi i npr. peticu...jer možda naiđeš na mrenice u nekom plićaku i tu možeš sa peticom imati vrhunsku zabavu. Još ako su ti ribe do 3kg pa plićak nema kraja veselju (ako budu raspoložene da pokupe nimfu).

Ja imam veliku želju ganjati mrene u plitkoj vodi, to bi bilo kao slatkvodni bonefish  :D ;) Zamisli samo tako borbena i žilava riba pa jurca po plićaku... ::) :drool:

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
teren gde ja pecam je uglavnom sljunak tako da vecih prepreka u vodi nema jer bageri exploatisu reku do besvesti,inace drugari su ih pecali na plovak i najlon 0.18 i stap bolognez od 4+m a borba traje po 15min,mrena 1,3kg i pumpa li pumpa,drina brza a sve se desava na dubini od 1.3do 2m.....pa mogu misliti sta bi bilo na stap #5...gde mogu da vidim nimfe koji bi bile pogodne za mrenu????

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ma sve uobicajene nimfe za pastrmku i lipljana su dobre i za mrenu...imitacije gamarusa, krznokrilaca (caddis) i jednodnevki...to ti je to...ali ako uzima uzme ona vrlo rado i princa. Imaj one žute i zelene imitacije  krznokrilaca sa mesinganom glavicom, ako se lepo naoruzas ceskim nimfama a dobro otezanim to ti je mogu reci skoro sasvim dovoljno a sada ako ima i kakav otezan fazanov rep i kakvo zekino uvce jos bolje...to mora biti dovoljno...e sada, hoće li ona biti raspoložena to ćeš da vidiš. Treba biti uporan. Postoje dani kada ih se vrlo lako dobije, kada opazi  nimfu i rado krene za njom i pokupi je a ima i dana kada joj mozes podvuci nimfu pod nos pa nista. Ja sam imao par takvih frustrirajućih susreta sa mrenama  :blush: Ali može se ju vrlo uspešno loviti...ako je aktivna...vidio sam par fotki uhvačenih mrena i imitacijama kamenjarki...ali ja bih ti savetovao da koristiš to čega je tamo na vodi najviše a uglavnom su to gore navedene stvari. Ako je gamarusa mnogo u vodi onda njih forsiraj.

Filip

Senior member
Učlanjen(a)
10.04.2009.
Broj reagovanja
0
Za mrene su ti super nimfe na udici 10, tijelo žuti dubing, prsa crni i zlatna ili mesing glava.
:bye: :bye:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
tačno to, imitacija larve krznokrilca, ta žuta je jedna od uobičajenih imitacija koju naši ribolovci uspešno koriste u ff mrene.

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
hvala prijatelji,defitivno ovog leta na recni bonefish :tbumb: :tbumb: :tbumb:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
evo ovde jedan zanimljiv link o mušičarenju mrene u EU...http://www.fliegenfischer-forum.de/taktik13.htm ako ti ne paše švabski prevedi se mehanički pomoču google prevodioca :)

ff mrene u praksi, ima toga još na youtube
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xykTEknrERA[/youtube]

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Kako je ovo dobro, a gde mi kod nas da nadjemo ovakvu mrenu u ovakvoj reci  :doh:
Joooj, kupi mi majko top  :hammerhead:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Ima toga i u srbiji, bosni, hrvatskoj a i kod mene samo treba malo potražiti. Znam da su takva mesta i takve mrene na Neri. Tamo na jednom mestu (koje nisam mogao do posetim zbog ograničenosti prevozom i društvom) su baš takvi tokovi i mrene i po 4kg. Prije par godina sam imao ja tamo dve male ali znam da ima i onih većih. Nera ume da bude jako lepa kada joj se tok uredi samo trba sačekati da prođe period visokih voda u proleće i onda na vodu.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
I jos jedna stvar mi nije jasna, kako ovoliku mrenu nije poplasio sa one razdaljine, na 2-3 metra mu je pokupila ???
Klen bi zazdio odavno  :-[

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
sjajni su videi odgledao sam ih sve na you tube,bice toga i kod nas ali malo sutra,nemamo mi savest za tako nesto kod nas je samo da se danas sto vise ulovi i odnese kuci a za sutra cemo razmisljati sutra(malo).tako da mislim da ovoko nesto kod nas nece nikad zaziveti bar ne na divljim vodama,jednostavno mi smo lesinari koji ne razmisljamo sta ce biti za par god(CAST IZUZETCIMA)...recni bonefish je definitivno riba koja ce uzeti itekako paznje u mom letnjem musicarenju...

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
prosle godine sam izludio jedan dan na jedoj meni blizu reci. mrene oko 2-3kg u jatu, kruze okolo pa se vrate, znam da tada nisu bas aktivne ali probao sam, pa kada nisam poludeo...ispod nosa sam podvukao skor sve nimfe koje sam imao i nista. nisu je ni pogledale. treba biti ustrajan a kada je aktivna nema frke...jos se nisam ozbiljno posvetio mreni ali bti ce vremena i za to. Do sada sam tražio samo velikog lipca i veliku potočaru pa sam mnoge prosečne ribe preskočio na reci ali možda ove godine probam ponovo kakav dan provesti baš sa mrenom. Ove godine želim ciljano uloviti soma na jezeru i linjaka...to mi je sada izazov. Prošlih godina sam samo malo razmišljao o tome ali nisam se previše trudio...sada to želim realizirati...pa ako bude mogućnosti za izlaske u idealnim uslovima možda i bude nešto, a isto tako planiram posetiti neke vode sa dobrim mrenama pa če da vidimo...sve ovisi o mogučnostima kako mi budu naklonjene. Za sada sveklimavo kaže ali ne gubim nadu  ::) :D

Marushani

Full member
Učlanjen(a)
21.06.2007.
Broj reagovanja
0
sebastian je napisao(la):
Ima toga i u srbiji, bosni, hrvatskoj a i kod mene samo treba malo potražiti. Znam da su takva mesta i takve mrene na Neri. Tamo na jednom mestu (koje nisam mogao do posetim zbog ograničenosti prevozom i društvom) su baš takvi tokovi i mrene i po 4kg. Prije par godina sam imao ja tamo dve male ali znam da ima i onih većih. Nera ume da bude jako lepa kada joj se tok uredi samo trba sačekati da prođe period visokih voda u proleće i onda na vodu.
Bio sam ja prosle godine na Neri, u rumunskom delu. Tamo gde se uliva u dunavu ne dozvoljavaju bar rumunima da pecaju. Tamo ima svega i svacega od krupnih riba. Pecao sam u gornjem delu i mucio se celog dana da upecam skobalja na musicu i nisam uspeo, jedino klencice. Posle sam uzeo plovak i upecao par mrena, mi ih zovemo "modra mrena" i ne raste toliko. Siguran sam da ima i vecih ali tog dana moje drstvo nije uspelo upecati. Znam  da u Nemackoj na njihovim rekama imaju puno mrena i to velikih. Moj kum je peca na Regnitz i Dagnitz, redovno upeca mrenu izmeju 1,5-4 kg.

brankoogi

Senior member
Učlanjen(a)
06.08.2008.
Broj reagovanja
0
Ovakvih Mrena ima na Limu koliko hoćeš,a i mnogo većih, ali je Lim ipak malo veća reka. Strashni, nije mrena plašljiv kao klen.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Branko@
Šta bi ovde zastavica radila he he he... :D

Vrh Dno