Double haul

zekafly

Senior member
Učlanjen(a)
28.02.2010.
Broj reagovanja
0
Sviđa mi se ova diskusija.Kulturna.

Nesperto, stvar je mehaničke prirode i dokazao sam je svima koji su htjeli da shvate.Kao što je dokazana i meni.Prvo, s bacanjem tipa koji ti zastupaš, nikad ne bih položio EFFA ispit.
Jedno od pitanja šta se desi kad rano holuješ je bilo i meni postavljeno.Pao bih ko s kruške da nisam odgovorio TL(teiling lup).

Evo pokušaja objašnjenja.Mada više volim da pokažem nego da objašnjavam.

Stvar je u mehanici ili fizici, bem li ga.Kretanjem u zabačajni pokret dolazi do punjenja štapa.Ne dinamitom, već oddređenog savijanja.To savijanje omogućuje da se u momentu STOPa štap "isprazni".Joj kako ne volim ova objašnjenja.Prilikom zabačajnog pokreta, štap dolazi do maximuma savijanja za težinu izvučene strune, s tim da ima mogućnost da se još savije.Mi koristimo DH da bi nasilno prizveli dodatno savijanje štapa.I to svi znamo.Jer , više savijen štap se i više "odvija".
Ukoliko krenemo u hol u momentu kretanja u zabačajni pokret, dodatno opterećenje će "odviti" štap mnogo prije STOPa.Tada se stvara nepovoljna putanja vrha štapa , u obliku slova U, tzv, konkavna putanja vrha štapa i to dovodi do TL.A to mi ne želimo.

I onda nit ima lupa, nit daljine, nit zbačaja.

Inače, Goran (nemam to prekriženo O) Anderson je EFFA master.Po njegovim standardima sam polagao instruktorski i spremam masterski EFFA ispit.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Zaista nisam nikakav ekspert, ali ovaj momenat dodavanja haul-a tek ispred stop-a sam čuo od svih instruktora za koje znam, prvo od mastera Ace Ivanovića. I po mojim iskustvima je haul mnogo efikasniji tada.
Nespetro, nije ovo Zekih hir niti izmišljotina, nema ovde ništa lično Zekino!!!

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Haul moze da pocne od pocetka zbacaja, od sredine zabacaja pa i pri kraju zabacaja... tj bilo gde u toku zabacaja.

Koji je razlog zasto ne ucim i ne savetujem da se ide u haul na pocetku zabacaja jeste da se sam haul ne bi prerano zavrsio i sto bi rezultiralo cvorom na lideru (tailing loop). Ovde cu malo korigovati prethodni zekin post da rano zavrsavanje haula daje tailing loop ali ne i rani haul

Povlacenjem kanapa levom rukom (za desnjake) dodajemo brzu kanapu. S obzirom da je najveca brzina koja sa stapa (vrha stapa) ide na kanap jeste bas na kraju zabacaja, po stopu pa samim tim logicno je da nam je tu potrebno jos vece dodavanje brzine.... znaci pri samom kraju. Logicno je onda zasto bismo rasipali energiju od samog pocetka kad mozemo ovu radnju uraditi od polovine zabacaja ili i kasnije.

Pored toga sto levom rukom dodajemo brzinu kanapu, ona jos sluzi i da smanji opterecenje ruke s kojom bacamo, da omeksa zabacaj...i jos dosta stvari

Sta je onda sa :"DRAG"-om ukoliko krenemo odmah u hauling?

Ima tu jos dosta toga

zekafly

Senior member
Učlanjen(a)
28.02.2010.
Broj reagovanja
0
Ima Đole, kao što i rekoh odmah, tu mnogo više nego se čini.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Evo jednog slow motion-a ne znam da li je najsrećnije izabran, ali se vidi momenat dodavanja ubrzanja, naročito u front cast-u.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JOfBLZCLzu4&feature=related[/youtube]

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Ili još bolje...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eAuCuNDScNU&feature=player_embedded[/youtube]

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
357
Meni ovo dobro izgleda ali mi se čini da je malo rano ispustio kanap iz leve ruke. Grešim li  ??? Mislim na ovaj usporeni snimak.

zekafly

Senior member
Učlanjen(a)
28.02.2010.
Broj reagovanja
0
Meni se čini da nije. ;) Teško da će Simon da pogreši.

A bakica radi u DH upravo ono o čemu sam prričao.Kasni hol je prava i ispravna stvar.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Tacno u mm gde treba

Kakav ce biti haul (duzina) sa istom kolicinom kanapa (npr nek bude 15m) ali sa:

1. Fast
2. Medium Fast i
3. Medium stapom istih duzina?

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
nespetro je napisao(la):
Sigurno cemo se sloziti da se povlacenje odvija istog trenutka kad pocne kretanje casting-ruke osim u slucaju ekstremno dugih izbacaja kad se mora sacekati sa povlacenjem dok se ne pocne sa punjenjem stapa.

U sustini kod holanja nije toliko presudno kada pocinjes nego kada zavrsavas. Ako si pokret holanja zavrsio prije nego sto se stap ispravio ("ispraznio") dobit ces manje ili vise izrazen tailing loop. Ako si zavrsio holanje puno prije nego sto se stap ispraznio tailing ce biti izrazeniji i obruto. Ako si ruku koja hola doveo do kraja da dalje ne ide, a stap se puni ili se jos nalazi u fazi ispravljanje sigurno i nepogresivo imas tailing.

Prakticno, vecina educiranih ljudi ce ti reci. "Holaj sto kasnije, a nikako prije nego sto stap prodje verikalu ("12 sati"). Holanje nakon prolaska zamisljene linije vertikale se djelom odnosi na problem tailinga, ali i na struganje strune po stapu cime nepotrebno trosis snagu, a na dulje staze ostecujes i stap. Holaj niz liniju stapa, postepeno ubrzavajuci. 

Jos jedan razlog zbog kojeg kod holanja moze nastati tailing je zivcani pokret lijeve ruke, bez obzira kada poceo i kada zavrsio. Cilj je ravnomjerno ubrzavanje strune, odnosno vrha stapa. Dodatno ubrzavanje holanjem mora se glatko uklopiti u zabacajni pokret desne ruke koja drzi stap. Jedna slikovita usporedba.

Ako zelis dodatno ubrzati kolegu koji se vozi na biciklu moras prvo dostici njegovu brzinu i zatim postepeno ubrzavati - da bi mu pomogao. Ako se zaletis u njega brzinom vecom od njegove, trznut ces ga i ovisno o razlici u brzini imat cete manju ili vecu 'prometnu nezgodu'. Ruka koja vodi stap je biciklist koji ubrzava, ruka koja hola je kolega koji pomaze kod ubrzanja. 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ovo slikovito objasnjenje je meni leglo ko budali šamar  :tbumb: i hvala. pratim ovu temu šta pišete i sve nekako slažem u glavi i proveravam šta i kako ja radim. Sutra izlazim na teren da malo vežbam pa makar i sneg padao. Meni i poslednje šanse pale u vodu za tako željenu mladicu i trt...osta tuga moja pregolema  :'( ali zabunit ču se FCom i onako je skranje vreme da malo počnem da forsiram sam FC.

zekafly

Senior member
Učlanjen(a)
28.02.2010.
Broj reagovanja
0
Dodji koji dan u Bohinjsku Bistricu kod Zlaje pa da bacamo zajedno.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Javi mi se kada budes tu pa ako budem slobodan dolazim. Trebalo bi da budem slobodan prvoga decembra i onda skoro svaki dan radim. U subotu sam hteo u Radovljicu na Savu mladicu da ganjam ali to mi otpade zbog nekih neplaniranih troškova i obaveza. Sutra sam slobodan ali imam i sutra neke obaveze u Kranju...no, u svakom slučaju javi se pa možda se i vidimo.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Pre svega puno srece nasem kolegi Zeki na ispitima i nadamo se dobrim vestima... :tbumb:
                Video koje je Milance postavio su odlican prikaz kako treba sacekati casting ruku i zapoceti sa haulom tek pri punjenju stapa. Ovo vazi kod duzih izbacaja kada se bukvalno istezemo za kanapom produzavajuci radni duzinu casta. Kod kracih zabacaja, onih najcesci, ribolovackih haul-ruka mora poci svojom putanjom u trenutku kad pocne cast. Ne treba poceti ni u sredini ni pri kraju.Ovde treba napraviti razliku izmedju duzeg i kraceg casta.
                Aj opet da probam da objasnim zasto se mora krenuti istovremeno sa haulom u samom pocetku casta.
                Double haul ima zadatak da aktivira koren stapa i samo njega. Haul ne moze aktivirati vrh zato sto se ta ulozena energija mora odraziti na koren. A znamo da koren daje brzinu kanapu a vrh pravi loop. Povlacenjem haula pri zavrsetku casta desava se to da umesto da lepo prenesemo ulozenu pocetnu energiju na vrh stapa, mi ponovo aktiviramo koren.
                  POgledajmo sta se desava sa stapom i kanapom kada obe ruke krenu svojim putanjama u startu casta. Istog trenutka kad pokrenemo haul ruku imamo i bolji kontakt sa kanapom i automatski eliminisemo njegovu labavost koju moze imati kroz provodnike. Istog trenutka pocinje i naprezanje stapa pokretom casting ruke tj. njegovo punjenje. Snazni koren je pravilno aktiviran i spreman da prenese energiju dalje. Ta ista energija, prolazeci kroz sredinu stapa zahteva malo jaci, ravnomerni pokret obema rukama, zato i radimo ubrzavajuce ili akscelirajuce pokrete. U trenutku kada se ta energija prebacuje na vrh i sa vrha na kanap, tada imamo najbrze i najjace pokrete obema rukama, jednostavno zato sto je sam vrh najslabiji deo stapa. Ako ta energija ima jednu odredjenu vrednost u korenu, ona ce imati apsolutno istu vrednost i u sredini stapa i pri vrhu. Ovako rasporedjena , ona daje fantasticni loop. Daje nam sigurnost u bacanju i apsolutnu kontrolu pri bilo kojoj duzini. Jednostavno daje nam gracioznost u bacanju.
                  Metoda kasnijeg haula se  koristila kod bambusa i delimicno kod glasfiberskih stapova jer imaju preslabi vrh pa im je bilo potrebno ovakvo dodatno opterecenje.Ovakva se teorija nazalost zadrzala i do danasnjeg dana. Ovo je totalno pogresno raditi sa nasim novim karbonskim stapovima.
                  Tailing loop se ne moze javiti ako imamo pravilnu osnovnu overhead tehniku i povlacimo haul saglasno ritmu casta i ispustimo kanap u samom trenutku stopa. A to dali smo ranije ili kasnije ispustili  to nam sam loop po svom obliku jasno  pokazuje.   

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Metoda kasnijeg haula se  koristila kod bambusa i delimicno kod glasfiberskih stapova jer imaju preslabi vrh pa im je bilo potrebno ovakvo dodatno opterecenje.Ovakva se teorija nazalost zadrzala i do danasnjeg dana. Ovo je totalno pogresno raditi sa nasim novim karbonskim stapovima.
                   Tailing loop se ne moze javiti ako imamo pravilnu osnovnu overhead tehniku i povlacimo haul saglasno ritmu casta i ispustimo kanap u samom trenutku stopa. A to dali smo ranije ili kasnije ispustili  to nam sam loop po svom obliku jasno  pokazuje. 

Da se osvrnem na par stvari s kraja prethodnog posta, mada ima jos nekih gore al kasnije o njima

Namerno sam postavio pitanje sta je sa razlicitim vrstama stapova (akcije stapova)
Ovo sto si napisao da kod bambusa i fiberglasa da se kasnije haul-uje se ne slazem jer i kod njih a i kod MEDIUM stapova haul treba da ide od pocetka do kraja uz ono sto sam pitao ("sta je sa driftom?") Kod fast stapova kratki haul i sto blize kraju zabacaja.
I ako ranije zavrsis haul dobijas tailing loop!

Vrh Dno