Double haul

zekafly

Senior member
Učlanjen(a)
28.02.2010.
Broj reagovanja
0
nespetro je napisao(la):
Ako probamo da bacamo fast stapom mirnim i dugim pokretima, dobijamo tailing loop.Isto tako ako bacamo brzim kratkim pokretima jedan medijum stap, dobijamo tailing loop.

Ovo nije tačno ni  približno.ČAk naprotiv.Naša, EFFA , škola bacanja se i zasniva na mirnoći i smirenosti.Vrlo mirno i smireno, smootx and relax, ako si čuo, se baca jako daleko.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Prvo bih alpu dao odgovor. Celodnevni posao i selidba po mrazu uzimaju danak tako kad pisem ovako "kasno" desi se sitnica koju previdim. Imao sam na umu to da treba ispustiti kanap kad se stap ispravi a napisao da treba u trenutku stopa tako da se izvinjavam zbog toga.U tom trenutku mi je to bilo isto. Naravno da se ispusta u trenutku kad je stap ispravljen.
          Djole Zelim da mi odgovoris na pitanje: Koja su dva glavna razloga zasto se izaziva "bending the but"-a ili kako sam ga nazvao trouglasti loop?
          Slazem se sa time da ce pri istoj ulozenoj energiji fast stap napraviti uzaniji loop od medijuma, ali nikako i sa tim da ce medijum stap napraviti trouglasti loop. Cemu onda prigusivanje( sigurno da postoji engleska rec za to ali to je onaj kontrolisani pokret kad se stap malo spusti odmah posle zaustavljanja). medijum stap ne pravi trouglasti loop nego malo otvoreniji. Trouglasti loop funkcionise ali je nepozeljan kod obicnog bacanja zato sto se gubi energija na dodatni, prateci loop i kanap se nepotrebno spusta nisko da ponekad pljusne po povrsini. Trouglasti loop se namerno izaziva kad imamo veliku prepreku iza ledja a treba nam duzina u front castu. Tada ga namerno pravimo da bi izbegli hvatanje kanapa jedan u drugi. Na taj nacin postizemo i velike daljine i bacamo bukvalno sa drvecem tik iza ledja. Samo je tada koristan.
              Zeko ovde pricamo o haulu i bacanju, i nemirni smo i nesmireni  :D Pitanje za tebe: Ako imas Dva stapa, jedan progresivno brz a drugi mirni, mekani medijum stap i neko ti da zadatak da drzis deset metara kanapa i sa jednim i sa drugim posle, hoces li istom brzinom bacati?

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
nespetro je napisao(la):
Prvo bih alpu dao odgovor. Celodnevni posao i selidba po mrazu uzimaju danak tako kad pisem ovako "kasno" desi se sitnica koju previdim. Imao sam na umu to da treba ispustiti kanap kad se stap ispravi a napisao da treba u trenutku stopa tako da se izvinjavam zbog toga.U tom trenutku mi je to bilo isto. Naravno da se ispusta u trenutku kad je stap ispravljen.
           Djole Zelim da mi odgovoris na pitanje: Koja su dva glavna razloga zasto se izaziva "bending the but"-a ili kako sam ga nazvao trouglasti loop?
           Slazem se sa time da ce pri istoj ulozenoj energiji fast stap napraviti uzaniji loop od medijuma, ali nikako i sa tim da ce medijum stap napraviti trouglasti loop. Cemu onda prigusivanje( sigurno da postoji engleska rec za to ali to je onaj kontrolisani pokret kad se stap malo spusti odmah posle zaustavljanja). medijum stap ne pravi trouglasti loop nego malo otvoreniji. Trouglasti loop funkcionise ali je nepozeljan kod obicnog bacanja zato sto se gubi energija na dodatni, prateci loop i kanap se nepotrebno spusta nisko da ponekad pljusne po povrsini. Trouglasti loop se namerno izaziva kad imamo veliku prepreku iza ledja a treba nam duzina u front castu. Tada ga namerno pravimo da bi izbegli hvatanje kanapa jedan u drugi. Na taj nacin postizemo i velike daljine i bacamo bukvalno sa drvecem tik iza ledja. Samo je tada koristan.
               Zeko ovde pricamo o haulu i bacanju, i nemirni smo i nesmireni   :D Pitanje za tebe: Ako imas Dva stapa, jedan progresivno brz a drugi mirni, mekani medijum stap i neko ti da zadatak da drzis deset metara kanapa i sa jednim i sa drugim posle, hoces li istom brzinom bacati?

Prvo. Uzeo sam primer namerno fast i medium da bi razumeli sta se desava sa lupom u zavisnosti od toga gde se stap savija. Zatim u drugom primeru moderan stap progresivne akcije - sta se desava sa povecanjem kolicine kanapa van stapa i vecom distancom i tu sam bio precizan. Ovde mozemo rastegnuti jos dosta i nadam se da hocemo ali zavisi mnogo i od samog stila bacanja. Sledece, mislim da se ne izaziva bendong butt vec da se desava na nasu komandu a opet vezano uz stap, stil i jos neke stvari. Evo jednog lepog primera

[flash=640,385]http://www.youtube.com/v/TOdvCH1vA80?fs=1&hl=en_US[/flash]

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Djole njemu je najlepsi cast onaj na 1:20 , tek tu mu dolazi tehnika do punog izrazaja.  :D
Opet cu ponoviti ono sto sam par puta rekao: MORA SE napraviti razlika izmedju haula pri dugim zabacajima i haula pri kracim. Kod dugih zabacaja se mora sacekati sa haulom zato sto se stap puni kasnije. Dakle prvo se povlaci pa tek onda dolazi punjenje i odgovarajuci haul. U pravo ono sto se vidi na milancetovom prvom video klipu.
            Kod kratkih zabacaja nema tog povlacenja vec se odmah krece sa punjenjem, pa se zato mora krenuti odmah i sa haulom.
            Znanje o prenosu energije kroz stap na kanap je samo jezgro fly castinga. Azbuka. Tu ne moze biti odstupanja. Takvim i vecim saznanjima se koriste konstruktori stapova. Kako i zasto rasporedjivati mekocu i osetljivost na jednom stapu.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
nespetro je napisao(la):
Djole njemu je najlepsi cast onaj na 1:20 , tek tu mu dolazi tehnika do punog izrazaja.  :D
Opet cu ponoviti ono sto sam par puta rekao: MORA SE napraviti razlika izmedju haula pri dugim zabacajima i haula pri kracim. Kod dugih zabacaja se mora sacekati sa haulom zato sto se stap puni kasnije. Dakle prvo se povlaci pa tek onda dolazi punjenje i odgovarajuci haul. U pravo ono sto se vidi na milancetovom prvom video klipu.
            Kod kratkih zabacaja nema tog povlacenja vec se odmah krece sa punjenjem, pa se zato mora krenuti odmah i sa haulom.
             Znanje o prenosu energije kroz stap na kanap je samo jezgro fly castinga. Azbuka. Tu ne moze biti odstupanja. Takvim i vecim saznanjima se koriste konstruktori stapova. Kako i zasto rasporedjivati mekocu i osetljivost na jednom stapu.

Ispustih neke stvari iz prethodnog posta.

Koristis trouglasti loop ako imas prepreku iza sebe???

Onda "kontrolisani" pokret da se stap spusti??? Spomenuo si prigusenje mozda zbog prevoda ili drugo za to peglanje sluzi drift, ali on ne utice na oblik loopa jer je on po stopu formiran i vrh ide u pravcu kanapa. Ovde naravno govorim o o osnovama FC

Trouglasti loop kod obicnog bacanja moze da bude itekako koristan pod uslovom da ne bacamo iskljucivo suve musice. Nimfe, stimeri...?

Iz drugog

Veoma jednostavno pravilo u FC
Vise kanapa - veca daljina - veci casing arc (zabacajni ugao) - veci casting storke (zabacaj) - DUZI HAUL
Manje kanapa - manja daljina - manji CA - manji CS - KRACI HAUL

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
E da, to peglanje.Znaci zove se drift. na to sam mislio jer drift ublazava ponovno punjenje samog vrha posle stopa. Trouglasti loop nastaje kada vrh stapa ili ceo stap predje tacku stopa. Tada se vrh savija nadole i vraca gore, puneci se i prazneci opet. obicno je tada onaj prednji , glavni loop spicast jer deo kanapa "visi". Ovo se uglavnom desava kad bacamo duzim, vecim zabacajem nego sto je potrebno, ili ako istezemo ruku u front castu. Na taj nacin se koren prepunuje. naravno se sve ovo pogorsava ako bacamo meksim stapom.Ovo i sam sigurno znas druze.
          Ovaj se kast moze videti na gotovo svim Mel Krigerovim snimcima ili video prikazima.
            A ostala pravila koja si pomenuo... pa naravno. I tu nema odstupanja. Vidis da se mozemo sloziti u necemu... :D 

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Ne znam ko ovo baca, ali obzirom da mu je Casting arc ovoliki verovatno puca na daljinu, a to sto je ovaj loop ovoliki u ovoj fazi ne mora nista da znaci dok se razmota ima fore i da se suzi i dopegla tako da ovo moze da bude i malo izvuceno iz konteksta  ;)
pozz

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Nemoj ovako nesto da postavljas, znas da se nekima dize kosa od takvih zabacaja i jos nekih slicnih  ;)

Znam skoro sve stilove tako da mi ovaj nije nepoznat i odlican je za distancu ali za ribolov ne.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Gde je ovde stap  :D :D :D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DjC-frqBM_I&feature=player_embedded[/youtube]

Ovo jel ti poznato?

Veso2

Junior member
Učlanjen(a)
25.06.2007.
Broj reagovanja
0
Nisam siguran sta si me pitao Djole, ali... Da, vidio sam ovo poodavno, kao i sve klipove pomenutog "SuperBruttusa" na youtube. Inace, nisam ga sreo uzivo, cuo sam samo da se bavi castingom.

Ne ulazim u diskusije koliko se sta koristi ili ne u ribolovu, kome se sta svidja ili ne. Prosirivanje vidika, nista vise - svatko izvlaci svoje sopstvene zakljucke! Za kraj, jos malo sale (uz svu ozbiljnost za sve sto je vezano sa tehnikom bacanja, nije lose ako se tomu doda i nota zabave) u vidu "long stroke" na nacin kako to pomalo karikira jedan moj dobra prijatelj.. Ne znam ubaciti video direktno ovdje, nego samo link:

http://www.youtube.com/watch?v=Sc9VpJklaPQ&feature=player_embedded

Vrh Dno