Dosadno mi je da pišem o ovome, jer smatram da je to kristalno jasno. Nikako da shvatim šta biste hteli da pročitate. Dobro je što je Rabbit postavio koliko-toliko precizno pitanje.
Roll cast sa WF koncem može biti (mada kod manjeg broja modela) isti kao kod DT, jer mogu biti identični. Međutim, ta identičnost je prisutna samo u prvih desetak metara, pa i manje. Čim izađe running line, sve se drastično razlikuje. Zamahivanje mora biti drugačije, jer nema "punoće" koju daje DT. Zapravo, od te "punoće" nema skoro ništa čim izađe tanji deo WF-a. ROll cast se više ne može tako nazvati i pretvara se u nešto drugo. Nasuprot tome, DT će omogućiti sasvim normalan roll cast i na ogromnim udaljenostima, ako koristite dovoljno jak i dugačak štap. Šta mislite zašto lovci na losose troše DT? Sigurno ne zato što zabacuju po 5 metara, već zato što im omogućavaju duže i kvalitetnije roll, switch, spey...zabačaje. WF je prilagođen zabacivanju uz vrlo značajan i poduži back cast, što ozbiljnom mušičaru sa reka umerene širine, složenog toka i priobalja, predstavlja smetnju.
Klasičan WF je predviđen za početnike i kao takvog ga preporučuje većina proizvođača konaca. To je oblik prilagođen mušičarima koji gađaju distance, a ne ribe. To je osobina početnika i njih je veoma lako ubediti da im je baš taj oblik potreban. Postoje situacije u kojima je WF bolji od DT-a, ali to je prava retkost u mojoj zemlji. Neki tvrde da je Drina reka na kojoj samo WF i distance casting donose ulov, ali sam od veoma uspešnih mušičara čuo potpuno drugačije priče. Dopada mi se i priča našeg novog člana iz Kladova, koji na Dunavu mušičari bucove, ali uglavnom na 5 metara od obale. Svoje primere bolje da ne navodim

.