Klen zvanično zaštićen u Srbiji

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Bez brige, ne kačim se ja sa takvima, naročito ako imaju pištolje i bombe. Ali nemam problema sa time da se zamerim običnom pecarošu koji ne poštuje pravila ribolova. U subotu sam recimo mušičario bodorke na barama i naleteh na jednog koji peca štuke na kedera. Odmah sam ga opomenuo i skrenuo mu pažnju da izvadi taj štap da mu ga kontrola ne bi oduzela. A on, pametnjaković, zna za rupe u zakonu i kaže da peca grgeča. He, he, ako ako, otklonićemo i taj propust na vodama oko Niša do kraja ove godine.

Inače upravo je do mene stigla vest da će se izgleda izdati nova naredba u kojoj će neki nedostaci predhodne biti uklonjeni. Nažalost, moguće je da će u toj novoj naredbi klen biti svrstan u treću kategoriju riba (te kategorije su jedna od mogućih novina) i biti zaštićen sa max 8 komada dnevno. Ipak, lovostaj će definitivno ostati.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Može taj da kaže šta hoće, ali živ keder se ne stavlja za bandara u vreme lovostaja na štuku.
Kad je za štuku lovostaj mi pecamo na Gruži bandare ali je predvez - silk (ne sajla ni hipron) i nikako živ keder - isključivo parče ribice i obavezna obična udica - nikako trokraka. Čuvari traže da vide i ako je trokraka, sajla ili hipron i keder sledi prijava.
Sad neznam, trebalo bi da to ima negde u propisima napisano.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Goci je napisao(la):
Inače upravo je do mene stigla vest da će se izgleda izdati nova naredba u kojoj će neki nedostaci predhodne biti uklonjeni. Nažalost, moguće je da će u toj novoj naredbi klen biti svrstan u treću kategoriju riba (te kategorije su jedna od mogućih novina) i biti zaštićen sa max 8 komada dnevno. Ipak, lovostaj će definitivno ostati.

8kom dnevno vecih od 25cm nece da ugrozi populaciju klena, pogotovo sto mnogi koji ga pecaju nece ispuniti tu dozvoljenu kvotu. To je sigurno manje restriktivna a dovoljno popularna metoda za rekreativne ribolovce.

Da se ja pitam kod nas bi vazila podela po dozvolama a ne po ribama. Uveo bih sportsku dozvolu 3000din za C&R, rekreativnu dozvolu 4500din sa mogucnoscu nosenja 2 ribe, prehrambenu dozvolu 50.000 din sa mogucnoscu nosenja 5kg ribe preko mere ili 2 komada bez limita tezine i konacno kasapsku dozvolu 500.000din gde se podize nivo minimalne mere a nema limita u kilogramima uz obavezno javljanje ribocuvaru radi stroge kontrole metoda riboliva. Tako bi dobili i ribolovce profesionalce, mogli bi kontrolisano da predaju ulovljenu ribu ribarnicama i tako zaradjuju za zivot. Naravno pre toga bi postojalo i ogranicenje za koje vode vazi ova kasapska dozvola.

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
simpson H je napisao(la):
Da se ja pitam kod nas bi vazila podela po dozvolama a ne po ribama.

:tbumb:
Slazem se sa ovim. Generalizacije, uopstavanja i trpanje u isti kos su samo proizvod nesposobnosti sistema da kontrolise ono za sta je zaduzen.

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Goci je napisao(la):
Vido bi ti da imaš vikendicu...  8)

Prijavio sam ribokradice miliciji u Doljevcu, a medju ribokradicama su bili i neki panduri iz okolnih sela. Sa njima nema mnogo zajebancije.

Simpsone, imas dobre ideje ali glavni problem nisu ribolovci vec ovi sto umesto stapova koriste bombe, mreze, ruke i ostala sredstva, mada od nekog mora da se pocne.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
Goci je napisao(la):

8kom dnevno vecih od 25cm nece da ugrozi populaciju klena, pogotovo sto mnogi koji ga pecaju nece ispuniti tu dozvoljenu kvotu. To je sigurno manje restriktivna a dovoljno popularna metoda za rekreativne ribolovce.

Da se ja pitam kod nas bi vazila podela po dozvolama a ne po ribama. Uveo bih sportsku dozvolu 3000din za C&R, rekreativnu dozvolu 4500din sa mogucnoscu nosenja 2 ribe, prehrambenu dozvolu 50.000 din sa mogucnoscu nosenja 5kg ribe preko mere ili 2 komada bez limita tezine i konacno kasapsku dozvolu 500.000din gde se podize nivo minimalne mere a nema limita u kilogramima uz obavezno javljanje ribocuvaru radi stroge kontrole metoda riboliva. Tako bi dobili i ribolovce profesionalce, mogli bi kontrolisano da predaju ulovljenu ribu ribarnicama i tako zaradjuju za zivot. Naravno pre toga bi postojalo i ogranicenje za koje vode vazi ova kasapska dozvola.
ovo je odlican predlog  :yeswink: ima li nacina da se takva ideja realizuje?  :tbumb:

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Tesko da postoji voda u Srbiji na kojoj bi vazila "kasapska dozvola"  :'(
Reka su nam prazne poprilicno.

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Ma mene brine stanje na rekama.Sa Simpsonovim predlogom jeftinije bi me kostala godisnja dozvola a stanje na rekama bi se popravilo za 3-4 godine.Simps za ministra  :yeswink:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
sasats je napisao(la):
ovo je odlican predlog  :yeswink: ima li nacina da se takva ideja realizuje?  :tbumb:

Ima ako Oliver Dulic cita forum :hammer:
mozda cita  :yeswink: a mozda i ne  :nowink:
nego dali neko zna ko i kako daje predloge kad se ovakve stvari donose?cudno mi ovo za skobalja ??? znam da je na drini bilo limitirano na 5 kom.mozda tamo i ima logike da se smanji na tri .ali na primer kod mene na moravi zadnjih godina ima ga toliko da je poceo da opada broj ostale ribe ,izmedju ostalog i klena.ljudi sumnjaju da jede ikru drugih riba pa zato one polako nestaju.
imam utisak da kada se ovakve mere donose ima se u obziru samo drina.nije na svim rekama stanje isto

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
crni je napisao(la):
Ma mene brine stanje na rekama.Sa Simpsonovim predlogom jeftinije bi me kostala godisnja dozvola a stanje na rekama bi se popravilo za 3-4 godine.Simps za ministra  :yeswink:
dzabe crni da ga izglasamo.cim se dovati fotelje ima da se iskvari  :hammer: :hammer:

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
sasats je napisao(la):
crni je napisao(la):
dzabe crni da ga izglasamo.cim se dovati fotelje ima da se iskvari  :hammer: :hammer:
:doh:  :D

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Niste bre svesni da bih doveo sve vode u red za 6 meseci :hammer:

I grdno se varate ako mislite da ne bi bilo kasapskih dozvola prodato. Svaka bi imala svog kupca

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
samo cvrsta ruka sve resava....ajde malo predizborni program  :hammer: :D koje bi bile prve mere ...ali pazi mene kao glasaca najvise zanima klen  :yeswink:

Vrh Dno