Evo jednog izvestaja od vikenda, posto me nije bilo odavno na ovoj temi.
Bio sam na Limu aktivno dva dana. U petak nisam stigao ali zato u subotu i nedelju jesam. Prvo jutro sam isao na Polin Potok 5-6 km ispod HE "Potpec". Konfiguracija tog terena je fantasticno pogodna za salmonide. Tacno se znaju tri mesta na potezu od 300m gde je sta. Sa tim da krupna pastrmka i mladica dele mesto za zivota, kao i lipljen i pastrmka.
Ovakvo jutro odavno nisam imao! Konkretno isao sam na pastrmku i u tome uspeo. Ujutru me je sve podsetilo na period pre jedno 10-ak godina kada sam mogao da vidim sva cuda koja Lim pruza ako ga "pratis" redovno.
Kada sam dosao tamo izasao sam na preliv gde je lipljen skoncentrisan pretezno najvise. Ali na prelazu u brzak Lim kao da propada, kao da je "klecnuo". I tu vodu sa preliva bukvalno SIPA u jedan jaci brzak. Tu sam je i trazio (pastrmku). Vidim da udaljini tamo nesto kupi, priblizim se i bacim 5-6 puta sedza i nista, stavim emidzera majske i pocinju 1-2 promasaja. Nesto krupnije. I samo odjednom kako sam se razmahao da bacim 15-ak metara, na 10metara od mene ukoso nesto pokupi ogromno. Samo sam onaj kanap u vazduhu uputio u pravcu gde je pokupila, sa naravno reach (Rich

:lol: ) tehnikom.
Ja nisam ni stigao da pustim uzbudjenje, vec samo da joj prosledim doticnu. I naravno dize se grdosija i sa njenim ledjima napravi ogroman klobuk na vodi. Nategnu musicu i celu strunu, ali se nije zakacila. Ja stalozen opet bacaj u nedogled i nista. Vadim red spinera na udici 14 i vezujem ali se zamislio gledam povremeno lipljena kako kupi tamo sa druge strane pri obali (5metara), upada mi u vodu musica i ne stizem je da je uhvatim. Jedva je pronadjoh okom na vodi i pratim je na delu gde mi je ova velika pokupila, i vidis iskace potocara cela za njom, mozda 1-1,5kg. E meni tada ruka poce da "igra" od nervoze. Odem na obalu da se smirim, ali samo joj pre toga bacio koji put onu musicu. Dok sam odmarao videh neke klenove kilase i par sitnijih kako se suncaju u viru pri obali. Vracam se na brzak i forisraj Adamsa non stop zvekne mi potocara od 32-33cm i izvucem je napolje. Kasnije opet neka cudna desavanja na vodi, ali bez uspeha.
Mogu samo da konstatujem da je ovaj teren se ocuvao maximalno. Pastrmke ima bas dosta. Malo uzvodnije, posle ne pamtim koliko vremena, samo u jednom danu, videh 5-6 gonjenja mladice. Prsti pliska i beovica na sve strane. Bas je velika bila. I onaj njen zaokret kada dodje do obale...uf treba to doziveti. Nisam sacekao duboko vece da probam na velike musice, stimulatore, kamenjarke i majske. Voda je nadosla i zeznula stvar.
Sutradan, tj. u nedelju odoh na lipljena koji je bio toliko pasivan, da sam poludeo od njega. Ufffff Nadao sam se barem upisu za ovu godinu ali nista. Mada nema mnogo i da se kajem, musicarim tek dve godine i nisam profi, da ga lovim sa nifama na Limu ne ide nikako. Ceo dan je skoro se hranio nimfama, dok je slabo sta pokupio sa povrsine.
Preliv je veoma tezak za musicarenje lipljena, jer je dosta veliki i brz, a lipljen je daleko. Mada izbaciovao sam i preko 20m. sto se vise moze nazvati vezbanje u flycastingu. :umoran:
Vratim se sa preliva na obalu i odatle krenem da musicarim klena, koga ima u jatima zbog mresta. Onim kilasima sam bacao 50 razlicitih musica i nista. Ali sam znao da treba probam sve zivo. Od bambula, do midzeva, krejica, sedzeva, mrava...
Da ne bih davio vise, evo i slika, pa uzivajte makar u pejzazima ako ne u ribama :cheers: :
Tisaci, pre svega mesto za ciprinide, ali lovile su se i krupne mladice. Prilicno duboko mesto.
Banjski camac-Plaza. Mesto gde je uhvacena ona pastrmka od skoro 5kg prosle godine.
Polin Potok, pocetak preliva. Pogled na Banjsko Brdo (1400m).
Polin Potok, brzak posle preliva. Letnji vodostaj.
Polin Potok, preliv.
Polin Potok, pogled na kameni "Spic". Teren veoma bogat mladicom. U viru blize obali su klenovi krupni.
Polin Potok, progrejalo sunce. Pustena voda iz HE.
Polin potok, pogled ka brzaku posle preliva. Veliki vodostaj, pastrmka vecinom u kraju u dubini.
Pogled na "Plocu". Plaza, Lim pomalo mutljikav zbog vodostaja. Klupica za odmaranje.
Potocara 32-33cm.
Ode u mracne dubine.
Klencov.
Klencov na steni.
Spustanje camcem, i pecanje iz njega. Vodostaj je mali.
Pozrav svima!