Musicarenje bucova

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Jatna akcija poput ove na filmu, pa i znatno zivahnija, moze se naci na Savi oko Zg. Danas ne toliko cesto, ali unatrag koju godinu redovito. Iako je ambijent ugodniji. Prije 20-tak godina moglo ih se u takvim okolnostima uloviti toliko da ribolov nakon sat dva dosadi. Protekle sezone imao sam vise nekoliko ribolovnih dana s 20-30 komada po ribolovu. No, kljucna razlika je sto posljednjih sezona daleko losije prolaze varalicari. Aktivnost jata trenutno prestaje ako kroz njih prodje varalica tipa casmaster ili agresivniji vobler. Nema ih za cuti ni za viditi pola sata minimum. Prema muhama su neusporedivo manje izbirljivi, iako stoji ono sto je netko gore napisao, nece bas uvijek na bilo sto. Prezentacija i taktika 'obrade' jata su kljucna stvar za bogatiji ulov. 

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
U mušičarenju bucova ima svakojakih poteškoća,ali ona situacija sa Milančetovog klipa je čist penal za svakog ozbiljnijeg mušičara.Koliko sam uspeo da vidim,bucov bije u prečniku od sto metara,što znači da ga ima kao blata i da je u cugu,pošto evidentno bije na svakih par sekundi,čak i manje.U onakvoj situaciji,siguran sam,niko ne bi ostao bez ulova.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Prevario bi se po tom pitanju. Tamo gdje se puno lovi ne ide bas tako glatko, osobito varalicom. Srecom za musicare koji se izvjeste u tom nacinu ribolova.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Ne mislim na mesta koja su frekventna i na kojima bucov vidi sve i svašta.Znam takve ribe,takvi su skoro svi krupniji komadi na mestima na kojim lovim.Mislio sam na ovakvu situaciju kao sa postavljenog klipa.Idila,nigde nikog,daleko od obale i jato rapamećenih bucova.Akcija je neminovna.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
http://www.youtube.com/watch?v=9tqAi7QCxC8&NR=1

Ovo je klip nekog meni nepoznatog ribolovca snimljen na terenima gdje redovito lovim. Pise ispod da taj dan nisu nista ulovili. Inace, sto se na snimci ne vidi, prosjecan kalibar ribe tu je 65-75 cm. Veca je sansa da ulovis 80 nego 60. Ribolovaca koji bezuspjesno pokusavaju imas svaki dan 100. Onih koji ulove vrlo, vrlo malo. Usput, mozes vidjeti zasto kod mene na Savi dobro dodje dvorucni stap s dometom 35+m iz skucenog prostora.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Alp,koja je dužina strimera sa slike?.Ima blizu 10cm?Pitam jer sam ove godine,u uslovima velike i mutne vode,bolje lovio sa većim strimerima,što je i logično.Vidim da je na situaciji sa slike voda dosta bistra.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Da,gledao sam taj klip.Ma čim pljušte varalice u zoni lova,posevbno ako je solidna ekipa ribolovaca,tu nema ribolova.Ja zato u sred leta idem po najjačoj vrućini,nema nikog.Čim vidim varalicu kako bućka,ili pravim pauzu,ili bežim odatle.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
zvezdan je napisao(la):
Alp,koja je dužina strimera sa slike?.Ima blizu 10cm?Pitam jer sam ove godine,u uslovima velike i mutne vode,bolje lovio sa većim strimerima,što je i logično.Vidim da je na situaciji sa slike voda dosta bistra.

Nije ih uopce problem uloviti, niti ima nesto posebno, sto ti ne bi znao. Cak ni ljudi ne smetaju. Sretna okolnost za nas nekolicinu je sto ljudi jednostavno ne znaju musicariti, a i malo spretnijh varalicara ima za na prste pobrojati. Jeftine fore kod ovih riba u velikoj vecini slucajeva ne pale. Srecom.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
uf, baš se fino otimao ovaj bucov sa videa kojeg nam je Milanče posredovao

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
zvezdan je napisao(la):
U mušičarenju bucova ima svakojakih poteškoća,ali ona situacija sa Milančetovog klipa je čist penal za svakog ozbiljnijeg mušičara.Koliko sam uspeo da vidim,bucov bije u prečniku od sto metara,što znači da ga ima kao blata i da je u cugu,pošto evidentno bije na svakih par sekundi,čak i manje.U onakvoj situaciji,siguran sam,niko ne bi ostao bez ulova.
Penal kao vrata ;)

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Alp  ;) nisu pohadjali Tamišku školu mušičarenja Bucova (bolena)  ,zato ništa nisu ulovili  ::) ovo je ista situacija kao i na Milančetovom klipu . Jato krupnih bucova kupi nemilosrdno po površini ,čist penal samo ako su u dometu mušičarskog štapa ako ne onda floating boat i naravno ovaj strimer sa fotografije dole ...
Deerhair minnow na Kamatsu streamer udici veličine #6

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Sone,
sto mislis sto bi i koliko lovili kada bi svakog tko naleti bas svemu naucili? Uglavnom nista. A iskustveno ti mogu reci da i od malobrojnih koje odaberes i besplatno naucis necem lijepom i korisnom mozes vremenom ocekivati svakojake spacke, a vrlo rijetko iskreno hvala. No, boleni koji su prezivjeli invaziju varalicarenja i bili kod mene na 'cijepljenju' muhama nisu bas lake ribe. Ni pojedinacno ni u jatima  ;)

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Slažem se za to i uparvo i ja o tome razmišljam da oni bucovi koji se već jednom uhvate i puste postaju gotovo nemoguća meta ponovo za prevariti ..i ja sam veoma siguran u to !!!

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Uh,opaki strimeri Šone!Inače,pogledajte kako je debeo bucov sa klipa.Mirna voda,bele ribe koliko mu stomak ište,samo u širinu idu.Takvi su bili i oni koje sam hvatao prošle godine u gradskoj marini i na mirnijem delu reke.Veoma buckasti.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Baš sam Vas razveselio :D
Ovakve situacije su naravno raj za oči i dušu, znaju samo da zabole mišići :D Ali ako čovek počne da napada ovakve pozicije, čak i kada sam sam dolazio danima na isto mesto rezultati su progresivno opadali... i u broju, a naročito u broju krupnijih riba. Brzo se bucov nauči šta nije jestivo, i posle nastavlja da bije po kederima a zaobilazi varalicu/mušicu.
Nego je onaj bucov stvarno i debeo i jak i borben. Triple Double.

Vrh Dno