Na
Djetinji se mladice relativno (sad, relatino je sirok pojam) cesto javljaju na musicu, posebno do pocetka leta. Naravno da su komadi sitni (ja sam imao jednu od 15, jednu od 25 cm) ali je to ipak lep znak da se uspesno mresti u ovoj vodi. Tesko da mi se moglo razgovarati o nekom ciljnom lovu na Djetinji, kad je tesko prevariti i krupniju pastrmku kad je vodostaj letnje nizak. Mozda jedino u kasnu jesen kad voda malo poraste i zamuti se i na delu malo iznad Velike brane, ali je tada reka pod totalnom zabranom zbog mresta pastrmke, tako da to otpada...
Lim izmedju Priboja i brane u Potpecu bi mogao da da rezultate (i samo na pojedinim mestima), ali je to po mom misljenju prevelika egzibicija, prvenstveno zbog proredjenosti mladice, a drugo sto je (po mom iskustvu) tamo mladica uglavnom zakovana za dno u nekoj dubini, a Lim ima jak protok, i mislim da je jedina sansa da je uhvatis kad krene u lov prema obali (leto, jesen), a tad treba da budes na pravom mestu i u pravo vreme (Al` sam sad rekao veliku mudrost...

)
Mada, imam i predlog kako da se resi problem ogromnog gubitka vremena u takvom ribolovu. Poneses dva kompleta musicarskog pribora, jedan za mladu, a drugi za lipca i pratis sta se desava na vodi. Ako snimis da kuva u blizini, onda znas sta ti je ciniti...Dotad, zanimacija s lipljanom i to je to... Teren je uglavnom preliv ili izlaz vira ali zasto ne i ulaz, gde god moze da se lepo vodi strimer.
Strimeri za takvu situaciju i ne bi morali da budu preterano otezani jer se udarci uglavnom ocekuju u delu gde je dubina retko veca od 1m, tako da mislim da je dovoljno da se strimer spusti na 70-80cm. Predvez od 0,25 ili 0,30mm, naravno kvalitetan, kao i udice (pod br.1, jake i ostre, mislim da bi bile bolje sa duzim vratom i manjim lukom, ili neki sistem sa 2 udice), a velicina od 7-8cm je vise nego dovoljna, jer je prosecna velicina mladice ovde 2-4 kg.
Mala digresija, video sam vrlo simpatican beo epoxy strimer sa zelenim ledjima, koji me podseca na zeku, beovicu, a nje ima mnogo leti uz obalu Lima, tako da...
Mala napomena: moje iskustvo s mladicom je iskljucivo varalicarsko, i sve ovo je u skladu s tim prilagodjeno nekom mom vidjenju musicarske varijante lova mladice na Limu, pa ako neko ima nesto da doda ili da ospori...