Nišava

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
U pravu si. Ništa pozitivno po mušičarenje, pa i bilo šta drugo na ovom svetu, ne može doći niotkuda do iz centra nesvrstanog sveta, BG-a. Preseliću se i ja u taj grad, da bolje upoznam Nišavu.  :respect: :hammerhead:

brown

Newbie
Učlanjen(a)
31.08.2007.
Broj reagovanja
0
Ne vredi diskutovati sve dok postoje ovakva omalovazavanja od strane clana pedjabg. Vrhunac cinizma.

brown

Newbie
Učlanjen(a)
31.08.2007.
Broj reagovanja
0
100ka je napisao(la):
brown je napisao(la):
Nekim ljudima bez obzira na obrazovanje ne vredi ni crtati. Propade jos jedna potencijalno korisna tema, kao i svaka u kojoj su akteri pedjabg i 100tka
Nije mi jasno browne sto si toliki hater (zargonski izraz od engl. reci hate=mrznja). I nauci molim te ako nekog napadas (sto samo i radis proteklih nedelju dana od kad komentarises na sajtu) da mu bar ime (nadimak) napises pravilno. Ako ja pisem samo offtopice aj ti napisi nesto korisno podeli svoje stavove i razmisljanja sa nama. Pokazi ti kako treba biti konstruktivan.

S postovavanjem
Jovan Tosic aka 100ka

Nisam uopste hater Jovane, ako se secas mi smo pricali na skype jos ranije kada si mi savetovao da je bolje da posecujem ovaj sajt nego com zbog Simsona. Ali stvarno mislim da je bolje da ne kazem nista nego da pricam bilo sta i jos nevezano za temu. Ok pokusao sam da budem konstruktivan i ukazem na te stvari ali ocigledno da mi ne polazi za rukom.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Je li, Beograđani i vi iz okoline Titove prestonice, da vam ja malo pišem o Nišavi, a? Naslov nedvosmisleno ukazuje na najpopularniju mušičarsku reku Srbije.
"Nije ona najpopularnija, Drina je najpopularnija.." već "čujem" razmišljanja onih koji nikad nisu ni videli Nišavu. E pa, nije i to, iz dva razloga. Prvo, Drina nije u Srbiji, a drugo, na Nišavi ima toliko mušičara, da ne možeš da pecaš mirno od njih. Ponekad, kad zalutam na deo toka blizu Niša, sretnem i do desetak mušičara na samo jednom kilometru toka ove oko 200 km dugačke reke. Jadnica, mnogo je popularna. :'(
Ma, nema veze, pisaću ja još o njoj i prijavljivaću dobre ulove mušicom, pa makar je opsedali i u deset puta većem broju. Velika je to reka, može da podnese i milion mušičara. Nikakve koristi ja od njih neću imati, samo će mi smetati da se mirno bavim svojom omiljenom aktivnošću. Volim da podelim sa ljudima, pa to ti je.  :lol:
MALO O NIŠAVI​
Preporučujem čitaocima sa slabim srcem da ne čitaju dalje, jer u mojim istinitim pričamsa o mušičarenju ima puno jakih reči, koje opisuju ubijanje i maltretiranje nedužnih životinja.
Palilulska rampa, sredinom devedesetih. Nisam imao mobilni telefon, ni automobil, ali sam već bio veoma iskusan mušičar i korisnik kvalitetnog pribora. Na nogama sam nosio iscepane i umazane starke i bermude, napravljene od iscepanih farmerki, iz kojih mi je virilo pola dupeta. Košulja sa dugačkim rukavima, poluiscepana i potpuno izgužvansa, Kačket, koji je sav izbledeo od sunca i čestog kvašenja.
Čekam voz. Pridružuju mi se još dva-tri momka, veoma sličnog izgleda i identičnog imidža. Moja škola.
Vade se taze muve i pljušte komentari. "Masakriraću ih", "Opasno vreme", "Bistra", "Samo džukele ću da jurim"... Zvučali smo kao najveći zlikovci, a to je u stvari bio deo igre koja se u Nišu zove mušičarenje.
Nailazak voza izazvao bi prvi izliv euforije. Dolazi prevozno sredstvo za raj. Meni su se uvek dlake na mudima uspravljale kada bih čuo da nailazi voz "Niš-Pirot".
Odmah bi spopali konduktera i objasnili mu sa kim ima posla. Nemamo karte i nemamo običaj da ih kupujemo, ali dajemo mu lovu. Nekako, tako smo govorili tada, nije sportski plaćati kartu u vozu kad ideš na pecanje. Podmitljivi kondukteri su to oberučke prihvatali, tako da smo se i bez karata mirno vozili i silazili na stanici koju bi, tek kad kroz prozor voza osmotrimo boju vode i vodostaj, odabirali.
Radov Dol, Crveni Breg, Crkvica ili Sinjac? Ma, ko će da se klacka više, vidiš da je bistra, iskači u RD. Jedsan uzvodno, drugi oko stsanice, treći nizvodno, bežimo jedsan od drugoga kao od nsjvećeg neprijatelja. "Nemoj da mi upadaš u onaj preliv, tu ću da se pojavim u sumrak." "EJ, od vodenice do sela hoću da budem sam"....Najvažnije je bilo biti usamljen i da ti niko ne upadne u teren.
Ja sam voleo teren blizu ž. stanice. Dok bih se probio kroz džunglu do omiljenog preliva izžarile bi me koprive taman toliko da, kada uđem u hladnu Nišavu, osetim prijsatnost. Čista ravnoteža. Pogled na reku donosio mi je smirenje i jednim sveobuhvatnim pogledom zahvatio bih svoj prvi vir. Mirno bih stajao par minuta i posmatrao reku razmišljajući. Naravno, razmišljao sam kako da ulovim što više klenova, jer sam sve ostale teme već zaboravio gledajući prelepe zelene virove kroz prozor voza, u klisuri. Ništa drugo u glavi nisam imao. Tog trenutka počinjala je sportska borba sa izmišljenim protivnikom, ribljim, klenovskim, svetom Nišave...

Uuuuuuuuuu, pa ako ja ovako nastavim napisaću roman. :doh: Nastaviću ovu priču o pravom mušičarenju. Priču u kojoj nema lagarije, niti bilo kakve fantazije. To je priča o Nišavi i njenim posetiocima, starim mušičarima. U njoj neće biti pomenut ni foto-aparat, ni gore-tex, ni čuveni američki mušičari, ni hvataj pa puštaj... U nastavku ćete pročitati kako se dolazi do gomile krupnih klenova na suvu muvu u Nišavi. Biće reči o pravom, neiskvarenom, mušičarenju, a ne o "trla baba lan" glupostima.  :bye:

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Mix,
zanimljivo. Malo vise subjektivno napisano, ali je lepo citati. ;)

Pedja, i ja sam se smejao nekim stvarima u textu dosta...

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
I treba da se smejete i radujete. :tbumb: Cilj mi je bio da vratim ljude na priču o Nišavi (pogledati naslov), ali sam počeo autobiografiju. Kad malo bolje razmislim naslov moje autobiografije bi mogao biti "Nišava".  ???  :doh:
Nastaviću priču.

jankoj

Junior member
Učlanjen(a)
14.10.2007.
Broj reagovanja
0
Umesto slusanja praznih prica nabedjenih likova zeljnih promocije, (na ovom forumu ima posebno mesto za ribolovacke price, zato molim, ne smarajte nas ovde), Evo par korisnih informacija o pastrmkama u Nisavi, iz prve ruke(ja poticem iz sela sa obale Nisave, rodnu kucu prodo nisam i zadnjih godina smo je preradjivali u lepu vikendicu, al i pored toga nasao sam vremena za musicarenje..)
U periodu do 2003.godine pastrmka je bila riba koja se u Nisavi javljala sporadicno, bilo je tu i tamo ali nigde previse masovno, a pastrmka je poticala uglavnom iz Jerme i Temske(kazu da je potocare bilo i u Belopalanackom vrelu). Jermanska je dostizala dimenzije i od vise Kg.
Broj pastrmki se drasticno promenilo zadnjih godina - od 2003.god. Pirocanci redovno poribljavaju gornji tok Nisave (oko Pirota) pastrmskom mladji. Svake godine u Nisavu se pustalo po nekoliko hiljada kom riba i to je ucinjeno i ove godine.(do sada je taj deo Nisave poribljen sa 15000-20000 kom). Ta riba se odlicno primila u Nisavi i imala lep prirast.
Nesto mladji potocare je pusteno i u Sicevu, nadomak Nisa, gde se takodje lepo adaptirala ali je tu ipak proredjena od ribolovaca.
NAJBOLJI TERENI
Navise pastrmke ima oko Pirota kako uzvodno tako i nizvodno(treba samo preskociti deo ispod uliva Pirotske kanalizacije, mada kazu da je ima i tu i to kapitalne), najlepsi tereni su od Sinjca sve do tunela ispred Pirota, a najgusce se javlja ispod usca Temske. Na ostalim delovima Nisave pastrmka za sada nije gusto naseljena. Ove godine najbolje je radila u junu i julu kad se uhvati mali vodostaj. Ja pecam uglavnom na veliku debelu nimfu vilinog konjica a imao sam par kom. i na velike suve klenovske musice, udaraju razne od 200gr-1.5kg(80% dunavske,poribljene) a Pirotski varalicari imali su ove godine ulove i do  2.5kg(i price o mnogo vecim koje su im se otkacile...)
Pozdrav!

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
E tako se kucaju postovi!  :tbumb:

Dajem ti plus na karmi na svaka 3 dana!  8)

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Bravo, Jankoj!  :tbumb:

Mixmaster je napisao(la):
I treba da se smejete i radujete. :tbumb: Cilj mi je bio da vratim ljude na priču o Nišavi (pogledati naslov), ali sam počeo autobiografiju. Kad malo bolje razmislim naslov moje autobiografije bi mogao biti "Nišava".  ???  :doh:
Nastaviću priču.

:'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :' (uzimamdah da bih dalje ridao) :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Prilično dobro je opisao ekspanziju pastrmki u Nišavi, ali od mene mora dobiti minus, jer pokušava da omalovaži baš mene. Da nije toga, ovo bi mu bio jedini dobar post. Ovako, meni užasno škripucka ovo njegovo poznavanje Nišave.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Jankoj, bez obzira na neuspešne pokušaje da me omalovažiš, voleo bih da više čitam o tvojim iskustvima sa Nišave. Sudeći po onome što si napisao, odnekud poznaješ reku.
Možeš li na trenutak da zaboraviš na sve drugo (stid, mržnju, bezobrazluk....) i napišeš još neku zanimljivost vezanu za Nišavu? Retki su mi adekvatni sagovornici o omiljenoj reci, pa nemam izbora. Daj šta daš. :doh:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Nišava danas.
http://www.yourfilehost.com/media.php?cat=video&file=River_Nisava__Sicevo__Serbia_2007.avi

Vrh Dno