Nišava

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Kuzma je napisao(la):
  Koji ce mi djavo lipljen u Nisavi
-kada ga tu nikada nije bilo
-kada ne patim za pecanjem iste ribe (kad mi se oce odem gde ga ima pa ga pecam)
-kada mi sadasnji riblji fond pricinjava maksimalno zadovoljstvo
-kada je pametnije fokusirati se na klena i pastrmku-zastita, poribljavanje

Ni ja nisam nikad bio neki zagovornik lipljena u Nišavi, ali ako se ugradi taložnik i (ili) postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Pirota, u Nišavi će se verovatno stvoriti uslovi za život lipljena. Ta reka, u velikom delu toka, više nije pogodna za svoje nekadašnje stanovnike i oni ustupaju mesto novima, poput potočne pastrmke, velike kamenjarke, majske muve... i mnogih drugih stanovnika planinskih reka. Ono što se više ne dopada šaranima, somovima, skobaljima i mrenama, verovatno bi se dopalo lipljenu. Njihovo upražnjeno mesto treba nečim popuniti, da ne bi Nišava, poput Vlasine, zvrjala poluprazna.
Goci je pokazao svoju mudrost pitanjem "Šta bi bilo sa lipljenima kada bi se Nišava ulivala u Drinu, a ne Južnu Moravu?" Nišava je reka Crnomorskog sliva, kome pripadaju mladice i lipljeni i verujem da je čovekov uticaj bio presudan za skoro potpuni nestanak ovih vrsta iz sliva Morave. Ako se povrate uslovi za život ovih riba u bilo kojoj reci, čovek je dužan da ih tu vrati.
Problem je više nego jednostavno rešiti. Nijedan normalan čovek na ovom svetu, neće u Nišavu ubaciti ni deveriku, ni šarana, ni soma, ni babušku...već isključivo salmonida. Potočne pastrmke ima, a sledeći korak će biti mladica, jer nema bolje reke u Srbiji za njen život i povratak. Ako se zagađenost još malo smanji, eto i lipljena.
Ne treba biti veliki prorok, pa predvideti da će uskoro sve te ribe zaplivati Nišavom, a da će ovo isto, samo sa najmanje deceniju zakašnjenja (za Mixmasterom), govoriti i verovatno sprovoditi u delo. Oni su već spremni za to, samo čekaju da im legne lova i da se pojavi mlađ mladice i lipljena na tržištu.
Ja nisam poseban ljubitelj lipljena, ali sam ljubitelj Nišave i samo želim da ona bude ispunjena adekvatnim ribljim vrstama. Nisam od naivaca koji bi samo da brže-bolje napune obližnju reku ribama koje im se dopadaju. Moj provod na Nišavi ne zavisi od vrsta riba koje lovim. Dakle, što se tiče lipljena, pastrmki i mladica, potpuno sam nepristrasan, verovali ili ne.

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Nije problem veliki u zagadjenosti. Problem je po meni u podneblju, odnosno raznim faktorima-dnom reke, temperaturom vode...
Lipljena mozete sresti i na malo zagadjenijim mestima. Jeste da je retkost, ali to nije problem primarni.Dok mladica trazi duboki brzak ciste vode.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Kuzma je napisao(la):
-kada ne patim za pecanjem iste ribe (kad mi se oce odem gde ga ima pa ga pecam)

Bravo. Ali i sam vidis cime si okruzen... :-\
A ko ocemu, babe o ustipcima. Nema veze, sve u ovoj zemlji funkcionise iszvrsno, samo ce lipljeni da prave prbleme...

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Lipljen u Nišavi...

Pedja, je naravno,kao ihtiolog PROTIV (sasvim logično) - sa biološke strane sasvim sigurno OPRAVDANJA NEMA.
MixMaster, je naravno, kao mušičar ZA (sasvim logično) - sa ribolovne strane, NEMA OPRAVDANJA da reka zvrji prazna.

A, reka će u dobrom delu toka verovatno zvrjati prazna, jer to više nije ona stara Nišava, a u ovoj novoj za klena ne valja, a ni za pastrmku nije dovoljno dobro. Ono IZMEĐU je lipljen. I ja sam ZA iz sledećih razloga:

Kao prvo ako bi mogli reku da vratimo u prvobitno stanje ne bi ni razmišljali o lipljenu - to bi opet bila vrhunska klenovska/skobaljska/mrenska_pa_sve_do_somovska reka.

Kao drugo, u ovakvoj kakva je klena će biti sve manje, a pastrmke sve više, ali po mom (sasvim nestručnom) mišljenju nikada toliko da oformi stabilnu i gustu populaciju - dovoljnu da zadovolji ribolovačke potrebe.

Nekako mi se nameće analogija sa Drinom na potezu Perućac - Ljubovija. Tamo (po pričama starosedeoca) nekad nisu živeli ni lipljen ni mladica, već somovi, deverike, štuka,... Posle izgradnje brane u Perućcu voda se ohladila,... i danas je taj potez sasvim sigurno najveći mladičarsko-lipljenski potencijal u Evropi (ako sam preterao izvinjavam se  :blush: ). Na tom potezu oko Bajine Bašte pastrmka je jako retka (i krupna 8) )a klen još ređi. To je šupljina koju je itekako iskoristio lipljen i sada ga ima ohoho, ponekad (kao ove godine) za pravo ribolovačko uživanje.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Milanče nisi ti nikakav laik, već odličan poznavaoc naših voda i riba, pun iskustva. Nemoj tako olako da daješ sam sebi niske ocene. Iz tvojih reči se vidi da znaš više od većine domaćih biologa. Sve si lepo rekao, ali si nesmotreno izneo i jedan svoj pogrešan zaključak. Napisao si da ja, kao mušičar, priželjkujem lipljena u Nišavi. Pogrešno si me razumeo, to je obrnuto od istine. Ja trenutno i nisam pobornik unošenja lipljena u Nišavu i svađao sam se jednom (ako se sećaš) sa nekim Drbanetom (biolog, valjda), koji se zalagao za lipljena u njoj, a samo je sa mosta video tu reku. Ja mislim da bi lipljen, nakon filtriranja piroćanskih otpadnih voda, najverovatnije, bio adekvatna riba za unos, jer je, pored mladice i pastrmke, jedina preostala opcija za naseljavanje izmenjene reke.
Pazi se od ovog PedjeBG. On ovde pokušava da stvori atmosferu u kojoj bi svi mušičari trebalo da konsultuju diplomirane biologe pre polaska u ribolov. I to je obrnuto od istine. Dobar biolog bi trebalo da se usavršava učeći od mušičara, jer oni su puni onih saznanja i istina o živom svetu voda, koja se ne nalaze u školskoj klupi i za radnim stolom. Nažalost, naši naučnici-biolozi se bave samo vlastitim interesima, a na dobrobit naših voda, gledaju kao na svoju delatnost, u koju niko ne bi trebalo da se meša. PedjaBG, na nas mušičare gleda kao na korisnike svojih usluga, koji bi trebalo da ga izdržavaju do kraja života. Svaki naš pokušaj da prenesemo svoja iskustva iz biologije on ne smatra korisnim, već isključivo štetnim, ali ne po tu nauku, već po sebe i svoj džep.

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Na tom potezu oko Bajine Bašte pastrmka je jako retka (i krupna  )a klen još ređi. To je šupljina koju je itekako iskoristio lipljen i sada ga ima ohoho, ponekad (kao ove godine) za pravo ribolovačko uživanje.

Genijalno! Isto kao na Limu. Imas + od mene! ;)

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Milance je napisao(la):
Kao drugo, u ovakvoj kakva je klena će biti sve manje, a pastrmke sve više, ali po mom (sasvim nestručnom) mišljenju nikada toliko da oformi stabilnu i gustu populaciju - dovoljnu da zadovolji ribolovačke potrebe....

Ribolovacke potrebe?  ???
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
A da razmisle o pustanju nedoraslih, pa cak i odraslih?

Milance je napisao(la):
....Nekako mi se nameće analogija sa Drinom na potezu Perućac - Ljubovija. Tamo (po pričama starosedeoca) nekad nisu živeli ni lipljen ni mladica, već somovi, deverike, štuka,... Posle izgradnje brane u Perućcu voda se ohladila,... i danas je taj potez sasvim sigurno najveći mladičarsko-lipljenski potencijal u Evropi (ako sam preterao izvinjavam se  :blush: ). Na tom potezu oko Bajine Bašte pastrmka je jako retka (i krupna 8) )a klen još ređi. To je šupljina koju je itekako iskoristio lipljen i sada ga ima ohoho, ponekad (kao ove godine) za pravo ribolovačko uživanje.

Iskoristio je jer ga je originalno bilo.
A i klena ima kao shashe (koja nije cesta tamo, al' se nadje), bilo ga je 2003. i ima ga sve vise posle pocetka rada riblje staze. I bice ga i dalje.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Izgleda da će samo uz "provizijicu" naši stručnjaci otkriti da je Nišava u slivu u kome žive mladice i lipljeni.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Mixmaster je napisao(la):
Izgleda da će samo uz "provizijicu" naši stručnjaci otkriti da je Nišava u slivu u kome žive mladice i lipljeni.

Uuuu, naravno, neki hoce, ali ne bilo kakvu provizijicu. Takvih je uvek bilo.
Ne sekiraj se, za te menadzerske poslove kod vas u Nis su najbolji strucnjaci.
Pa zna se gde se najvise poribljava!
Tamo gde se najvise i pustosi.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Kod vas u Niš? Da li to znači, kod nas u Beograd?
Priznajem da je BG poseban fenomen, ali ono za šta se beogradski stručnjaci i vlastodršci uhvate, brzo uvene. To je shvatio veći deo planete, a i meni je oduvek bilo jasno. Možda nije trebalo da ovoliko pišem o svojoj omiljenoj reci, jer sam upoznao sa njenim potencijalom i lepotom i one, koji bi je mogli uništiti. Država nimalo ne mari za Nišavu, već je, naprotiv, redovno ugrožava. Većina vladara Srbije ne zna ni na geografskoj karti da je nađe, jer nije "kod njih" i služi im kao odvodni kanal. Prava je slučajnost da je ova moćna reka odolela nasrtajima stručnjaka za energetiku, zaštitu životne sredine i ostalih.
Ribolovci su jedini ljudi koji cene ovu reku. Čak se usuđujem da kažem da je i ribokradice više poštuju i bolje poznaju od vlastodržaca i "stručnjaka". Garntujem da bi za Nišavu bilo bolje da njome gazduju čak i mrežaroši i dinamitaši, nego oni koji, kada je pomenu, kažu "kod vas".

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Dobro je nisi bio protivan tome sto sam naveo da pustosite ribu, samo si opet planuo na "srtucnjake", ali to je vec i previse poznat manir.
Inace bi ispalo da mi iz Beograda dolazimo da vam pustosimo, pa zbog nas poribljavate (uglavnom polupraznim kamionima, kako treba, da se riba u transportu ne pogusi).
Na zalost, moram da prekinem ovaj ugodni razgovor s tobom i poranim na posao, vec je vreme odmaklo.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Mi, vi, oni...Potpuno sam zbunjen.
Oni što poribljavaju polupraznim kamionima nismo "mi", nego oni kojima vlast to dozvoljava. Oni koji pustoše ribu, nismo mi, nego oni kojima vlast to dozvoljava.
Koliko ja znam srpska vlast je skoncentrisana u Beogradu, a u ostalim mestima se samo sprovodi.

Mi, vi, oni... PedjaBG pokušava da stvori konfuziju oko toga ko se čime bavi. Oni koji loše rade ili prave veliku štetu, naravno, optužuju svakog ko im padne šaka. Pitam se samo, da li će i Nišava, poput Soče, Save Bohinjke, Kupe, Une ili Tare, prestati da bude u milosti nekadašnje "centrale".

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
pedjabg je napisao(la):
Kuzma je napisao(la):

A ko ocemu, babe o ustipcima. Nema veze, sve u ovoj zemlji funkcionise iszvrsno, samo ce lipljeni da prave prbleme...

eh profesore, profesore, nastavljas sa fenomenalno glupim komentarima. Ja sam samo izneo svoje misljenje-koga nema bez njega se moze(lipljen)!

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Kuzma je napisao(la):
pedjabg je napisao(la):
Kuzma je napisao(la):

eh profesore, profesore, nastavljas sa fenomenalno glupim komentarima. Ja sam samo izneo svoje misljenje-koga nema bez njega se moze(lipljen)!

Hvala na komplimentu i o doslednosti i o pameti, mada mislim da nisi shvatio da se ne odnosi na tebe, jer tvoji komentari, za razliku od mojih nisu bili glupi; naprotiv, bili su sasvim na mestu, ali si okruzen babama i ustipcima. Jasnije? Drago mi je ako jeste.
Dosledno glup te pozdravlja.

Vrh Dno