Kuzma je napisao(la):Koji ce mi djavo lipljen u Nisavi
-kada ga tu nikada nije bilo
-kada ne patim za pecanjem iste ribe (kad mi se oce odem gde ga ima pa ga pecam)
-kada mi sadasnji riblji fond pricinjava maksimalno zadovoljstvo
-kada je pametnije fokusirati se na klena i pastrmku-zastita, poribljavanje
Ni ja nisam nikad bio neki zagovornik lipljena u Nišavi, ali ako se ugradi taložnik i (ili) postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Pirota, u Nišavi će se verovatno stvoriti uslovi za život lipljena. Ta reka, u velikom delu toka, više nije pogodna za svoje nekadašnje stanovnike i oni ustupaju mesto novima, poput potočne pastrmke, velike kamenjarke, majske muve... i mnogih drugih stanovnika planinskih reka. Ono što se više ne dopada šaranima, somovima, skobaljima i mrenama, verovatno bi se dopalo lipljenu. Njihovo upražnjeno mesto treba nečim popuniti, da ne bi Nišava, poput Vlasine, zvrjala poluprazna.
Goci je pokazao svoju mudrost pitanjem "Šta bi bilo sa lipljenima kada bi se Nišava ulivala u Drinu, a ne Južnu Moravu?" Nišava je reka Crnomorskog sliva, kome pripadaju mladice i lipljeni i verujem da je čovekov uticaj bio presudan za skoro potpuni nestanak ovih vrsta iz sliva Morave. Ako se povrate uslovi za život ovih riba u bilo kojoj reci, čovek je dužan da ih tu vrati.
Problem je više nego jednostavno rešiti. Nijedan normalan čovek na ovom svetu, neće u Nišavu ubaciti ni deveriku, ni šarana, ni soma, ni babušku...već isključivo salmonida. Potočne pastrmke ima, a sledeći korak će biti mladica, jer nema bolje reke u Srbiji za njen život i povratak. Ako se zagađenost još malo smanji, eto i lipljena.
Ne treba biti veliki prorok, pa predvideti da će uskoro sve te ribe zaplivati Nišavom, a da će ovo isto, samo sa najmanje deceniju zakašnjenja (za Mixmasterom), govoriti i verovatno sprovoditi u delo. Oni su već spremni za to, samo čekaju da im legne lova i da se pojavi mlađ mladice i lipljena na tržištu.
Ja nisam poseban ljubitelj lipljena, ali sam ljubitelj Nišave i samo želim da ona bude ispunjena adekvatnim ribljim vrstama. Nisam od naivaca koji bi samo da brže-bolje napune obližnju reku ribama koje im se dopadaju. Moj provod na Nišavi ne zavisi od vrsta riba koje lovim. Dakle, što se tiče lipljena, pastrmki i mladica, potpuno sam nepristrasan, verovali ili ne.