Osobine i nacin zivota pastrmke

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
To sa liscem se desava i kod mladice...dok tok nosi list i okrece ga vodena turbulencija se mlada zalece i kupi ga. Za tu sosku ne znam moji strimer bese ali predvidjam da je neki zonker.

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Broj reagovanja
0
Procitao sam u jednoj divnoj knjizi,napisana od pre sto godina(наравно ја волим пуно да читам) оd jednog ribara-pisca koji opisuje svoj ribarski dozivljaj sa nekog norveskog jezera,gde na uscu nekog potoka u jezero sirokog dva metra,zapazio milione malih pastrmki ,sabijenih u tolikoj meri da se preko njihove mnozine moglo preci kao preko mosta,Najednom kad su se navukli crni oblaci,ribice su nestale kao da je upotrebljen carobni stapic.
Pisem iz razloga i u skladu sa ovim elementarnim nepogodama koje prate i nju samu i njenim sklonostima ka prezivljavanju.Pogledajte samo kolko je sama priroda surova prema ovom stvorenju,kazem od prilike koliko malo jaja polozi u odnosu na druge ribe .1000 jaja po kilogramu tj tezini roditelja,dobro to varira od 500-2000 al neka itd,itd.

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Broj reagovanja
0
Interesantno i na Moravici i na T.Timoku sam imao priliku da ulovim pastrmkke bez prednjih peraja,prepostavlja se da su ubacene z nekog ribnjaka ili pak je moguc genetski feler,hm.

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
Bahus je napisao(la):
Interesantno i na Moravici i na T.Timoku sam imao priliku da ulovim pastrmkke bez prednjih peraja,prepostavlja se da su ubacene z nekog ribnjaka ili pak je moguc genetski feler,hm.

Meni je vrlo interesantna simbioza ako se tako moze nazvati izmedju ephemere danice i pastrmke , insekt je hrana pastrmke a ikra pastrmke je hrana larve ephemere  :yeswink:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Vrlo zanimljiva iskustva i opažanja. Prosli petak i subotu sam proveo na vodi i uz vodu (Sava dolinka i Sava) lovivsi divne lipljane i lep broj bas finih pastrmki. Jedna manja koju sam ulovio je tipična iz ribogojilišta, okrljane peraje i deformirana donja čeljust ali također i čelo. Pokupila je nimfu u samom buku gde su bili mahom lipljeni. Znači, iako sva jadna odrasla do nekih 20tak cm u betonskom ribnjaku ona se vrlo brzo naučila gde da pronađe prirodnu hranu. Lovio sam na tipičnu neku moju lipljansku nimfu kojom lovim i one izbirljive pastrmke. Dakle, dobro je i brzo prihvatila "divlji" način života. Iako bez savršene čeljosti i oblika glave ona se vrlo vešto bori za svoj opstanak. Mada, uvek ču biti protivnik poribljavanja voda sa takvim ribama. Prelepe i prave divlje pastrmke bi imali ako bi ih uzgajali po potocima ili prirodnim oblicima ribnjaka sa protokom i reguliranom temperaturom. Tako bi se te ribe puštale u reke kad narastu do 15cm pa i manje. To bi 99% slučajeva bile predivne ribe. Još da je režim da smeš uzeti jednu ribu na dan i u dužini od 25 do 40 cm a one iznad 70cm samo s doplatom (npr. 50€) jer bi ta bila riba namenjena za prepariranje. Takva voda i strogo cuvana bi u deset godina bila svetska top destinacija.

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
nikola renegade je napisao(la):
Meni je vrlo interesantna simbioza ako se tako moze nazvati izmedju ephemere danice i pastrmke , insekt je hrana pastrmke a ikra pastrmke je hrana larve ephemere  :yeswink:
Vrlo interesantno, ali ne bih rekao da je tacno  :nowink:.

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
falco je napisao(la):

Tvrdim sasvim sigurno jer sam video  :yeswink: a i verovatno imas neki strucan tekst na netu pa mozes da bacis pogled  :yeswink:

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Broj reagovanja
0
Interesantno,svako od nas vremenom loveci pastrmke i njene rođake izoštri moc zapažanja u tome i jeste sustina lovca a slobodno mogu reci da nas to izdvaja od ostalih pecarosa drugim tehnikama,recimo varalicara ili onih koji tonu razne hrane i primame ponese u ribolov,jednom sam tolko bio sarkastican kad sam cuo jednog ribolovca da plazmu keks stavlja u svojim primami,ja sam ladno preporicio da ubaci ,,IMPAMIL,, hranu za bebe i stvarno je to probao kaze da je dobro,svasta ali eto mogiće je sve.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Pa kad se lovi na kuglice stiropora hrana za bebe je poslastica. Nista cudno. Cak kazu da som moze i na domaci sapun da se dobije....

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
falco je napisao(la):
Tvrdim sasvim sigurno jer sam video  :yeswink: a i verovatno imas neki strucan tekst na netu pa mozes da bacis pogled  :yeswink:

Nimfe Ephemere danice prilično dugo vremena provodi zakopana u dnu reke. Pravi tunelčiće kroz pešane sprudove i hrani se filtriranjem organskih ostataka. Telo joj je prilično nežno i nikako ne bi podnelo tumbanje po jakoj struji i kamenitom dnu. Pastrmka je u tom stadijumu praktično i ne jede, nego tek kad nimfe sazrele, počnu da gamižu po dnu i lagano krenu u dizanje ka površini radi preobražaja. To se dešava u proleće i glavni aduti su nam tada emerger i subimago forma.

Pastrmka se mresti u jesen na mestima sa bržim i stalnim protokom, na sljunkovitom dnu koje ženka prethodno očisti od sitnog peska. Bačena ikra ostaje u udubljenju na dnu, zalepljena u lavirintu od kamenčića.

Kad sve ovo uzmem u obzir dolazim do toga da opravdano sumnjam u ono što si napisao, i to iz dosta razloga:
* Larva danice nikad nije u brzoj vodi na šljunkovitom dnu, a baš na takvim mestima se pastrmka mresti
* Larva danice se muva po dnu u maju, a tada nema nikakvog mresta pastrmke
* U novembru kada se pastrmka mresti larve danice su zakopane duboko u peščane nanose
* Usni aparat larve nije prilagođen da uzima hranu tipa ikre pastrmke, koja je poprilično krupna

Ti tvrdiš da si video, pa opet ostavljam mogućnost da negde grešim  :-\.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Lepa analiza, ali ja ipak ne bih isključio mogućnost da larva u jesen, bauljajući kroz šljunak, naiđe na poneko jajašce i da počne da ga gricka...

No u svakom slučaju na osnovu ovoga što je Falco izneo možemo zaključiti da (bar ova) larva nije neki bitan tamanitelj ikre pastrmke.

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
falco je napisao(la):
Nimfe Ephemere danice prilično dugo vremena provodi zakopana u dnu reke. Pravi tunelčiće kroz pešane sprudove i hrani se filtriranjem organskih ostataka. Telo joj je prilično nežno i nikako ne bi podnelo tumbanje po jakoj struji i kamenitom dnu. Pastrmka je u tom stadijumu praktično i ne jede, nego tek kad nimfe sazrele, počnu da gamižu po dnu i lagano krenu u dizanje ka površini radi preobražaja. To se dešava u proleće i glavni aduti su nam tada emerger i subimago forma.

Pastrmka se mresti u jesen na mestima sa bržim i stalnim protokom, na sljunkovitom dnu koje ženka prethodno očisti od sitnog peska. Bačena ikra ostaje u udubljenju na dnu, zalepljena u lavirintu od kamenčića.

Kad sve ovo uzmem u obzir dolazim do toga da opravdano sumnjam u ono što si napisao, i to iz dosta razloga:
* Larva danice nikad nije u brzoj vodi na šljunkovitom dnu, a baš na takvim mestima se pastrmka mresti
* Larva danice se muva po dnu u maju, a tada nema nikakvog mresta pastrmke
* U novembru kada se pastrmka mresti larve danice su zakopane duboko u peščane nanose
* Usni aparat larve nije prilagođen da uzima hranu tipa ikre pastrmke, koja je poprilično krupna

Ti tvrdiš da si video, pa opet ostavljam mogućnost da negde grešim  :-\.

Mozes da dovedes i entimologa ako hoces , dal ces da verujes ili ne to mi je pa tek svejedno , nisam impresioniran tekstom , jer sva ta desavanja propratim na reci koja mi je jako blizu sa nekih 20-25  izlazaka u sezoni , oci me jos ne varaju a u rekama na jugoistoku se pastrmka mresti i u septembru tako da nije sve tacno sto procitas na netu , tako da i dalje tvrdim sto sm video i napisao , tekstom mozes da fasciniras samo nekog ko ide jednom godisnje na pastrmku poz  :bye: :bye:

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
Goci je napisao(la):
Lepa analiza, ali ja ipak ne bih isključio mogućnost da larva u jesen, bauljajući kroz šljunak, naiđe na poneko jajašce i da počne da ga gricka...

No u svakom slučaju na osnovu ovoga što je Falco izneo možemo zaključiti da (bar ova) larva nije neki bitan tamanitelj ikre pastrmke.

Upravo sam u septembru i ja to video , jer je ephimera aktivna i u tom periodu sve zavisi od reke  :yeswink:

Vrh Dno