Nimfe Ephemere danice prilično dugo vremena provodi zakopana u dnu reke. Pravi tunelčiće kroz pešane sprudove i hrani se filtriranjem organskih ostataka. Telo joj je prilično nežno i nikako ne bi podnelo tumbanje po jakoj struji i kamenitom dnu. Pastrmka je u tom stadijumu praktično i ne jede, nego tek kad nimfe sazrele, počnu da gamižu po dnu i lagano krenu u dizanje ka površini radi preobražaja. To se dešava u proleće i glavni aduti su nam tada emerger i subimago forma.
Pastrmka se mresti u jesen na mestima sa bržim i stalnim protokom, na sljunkovitom dnu koje ženka prethodno očisti od sitnog peska. Bačena ikra ostaje u udubljenju na dnu, zalepljena u lavirintu od kamenčića.
Kad sve ovo uzmem u obzir dolazim do toga da opravdano sumnjam u ono što si napisao, i to iz dosta razloga:
* Larva danice nikad nije u brzoj vodi na šljunkovitom dnu, a baš na takvim mestima se pastrmka mresti
* Larva danice se muva po dnu u maju, a tada nema nikakvog mresta pastrmke
* U novembru kada se pastrmka mresti larve danice su zakopane duboko u peščane nanose
* Usni aparat larve nije prilagođen da uzima hranu tipa ikre pastrmke, koja je poprilično krupna
Ti tvrdiš da si video, pa opet ostavljam mogućnost da negde grešim :-\.
Mozes da dovedes i entimologa ako hoces , dal ces da verujes ili ne to mi je pa tek svejedno , nisam impresioniran tekstom , jer sva ta desavanja propratim na reci koja mi je jako blizu sa nekih 20-25 izlazaka u sezoni , oci me jos ne varaju a u rekama na jugoistoku se pastrmka mresti i u septembru tako da nije sve tacno sto procitas na netu , tako da i dalje tvrdim sto sm video i napisao , tekstom mozes da fasciniras samo nekog ko ide jednom godisnje na pastrmku poz