Ne postoje dve potočne pastrmke sa potpuno istim šarama, čak ni u jednoj reci. Ja mislim da nema potrebe čeznuti za specijalnim šarama kod potočnih pastrmki, dok god je ista vrsta ribe u pitanju.
Ribe su postale domaće životinje, od kad su dobile gazdu, koji je dužan da ih čuva, razmnožava i poribljava. Mi, u stvari, gajimo ribe u našim rekama i jezerima. Ne treba tražiti od stotinak hiljada ribolovaca, koji gospodare rekama Srbije, da paze gde će koja tačka na pastrmkama da se nalazi.
Reke su odavno postale ribolovna područja, što nije isto što i divljina. Grgeč je počeo da živi u slivu Visočice, smuđ i pastrmka u slivu Moravice, makedonska pastrmka je uplivala u Nišavu, štuka se pojavila temo gde je nikad nije bilo, šarani plivaju na Staroj planini, lipljeni u Rzavu...
Uskoro će možda i mladice zaroniti u Nišavu, a pastrmke iz Crnog Timoka pojesti pola potočnih mrena u Visočici.
Ovi riblji transferi su postali uobičajeni u našoj ribolovačkoj ligi, poput fudbalera. Pitam se samo kad ćemo, pored amerikanaca, sunčanice, basa i kalife, da dobijemo i crappy, bluegill i red spotted basa, a i pojačanja poput amura, babuške iz Azije bi mogao da nam dođe i lenok ili neki bucov od 20 kg iz Irana.
Čim se ribolov pretvorio u sport, a sportisti zagazdeli vodama, normalno je očekivati i "pojačanja".

Samo da ne primimo i krokodile i pirane! :'(