Posto je tema TEHNIKE ZABACAJA, moracu i ja malko da se ubacim kao samouki korisnik raznih tehnika zabacaja. Oldsurehand je mudro napisao da postoje razlicita ucenja koja se razlikuju kao dan i noc. Ono sto cu ja napisati veoma se razlikuje od onoga sto su pisali Oldsurehand, Ivandrago i ostali.
Ja sam mnoge ucio zabacivanju, ali i oducivao od pogresnih zabacivanja. Ovo prvo je neuporedivo lakse!
Nemojte se ljutiti, ali prvo sto sam ih ucio je da ne zabacuju musicu daleko (preko 15 m)i da je bacanje u dalj pocetnicka greska. Dobro znam da postoje mesta gde je ponekad neophodno daleko zabacivati, ali je mnogo vise takvih, gde je bolje koristiti kratke ili umerene zabacaje. Ako bi neki pocetnik utuvio da je neophodno i lepo (!?) zabacivati preko 20 metara, tesko bi se od toga oducio, cak i kada bi se milion puta uverio da na rekama Srbije to ne donosi ni priblizne rezultate onima koje ostvaruju musicari koji su ribama u "sesnaestercu".
Dakle, prvo sto porucim znatizeljnom mladjem musicaru (po iskustvu i ulovu) je: "Prikradi se i zagazi taman toliko da mozes normalno da zabacujes i BACAJ KRATKO. Ali nemoj ni da zabacujes dok ne prodje bar 2-3 minuta, jer koliko god da si se dobro prisunjao i zagazio, one najkrupnije i najopreznije ribe su te primetile. Naplasena riba ne uzima hranu, vec trazi skloniste. Kada se smire, ribe ce se vratiti tu, gde su bile pre nego sto si ti naisao. Sto si tisi, prici ce ti blize i lakse ces ih uociti. Gledaj i biraj najkrupnije. Ako pocnes odmah da zabacujes daleko koliko mozes i da gazis dokle mozes, neces ni videti ribe..."
Ko je ovo "skinuo", ribe je nalovio. Ko nije, zauvek je ostao "zabacivac", za razliku od musicara- "lovaca".
Kod ove skole pristupa musicarenju i zabacivanju skoro uvek se zabacuje iz zgloba. Svako zamahivanje celom rukom ili odvajanje ruke od tela smatra se greskom ili, retko, izvodjenjem nekog posebno teskog zabacaja. Double Taper konac je obavezan. WF modeli, koji su i konstruisani za sto dalja bacanja, nepozeljni su i u prodavnicama u Nisu stoje godinama jer ih retko ko kupuje. Ponekad to ucini poneki "teski" pocetnik, ali se vrlo brzo gorko pokaje. To vec zna i malo DETE (DT), DETE (DT) konac je izmisljen za nadmudrivanje na malom prostoru.
Znate li kad ce mudar musicar da odmah zabaci uz suprotnu obalu reke i PREBACI gomilu riba izmedju sebe i svoje musice? Samo u jednom slucaju, mada ce i tad ima boljih resenja. -Kad primeti ogromnu, raspolozenu ribu, koja je udaljena. Tek tad zaboravlja na to da ce njegov konac poplasiti ribe koje su blize i da ce mozda bas one svojim naglim begovima uplasiti cak i onu koju gadja.
Nebrojeno puta sam uplasio raspolozenu stuku, prebacivsi je koncem. Krupna pastrmka u mirnom viru, nece tolerisati pljuskanje konca preko sebe. Malo je onih koji znaju koliko je bucov oprezan kada otkrije ribolovca. O krupnim klenovima bolje je da ne trosim tastaturu. Cak i krupan lipljen, za razliku od sitnih i osrednjih primeraka, nece tako brzo zaboraviti zabacivanje i izvlacenje konca iznad svoje glave.
Nadam se da ova iskustva, koja su hiljadama puta proveravana i potvrdjivana, ne smetaju musicarima koji uzivaju u zabacajima. Takodje, musicarima koji iskljucivo pecaju na ogromnim rekama poput Drine, mozda ce moja zabacivanja i ucenja delovati neobicno i pogresno. Oni koji su se oprobali u musicarenju na morima i velikim americkim jezerima, svaka cast, ali ono sto je pozeljno u takvim uslovima, nije potreb...
Uh, predugacak post! To moze biti dosadno citaocu. Treba ih malo skratiti ili pisati clanke. Secka!