TEHNIKE ZABACAJA

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
364
P.S. Pomenuti tekst se nalazi ovde, na dnu stranice-objavljen u American Angler magazinu (ne Fly Fisherman-u):

http://home.att.net/~slowsnap/tips3x2.htm

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Konacno se vratismo na temu fly castinga a prosto je milina videti ovakve odgovore.

Prvo Vladane da znas da si u pravu, yebe me i tanka pluta na stapu, pa je stiskam kao konj. Znam da gresim ali to je jace od mene, skoncentrisem se, krenem lagano bez stiskanja a onda u jednom momentu kako ima vise strune u vazduhu, osetim kako sam stisao plutu da prosto osecam da me zulja blank :hammer: . Kazem ja, resenje je bodljikava zica oko plute pa cu prinudno valjda odustati od toga!

Ivane:

Za zglob znam da je pogresno koristiti ga, zato sam i presao na varijantu sa kaziprstom, imam utisak da je zglob manje pokretan kada tako drzim stap! Ali bas kada je kaziprst na kraju plute, pocinju bolovi u malom prstu. Verovatno zglob jos uvek pokusava da se odupre, pa zajedno sa stiskanjem stapa, ja nayebem??

Sve u svemu...livada, vezba.... znam, samo sam pokusao da eskiviram :hammer:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Posto je tema TEHNIKE ZABACAJA, moracu i ja malko da se ubacim kao samouki korisnik raznih tehnika zabacaja. Oldsurehand je mudro napisao da postoje razlicita ucenja koja se razlikuju kao dan i noc. Ono sto cu ja napisati veoma se razlikuje od onoga sto su pisali Oldsurehand, Ivandrago i ostali.
Ja sam mnoge ucio zabacivanju, ali i oducivao od pogresnih zabacivanja. Ovo prvo je neuporedivo lakse!
Nemojte se ljutiti, ali prvo sto sam ih ucio je da ne zabacuju musicu daleko (preko 15 m)i da je bacanje u dalj pocetnicka greska. Dobro znam da postoje mesta gde je ponekad neophodno daleko zabacivati, ali je mnogo vise takvih, gde je bolje koristiti kratke ili umerene zabacaje. Ako bi neki pocetnik utuvio da je neophodno i lepo (!?) zabacivati preko 20 metara, tesko bi se od toga oducio, cak i kada bi se milion puta uverio da na rekama Srbije to ne donosi ni priblizne rezultate onima koje ostvaruju musicari koji su ribama u "sesnaestercu".
Dakle, prvo sto porucim znatizeljnom mladjem musicaru (po iskustvu i ulovu) je: "Prikradi se i zagazi taman toliko da mozes normalno da zabacujes i BACAJ KRATKO. Ali nemoj ni da zabacujes dok ne prodje bar 2-3 minuta, jer koliko god da si se dobro prisunjao i zagazio, one najkrupnije i najopreznije ribe su te primetile. Naplasena riba ne uzima hranu, vec trazi skloniste. Kada se smire, ribe ce se vratiti tu, gde su bile pre nego sto si ti naisao. Sto si tisi, prici ce ti blize i lakse ces ih uociti. Gledaj i biraj najkrupnije. Ako pocnes odmah da zabacujes daleko koliko mozes i da gazis dokle mozes, neces ni videti ribe..."
Ko je ovo "skinuo", ribe je nalovio. Ko nije, zauvek je ostao "zabacivac", za razliku od musicara- "lovaca".
Kod ove skole pristupa musicarenju i zabacivanju skoro uvek se zabacuje iz zgloba. Svako zamahivanje celom rukom ili odvajanje ruke od tela smatra se greskom ili, retko, izvodjenjem nekog posebno teskog zabacaja. Double Taper konac je obavezan. WF modeli, koji su i konstruisani za sto dalja bacanja, nepozeljni su i u prodavnicama u Nisu stoje godinama jer ih retko ko kupuje. Ponekad to ucini poneki "teski" pocetnik, ali se vrlo brzo gorko pokaje. To vec zna i malo DETE (DT), DETE (DT) konac je izmisljen za nadmudrivanje na malom prostoru.
Znate li kad ce mudar musicar da odmah zabaci uz suprotnu obalu reke i PREBACI gomilu riba izmedju sebe i svoje musice? Samo u jednom slucaju, mada ce i tad ima boljih resenja. -Kad primeti ogromnu, raspolozenu ribu, koja je udaljena. Tek tad zaboravlja na to da ce njegov konac poplasiti ribe koje su blize i da ce mozda bas one svojim naglim begovima uplasiti cak i onu koju gadja.
Nebrojeno puta sam uplasio raspolozenu stuku, prebacivsi je koncem. Krupna pastrmka u mirnom viru, nece tolerisati pljuskanje konca preko sebe. Malo je onih koji znaju koliko je bucov oprezan kada otkrije ribolovca. O krupnim klenovima bolje je da ne trosim tastaturu. Cak i krupan lipljen, za razliku od sitnih i osrednjih primeraka, nece tako brzo zaboraviti zabacivanje i izvlacenje konca iznad svoje glave.
Nadam se da ova iskustva, koja su hiljadama puta proveravana i potvrdjivana, ne smetaju musicarima koji uzivaju u zabacajima. Takodje, musicarima koji iskljucivo pecaju na ogromnim rekama poput Drine, mozda ce moja zabacivanja i ucenja delovati neobicno i pogresno. Oni koji su se oprobali u musicarenju na morima i velikim americkim jezerima, svaka cast, ali ono sto je pozeljno u takvim uslovima, nije potreb...
Uh, predugacak post! To moze biti dosadno citaocu. Treba ih malo skratiti ili pisati clanke. Secka!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Opet namices vodu na svoju vodenicu :hammer:

Alo bre Mix tema je Fly Casting i kako ispraviti greske, konkretno pitanje trazi konkretan odgovor. U ovom threadu mi se yebe ko koliko ribe lovi, ko se kako prikrada, ko koliko daleko baca, ko koju strunu koristi!!!!

Zar je toliko komplikovano rastumaciti ove pojmove?

Specijalne "zglobne" tehnike me za sada ne zanimaju, isto kao i buckanje muve u vodu! Kada me bude zanimalo obraticu se samo tebi :lol:

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
Verovatno sam i ja malo nejasno postavio pitanje ali Vladan je shvatio o kakvom pokretu i kakvu rotaciju sam pominjao, a takodje je i dobro zakljucio zbog cega sam postavio pitanje.

U super ne treba mi psihijatar, bar kad je ovo u pitanju.... :hammer:

Inace ja sam jako zainteresovan za ovu temu cak planiram da moj masterski(diplomski) rad bude vezan bas za fly casting, malo analizirana mehanik, transfer energije, simulacija, trajektorija strune u zavisnosti od razlicitih pomeraja u zglobovima....E sad dal ce to biti previse lako, previse tesko nemam pojma, samo malo dublje da udjem u problematiku, al imam zelju da to probam da odradim! Ako bude bilo sta od svega ovog rado cu to sve podeliti sa vama!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Opet Simpson! Pitao je i dobio odgovore. Ali naslov teme je meni interesantan i dotice veoma bitne stvari. Tehnika zabacivanja je naslov i ja se drzim njega. To, sta muci Simpsona ili nekog drugog pojedinca, nije toliko bitno. Vecina musicara Srbije zna kako izgledaju nase reke. Ne lice ni na Deschutes, ni na Colorado, a ni na Drinu. Zbog toga treba primeniti TEHNIKE ZABACIVANJA i sve ostalo u skladu sa potrebama. Ja tvrdim da 96 % zabacaja treba da bude mnogo krace od 15 metara i to potkrepljujem fotografijama reka koje su veoma slicne pastrmskim i klenovskim rekama Srbije.

ivandrago

Senior member
Učlanjen(a)
18.10.2006.
Broj reagovanja
0
Oldsurehand,
uvek sam se trudio da nadjem sto jednostavnju tehniku, tehniku koja iziskuje najmanje napora a daje najbolji rezultat. Predpostavljam da sam pristalica Evropske skole mada tu opet ima mnogo varijacija u stilu, tehnici, ucenju.
Vecinu stvari-zabacaja sam naucio sam u zahtevnim ribolovnim situacijama( muka me naterala :lol: ), do relativno skoro prkticno nisam ni citao neku literaturu na temu ni gledao filmove.

Jednostavno sam od raznih vrhunskih bacaca uzimao od svakog po nesto, ne da bi menjao stil vec samo da bih ispravio i unapredio ono sto vec znam. Mislim da sam za nase uslove robolova nasao najoptimalniji nacin da postignem preciznost, prezentaciju i daljinu. Znaci kaziprst, rame, telo.

Rotacija stapa-zgloba koju si pominjao je logican nacin da se kanap oslobodi tenije-otpora blanka, ali isto tako dovodi u pitanje nepravilno pujenje stapa, padanje vrha stapa ispod putanje po pravoj liniji, sprovodnici su sa strane, nekako je neprirodno. Driftingom se postize isti efekat uz mnogo manje komplikacija i suvisnih pokreta. Rotacija torzoa i obaranje istog ka nazad zista jeste najbolji nacin za daleke zabacaje.

Ja se trudim da prenesem osnovne principe, fiziku zabacaja, nesto sto se mora ispostovati ma koji stil da je u pitanju. Pocinjem od toga da pisem pocetnicima, napredni to moraju da kazu, pitaju za finese, trik zabacaje...

Termin- Wind knot je direktna posledica Tailingloopa-a, samo naziv, po meni pogresan, cvorice gotovo nikada ne prouzrokuje vetar, taj termin je zastareo i gotovo da se vise i ne koristi.
Tailingloop je realni uzrok cvorica, postoji i znam minimum deset razloga zasto se to desava, ja sam naveo tri za koje mislim da su najbitniji.

Mixova tehnika zabacaja kada muva pada prva na vodu je nista drugo do obicni Tuck cast, bez ikakve fame, korisi se kada je cilj prezentacije da muva, obicno velika i teska, prakticno bucne u vodu. izvodi se tako da je stap visoko u ravni iznad glave sa dodavanjem extra snage i odsecnim stopom u prednjem zabacaju tako da muva slomi nadole i prva pada na vodu.

Pzdrav!

Ivan

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
364
Ivane,

Savrseno se slazem se stvarima o kojima si napisao, od tuck cast-a do nacina na koji se cvorovi stvaraju na predvezu, mada tailing loop bih radije nazvao "ukrstena petlja", jer bi to verovatno bio napriblizniji prevod na nas jezik.

Sto se tice ovog pokreta koji upraznjavaju mnogi morski bacaci, radi se , ponavljam, o pokretu koji nema veze sa "unloading-om". Zasto-zato sto se dezava kada je vec izveden tzv. "positive stop," tj. kada je sva energija stapa predata struni, jer je stap vec odavno zaustavljen. On se uradi dok ostra V petlja vec uveliko "jedri" prema okeanskoj pucini, a running struna u brzim krugovima juri kroz provodnike. Mislim da donekle eliminise tzv. "line-slap" koji se desava, a on se desava cak i sa vodjicama koje su odignute od blanka. Nadam se da sam sada bio jasniji sa ovim opisom.

"Taming stripper" koji sam pomenuo je dodatni stripping guide, koji se montira 4 inca ispod najvece(prve)vodjice-stap izgleda prilicno neobicno i to je jedan od razloga sto se moze videti samo na custom stapovima. Citao sam rezultate testova i izgleda da ovaj "set-up" poboljsava distancu i eliminise vec pomenuti line-slap, ali ga nisam primenio na mojim stapovima. Oni koji ga koriste ga vole.

Marko_Mašić

Hero member
Učlanjen(a)
13.04.2006.
Broj reagovanja
240
Ivane hvala na savetu,ja sam radio zabacaj bez pravljenja pauze...na taj nacin sto dosta usporim kretanje konca,i sve izgleda kao izjedna da se radi..a mislim da sam gresku pravio tako sto sam previse spustao vrh stapa u odnosu na vodu...naredni izlazak..i korigovacu i videti rezulate...

Jos jednom hvala ti... fly_adios fly_adios fly_hello2 fly_clap fly_clap fly_clap

ivandrago

Senior member
Učlanjen(a)
18.10.2006.
Broj reagovanja
0
Masic,
mislim da si me pogresno razumeo, rollcast i jeste lakse izvesti iz jednog kontinuiranog pokreta, tj dok je slovo D pod punim naponom, gresku si sigurno pravio obarajuci stap previse na vodu, probaj i jedno i drugo pa vidi.

Olshurehand,
iskreno nemam neko iskustvo sa letecim glavama i morskim ribolovom, tako da o tome ne mogu da pricam dok ne probam a jako bih voleo. Link o Tailingloop-ovima koji si poslao je stvarno odlican. Sta je line-slap, koji problem pravi? Zamisljajuci taj extra sprovodnik imam utisak da bi samo smanjio amplitudu i ugao haul-a i produbio flex stapa, mozda on smiruje runnigline pre nego sto dodje do osalih sprovodika tj. smanjuje otpor pa se konac lakse ispucava, ne znam, nagadjam.
U svakom slucaju mi ja drago sto mogu da razmenjujem iskustva sa nekim ko se bavi i morskim ribolovom.

Pozdrav :lol:

Marko_Mašić

Hero member
Učlanjen(a)
13.04.2006.
Broj reagovanja
240
Da,ja sam upravo to i napisao...a problem,je slozili smo se oko spustanja stapa...

Pozz...

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
364
"Taming" sprovodnik se montira iznad, prema vrhu, a ne ispod-mislim da sam se pogresno izrazio. On ne smanjuje ugao haul-a (zapravo hola, ako cemo po Vuku), jer prvi, najveci sprovodnik ostaje na normalnom mestu na stapu. Prema vrhu stapa ide ovaj "taming" sprovodnik koji je iste velicine, ili eventualno za broj manji od glavnog strippera, pa naredni "bridge" provodnik koji premoscuje spustanje strune ka najmanjim provodnicima(zicanim zmijastim "snake" ili koji se vec koriste po zelji).

Sta se ovde desava je da oscilacije koje smiruje prvi glavni i najveci stripper, postaju jos vise smirene ovim "tamerom", kao sto cok u cevi sacmarice grupise sacmu. Struna nastavlja da leti kroz manje sprovodnike znatno umirenija.

"Line-slap" je negativni efekat koji struna stvara pri kontaktu sa blankom-prakticno trenje izmedju blanka i strune. Zmijasti i single foot (jednostopalni) zicani provodnici ga ne smanjuju, a jednostopalni provodnici sa umetkom (Fuji i sl.) eliminisu line slap, drzeci strunu nesto dalje od blanka, ne habaju se i cuvaju strunu, ali imaju nesto vecu masu. Sve zavisi sta zeli da se postigne.

Ovaj post bi trebalo da ide mozda pod stapove, a ne ovde. Vezan je kako za mehaniku bacanja, tako i za dizajn stapova, jer jedno bez drugog nikako ne ide.

ivandrago

Senior member
Učlanjen(a)
18.10.2006.
Broj reagovanja
0
Nesprazum, razumeo sam da se jos veci sprovodnik stavlja ispod zadnjeg pa mi nije bilo bas jasno, ovo drugo ima smisla i savrseno je logicno, verujem da radi u praksi. Pretpostavio sam da je slapline to sto si rekao al' reko bolje da pitam nego da lupim pa ostanem ziv. U svakom slucaju hvala na objasnjenju.

Poz :lol:

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Sve je ovo odlicno, ali ukoliko se to ne proba na livadi ili vodi ne vredi nista, ali visestruko znaci!!!

Vrh Dno