100ka
Hero member
DA Odgovorno tvrdim. Izvinjava se za off ali videćete zašto. Pošto studiram hotelijerstvo jedna od stvari koju sam naučio je i da je morska voda pogodna za kupanje iznad 18oC, znači ne gradite hotel na severnom moruMixmaster je napisao(la):Razmislite malo, kada vidite kupače u Limu ili Jermi, da li bi ta gomila ljudi zaista uživala u vodi koja je hladnija od 22-25 stepeni?
1)U Savskom jezeru je voda obično leti iznad 20 pa i vrlo često 25oC i znam koliko ume da bude odvrato topla kada predje 25 ili čak 27oC.
2)Pre 6-7 godina u na Belom Timoku čovek je merio temperaturu vode kod Trnovca pod mostom uzvodno od brane (prvo selo nizvodno od Debelice), ti Randjo znaš kakav je tu tišak u dužini od nekoliko stotina metara i koliko je voda toplija tu nego u ostatku tog dela toka Timoka. Temperatura vode je bila 18oC, a vazduha 31oC u sred leta popodne, i nije baš bila extra prijatna ali je moglo da se kupa u njoj. Inače neka prosečna temperatura Timoka je 18-20oC u tom delu toka leti.
3)Moj najbolji drug je rodom iz Konjica u Hercegovini. Kroz Konjic teče Neretva cirka 15oC. Domoroci se kupaju ko da su u Bečićima. Moj ortak i njegov buraz razmišljaju ma kao jeste ladno al nema veze, i udju u vodu pa naprasno od ledene vode obojca dobiju kontra erekciju
Sad da rezimiram.
1)Ako je pastrmka toliko izdržljiva što je nema u Savskom jezeru, jeste da ono ima ponekad i preko 25oC ali u velikim dubinama (na Adi i 30-ak m) je voda hladnija?
2)Beli Timok retko prelazi temperaturu od 20oC čak i u julu i avgustu kada sam ja tamo najčešće boravio, ne računajući prošlo leto kada su bile enormne suše i nezapamćeno niski vodostaji. Ljudi se u Timoku kupaju najnormalnije. Doduše mi koji dodjemo sa strane malo nam je 'ladnija voda nego što smo navikli ali je podnošljivo. Zašto pre onog Knjaževačkog akcidenta od letos nije bilo pastrmki u Timoku ako njima ne smeta temeratura vode od 18-20oC?
3)Neretva prava pastrmska voda. Teško da neko sem gorštaka naviknutih na njenu ledenu vodu može tamo da se kupa. Ali zato tamo ima pastrmki, i mekousnih i mramorastih i kakvih god poželite