Vlasina

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Broj reagovanja
143
  Pola pet izjutra al kad sam video ovaj topic moram da se prikljucim. Pukli kamen, borina cesma, manastirski most... Na tim mestima sam pravio prve musicarske korake. Ispod tog mosta sam krajem proslog veka izvukao klena od kilo i trista. Al bese nekad... Sad ako u Vlasini ulovim klena od 150 gr, srecan sam ko malo dete. Unistise je brane i seljeci...
  Znam Igore kolko volis svoju rodnu reku i revir na njoj bi bio prva stvar. O tome sam vec davno razmisljao cak sam jednom i sanjao da vadim ogromnu kalifu iz Supljeg kamena. Tad sam i odredio lokacije za revire i zarekao se da cu jednog dana(kad porastem i zaradim puno para...) to i da ostvarim. Prvi revir bi bio od kraja sela Boljare pa uzvodno do Boljarske akumulacije a drugi od kraja Krusevice uzvodno do Dejana. Samo kalifa u svim velicinama a najveca od 5 kila u mom omiljenom viru. Sta kazas, a?
  A sag, k`d svrcas na ovamo, ce svrnem i ja nakud Vlasotince, pa cse izmajemo po Vlasinu. U marickino ce si navacamo klenciki a za ckaru ce si uzmemo kilo rostiljsko kude Dragana iz Lomnicu.

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Ivane u vl stizam 30. 07. 2007. i posle par slavlja i veselja opravljam se u ribe i ne vidoše me više ni tatko ni majka a ni klenovi nema da me vide samo će se pitaju kad se zalete ne parče od papučku šta nas ovo snadje dok će se medju granjem vrba nadvijenih nad vodom tihom jezom provlačiti reči koje cela priroda sa strahopoštovanjem izgovara: Vrnuja se Becko , svi će gi izvadi(klenovi) 
.... ali ne boj te se deco moja klenovska tata odavno ne ubija Vlasinu... odavno....

Prilozi

• dumelj.jpg
    dumelj.jpg
    152,7 KB · Pregleda: 515

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
pretera ga sa proseravanje al ponese me emocija šta da radim jug me privlači ko magnet i tad gubim i zadnju trunku (samo)kritičnosti i objektivnosti

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Izgleda da su me zaboravili tamo, na Vlasini. Šta li će da kažu kad ja malo navrnem? Pretpostavljam: "Dođe i izfaća gi svi (klenovi)! Neje doodija 9 godine i eve, dođe i icepi gi!" :hammer:

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Pa Randjo ja ti mozda i progledam kroz prste za neke stvari sto sam naknadno necijom greskom procitao u izbrisanim postovima  :bye: a sta ce da kazu kad tebe vide pa ne znam ....

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Prošli put su mislili da bacam bombe. :lol: Sad će pomisliti da nosim amonijak! :hammer:
Biće: "Racepija gi!", "Nesmo znali da gi tolko ima!", "Neje gi faćaja sas kukicu!"...
Nekad sam imao običaj da boravim u kući svog pradede i po mesec dana. Svaki dan sam mušičario na Vlasini. Zezao sam se sa mladim kupačicama, kojih je uvek bilo bar desetak u svakom viru. Od njih sam naučio ovaj krajnje simpatični dijalekt.
Reka Vlasina je jedna od najvećih i najlepših planinskih reka Srbije. Bila bi i bogata ribom, kada bi država brinula o njoj. No, to je Jug, sa velikim J.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Evo, posetio sam Vlasinu. Prvog dana sam mušičario u okolini sela Boljara, u kome se i nalazi kuća mog čukundede, koju ponekad (jednom u 9 godina) koristim kao letnjikovac. Ovo je turistički kraj, ali njegovi stanovnici još uvek nisu toga svesni. U svakom viru ima po pedesetak kupača, koji uživaju u potpuno čistoj i relativno toploj vodi.
Reka je bujičava i nema nikakvih ozbiljnijih vodenih biljaka, niti mulja. Sve sam pesak i kamen. Zato je i teško prišunjati se ribama i uloviti ih. No, Vlasina i njene karakteristike mi nisu nepoznate, pa počeh redom da berem klenove, kao zrele kruške. Nisu krupni, ali, po svedočenju prisutnih ribolovaca, više su nego solidni. 200-300 g. Za par sati napunila mi se mrežica klenova i kada bih je podigao iz vode i prošetao pored brojnih kupača i kupačica, nastajao bi potpuni tajac. Da je prošao Doug Swisher ili Oliver Edwards, niko se ne bi osvrnuo, ali 4 kg odličnih klenova, kažu da nisu videli u jednoj čuvarci nikada. Stotine kupača je gledalo "neobično uspešnog" ribolovca, a desetak me je i pratilo uz Vlasinu. "Radio Mileva" je već uveliko proradila i po završetku ribolova dočekan sam uz neviđeno poštovanje ispred brojnih kafanica i prodavnica ispred kojih su meštani pili piće.
"Eve ga!", "Toj je On!", "Ovi naši kažu nema ribe u Vlasinu...", "Majstore!", "Kude ti je dinamit?"... Čak mi se i nekoliko mladih lepotica...ovo ipak ne smem da pišem :-X. Jedno je sigurno, ljudi sa Vlasine poštuju uspešne ribare. :tbumb:
Ovo je jedna od retkih srpskih reka koja nije na udaru nikakvih trovača. To nije zasluga naših vlasti, koje je "dobro" čuvaju, već slučajnost, koju treba zahvaliti nenaseljenosti i nerazvijenosti čitavog kraja. Po protoku, veća je od obližnje Toplice i druga je po veličini pritoka Južne Morave.
Njen gornji, pastrmski tok, obišao sam juče popodne. Tu je veoma brza planinska reka puna slapova i kiseonika. Neki pametnjaković "zabranio" je sportski ribolov i to traje već godinama. Ja sam protiv te zabrane, jer znam da od nje nema nikakve vajde i ne važi za svakoga. Putići pored reke utabani su ribarskim čizmama, a na svakom viru ima raklji i tragova nesportskog ribolova. Pošto sam uleteo u navodni zabran, napisaću samo da ima puno dobrih pastrmki.
Molim Igora, Pepu i ostale Vlasotinčane da probaju da utiču na rukovodioce tamošnjeg udruženja da oslobodi mušičare zabrane ribolova na Vlasini, jer to nema nikakvog smisla. Kad je ustanovljena zabrana ja sam bio dečko, a sad sam prosedi deda. Ako čekaju da se namnože pastrmke, pa da ima i za njihove zamrzivače i za sportski ribolov, umreću pre nego što otvore Vlasinu.  :hammer:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Pio sam vodu iz nje. :respect:

Prilozi

• Vlasina - MIXMASTER 2007.jpg
    Vlasina - MIXMASTER 2007.jpg
    88,7 KB · Pregleda: 1.177
  • Vlasina, Kamenjari- MIXMASTER.jpg
    Vlasina, Kamenjari- MIXMASTER.jpg
    71,8 KB · Pregleda: 838

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
E kad ovo vidim popizdim a toliko se kenja o pojedinim rekama!  Zamolio bi Pedju bg da mi kaze kako to ne sme da predje 15-16 *(zbog potocare) C a Rzav ovih dana 25*C a Vlasina ima vode koliko oces jes vodostaj mali ali i njoj su nishlije prepolovile glavnu pritoku i  :hammer: i vlasotincani ne samo da je piju nego i baste zalivaju celo leto :hammer: :hammer: pa opet ima vode ,a nije ekonomski opravdano da se u nju pusti riba dok se ovamo dovlaci i lipljan i potocara a on ce da presusi 'bem ti reku! Evo ko ne veruje nek vidi protok Vlasine 1,25 m3 malo li je na ovu sushu pa nek uporedi sa rekama te velicine!
                            http://www.hidmet.sr.gov.yu/ciril/hidrologija/izvestajne/bezprognoza.php?hm_id=47640
nema lazi nema prevare!
A, da nikakvo trovanje ,NH3 ni u tragovima nema ko ni da kenja uzvodno opstina Crna Trava ukupno i svega 2500 ljudi  :doh: pa ljudi greota ne baciti nesto u ovakvu lepoticu!

Prilozi

• novine.jpg
    novine.jpg
    142,8 KB · Pregleda: 351

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Nemoj da se toliko nerviras, Igore, sad ce tebi cika Pedja da kaze  :D
I sam verovatno znas da rastvorljivost kiseonika fizicki opada sa porastom temperature. Pitanje je koliko bi preko 16 st. C njega bilo u vodi i koliko bi pastrmke u takvoj vodi bilo. Ne tvrdim da ne bi i da se ne moze poribljavati, ali se svodi na to je li isplativo i odrzivo.
Ne znam je li V. Rzav 25 st. C sada (malo zvuci previse, Sava je 26), ali znajuci ga povrsno, siguran sam da ima kiseonika, a po "ribarskoj osnovi" i pricama koje sam slusao sa tog podrucja znam da pastrmke i lipljena i pored krivolova nepridrzavanjem propisanog C&R rezima i nosenjem ispod mere ima, iako svake godine pastrmka biva desetkovana, ali se upravo zbog blizine mrestilista u Braduljici, poznate napred opisane ribolovne prakse i verovatno "mira u kuci" ta reka sistematski poribljava pastrmkom. I pastrmka iz mrestilista i ona u V. Rzavu i celom slivu Z. Morave su konzervaciono (mada ne i ribarstveno) potpuno nebitne, siroko rasprostranjene i relativno mlade, te je moguce ovako postupati, mada nije ni lepo, niti dobro sa ribarstvenog stanovista.
U gornjem toku Vlasine, uzvodno od Crne Trave, zivi poseban tip pastrmke, samo tu i nigde vise u Srbiji, pa tako ni u svetu i tu bi (suprotno misljenjima o totalnoj zabrani ribolova) bilo dobro sprovoditi totalnu zabranu izlova, dakle C&R i ne poribljavati, pa makar te pastrmcice bile i ostale sitne k'o saka i nikad ne postale trofejne (ko hoce trofeje, nek' ide na revire koji su konzervaciono nebitni, npr. Djetinju, gde su, nasuprot laickim zabludama, takodje neki strucnjaci ribarskim osnovama dopustili mogucnost da se za urbane a pretenciozne ljubitelje musicarenja skromnog znanja o ribolovu i nikakvog o konzervacionoj biologiji napravi napunjen revir za razonodu). Za tok ispod Crne Trave, gde je pastrmka sporadicna, nemam podataka o letnjoj temperaturi vode i kiseonickom rezimu - tamo nisam nikad radio. Treba se obratiti Zajednici "Veternica - Vlasina" koja je ovim delom uprAvljala od 2001. godine za informacije o tome i verujem da bi, ukoliko ima uslova, to moglo da se uradi.
Medjutim:
Imajuci u vidu da i pored toga sto u gornjem toku ima dovoljno uspesne pastrmke nje nema u delu toka nizvodno, moze se dosta osnovano ocekivati da su iz nekog razloga (pa makar i zbog intenzivnog prelova ili  ribokradje, mada u bas te razloge sumnjam) uslovi za zivot pastrmke u tom delu toliko losiji da je ona tu na granici prezivljavanja ili caK i ispod nje.
Mislim da bi tvoja inicijativa trebalo da se ispita i da se vidi da li bi ako ne potocara, mozda duzicasta pastrmka, eventualno, mogla da se sistematski poribljava i da se stalnim ubacivanjem kroz 4 - 5 godina napravi revir od toka Vlasine nizvodno od Crne Trave. No, to vec trazi i novac i gazdu da ne nastane klanica. I naravno, borca da se izbori sa konzervacionistima-ortodoksistima tj. Zavodom za zastitu prirode i slicnima, koji kao tvrda struja sve cuvaju na nivou 13. veka, pravdajuci se da je 20. samo doneo zlo (prirodi, Srbiji, svetu...). Time bi se obezbedili i ocuvanje autohtone potocare u gornjem toku i ribolovna atraktivnost.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Samo mala ispravka. Vlasina ispod Crne Trave ima potočnu pastrmku, kao glavnog stanovnika, još najmanje 10 km. U stvari, moj omiljeni deo salmonidnog toka Vlasine je od Sastava reka do Tegošnice, a to je mnogo daleko od Crne Trave.
Ne treba Vlasinu poribljavati pastrmkama, koje od vajkada zauzimaju prvih tridesetak kilometara njenog toka, već lipljenom, koji bi trebalo da popuni deo toka između Tegošnice i Kruševice, koji "plače" za tom ribom. Taj deo je prebrz za klenove, nema skobalja ni mrene, a pastrmka je nekoliko kilometara uzvodno. Pa, koju bi drugu ribu trebalo ubaciti u ovu reku?
Lipljen nikako ne bi uznemirio specijalnu pastrmku, a jedine životinje koje bi imale štetu od njega su vodeni insekti! :tbumb:
U vreme najvećih julskih vrućina boravio san na ovoj reci. Svakog dana sam se kupao u njoj. Nije mi bio potreban termometar da vrlo brzo zaključim da je u svom srednjem (lipljenskom) delu, prilično hladna.
Često sam boravio na lipljenskim rekama i mislim da ono što Vlasina nudi ovoj životinji, ne može nijedna druga reka istočno od Drine i Lima. Original- lipljenska reka.
Kupao sam se i u Limu i čini mi se da je topliji, a pun je lipljena.
Ja ovo ne pišem kao ljubitelj lipljena, već zbog toga što sam ubeđen da bi pravi gazda, u Vlasinu odmah ubacio nekoliko tona matičnih lipljenova, jer ne postoji nijedna druga riba kojoj bi odgovarao njen srednji tok.

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Broj reagovanja
143
Odrastao sam kupajuci se celo leto u Vlasini i mogu samo da potvrdim Mixovu teoriju da je ona idealna lipljenska reka.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Pa sto je onda lipljeni ne naseljavaju? Takodje, siguran sam da nema ni ruzicastih niti drugih vrsta lososa, a ni mladice, pa eto, dakle, ni lipljeni nisu prirodno tu uspeli da dodju.
Postojanje lipljena u slivu Velike Morave mi je i dalje velika enigma; Ibar sa Studenicom, dakle, tek naknadno je dobio i mladicu i lipljena, i to ne od Dunava Moravom, pre sam sklon da su obe vrste daleko kasnije i sasvim slucajno tu dospele iz sliva Lima. Naravno, za to nemam jos opipljive dokaze, ali videcemo...Radi se na tome. Ako ispadne to tacno, u Vlasini ga nikad nije ni bilo, pa sto se mene tice, ne mora ni da ga bude. Ako je pravi gazda Vlasine takav da bi odmah ucinio to sto Mix kaze, opet nemam nista protiv, ali ne bih ga nikada podrzao u tome. Jer, za duzicastu pastrmku sa 99% verovatnoce znamo da se ne mresti u prirodi, pa ne moze ni da se zapati (onaj 1% mi je ooooogroman problem, ali 'ajde da ne cepidlacim, svako zivi sa svojim problemima). Sve ostalo ne znam hoce li, ili znam da se hoce mrestiti i nikad ne bih dao podrsku da bude poribljeno bilo gde a da nije vec zivelo tu ranije. Makar se lovile i samo pastrmke velicine sacice.
Uostalom, ko sta ima protiv sacice, ona je i Slobi bila dosla glave!  :hammer:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
To što u Vlasini navodno nikad nije živeo lipljen, nije nikakav argument protiv unošenja te vrste. Evo zašto. Ni Vlasina nije ista kao nekad, kada je lipljen trebalo da je prirodno naseli. Sada je ovo sasvim drugačija reka, koja nema mnogo sličnosti sa onom, koja je do pedesetih godina prošlog veka proticala. Naime, u to vreme pregrađena je na samom izvoru, koji je bio blatnjav i u obliku jezera, tzv Vlasinsko blato. Odmah joj je oduzeta sva voda i skrenuta u Vrlu. Od tada ništa ne ističe iz njenog nekadašnjeg, nesalmonidnog, izvora, već reka nastaje isključivo od planinskih potočića ispod ogromne brane.
  Ovo što sam naveo, već je ogromna razlika koju PedjaBG ne bi smeo da previdi.
Idemo dalje. Kasnije je i u Vlasotincu podignuta brana na Vlasini, koja nema riblju stazu, što je dodatno promenilo karakteristike reke. Izgubile su se mnoge vrste sklone migriranju i oslobodile prostor, koji ničim nije popunjen. U skorije vreme, Vlasina je pregrađena na još jednom mestu, što je ribe koje nastanjuju prelazni tip vode, dokusurilo.
Umalo zaboravih, da je na vrelu najveće pritoke, Lužnice, vodozahvatom ogromna količina vode skrenuta u niški vodovod.
Ova prelepa, nezagađena i čista reka, ovako izmenjena, nema adekvatno riblje naselje.
Gazde će morati da biraju. Ili će vratiti reku Vlasinu u stanje pre izgradnje brana, to jest, zalagati se za njihovo rušenje, ili će naseliti reku u skladu sa novonastalim uslovima. Jasno je da je ovo drugo jedini izbor.
Po mom neskromnom mišljenju, u Vlasini ne žive posebne pastrmke, jer je njen izvorišni deo toka potpuno izmenjen. Već nekoliko godina se intenzivno poribljava pastrmkama iz drugih reka, tako u priči o posebnoj rasi ili formi ili ne znam ni ja čemu, nema smisla trošiti reči.
Slovenci su u svoje reke nabacali svakojake pastrmke, pa ne da nisu propali, nego su broj 1 u Evropi, kao destinacija za mušičarenje raznih, pa i endemičnih, vrsta pastrmki.
Slušajući naše ihtiologe, umalo ne dođoh do zaključka da u svakoj našoj reci živi posebno dragocena podvrsta potočne pastrmke. Tvrdim da to nije istina. Mislim da znam i razlog da se takve stvari izmišljaju i objavljuju, ali ne bih o tome, jer će nas to opet dovesti do...

Vrh Dno