Ja bih ovo prebacio u posebnu temu. Ako je već nema otvorio bih novu. Ovo je već veoma duboka rasprava koja zahteva poznavanje riba, životinja, odnosa ljudi prema njima, istorije mušičarenja, svih tehnika mušičarenja... Kako može neko da učestvuje u raspravi o tome koja je riba za nas mušičare plemenita ako nikad nije ulovio vrste o kojima piše? Da li neko ima bar iskustva iz uzgoja ovih riba ili ih je posmatrao u akvarijumu od 2000 litara u svojoj dnevnoj sobi?
I šta znači "plemenit"? Hajde da uporedimo vrste riba sa vrstama ljudi. Na primer, ja smatram plemenitima ljude koji po ceo dan tumaraju pored reka, dok većina ljudi misli da su plemeniti baš oni koji sede u skupim mercedesima. Eto dileme-ko je u pravu?
Dok sam u ribolovu ne delim ribe na plemenite i ostale, ali kada ulovim ribu za koju skoro sa sigurnošću mogu da tvrdim da sam jedini na svetu koji je zamara mušičarskim štapom, ja sebe smatram posebno plemenitim i ponosim se svojim sportskim dostignućem. S druge strane, dok zamaram lipljena ili pastrmku, koje većina ribolovaca smatra posebno plemenitim vrstama, potpuno sam siguran da to isto istovremeno radi bar 1000 svakojakih ljudi.
Ako su plemenite ribe one koje se teško love mušicom, onda su u vrhu linjak, cverglan, karaš, plotica, mrena, amur... a na samom dnu su klen, pastrmka i lipljen.
Ako su plemenite one ribe koje dobro podnose uticaj čoveka na vode, onda su u vrhu linjak, bodorka, babuška, buborak, klen...a na samom dnu su pastrmka i lipljen.
Ako su plemenite one ribe koje imaju najmanje kostiju i meso im ne miriše na mulj, onda su u vrhu pastrmke i lipljeni, a na samom dnu bodorka i karaš....

8) ??? :

:-[ :-X :-\ :-* :'( :lol:
Hajde da delimo ribe na planinske, ravničaske, rečne, jezerske, morske, krupne, sitne,
nišavske, makedonske, soške, zlatne, kapitalne, retke, plašljive... a ne kao u srednjem veku, na one koje su na trpezi plemića (pa ih zovu "plemenite") i ostale koje jede samo sirotinja (pa ni one nisu "plemenite"). Taj period se odavno završio.