Mušičarenje divlje potočne pastrmke na Nišavi

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Pa i jeste - ova riba će u narednih 100-200 godina verovatno potisnuti potočnu pastrmku iz čitavog Dunavskog sliva. I sve to počinje od Jerme i Nišave... Ostaćemo zapisani u istoriji kao ljudi koji su hvatali i puštali ove ribe, umesto da ih sve ubiju i izedu za večeru, i tako spasu potočnu pastrmku Dunavskog sliva.  ;)

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
sto?
sto je makedonka gora od potocare? pa nisava ionako pre brane nije bila salmonidna voda, zato je i dobro da je bilo koja salmonida trpi,a koja se bolje snalazi to je vec prirodna selekcija, posto su ljudi zasrali stvar vreme je da priroda to ublazi

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Goci je napisao(la):
Pa i jeste - ova riba će u narednih 100-200 godina verovatno potisnuti potočnu pastrmku iz čitavog Dunavskog sliva. I sve to počinje od Jerme i Nišave... Ostaćemo zapisani u istoriji kao ljudi koji su hvatali i puštali ove ribe, umesto da ih sve ubiju i izedu za večeru, i tako spasu potočnu pastrmku Dunavskog sliva.  ;)
Ništa ne brinite za čistokrvnu pastrmku Dunavskog sliva. Ona živi u Americi, Novom Zelandu, Tasmaniji... Tamo je nije bilo, a uneli su samo čistokrvnu potočaru koja se ne ukršta ni sa jednom tamošnjom ribom.
Eto, rešili ljudi ovaj problem još pre nekoliko vekova. :yeswink:

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
oholi je napisao(la):
sto?
sto je makedonka gora od potocare? pa nisava ionako pre brane nije bila salmonidna voda, zato je i dobro da je bilo koja salmonida trpi,a koja se bolje snalazi to je vec prirodna selekcija, posto su ljudi zasrali stvar vreme je da priroda to ublazi

Kakva prirodna selekcija? Kako je dosla uopste u reke Dunavskog sliva? Ako je covek prebacio u reke gde nije bila oduvek ne mozemo pricati o PRIRODNOJ selekciji. To bi isto kada bi ubacio 5-6 lavova u copor srpskih pastirskih pasa i na kraju bi imao samo lavove , a psi bi se potisnuli-izumrli, ili bi se prilagodili novom nacinu zivota uz smanjen broj jedniki. Bas me zanima kako ce potocara (srpska autohtona) izdrzati napredak makedonske. Jedino da se odrzi u pritokama Nisave, na primer Temskoj, gde valjda ova nece doci?!...

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Svi ste u pravu!  :)

Đomla za dobar primer sa lavovima i autohtonim kerovima koji će da budu "prirodno" potisnuti, Mix koji je lepo primetio da će, ako negde u 24. veku izumre i poslednja potočara u Dunavskom slivu, te ribe i dalje biti po belom svetu (osim ako i makedonska ne izvadi vizu...), ali i bata oholi koji kaže da tu ribu od izuzetnog sportskog značaja treba adekvatno zaštiti!

Ona je tu i neće otići pa taman da je cijanidom trebimo. Dakle treba se pomiriti sa prisustvom makedonske pastrmke u Nišavi i iz toga izvući korist, a ona je evidentna - pastrmke u 80 km toka jedne relativno velike reke, gde imaju dovoljno prostora i hrane da narastu preko 5 kg!  :tbumb:

Nama ostaje da provalimo kako tu od 2-5 kg pronaći u onolikoj vodi i naterati da pojede muvu. Možda je strimer bolja ideja...

Ja sam uveren da bih na varalicu pre ili kasnije uhvatio neku takvu, ali mi merak da je prevarim na mušičarca. Ne mora da bude 5 kila, za početak bih bio presrećan i sa jednom od kilo i po!  :yeswink:

Mada ako i dalje hvatam samo ove male latiću se ja lako opet varaličarskog štapa. Bar na neki dan...  :)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
To sa očuvanjem autohtonih riba u rekama poput Nišave je glupost. Ovo što sada zovemo "Nišava" i što teče njenim koritom nije reka koja je tu bila pre 20 godina. Ako niste dovoljno stari da to sami znate, biće dovoljno da pitate bilo kog starijeg iskusnog ribolovca.
Nije tu nekada bilo majskih, kamenjarki i pastrmki. To ni meni, iako sam mušičario osamdesetih i devedesetih isto kao što to činim i sad, nije bilo ni na kraj pameti. Mogao bih glavu da dam da nikada niko neće doći na Nišavu da lovi pastrmke. To bi bilo isto kao kada bi neko to isto uradio na donjem toku Južne ili Zapadne Morave, Ibra kod Raške ili srednjem toku Kolubare.
Ako postoji neki "stručnjak" koji bi da u Nišavu silom vrati njene starosedeoce, onda je to baš onaj koji je preporučio poribljavanje deverikom, šaranom, somom... ribama koje su skoro potpuno nestale iz korita nekada tople šaranske vode, kojim sada teče hladna planinska reka. Zanimljivo je da u aktuelnom planu poribljavanja Nišave i dalje stoje ribe koje žive u rekama poput Tamiša i Tise  :hmmmm:.

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
A za koji ce vam klinac deverika, saran, babuske i ostali skartovi treba da ste srecni sto se voda promenila sto je nastanjuju plemenite riblje vrste. Mixsova ideja o poribljavanju Nisave lipljenom je extra, jos samo ako mu uslovi budu odgovarali, pa vi imate cime da se ponosite. Koga je bre vise briga za saranom, deverikom, babuskom, kad je i ovako skoro svuda ima, zar ne!

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Komentar ti je potpuno na mestu kolega Sumadinac....
Skart od ribe poput Skobalja,Deverike,Mrene i ostalo me interesuje kada imamo reku koja ima sve privilegije da u sebi ima sem pastrmku i lipljena pa mozda i mladicu.
Ali sta to vredi kad postoje umovi koji reku poribljavaju bas ovim skartom a koji im je CILJ --JEBEM LI GA--
--Ostaje nam samo nada da ce doci neko ko razume Nisavu,i dati joj ono sto ona zasluzuje a do tada ??????????

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Ja nijednu ribe ne bih nazvao "škart", pogotovo ne skobalja i mrenu, koje pomenu Fox uz deveriku. Ni deverika nije škart, ali joj svakako nije mesto u Nišavi, što izgleda neko iz našeg udruženja ne zna, pa na svakih par godina isipa kamionče ove ribe pred TV kamerama...  ::)

Takođe meni je stran naziv "plemenite" vrste. To mi je nekako rasistički/nacistički. Kako neka vrsta mže biti plemenita?

Mislim da svi možemo da se složimo da se Nišava značajno promenila i da je ona ozbiljna salmonida voda, kojoj fale samo još lipljan i mladica. U kompletu uz njih, kao veoma važne vrste idu i skobalja, klen, obična i potočna mrena, par vrsta krkuša (prošli put sam u vodi video retku tankorepu krkušu, Gobio uranoscopus), pliska, vijuna...

U svakom slučaju mislim da je vreme poribljavanja Nišave babuškom, šaranom i deverikom prošlost, a da će "nišavskom ulicom" šetati neki novi klinci - pastrmkice, lipljančići i mladuljci!  :yeswink:

Inače lepo bi bilo da na ovoj temi ćaskamo o onome što piše u njenom naslovu - mušičarenju nišavskih pastrmki. Priče o lipljanu i mladicu su za neku drugu temu...  ;)

Mene eto živo zanima šta iskusnije kolegu predlažu za krupne nišavske pastrmke? Neku veliku nimfu, strimer ili nešto treće?

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
To je to cika Goci nije skart,zudim za jednim skobaljem od 1 kilograma ali moje SKART=nije im mesto tu gde treba,pogodnije im je na Moravi ili na nekim barama,Nisavu sa takvim poduhvatima treba zaobici...
--KONTASH--

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
Preduhitrio me Goci  :tbumb:.  Mislim da je Mix-ovo objašnjenje bilo sasvim dovoljno.

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
I Blue Fox me preduhitrio, pa sada mnogo bolje zvuči. Mušičar ne sme da se ponaša kao da reka postoji samo zbog njega.

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Kontamo se mi buraz samo opusteno,nema napinjanja i suvisnih smarajucih postova!! :tbumb: :tbumb: :tbumb: :tbumb:

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Goci je napisao(la):
Takođe meni je stran naziv "plemenite" vrste. To mi je nekako rasistički/nacistički. Kako neka vrsta mže biti plemenita?

A vidis ja se ne slazem da je rasisticki deliti ribe na plemenite i one druge. Kao i kod svake zivotinje rasni konj je rasni, pazen i mazen daje besprekorno potomstvo, kerovi, macke, golubovi,... Ne kazem da nisu simpaticni i mesanci ali...
Riba je plemenita koliko joj je plemenit izbor stanista. Hoces reci da ribe iz kanalizacije tretiras na isti nacin kao one iz planinskih potoka ili mora? Na isti nacin tretiras cipola iz kotorske kanalizacije i zubatca sa 60m dubine. Ili rzavskog lipljana sa Mixove slike i babusku iz ustajale bare? Iako je plemenitost u podeli riba nastala po kvalitetu mesa, meni to nikako nije merilo. Ali staniste u kom obitava jeste! Jesam li rasista sto mislim tako? Rasisticki bi bilo zalagati se za iskorenjivanje jedne vrste a ne favorizovati drugu.

Vrh Dno