Nišava

Z

Zakula

Guest
E moj Acke,kakav je to dan bio!!Ubih se od lelekanja tog dana! :'( :'(Prvo za Randjinom pegavom,a zatim i za mojom makedonkom! :doh: :doh:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
dr.lucky je napisao(la):
Pravila, pa.....nema od toga nista.
OK, Druže Laki. Zna se ko je ovde gazda i forum će biti po njegovim shvatanjima. Nažalost, ona se ne uklapaju u moja, po kojima je poštovanje ulova, bez obzira da li će biti vraćen ili zadržan, veoma bitan momenat cele priče oko pecanja. Meni je zaista veoma mrsko da čitam komentare gde se pominje ubijanje, rastrćivanje i masakriranje riba. Frekvenciju mog učešća na forumu će ubuduće diktirati broj tema za koje sa velikom verovatnoćom mogu pretpostaviti da ne sadrže na ovakve izjave. Trenutno je to jako malo, ta se nećemo više toliko često družiti na ovom mestu...

Pozdrav svima!  :bye:

p.s. Ne shvatite ovo kao zbogom od Gocija, nije mi to cilj!  ;)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ovo je kao TV program. Kad ti se nešto ne sviđa, možeš na drugi kanal (temu). Nišava je reka na kojoj mušičare oni koji kažu "masakr", "ubistvo", "rastrt", "utovar"... a, naravno, ima i onih koji se trude da budu finiji. Grub ili prefinjen rečnik, svejedno. To ne znači da je neko pametan ili glup, kulturan ili ne. Ja volim dirty talk i u krevetu i na reci. Prevelika količina adrenalina me uvek tera na to. Goci, probaj to da razumeš.
Među nama ima i okorelih ribo-lovaca, ne samo manekena, finih šetača i glumaca. Mušičari mogu biti i stvarni lovci-ubice. Probaj to da shvatiš. To nema veze sa urednikom foruma, to je lično opredeljenje i stil pojedinaca.
Šteta je da ovaj istorijski snimak, koji prikazuje najpoznatijeg nišavskog mušičara kako otvara poglavlje pod naslovom "Mušičarenje pastrmke u Nišavi", tako zlovoljno komentarišeš. Ono što zapravo prikazuje ovaj snimak trebalo bi da oduševi svakog ljubitelja ove reke, a posebno budućeg mušičara.
Pogledaj ponovo ovaj snimak, ali zaboravi na moje grubosti, koje ti smetaju. :yeswink:

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Iskreno Mix znam da se zajebavas, ali je Goci apsolutno u pravu. To sta ces da radis sa ufacenom ribom je tvoja stvar. Mozes i da je prepariras pa je poklonis kraljici Stare planine mesto dilda :doh:.
Ali mislim da stvarno trebas da iskuliras malo sa tim "butcher" tripom. Meni to licno toliko i ne smeta, ali ima ljudi poput Gocija koji to ne gotive. Mislim da ovde treba medjusobno da postujemo i uvazavamo stavove drugih forumasa, cak i kada se ne slazemo sa njima!!!
Pozdrav obojci i nadam se da ce se Goci predomisliti u vezi posete sajtu! :bye:

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
Ma to je samo malo drmn'o Mix-a adrenalin :) Isto kao i kad ja igram fudbal sa prijateljima pa se prozivamo ko ce koga da natrti, razbije, odvali, pokida, ponozi :) Inace smo prijatelji i postujemo se isto kao sto Mix, a verujem i svaki drugi clan ove zajednice - postuje ribu koju ulovi. Postuje ... Bez obzira da li je isplanirao za C&R ili da se nadje na tiganju. :)
Goci postjem tvoju odluku jer bih se i ja odlucio na slucan potez da sam naisao na takvo nepostovanje prema ribi i ovom sportu. Ali izgleda da nisi provalio Mix-a i njegovo ushicenje kad je pisao ovaj post. :)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
100ka je napisao(la):
Iskreno Mix znam da se zajebavas, ali je Goci apsolutno u pravu. To sta ces da radis sa ufacenom ribom je tvoja stvar. Mozes i da je prepariras pa je poklonis kraljici Stare planine mesto dilda :doh:.
Ali mislim da stvarno trebas da iskuliras malo sa tim "butcher" tripom. Meni to licno toliko i ne smeta, ali ima ljudi poput Gocija koji to ne gotive. Mislim da ovde treba medjusobno da postujemo i uvazavamo stavove drugih forumasa, cak i kada se ne slazemo sa njima!!!
Pozdrav obojci i nadam se da ce se Goci predomisliti u vezi posete sajtu! :bye:
100ko, Goci možda ne gotivi moj butcher trip, ali možda i ja ne gotivim nečiji trip, ali, kako ti sam predlažeš, uvažavam. Molim da se uvaži i to da u mušičarenju mogu da postoje i butcheri. Oduvek su postojali, o čemu svedoči i naziv jedne muve. Tražim uvažavanje i ravnopravnost i za njih. Mislim, ljudi pošteno plaćaju da bi to bili, a i zakon im dozvoljava. Velika je zabluda da "butcher" ne može biti sportski ribolovac i poznavaoc mušičarske tradicije. Svuda u svetu postoje takvi. Kada bi Catch/ Release bio običasj svih mušičsarsa sveta, ne bi se toliko reklamirao.
Vratimo se ovoj prelepoj reci, jedinoj u Srbiji koja posle 150 km toka izgleda upravo ovako:

http://www.yourfilehost.com/media.php?cat=video&file=Nisava_River__Serbia.avi

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Nisi me razumeo Mix. Ja uopste nisam u nekom C&R fazonu, neke ribe izedem neke vrcem u vodu!
Ali bas oko tog uvazavanja, mislim da to sa tim butcher fazonom nije ok. Jel ako to nekome smeta nemoj to potencirati. Nadam se da je sad malo jasnije sta sam hteo da kazem! :yeswink:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
100ka piše: "... mislim da to sa tim butcher fazonom nije ok. Jel ako to nekome smeta nemoj to potencirati..."
100ko, meni još više smeta kada neko potencira volonterski C/R, pa ga kritikujem isključivo argumentima. Butcheri i oni koji samo bodu ribe, valjda su ravnopravni?
Ako jedni mogu da se hvale kako su nabrcali 50 riba i, tako raspamećene, vratili u vodu, drugi mogu da se hvale da su nahvatali ribe i odneli ih kući, to jest, pobili.
Meni su i jedni i drugi isti, to jest, najveći neprijatelji životinja koje uznemiravaju. Čak, ovi butcheri imaju nekakav vidljiv razlog za to, dok ovi koji samo bodu, nemaju baš zdravo objašnjenje.
Najvažnije je da se butcheri ponašaju u skladu sa propisima i, više je nego nepristojno kritikovati ih.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Pa mislim da je konacno doslo vreme da se, nakon javnog iskazivanja nezadovoljsta od strane vise clanova foruma u vezi ponasanja doticnog u okviru ove teme, a moram reci i u okviru drugih, pre svega onih za koji doticni nema niti ikakvu kvalifikaciju, niti kompetenciju, niti reference, nesto preduzme u vezi ponasanja doticnog, ako se moze. Pre neki dan pocelo je sa najavama samoiskljucivanja jednog od clanova sa foruma i mada sam apelovao na njega da to ne cini, ovo destruktivno ponasanje je postalo zaista progresivno i opsteprisutno u mnogim temama. Stoga se, suprotno apelu, pridruzujem tom clanu u najavi samoiskljucivanja, jer ne vidim svrhu citanja budalastiona ili bavljenja njima. Iz neceha sto je bilo razmena stavova, misljenja i ideja i dobro (bar meni) zezanje i opustanje, ispalo je da je stiglo do vredjanja i omalovazavanja. Takav mazohizam me ne zanima, ionako se posle drugih (opravdano) i sam pitam sta ce mi to?!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Verovatno su moderatori potpuno zbunjeni ovakvim razvojem razgovora na temu "Nišava", pa ne znaju gde da prebace sve ove postove, koji dotiču C/R, butchere, lepo ponašanje, napuštanje foruma, BG univerzitet...
Veliki broj gluposti koje ne pripadaju ovoj temi dolazi od onih koji nemaju šta da napišu o Nišavi, jer je nisu upoznali. Mi koji jesmo, voleli bi da se malo piše i o ovoj prelepoj reci.
Predlažem da se vratimo temi i ponovo odgledamo video klipove snimljene na njoj. Hajde da pod ovim, jasnim naslovom, komentarišemo izgled reke. Sve ostale komentare predlažem da rasporedimo po odgovarajućim temama, a ako se nekome ne sviđa ovaj forum, predlažem da proba da nađe bolji. Ja sam ga nekoliko puta napuštao, tražio.... :(

http://www.yourfilehost.com/media.php?cat=video&file=Mixmasters_Trout_From_Nisava_River.avi
http://www.yourfilehost.com/media.php?cat=video&file=Nisava_River__Serbia.avi
http://www.yourfilehost.com/media.php?cat=video&file=MIXMASTER_Fly_Casting_With_Ease.avi

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Mixmaster je napisao(la):
Ja sam ga nekoliko puta napuštao
Uzimala-davala. :D :D :D :D :D :D :D
Pa odluci se Mix :hammer:

Nisava je bas lepa reka  koliko mogu da prosudim sa ovih klipova i ima krupnih pastrmki.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Moj prvi (i za sada jedini) utisak je izvanredan. Potrudiću se da dođem što pre, a i da dovedem društvo. Iz nekog (meni nepoznatog) razloga mislio sam da je nalik Moravi ili Ibru ali to je izgleda čistokrvna pastrmska voda koja po izgledu zaista VAPI za lipljenima i mladicama i verovatno im čak više odgovara!!! Riba je izgleda prilično retka, ali polako, može biti samo bolje.
P.S. Ne mislim da ulazim u rasprave tipa "lipljen u NIšavi" - ovo je samo zaista odokativna procena na osnovu vožnje, šetanja, razgledanja i pomalo pecanja (nažalost bez ulova) na nekih 20-tak kilometara gornjeg toka.
NIŠAVA JE PRELEPA  :tbumb: :tbumb: :tbumb:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
aaaa, nemoj tako Milanče. Lipljen u Nišavi. ???

Šalim se, naravno :lol:. Zaista izgleda kao moćna lipljensko-mladička reka. Ova druga bi odmah mogla da se vrati u Nišavu, a ovaj prvi će uleteti čim se napravi postrojenje za filtriranje otpadnih voda Pirota. Tu nema nikakve dileme, jer se radi o ribljim vrstama koje pripadaju slivu kome pripada i Nišava. Ja ću se lično postarati da pravi eksperti to i dokažu i odobre povratak dveju vrsta u jedno od najpogodnijih staništa u Srbiji.
Nije to tvoja ili moja naivna želja da pecamo te ribe, već prepoznajemo tip reke koji pogoduje starosedeocima ovakvih reka u slivu Dunava, lipljenu, pastrmki i mladici. To se vidi na prvi pogled. Predlažem pregledavanje snimaka, kao ilustraciju.
Milanče dobro zna da ni Drina nije bila baš salmonidna u delu toka ispod Bajine Bašte pre izgradnje HE i velike akumulacije. Isti je slučaj i sa Nišavom. Razlika je samo u tome što je u novonastalim uslovima na Nišavi neophodno da se unese mladica i lipljen, jer im je prirodni put do ove reke prekinut stotinama kilometara zagađenih i nesalmonidnih voda.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Evo jedne bitne informacije. U celom toku Nišave, od svog nastanka kod Sukova, do uliva u J.Moravu kod Niša, ovu reku nastanjuje i štuka. To je jedna od dve vrste kojih ima sve više u Nišavi. Druga je, naravno, pastrmka. Informacije koje mi stižu od ostalih ribolovaca ukazuju mi čak i na to da je dobro popunila srednji, najbrži, tok reke. I sam sam nekoliko puta video strahovite raubove, ali sam mislio da se radi o somu. Sad verujem da sam video monstruozne štuke, s obzirom na to da se som izgubio iz Nišave.
Jao, Nišavo, dušu mi izvadi  :doh: Sad moram da kupujem pribor #10, jer ono što je pre par meseci pojelo žabu, ispred mojih očiju, uz talasanje cele 50 m široke reke, nije manje od 8 kg! Izvadiću džukelu, da ne uznemirava moje jadne makedonske pastrmke.  :lol:
Ma, idem ovih dana da kupim jednu kuću u Staničenju! Koji ću caddis ovde u gradu? Hoću da slušam nišavske štuke kako laju noću.
AV,AV,AV,AV,AV,AV,AV,AV, :hammer: :hammer: :hammer:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
:yeswink:

Da, da, ja obožavam da lovim nišavske štuke! Jesen je pravo vreme za te rabote, ali je uslov da voda bude mala i bistra, tj. ta nema mnogo kiša i da ne puštaju prokletu vodu iz HE. Inače nije ih nimalo jednostavno prevariti mušičarskim priborom... Dokaz za to je što se jedan okoreli i naočigled isključivi mušičar, svima dobro poznat na ovom forumu, ponekad lati varaličarskog pribora da bi u tome uspeo...  :whistle:

Nego kad već pomenu "vrstu koja nastanjuje celi tok Nišave", kakva je situacija sa grgečem? I njega ima u većem delu toka, ali da li ga ima već od Sukova ili se pojavljuje nešto nizvodnije?

Vrh Dno