Joj ne mogu vise da citiram moji brajkani!
Mix, iskustva Engleza sa lipljenom u njihovim rekama je drasticno razlicito od nasih. Kod njih ispade on je korov-kod nas endem... Ne bih o tome. Rekao sam da ne znam posledice poribljavanja u rekama u kojima nije autohton. Mogu samo da predpostavljam.
Gde se uhvati odmah za placanje nije mi jasno! Pa koga to ne treba platiti? Izgleda da su strucnjaci na sve strane, pogotovo oni bez diplome. Sta bih dao da znam ko oni da :toalet: :-X
Simps, nemam pojma koje su pastrmke u tim krajevima autohtone, ali eto predpostavio sam za npr: Patagoniju da tamo je autohtona potocara i da je kalifa vestacki naseljena (mozda i gresim ali nije bitno). Kalifa je u tom slucaju narusila odmah biolosko stanje u reci, ali dobro je to sto se ono svelo na tu proporciju 3:1 za kalifu i ostalo na tome. Problem je napravljen vec, a to sto nacisto nije izgubljena potocara je dobra stvar u celoj toj gluposti. Mada opet ne vidim potrebu za razmisljanjem da se neko igra Bogova pa da to cini na nasim rekama. Dobro je sto se kalifa ne mresti kod nas inace bi najebali davno od kojekakvih znalaca. 8)
Vidi da ti kazem, autohtone ribnicke potocare u Ribniku ima u tragovima, toliko o njenoj genetskoj snazi.
Odlicno. Kada bi toga bilo u 50% nasih reka ja bih bio presrecan. Niko ne moze ispraviti u potpunosti ono sto se jednom zeznulo, na Gradcu,Nisavi,Limu,Drini... ali moze se vratiti na neki razumljiv nivo. Koliki je samo broj tih vanzemaljskih (Goci strava izraz

) pastrmki koje su jedva adaptirane na te sredine, a koliki onih polu divljakusa koje se jos malo drze?
Ne pamtim kada je neko uhvatio za redom 10 pot. pastrmki slicnog izgleda na pomenutima rekma? Ja sam hvato te poribljene pastrmcice na Limu. Pa to je jadno, jedva prezive posle pustanja u vodu. A drzim u vodi i lagano skidam im musicu.
Ne mogu se oslanjati nase reke samo na ta MEGA poribljavanja (svaki vir kilasica vanzemaljka ), MORA se ocuvati pastrmka koja moze da prezivi i da se uspesno mresti u reci! Imamo li mi naslednike musicare, sta da im ostavimo? Pesimiste u jedan cosak...a kvalitetne pastrmke u reci? :lol:
Opet se ti zakacio za poribljavanje kalifom? Odakle ti uopste informacije da se Ribnik poribljava kalifom? Promeni source!
Izvini molim te kalifa je autohtona vrsta u Ribniku? Meni nije potreban nikakav izvor informacija, to je cinjenica.
I dalje tvrdim da kod nas nema reka sa cistom pastrmkom. Ovo sto ti navodis su reke koje kad opkoracis i popisas se u njih, izazoves Tsunami! Ej bre ne mogu da shvatim neciju brigu o tim potocicima a onakav Rzav zvrji prazan i jos ce da prave branu. Neka ugledni prof.phd.trt.mrt.tronj. legne pred buldozere kada pocne gradnja, garantujem da bi izazvao ogromnu paznju javnosti. Zamisli kada njegove kolege iz inostranstva na svim mestima objave kakva borba se vodi oko jedne divne reke. Ali jok on ce i dalje da sedi i blebece o cistim autohtonim pastrmkama i tome kako je od Boga poslat da inas spase od zavera izazvanih time sto je neko pustio 100 riba u Gradac...
To da nema cistih pastrmki to je tvoja predpostavka koja nije zasnovana na dokazima i ne slazem se sa njom jer postoje dokazi koji te demantuju.
Cekaj, sta bi ubacio u Rzav? Potocaru vanzemaljku, kalifu...?
Ti posmatras na stvari naopako.

Prvo polazis od toga da su reke musicarske (rzav...) prazne i da ih treba puniti, a potoke sa gen. cistom pastrmkom zanemariti. Ne razumem kako bi posle mogao cemu da se nadas, nekom boljitku i ocuvanju reke i pastrmke u njoj?
Nazalost, sve vise je reka koje se siluju sa poribljavanjem svega i svacega u principu:
„Da narod ima sta da peca dok ne prodje vikend...samo trpaj”!
Goci,
Ipak, ja tvrdim da je pastrmka jedna od riba koja se veoma uspešno mresti u našim vodama i da jedino treba sačuvati tu mlađ od izlova. Svojim očima sam gledao na Visočici kako u svakom virčiću pliva više desetina pastrmki. Ima ih najmanje hiljadu po kilometru reke. U celom slivu Visočice uzvodno od Zavoja ima preko 100.000 komada mlađi potočare (veoma gruba procena, ali se nadam da sam bar red veličine pogodio).
Visocica, reka u kojoj preovladava polu divlja pastrmka. Do skoro mozda i imala cistu autohtonu pastrmku. Ne cudi me uopste kako je uspesan mrest. 8)
Da vidis samo kako je na Gradcu, to vrvi od pastrmki...hehe...ili ne... Ali ubacice se nova garnitura dogodine sve kilasice, da se to ispostuje domacinski, bice svega. Iz neretvanskog ribnjaka s' ljubavlju za Gradac.

Pastrmka sa likom sarana, soma, cverglana i...i...i babuske.
PS Morao sam pisati ovoliko, ali polako odlazimo u off. Mozda ovo zahteva drugu temu?